”kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Iittala

Viime vuoden lopulla käväisin Iittalan uuden Raami-astiasarjan lanseeraustilaisuudessa. Jännäsin sitä tosi paljon, koska olen ihaillut sarjan suunnittelijaa Jasper Morrisonia iät ja ajat. Osasin odottaa jotakin todella mielenkiintoista ja inspiroivaa. Heti kun näin Raamin, ihastuin siihen täysin. Kuten tiedätte, oma visuaalinen ideologiani on kovin selkeä ja yllätyksetön, se nojaa ns. hiljaiseen luksukseen, josta olen jokusen kerran täällä puhunut. Tätä edustaa myös Iittalan uusi Raami-sarja.

Hyvä muotoilu on vaivatonta silmälle, siinä on oikeanlaiset mittasuhteet ja siihen on helppo samaistua. Se ikään kuin näyttää tutulta, vaikka olisi ihan uusi tuote. Lisäksi hyvin muotoillun tuotteen aistii käytössä, se on mukava kaikin tavoin. Raami on myös noita kaikkia.

Jasper Morrison on englantilainen suunnittelija, joka on tunnettu yksinkertaisesta muotoilustaan. Hänen tuotteissan on usein minimalistisuutta ja tietynlaista pyöreyttä. Omasta kodistakin löytyy joitakin Jasper Morrisonin suunnittelemia tuotteita, joista ehdoton lempparini on keittiön katossa oleva Glo-Ball -valaisin. Valaisin on suunniteltu vuonna 1998 ja se on nyt ajankohtaisempi kun aikoihin. Olen näkevinäni siinäkin samaa pyöreyttä ja pehmeyttä kun Raamin kulhoissa.

Hyvin muotoiltuja esineitä ei heitetä koskaan pois. Raami on suunniteltu kestämään päivästä ja vuodesta toiseen, koska sen luomaan välittömään ja kutsuvaan ilmapiiriin kiintyy.

Minä olen ihaillut Jasper Morrisonin suunnittelemissa tuotteissa aina arkista hienostuneisuutta. Jasper kertoi Raami-sarjan lehdistötilaisuudessa isoisänsä kodista, jossa yksi huone oli sisustettu skandinaaviseen ja yksinkertaiseen tyyliin – se vetosi häneen jo lapsena. ”Morrison on jo lapsesta saakka havannoinut esineiden vaikutusta tunnelmaan”. 

Raami-astiasto solahti omaan astiakokoelmaani saumattomasti. Olin kaivannut eriparisen ”juhla-astiastoni” tilalle jotakin yhtenäistä ja raikasta. Tiesin heti löytäneeni etsimäni kun näin Raamin. Kokonaisuus muodostuu erilaisista materiaaleista; valkoisesta keramiikasta, värillisestä ja värittömästä lasista sekä tammisista alustoista.

Se tunne kun pyyhkii pöydän, valitsee hyllystä astiat, asettelee ne pöydälle, sytyttää kynttilät, odottaa sitä hetkeä kun kaikki istahtavat nauttimaan yhdessä ateriaa – arjen suurimpia iloja.

Jasper Morrison on sanonut, että hänestä lasien maltilliset mittasuhteet tekevät niistä miellyttävät käyttää ja ne muistuttavat etäisesti klassisia ranskalaisia bistrolaseja. Kokoelmaan kuuluu punaviinilasit (minun kuvissani), valkoviinilasit, kuohuviinilasit ja aperitiivilasit. Viinilaseissa itsekin suosin maltillista kokoa, ihan sen takia miltä ne tuntuvat kädessä, mutta toki myös esimerkiksi säilytyksen ja käytettävyydenkin kannalta.

Sarjan juomalaseissa ja kynttilälyhdyissä on jopa hitusen perinteisen näköinen uurrettu muoto. Jännän näistä tekee se, että uritus on lasin sisäpinnalla. Ulkopuolelta lasi on sileä ja sen pyöreä muoto tuntuu kädessä todella miellyttävältä. Iittalan värillisissä lasiesineissä koko lasimassa on värjätty, minkä takia niistä heijastuvissa varjoissakin toistuu lasin väritys. Raami-sarjassa on kauniita lasisävyjä, minä suorastaan rakastan noiden kynttilälyhtyjen persikkaisen pehmeää täyteläistä väriä.

