Minusta tuntuu että sunnuntaisin toistan usein itseäni täällä blogissa. Kirjoittelen kotifiilistelyitä, niin se vaan on ollut melkein aina. Mutta niin minulla, kun varmaan monella teistäkin, sunnuntai on juurikin viikon täydellisin kotipäivä. Meillä kasaantuu usein sunnuntaiksi jonkinlaisia kuvaushommia, ollaan nimittäin kotona antoisimman valon aikaan. Tänäänkin ohjelmassa oli yhden kamppiskuvauksen tekeminen, mutta nautin nimenomaan kiireettömästä kuvausaikataulusta ja sitä se sunnuntaina on, vaikka vielä joutuukin vähän kilpajuosta valon kanssa – varsinkin jos haluaa myös nauttia pitkään nukkumisesta ja viipyilevästä aamiaisesta. Hyvin ennätettiin kuvata ja samalla nappasin myös nämä kuvat tätä blogipostausta varten.

Halusin nimittäin sanoa sanasen keittokirjoista ja parista herkustakin.

Tilasin äskettäin Hannan verkkokaupasta ”Jäävuoren huippu” -salaatikirjan. Se osoittautui aivan loistavaksi. Olen ahminut kauniit kuvat ja reseptit noin päällisin puolin, mutta aion syventyä siihen pikapuoliin oikein kunnolla. Me syömme paljon salaatteja ja tuntuu että niissä tulee toistettua itseään liikaa. Oli siis kiva saada uutta näkökulmaa omiin versioihin. Nyt on fiilis, että himoitsee kaikkea raikasta – niin ruoassa kuin muutenkin.

Ollaan myös hurahduttu laadukkaaseen juureen leivottuun luomuleipään. Täällä meillä on Leipomo Gryn, josta kipaisen noutamassa välillä erityisen laadukasta leipää. Pakko sanoa, että markettien paistopisteen rapean näköiset leivät ovat usein kauniita päältä, mutta lopulta pakastuksen ja uunin kautta pöytään tuotuna aikamoista höttöä. Ei ole makua eikä koostumusta. Toista on pieteetillä käsin leivottu leipä, jonka raaka-aineet on valittu huolella. Vahva suositus laadukkaalle juurileivälle. Sitäpaitsi tällainen leipä säilyy pidempään hyvänä kuin vain sen yhden päivän.

keho huutaa oikein vitamiineja juuri nyt

Toinen herkku josta pääsee nauttimaan juuri tähän aikaan vuodesta – veriappelsiinit. Oi miten iloinen olin kun bongasin niitä hetki sitten kaupasta. Näitä pilkotaan aamiaispöytään tai sitten nautin herkusta välipalana. Yritän muutenkin syödä paljon hedelmiä, se korvaa kaikki sokerihimotusherkut. Ja keho huutaa oikein vitamiineja juuri nyt.

Keittokirjat ovat minulle aika tärkeitä. Ostelen jatkuvasti uusia, vaikka äskettäin kiikutin vanhimmasta päästä keräykseenkin niitä. Yritän pitää määrän maltillisena ja säästän hyllyyn lopulta vain antoisimmat kirjat. Oma tapani on lukea keittokirjoja kuten muitakin kirjoja, kannesta kanteen aika lailla yhteen putkeen. En välttämättä toteuta yhtään reseptiä sellaisenaan kirjasta, vaan tutkailen erilaisia makuyhdistelmiä ja tekotapoja. Imen ideoita omaan ruoanlaittooni. Tottakai nautin myös inspiroivasta kuvituksesta.

Joulupaketista tuli Tomi Björckin Australia-keittokirja. Siinä on todella ihana kuvitus ja se inspiroi hurjasti uudenlaisiin makumaailmoihin. Noin reseptien puolesta sieltä ei ole vielä ainakaan löytynyt yhtään suoraan toteutettavaa, mutta palaan noille sivuille vielä monta kertaa ja varmasti kokeilen joitakin ohjeita sellaisenaan.

Hannan keittokirja on paras jonka olen koskaan lukenut. Itse teksti ja tarina sekä arkiset vinkit olivat todella mahtavia. Suosittelen tätä kirjaa jokaiseen kotiin. Lisäksi reseptit osuvat täydellisesti omaan ruokafilosofiaan ja maailmaani. Tästä kokataan varmasi lähes kaikki reseptit läpi.

 

Kuten näkyy, lempitapani nautiskella keittokirjoista on sotkuisen peittokasan keskellä jotain pientä napostellen. Koska kun lukee keittokirjoja, on samalla pakko syödä jotakin. Okei, valuva appelsiini ei ole paras vaihtoehto, suosittelen ennemmin vaikka voileipää.

 

Nautitteko te keittokirjoista ja minkä herkkuvinkin haluaisit kertoa just nyt?

Comments are closed.