”kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Teknos

Voi miten monta vuotta menikään täällä kotona eräässä perustavaa laatua olevassa projektissa, nimittäin yleisseinävärin muutoksessa. Kutsun asunnon valkoista (yleensä se on valkoinen) seinäväriä ”yleisseinäväriksi”, koska tämä on se sävy joka jatkuu useimmissa kodin tiloissa. Yleisseinäsävy luo pohjan tilojen värimaailmaan ja tunnelmaan. Tässä talossa tuo yleisseinäsävy oli hieman harmaaseen taittava maalarinvalkoinen, joka oli rakennuttajan valitsema ja seiniin maalaama, siihen tyydyin tuolloin kun taloon asetuin. Tiesin, että haluan vaihtaa tuon värin jossain vaiheessa lämpöisempään, mutta koska uusi siisti valkoinen seinäpinta oli ihan ok, se sai olla vuosikausia. Jotenkin olin myös ajatellut urakkaa isoksi, sillä rikkonaisia seinäpintoja on paljon.

Pääsin ilokseni tekemään yhteistyötä Teknoksen kanssa – pidämme erityisen paljon heidän maaleistaan – ja tähän yhteistyöhön halusin sisällyttää vihdoinkin tuon perusvalkoisen valitsemisen ja seinien maalaamisen raikkaiksi.

Tässä talossa valkoisen sävyä valitessa on erittäin hallitsevana tekijänä ns. listavalkoinen, joka on yleinen tehdasväri väliovissa, listoissa, ikkunoissa ja kattopaneeleissa. Kaikkia näitä meillä on runsaasti, sillä ikkunat ovat t-mallisia ja kattokin on mdf-paneelia. Tilanne olisi ollut helpompi, jos vaikkapa ikkunoiden karmit olisivat olleet värilliset ja katto kipsilevyä, silloin listavalkoinen ei olisi ollut lainkaan niin dominoiva kuin tässä tilanteessa. Niinpä listavalkoisen hallitessa näkymiä, seiniin ei kannattanut valita siitä kovasti poikkeavaa valkoisen sävyä. Testailimme muutamia vaihtoehtoja, kunnes päätimme tehdä oikeastaan aika helponkin valinnan – maalata listavalkoisen sävyllä kaikki yleissävyisest seinät. Valaitsimme maaliksi Teknoksen Biora Balancen ja sävy on T1714. Biora Balance on täyshimmeä seinämaali, sitä on ihanteellinen maalata, koostumus on täyteläinen eikä roiski ympäriinsä, lisäksi se levittyy tasaisesti ja siinä on pigmenttiä paljon, joten lopputuloksesta tulee peittävä ja kaunis. Seinistä tuli minusta ihanan puuterimaisen oloiset.

Tuossa ylemmässä kuvassa muuten näkyy myös miten kylmä maalarinvalkoinen on esimerkiksi muovisia valokatkaisijoita vasten, kuva on vielä maalaamattomasta seinästä. Tuokin pieni yksityiskohta pehmenee kun seinäsävy muuttuu lämpimämmäksi. Valokuvissa näitä värinyansseja on toki vaikea tallentaa, mutta luonnossa erot ovat huomattavampia.

 

 

Jännitin ensin jonkin verran yleisilmettä, koska listavalkoinen on lämmin ja kellertävä sävy. Mutta turhaan – isona pintana se on raikas ja koko asunnosta tuli ihan eri näköinen kun väliovet, ikkunat ja katto eivät erotu kellertävinä ja nuhjuisina. Näyttää kun niissäkin olisi uusi puhdas malipinta. Mielestäni tilojen yleisilme muuttui kertaheitolla ylellisemmiksi ja modernimmiksi kun väliovet ja katto eivät pomppaa esille niin voimakkaan keltaisina.

Maalausurakka ei ollut lopulta kovin kummoinen, sillä itse maalaus laadukkaalla maalilla ja järjestelmällisellä toiminnalla sujuivat jouhevasti. Ajattelinkin koota tähän muistilistan kotimaalaajalle, sillä hommaan kuuluu muutakin kuin maalipurkin avaaminen ja itse maalaus.

Maalarin muistilista:

1) Mittaa maalattavan alueen pinta-ala, näin osaat ostaa oikean määrän maalia kun tiedät valmiiksi kuinka paljon maalattavaa pintaa sinulla on.

2) Sävyn valinta – tämä on yksi mukavimmista ja haasteellisimmista jutuista. Muista, että sävy muuttuu aina eri valoissa. Jos katselet sävyjä maalikaupassa, älä tuijota pelkästää esimeriksi päivänvalolampun alla sävyä. Kotona on sisällä äärimmäisen harvoin kirkas päivänvalo.

3) Maalityypin päättäminen. Makuuhuoneisiin ja oleskelutiloihin kaunein maali on mielestäni himmeäpintainen, mutta keittiöön, eteiseen jne. kannattaa harkita kiiltävämpiä vaihtoehtoja. Kysy apua maalikaupasta.

4) Tarvikkeet, maalatessa tarvitaan muutakin kuin pensseli ja tela. Isommassa maalausurakassa etenkin hyvät oheisvälineet auttavat; maalinsekoitusvispilä, laadukas teippi, suojapaperi, maalipesuaine, pensselipesuaine – muutamia mainitakseni.

5) Kun ryhdyt maalaushommaan, pese ihan ensimmäiseksi maalattava seinä maalipesulla. Tämän jälkeen mahdolliset pohjatyötkin päästään tekemään puhtaaseen pohjaan.

6) Pohjatyöt – tähän kuuluu pienten kolojen paikkaaminen pakkelilla ja hionta, sekä lopuksi pölyjen pyyhkiminen. Teknokselta löytyy laaja valikoima erilaisia tasotteita.