Tämän astiaston äärellä on jo nautittu muutamia aterioita ja voi että miten ihastelen sen käytettävyyttä ja muotoilua. Lasinen suupuhallettu karahvi on yksi lemppareimmistani, kuljetan sitä usein mukanani huoneesta toiseen, sillä tykkään pitää vettä käden ulottuvilla missä työskentelen tai oleskelen kulloinkin. Olen huomannut että vettä tulee juotua huomattavasti enemmän kun se on saatavilla heti, eikä asiaa ainakaan hankaloita, jos se on tarjolla kauniisti.

Salaatti- ja tarjoilukulhot ovat esineitä, joista itsellä ainakin on välillä ollut vähän jopa pulaa. Raamin tarjoiluastiat ovat käytännöllisen kokoisia ja mallisia. Pieneen soikeaan kulhoon olen tehnyt päivän lisukesalaatin, isompaan vatiin ateriasalaatin. Äsken tarjoilin ystäville tuosta laakealta vadilta tomaatti-mozzarellaleipiä. Näille on todella paljon käyttöä niin arjessa kuin juhlassakin. Tamminen tarjoilualusta, josta minulla on keskikoko, pääsi tänäänkin pöytäkattaukseen voileipien tarjoilualustana.

Minulle muuten tulee usein muistoja mieleen erilaisista kattauksista. Omat lempikattaukseni syntyvät juuri yhdessä olemisen teemalla – pidän siitä että kattauksessa ei ole turhia yksityiskohtia, vaan se koostuu puhdaslinjaisista esineistä, jotka muodostavat yhdessä kauniin kokonaisuuden.

tunnelma on kokonaisuus, se syntyy yhdessäolosta, visuaalisuudesta ja kiireettömyydestä

Kun istuu ystävien kanssa pöydässä, siinä vierähtää aina tovi ja toinenkin. Ihana hetki syntyy aina siitä tunnelmasta minkä yhdessäolo luo. Tunnelmaan vaikuttaa myös visuaalisuus, aidot materiaalit, herkulliset tuoksut, hyvät keskustelut ja kiireettömyys.

  

Tutustu Raami-sarjaan

Raamin lautasten ja kulhojen valkoinen sävy on muuten aavistuksen kirkkaampi kuin vaikkapa Teema-sarjan osasten. Toki ne käyvät yhdistellä keskenään, mutta pidän paljon lautasten puhtaasta sävystä, selkeän muotoilun lisäksi raikkaus tulee myös valkoisen sävystä.

Raami on Iittalan suurin lanseeraus moneen vuoteen. Sarjaa on suunniteltu pitkään ja hartaasti. Jasper Morrison on hionut astioiden muodon piiruntarkasti, jokainen kaari ja mittasuhde on tarkkaan harkittu. Tällaisista esineistä muodostuu yleensä klassikoita. Niitä esineitä, joita me rakastamme nyt ja joita rakastetaan vielä vuosikymmenienkin kuluttua.

Totean vain – voi miten rakastan hyvää muotoilua!

 

*Iittalan astiat saatu osana vuosiyhteistyötä

16 Comments

 1. Kauniita kuvia. Kävin katsomassa ihailemani desingnerin astioita Iittalan myymälässä. Tykkäsin tarjoiluastioista, erityisesti ovaalin muotoisista, joita ei paljon ole markkinoilla. Lasit ok, muttei niissä ei ollut mitään erityistä, samoin kahvikuppi voisi olla minkä tahansa suunnittelijan ja valmistajan. Lasit ja tuikku ovat minusta kuin entisen Riihimäen lasin arkituotantoa. En tykkää yhtään. Vertailin oikein aalto- ja kartiolaseihin, ne vievät mielestäni ehdottomasti ajattomuudessa ja kauneudessa voiton.
  Vähän minua ärsyttää nämä kovasti lisääntyneet kaupalliset yhteistyökuviosi. Aina on jotain uutta ja vanhat pannaan kiertoon (aika kovasn hintaan). Tuollainen ylenpalttinen kuluttaminen ei kyllä ole tätä päivää.

 2. Ääh, vaikka miten yritän löytää jotain kivaa noista niin en löydä. Varmaan nuoret näkevät eri tavalla… minusta samanlasia kippoja pursuilee maakuntien itsepalvelukirppiksillä ?

