”kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Two Oceans

Kuinkas kuulkaas kävikään viini-illan kanssa. Tuntuu että tänä kesänä kaikilla on ollut hirmuisesti menoja ja kiireitä. Olin järkännyt kaveriporukan viini-iltaa viestilinjat kuumina pitkän aikaa. Jossain vaiheessa oli lyötävä päivä lukkoon ja vaan kokoonnuttava, vaikkei kaikille ajankohta sopinutkaan. Tarkoituksena oli juhlia venetsialaisia ja muutenkin kesän loppua ja fiilistellä tunnelmia viinin ja satokauden herkkujen puitteissa.

Paitsi että meidän oli vaikea löytää koko poppoolle yhteistä sopivaa ajankohtaa, oli alkuperäisen suunnitelman mukainen ulkona vietettävä venetsialaisjuhla myös ratkaistava toisella tapaa. Suunniteltu kattaus terassilla lyhtyineen kaikkineen oli siirrettävä sisätiloihin, sillä ulkona tuuli meren suunnasta niin voimakkaasti, ettei meidän fiilis riittänyt terassivärjöttelyyn ja sammuvien kynttilöiden uudelleensytyttelyyn.

Tiedättekö mitä tehdään kun on odotettu juhailtaa ja kokattu koko päivä, vielä kaikenlaisten esteiden ja luonnonilmiöiden satuttua kohdalle – no rentoudutaan ja nautitaan niiden seurasta jotka pääsivät paikalle ja tietysti otetaan lasi viiniä ihan ensimmäiseksi. Juhlista kannattaa tehdä hetkessä sellaiset mihin on resurssit ja unohtaa muut vaihtoehdot.

Meidän viini-iltaan valikoitui yhteistyön myötä Two Oceans -viinien hanapakkaukset, jotka sopivat minusta mainiosti viinibaarityyppiseen esillepanoon. Tarjolla oli  Two Oceans Shiraz -punaviiniä ja  Two Oceans Sauvignon Blanc -valkoviiniä. Aloitettiin valkoviinistä ja ruokien seurana nautittiin punaviiniä. Two Oceans viinit ovat Etelä-Afrikasta, josta tulee minusta hyviä ja selkeitä viinejä, pidän niistä kovasti.

Minä olin järjestänyt juotavat erilliselle tasolle, viinien seurana oli vettä, tuoretta minttua ja limeviipaleita. Pikkunaposteltavana viinirypäileitä ja sipsejä, sillä tällä kertaa viinilasilliset toimivat myös aperitiiveina. Tykkään kutsua vieraat hiukan ajoissa ja nauttia ruokien viimeistelystä kun paikalla on porukkaa. Kun kaikki ovat läheisiä keskenään ei mikään ole niin pikkutarkkaa oleskelun suhteen. Jokainen voi maleksia ruokia odotellessa siellä missä parhaiten viihtyy – joko keittiössä apulaisena tai vaikka sohvalla koirien kanssa köllien.

 

-pääroolissa sesongin raaka-aineet-

Koska meitä oli lopulta vain kourallinen syöjiä, järjestin ruoat noutopöytätyyppisesti esille. Olin suunnitellut tarjoiluihin erilaisia kauden raaka-aineista tehtyjä herkkuja. Päätin käyttää raaka-aineina kesäkurpitsaa, kukkakaalia, kanttarelleja, papuja, rapuja ja viinimarjoja. Oli oikeastaan aika hauska rakentaa menu niin, että päätti ensin raaka-aineet ja sitten vasta mitä niistä tekisi.

 

Rakastan koota salaatit laakealle suurelle vadille. Pidän kovasti yksinkertaisista mauista, niinpä tähän raikkaaseen salaattiin päätyi vain muutama raaka-aine.

Rapusalaatti:

-salaattia (tässä rooman salaattia)

-rapsakaksi keitettyjä tuoreita papuja

-kirsikkatomaatteja, keltaisia ja punaisia

-ravunpyrstöjä

-lehtipersiljaa

-oliiviöljy, suola ja pippuri

Friteeratut kesäkurpitsat ja fetajogurttikastike:

-leivitettyjä kesäkurpitsakiekkoja

-luonnonjogurttia

-fetajuustoa

-ruohosipulia

-lehtipersiljaa, oliiviöljyä, suolaa, pippuria

Paista leivitetyt keskäkurpitsakiekot rasvassa rapeiksi. Sekoittele jogurttikastike ja tarjoile nämä yhdessä.

