Sain tänään aamulla WhatsApp-ryhmään ystävältäni viestin – Anne voisitko tehdä blogipostauksen joulusiivouksesta; vaikka lista 20 asiasta jotka tehdä ennen joulua. Kuulemma helpottaisi kun vaan suorittaisi tuon listan mukaan ja ruksaisi yli tehdyt asiat.
Lupasin tietty auttaa ja tehdä tuollaisen postauksen, joten tässä tulee omat joulusiivous – ja miksei ihan yleisetkin – siivousvinkkini kodin organisointiin.
1) Käy läpi ruokakaapit.
Jääkaappi, pakastin ja kuivaelintarvikekaappi. Etenkin jouluksi tulee ostettua paljon ruokatavaroita ja on ihana purkaa kassit kun tavarat mahtuvat ja niille on tehty tilaa. Lisäksi tämä on hyvä hetki inventoida mitkä ovat menneet vanhaksi ja mitä kaapista löytyy. Myönnän että huvituin kun aloin tehdä tätä itsekin; löysin maustekaapista viisi pussia kanelia, kaikki tietysti avattuja. Senkin takia on hyvä siivota ruokakaapit, niin osaa ostoksilla jättää ostamatta sellaista mitä siellä jo valmiiksi on.
2) Kierrätyskierros.
Kasaa kaikki lehdet, pahvit, pullot, muovit ja muut kierrätettävät kotoa ja vie ne kierrätyspisteelle. Etenkin itsellä lehtipinojen editointi on sellainen joka helposti unohtuu. On myös ihana kun roskiskaappi/kierrätyskaappi on tyhjä ja siivottu.
3) Kylpyhuoneen putelit.
No niin, kuinka monta purkkia ja pulloa tarvitset? Oma kylpyhuoneen siivous on helpottanut todella paljon, kun rehellisesti karsin tuotteiden määrää. Lisäksi olen opetellut käyttämään esimerkiksi shampoot ja hoitoaineet loppuun ennen kuin ostetaan uudet tilalle. Tee nyt niin, että käyt kaikki pullot läpi. Laita sellaiset joissa on tippa pohjalla heti suihkun viereen ja käytä ne saman tien pois. Shampoista voi vaikka rohkeampi tehdä yhteen pulloon cocktailin – kyllä sillä hiukset puhdistuvat kun ei tavaksi tule.
Mikään kylpyhuone ei näytä kauniilta kun se on täynnä pölyisiä ja tahmeita pulloja, koskee myös oven takana olevaa tilaa. Karsisin ennemmin pulloja kun jynssäisin kaakeleita – sen voi tehdä sitten kun on muuten raivattu tila siistiksi.
4) Vaate- ja liinavaatekaapit.
Vaikka joulua ei vietetä kaapissa, voi sinne kurkata. Ei oikeasti mene kauaa kun blokkaa rikkinäiset sukat, haalistuneet t-paidat ja kulahtaneet pyjamat sieltä pois. Miten kiva laittaa uudet joulupyjamat ja villasukat kaappiin jossa niille on tilaa.
5) Pyykkirumba.
Kun olet tehnyt kaapeissa tilaa kaikille tekstiileille. Voit pestä pyykkikorit tyhjiksi ja viikata puhtaat pyykit kaappiin, koska ne mahtuvat sinne. Veikkaan että aika monella ei ole kunnolla tilaa vaatteille ja kodin tekstiileille jos yhtään ei ole ns. pyykkikierrossa. Silloin tekstiileitä on liikaa ja puhtaiden pyykkien lajittelu paikoilleen on vastenmielistä. Mutta kun tiedät mihin ne viikatut puhtaat pyykit asetat, homma ei olekkaan lykkäämisen arvoista.
6) Juhlapyhien servetit ja kynttilät.
Inventoi se säilösi, josta löytyy paperiset muffinssivuoat, sellofaani, rytätyt kinkkupussit, avatut servettipaketit ja sekalaiset kynttilät. Niin, itse ainakin olen syyllistynyt joka joulu ostamaan uuden kinkkupussin, kun kaupassa en muista oliko sellainen vielä laatikossa.
Ehkäpä jouluksi ei tarvitsekkaan ostaa kummemmin näitä pikkutarvikkeita.
7) Muoviset säilytysrasiat, leivinpaperi, kelmu jne.
Räjähtääkö joku latikko tai kaappi epämääräisistä muovikipoista, joille ei ole tallella oikeaa kantta. Eli tarkista tilanne, niin kun on aika pakata joulupöydästä tähteitä jääkaappiin, löydät vaivattomasti ruoille kipot ja kelmut.
8) Kierrätyspiste.
Järjestä valmiiksi eteisen tai kodinhoitohuoneen kaappiin paikka johon kiikutat kierrätettävät pahvit, pullot, muovit ja energiajätteet. Me olemme varanneet eteisen kaapistosta alahyllyn kolmelle Ikeasta ostetulle kestokassille; yhdessä pahvit, yhdessä muovit ja yhdessä pullot. Lisäksi ylemmällä hyllyllä on pieni laatikko ongelmajätteelle, kuten pattereille. Kestokassit on helppo tyhjätä heti eteisestä kotoa lähtiessä, eivätkä kierrätettävät asiat ole ajelehtimassa keittiössä tai muualla. Tilaa meni yhden alahyllyn verran, suosittelen!