 3. Anne

  Kiva kuulla mielipiteitä kokoelmasta, makuasioita kun ovat niin kaikki näkevät asiat eri tavalla. Minäkin ihailin tarjoiluastioita, sellaisia tuntuu aina kaipaavan.
  Mitä tulee muuhun palautteeseesi – en koe että tarvitsen ojentamista kuluttamisessani. Oletkohan lopulta seurannut tarkasti mitä on meneillään. Astioita en ole karsinut kaapistani kummemmin, mitä nyt kun kahden aikuisen talous sulloo molempien kauhat ja kapustat samaan keittiöön, saattaa olla jotakin liikaa. Niitä lahjoitin ystäville ja vein hyväntekeväisyyskirppikselle. Muuten kodin muutoksiin on kaksikin syytä, haluan esitellä blogissani oman myymäläni kalusteita, en kilpailijan. Lisäksi kotiin tuli poikaystävän mukana myös hänen huonekalunsa – luonnollisesti. Minusta olisi todella outoa jos luopuisin arvokkaista design-kalusteista lahjoittamalla, niistä saaduilla rahoilla hankimme meidän näköisiä juttuja. Sitäpaitsi kaikki joista luovuin olivat todella hyvässä kunnossa ja aivan ihania edelleen, olen iloinen että niistä nautitaan toisissa kodeissa. Muuten jos olet kiinnittänyt huomiota, en todellakaan vaihda kodin huonekaluja usein, vaikka työskentelen niiden parissa. En kyllä tiedä miksi edes perustelen sinulle valintojani..

 4. Anne

  Ah, mutta nämä ovat juuri niitä makuasioita 🙂 Kiitos kommentistasi.

 5. Joskus tuntuu että nämä ulkomaan suurnimekkäät suunnittelijat käyvät täällä periferiassa niistämässä kunnon fyffet näillä ”Keisarin uudet vaatteet” -näkemyksillään ?

 6. Anne

  Ai, mä en kyllä usko tuollaista. Itse kun työskentelen tietyllä tavalla designerien maailmassa, tiedän miten paljon työtä ja näkemystä jonkin uuden luominen vaatii. Siinä ei riitä pelkkä muoto tai visuaalisuus, kokonaisus on valtava kaikkinensa. Olisi tylsää jos maailma ja muotoilu ei kehittyisi ja syntyisi uusia tuotteita ihan arkeenkin. Vaikka kuinka arvostan ja rakastan klassikoita, on tärkeää saada mukaan uusia tuulia. Vuosikymmenten päästä nämä tuotteet ovat niitä klassikoita ja osa kulttuurin kehitystä. Ei ole sattumaa että joistakin suunnittelijoista tulee arvostettuja ja haluttuja. Uusien tuotteiden ei aina tarvitse olla ”uuden” näköisiä ollakseen tuoreita. Etenkin tällaiseen minimalistiseen tyyliin kuuluu pelkistäminen. Ja mitä pelkistetympi tuote, sitä vaikeampi se on suunnitella.

  Mutta mukava kun herää keskustelua, eri näkökannoista voi taas oppia.

 7. Kiitos vastauksesta Anne. Arvostan keskustelua. Todellakin J.M. on hyvä ja monipuolinen ja osaava suunnittelija. En vain itse löydä tästä kyseisestä setistä mitään uutta, vaan se tuo minulle mieleen 1980-luvun kipot ja kupit.

 8. Anne

  Sama, keskustelut on hyväksi 🙂 Minustakin tässä sarjassa on kaikuja jostakin 90-luvulta, mutta vain hyvässä.

 9. Todella upeita kuvia! Minusta tuo sarja on aivan ihastuttava! Ostinkin jo tätä sarjaa melkoisesti ja tulen ostamaan lisää, vielä ei ollut ihan kaikkia osia saatavilla kuten mukeja. Olen todella kauan odottanut modernia uutta sarjaa Iittalalta ja nyt se tuli vihdoinkin! Minä kyllä innostun uusista jutuista ja laitan hyvinkin spontaanisti kiertoon vaikka täydellisen 12 hengen astiaston jos siltä tuntuu! Tämä maailma on mennyt kovin ikäväksi paikaksi kun on näitä mielensä pahoittajia joka puolella! Onneksi kaikki ihmiset eivät vielä ajattele kuluttamisesta noin. Mitä jos kaikki lopettaisivat kuluttamisen? Juomalasit ovat ihania ostin niitä nyt merensinisenä. Astiasto henkii mielestäni japanilaista minimalismia. Lisäksi käyttökokemuksena voin sanoa, että tämä on erittäin käytännöllinen astiasto, osat sujahtavat helposti asitianpesukoneeseen.

 10. ?‍♀️

  Lisa, maailma pelastuisi jos kaikki pahoittaisivat mielensä turhasta krääsäkuluttamisesta. Oletko ollut Marsissa viime ajat, vai tahallisesti ohitat vastuun vakavasta maapallon ja ilmaston tilasta? Vastuullinen kuluttaminen mitä suurimmassa määrin on sitä, laadukkaat klassikot ym.joita ei edes halua laittaa kiertoon. Eikö elämä ole sitä että kalusteet ja esineet edesauttavat siinä pienessä hiljaisessa sivuroolissa, eivät ole se pääasia saati minkäänlainen sisältö.