Perinteinen juustopiirakka:

-pohjaan 125 g voita, 3 dl vehnäjauhoja ja 3 rkl vettä

-täytteeseen 4 munaa, 150 g juustoraastetta (esim. gouda), 2 dl kermaviiliä, 2 dl kermaa, ripaus suolaa

Sekoita pohjan aineet nopeasti taikinaksi ja painele vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa n. 10 min. 200 asteessa. Sekoita täytteen aineet ja lisää esipaistetulle pohjalle. Jatka paistamista n. 35 min.

Kanttarellisoosi:

-sipuli

-kanttarelleja

-kermaa

-koskenlaskija juoksevaa

-suolaa ja pippuria

Kuullota silputtu sipuli ja lisää pilkotut sienet. Keittele neste sienistä ja lisää kerma ja juusto, anna hautua hetkisen jotta kastike kiehuu kasaan ja saostuu. Mausta.

Lisäksi tarjoilin vielä Liemessä-blogin Jenniltä saadun inspiksen mukaan kukkakaaliwingsejä. Hänen ohjeensa löydät tästä. Oli hyviä, kannattaa kokeilla. Suosittelen ehdottomasti rakentamaan tarjoilut sesongin ainesten mukaisesti. Vaikka tässä oli aika raskaat maut, kevensi viini sopivasti makuja.

Illanistujaisissa muutenkin pidän tällaisista tarjottavista, joita voi ottaa lautaselleen sitä mukaa mikä maistuu. Me istuimme porukalla pitkään viinilasien äärellä syöden. Ruokaa oli nimittäin paljon!

Kyllähän olin tietysti järjestänyt jälkiruokaakin. Jos kerran teemana oli ajankohtaiset maut, niin itseoikeutetusti viinimarjat kuuluivat jälkiruoan raaka-aineeksi. Perinneruokien rakastajana tekaisin perinteisen kiisselin, joka silattiin kermavaahdolla.

Joskus yksinkertainen vaan on niin hyvää, tai oikeastaan aina, koska siinä ei voi mennä pieleen. Mietittiinkin että miksei kiisseleitä tule keiteltyä juuri koskaan ja koskakohan siitä tulee uusi trendiherkku – eikö voisikin tulla?

Two Oceans viinejä jäi vielä hanapakkauksiin ja ollaan nautiskeltu silloin tällöin lasillinen viiniä iltaruoan seuraksi. Sitä sanotaan, että avatuissa hanapakkauksissa viini säilyy noin 2 viikkoa hyvänä. Ja mitä tulee näihin kahteen viiniin noin muuten, niin saivat hyväksynnän kaikilta maistaneilta, näitä valitaan pöytään toistekin.

Venetsialaiset ovat perinteisesti pohjanmaalla mökkikauden päättäjäiset. Silloin toivotetaan syksy tervetulleeksi ja iloitaan menneestä kesästä. Puitteissa tärkeää on iloittelu, kynttilät ja merihenkisyys. Meidänkin oli tarkoitus mennä illalla merenrantakäveylle, mutta vihmainen vesisade kirjaimellisesti vesitti senkin suunnitelman. Parempi oli käpertyä vilttiin sohvalle, viinilasi kädessä ja ystävät lähellä.

Vaikka meidän viini-istujaiset kutistuivat pieneen porukkaan oli kyllä tosi hauska ilta, taidettiin valvoa aika myöhään. Seuraavan kerran nappaankin Two Oceans hanapaketin kainaloon ja järjestän Sisustuksen Koodissa perinteisen after work -viinihetken. Syksyn saapuessa näitä hetkiä on taas kiva järjestää ilman suurempia ennakkosuunnitelmia.

Olisi kiva kuulla teidän illanistujaisvinkkejä. Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholiasioita ei saa kommentoida blogissa, mutta muita asioita kyllä mielellään.

Comments are closed.