9) Tarkista liesituulettimen suodattimet, palohälyttimet, tuuletusräppänät ja takka.
Talven aikana tulee poltettua paljon kynttilöitä ja takkaa. Tarkista että siihen liittyen palohälyttimet toimivat, takka on siisti ja tuuletusräppänät eivät ole ihan pölyssä ja rasvassa.
10) Etsi jatkojohdot käsille ja inventoi patterit.
Kuinka monta kertaa joulun aikana tarvitsee ylimääräistä energiaa ja tuskastuu kun sitä ei löydy.
11) Tarkista keittiön tasolla olevat tavarat.
Mitä oikeasti tarvitset keittiön tasoilla. Olisiko suurimmalle osalle oikeasti tilaa kaapissa. Joulun aikaan erityisesti kokataan paljon ja käsitellään ruokia. On ihana kun on tilaa tehdä sitä.
12) Siisti viherkasvit ja mieti niiden sijoittelu.
Mitkään jolukukat, joulukuusi tai kranssit eivät näytä kauniilta puolikuolleiden kituvien viherkasvien seurassa. Ehkäpä ryhmittelet kasvit hiukan eri tavalla joulun ajaksi.
13) Pientavarat ja sommittelu.
Jouluksi tulee lisää koristeita kotiin. Olisiko sen vuoksi aika katsoa mitä esillepanoja tasoilta ja hyllyltä löytyy. Karsi jotain pois ja tee jouluksi uudet tunnelmalliset asetelmat.
14) Inventoi maljakot ja kynttilänjalat – pese ne valmiiksi.
On paljon mukavampi somistaa kotiin joulukukkia ja kynttilöitä, kun muistaa mitä oheistuotteita kaapista löytyy ennestään. Eikä taas tarvitse ostaa uutta. Tai jos ostaa uusia, voi viedä osan kierrätykseen. Jos et ole käyttänyt muutamiin vuosiin jotakin maljakkoa tai kynttilänjalkaa, se tuskin on tarpeellinen kaapissa.
15) Sisustustekstiilien tuuletus ja katsastus.
Mitäs koristetyynyjä ja torkkupeittoja kaapista löytyykään. Ehkä sohvalta haluaa kerätä normaalisti käytössä olevat tyynyt, pestä ne ja laittaa säilöön. Tilalle voi tuoda puhtaat ja tuuletetut tekstiilit. Jos hankit kodin piristykseksi uusia tekstileitä ja kätköistä löytyy itselle tarpeettomaksi käyneitä, vie ne nyt kierrätykseen.
16) Pese kylpyhuone ja sauna.
Tiedättekö miten nopeasti se sujuu kun on noudattanut aiemmin mainittua kohtaa ylimääräisten puteleiden raivauksesta.
17) Tuleeko pyhinä yövieraita – tarkista vierasvuodevaatteet.
Miten ärsyttävää on riipiä kiireessä tyynyjä, peittoja ja lakanoita kaapin perukoilta. On mahtava kun kaikki on etukäteen valmisteltu, että kun yövieraille alkaa pedata ottaa vaan valmiiksi valitut tekstiilit esille.
18) Siivouskaappi.
Jos siivous ahdistaa, voi syynä olla epäkäytännölliset välineet, liika pesuainemäärä ja huono organisointi. Tarvitset lopulta aika vähän aineita ja välineitä, mutta niihin kannattaa satsata. Pölyjä on ihana pyyhkiä superkuohkealla mikroliinalla ja hyväntuoksuisella kotisuihkeella. Imuria on kivempi käyttää kun pölypussi on vaihdettu ja suuttimet putsattu. Siivous jos mikä on välineurheilua.
19) Pyyhkäise peilit, valokatkaisijat, kaapinovet ja väliovet.
Tahmatassujen sormenjäljet siellä täällä tekevät kodista nuhruisen näköisen. Priorisoisin tätä kohtaa jopa ennen lattioiden pesua.
20) Perussiivous.
Nyt kun muut 19 kohtaa on tehty päästään siihen minkä suurin osa tekee ensimmäisenä. Imuroi ja pyyhi lattiat. Minusta se on vähiten tärkeä koko tällä listalla.
Huh. Minulta pyydettiin 20-osaista listaa ja sain kun sainkin sen määrän tehtäviä kasaan. Oikeasti noiden askareiden suorittamiseen ei mene kauaa aikaa vaikka työlista saattaa näyttää uuvuttavalta. Tämän listan mukaan asiat voi vaikka vielä jakaa yhdessä tehtäviksi, eli kuka tekee mitäkin. Lapsetkin varmasti mielellään osallistuvat moneen puuhaan kun vaan heitä ottaa mukaan.
Mitä olette mieltä – onko tuo listaus kohtuuton tai uuvuttava. Kaiken kaikkiaan kodinhoidon tärkein asia on siis edelleen se että kaikelle on oma paikkansa, inventoi paikat säännöllisesti, miettii tarkkaan mitä uutta ostaa jne. Eli puhtaasti organisointihommaa. Se pölypallojen jahtaaminen ja likatahrojen pyyhkiminen on pienin juttu.
Ihania jouluvalmisteluhetkiä!
1 Comment
Näillä sivousvinkeillä seiviää hyvin joulusiivouksesta ja niihin on helppo tarttua. Tarkassa seurannassa olet👍