 11. Eiköhän tämä nyt mennyt hieman hakoteille alkuperäisestä aiheesta, jopa marssilainen ymmärtää tämän. ??

 12. Minusta tämä on todella tylsä sarja. Samaa muotokieltä saa (ja on saanut jo pitkään) Ikeasta halvemmalla. Värilliset lasit vähän piristää kokonaisuutta. Ja tuikkukipoista (?) tulee kaunis valo. Viinilasit ovat tavanomaisuudellaan ankeuden huipentuma. Kun tähän vielä lisätään, että ainakin keramiikka tulee Aasian tehtaista, ei todellakaan ole itsellä ostoaikeita. Ei ole tämä sarja sitä mitä Iittalalta on totuttu saamaan tai mitä odotin. 🙁

 13. Anne

  Kiitos, minustakin kuvista tuli erityisen tunnelmallisia. Lisa – eikö ihan matava astiasarja myös käytössä. Olen itse huomannut saman, että Raami on erittäin mukava käytössä, juuri esimerkiksi astianpesukoneeseen laitettaessa – sitä on hyvä muotoilu, että se toimii käytössä vaivattomasti 🙂 Itselläkin on ollut hakusessa Teema-sarjan rinnalle toinen astiasto, kun minulla oli puutteellisesti Ego-sarjaa ja sitä ei enää valmisteta. Olin pantannut valintaa, onneksi, kun tämä oli juuri sellainen mitä olin toivonut.

  Mitä tulee vastuullisuuteen, minusta on tosiaankin turha kärjistää sitä yhteen asiaan ihmisen toiminnassa. Aika harva pystyy elämään ettei tee yhtään negatiivista ratkaisua päästöihin liittyen. Itse ainakin yritän ajatella maalaisjärjellä asioita ja olla syyllistämättä ketään mistään. Ja todellakin, minä olen konkreettisesti törmännyt moneen negatiiviseen asiaan, mitä on syntynyt taloudelliselle puolelle, kun kulutustottumukset ovat muuttuneet. Talouskin on asia jonka täytyy pyöriä. Jos talous romahtaa, on se myös vakava yhteiskunnallinen uhka. Niin tai näin, kukaan ei toimi ikinä täydellisesti. Parasta keskittyä omaan elämään ja tehdä omat valinnat parhaan kykynsä mukaisesti.

 14. Anne

  Nämä tosiaan ovat juurikin makuasioita. Itse näen tässä sarjassa yksinkertaisen muodon kauneuden ja minimalistisuuden. Lisäksi mittasuhteet ovat onnistuneet sekä se fiilis miltä astia tuntuu kädessä. Ja näiden visuaalisten seikkojen lisäksi tuo ylempänä mainittu käytännöllisyys, esimerkiksi astioiden muoto ja paino jne. miten ne asettuvat astianpesukoneeseen jne. Mutta en usko että olisi mahdollista tehdä sarjaa josta ihan jokainen pitäisi. Mutta kiva kuulla mielipiteesi 🙂

 15. Tavarataivas vai -helvetti

  Joltisenkin noloa tämän omaan elämään keskittymisvastaus, tai Lisan että on eksytty aiheesta. Näillä lyötte nimenomaisesti leimaa tätiblogille, jossa asiasta puhuminen olisi jotenkin ikävää. Kuten todettu, myös kuluttamista ja estetiikkaa pystyy iso osa ihmisistä toteuttamaan vastuullisesti ilman että se on elämän sisältö, vaan kuten alunperin oli tarkoituskin, mauste. Ehkä kauppias ei. Olen pahoillani siitä.

 16. Anne

  Mikä minusta on todella noloa: sinun suhtautumisesi toisiin ihmisiin. Jos olet yhtään pidempään seurannut minua, eli blogiani, tiedät kyllä suhteeni kuluttamiseen. Oletko tosiaan sitä mieltä että minun, tai monen muunkaan ihmisen elämän sisältö on tavara. Tai mitä tiedät minun tai muidenkaan kuin itsesi suhtautumisesta vastuullisuuteen. Keskustelen oikein mielelläni blogissani kaikenlaisista aiheista, mutta tavalla joka ei loukkaa ketään eikä mene henkilökohtaisuuksiin. Mielestäni tuo sinun loppukaneettisi oli todella ilkeä – se kertonee enemmänkin sinusta kuin minusta.