7) Teippaus ja suojaus. En voi korostaa laadukkaan maalarinteipin merkitystä, teipeissä on eroja. Yritä myös teipata mahdollisimman yhtenäisesti ilman katkoja. Irrota pistorasiat ja katkaisijat, se on lopulta aika helppo juttu, suojaa ne sitten teipillä.

8) Maalaus! Jotkut maalisävyt vaativat pohjamaalin, muuten pintamaalia kannattaa aina maalata vähintään kaksi kerrosta.

9) Poista teipit hetimiten kun maalaustyö on valmis – nauti.

10) Välineiden pesu. Mieti ekologisuutta tässä, älä pese isoja määriä maalia viemäriin. Meillä oli erillisissä kannellisissa astioissa pensselipesu, jossa liotimme suurimmat maalit pois välineistä, toinen astia jossa ne huuhdeltiin kertaalleen vielä ennen altaassa pesua. Näin minimoitiin viemäriin menevän maalin määrä.

Meillä riitti kaksi kerrosta Biora Balance -seinämaalia, koska pohja oli valmiiksi siisti ja valkoinen. Makuuhuoneessa oli tosin keskiharmaa seinäväri, mutta sielläkin tuo kaksi kerrosta valkoista Biora Blancea riitti hyvin tasaiseen ja peittävään lopputulokseen.

Käytimme keittiössä ja tuulikaapissa Teknospro 5-maalia, sillä halusimme (hieman) Biora Balancea pyyhittävävämmän pinnan näihin tiloihin. Listavalkoisen sijaan keittiöön ja tuulikaappiin valikoitui hitusen raikkaampi valkoinen väri, se oli nimittäin sovitettava yhteen paperin valkoisten keittiökaappien kanssa ja toki myös katon ja ikkunan listavalkoiseen. Sävyksi valittiin Teknoksen värikastasta T1733, joka osoittautui oikein mainioksi. Vaikka keittiö on periaatteessa yhtenäistä tilaa eteisen ja olohuoneen kanssa, maalien hienovarainen sävyero on huomaamaton, sillä valo osuu niihin eri suunnasta.

Mitä tulee sitten sävyjen valintaan yleisesti. Teknokselta on ilmestynyt jokin aika sitten ihan uusi värikartta, johon on luotu heidän toimestaan valmiiksi sekoitettuja toimivia värejä. Maalikokoelma on harmoninen ja sieltä on helppo poimia hyviä sävyjä missä tahansa skaalassa. Minua viehättää nyt kovasti haalea ja raikas sävymaailma. Olohuoneessa on vähän aikaa sitten maalattu tehosteseinä, joka sai säilyä vieä entisellään. Makuuhuoneeseen taas valitsimme sängyn taakse uuden sävyn. Se on hyvin hienovarainen, mutta tuo kivasti pehmeyttä petauksen taustalle.

Makuuhuoneen peräseinän sävy on Teknoksen värikartan T1745. Se sisältää reseptin mukaan hiukan keltaista ja mustaa, mutta silti jossakin valossa mielestäni sävy sinertää hitusen. Onkin kiva katsella miten seinän sävy elää valon mukaan. Tuollainen vähän viileäänkin taittava vaalea sävy on mielestäni parhaimmillaan juurikin tehosteseinänä, kaikilla seinillä se näyttäisi nuhraantuneelta valkoiselta. Mutta yhdellä seinällä valkoisten seinien seurana se toimii kivasti.

-poimin mieluiten murrettuja värejä-

Muutenkin jos puhutaan sananen värien valitsemisesta, niin itselläni on usein ohjenuorana, että poimin mieluiten murrettuja sävyjä, olivat ne sitten tummia tai vaaleita. Yleensä pidän eniten kellertävään, ruskeaan tai vihertävään taittavista väreistä. Yritän välttää puertavaan tai sinertävään siftaavia värejä. Maalisävyt näyttävät aina suurella pinnalla erilaiselta kuin pienessä palasessa, siksi kannattaa tehdä koemaalaus kotona, etenkin jos suunnittelee näyttävämpää sävyä. Itse olen määritellyt niin paljon värejä, että uskallan valita värit ilman koemaalausta, juuri sen takia, että otan huomioon ne taittonyanssit joista tuossa mainitsin.

Näihin maalivalintoihin saa Teknokselta maalineuvonnasta apua kätevästi. Voit kysyä esimerkiksi sävyistä, oikean maalilaadun valinnasta, työskentelytavoista jne. siis ihan kaikesta mikä maalausurakassa askarruttaa.

Myös yleisseinäväri vaikuttaa tehosteseinien valintaan. Nyt kun meillä on lämmin kellertävä yleisseinäväri, pääsevät valitut lämpimät tehosteseinävärit erityisen hyvin oikeuksiinsa. Nyanssit tukevat toisiaan hienosti.

Voisin muuten joskus kertoa enemmänkin värillisten näyttävämpien sävyjen valinnasta, milloin tehosteseinä toimii, milloin kannattaa maalata huoneen kaikki seinät, milloin hyvin tumma tehosteväri on hyvä ja koska taas vaaleampi toimii paremmin.

8 Comments

 1. Hei! Mikäköhän on tuo olkkarin vihertävä (?) värisävy? Tosi kaunis.

 2. Anne

  Se ei luonnossa ole ihan noin vihreä, enemmän kellertävä. On kiva kaislan sävy ? väri on: NCS S2005-Y ??

 3. Hei, ja todella hyvä muutos! Ihanan lämpimän tunnelman saitte aikaan sävyn muutoksella!
  Meillä olisi sama homma edessä, rakensimme talomme 8vuotta sitten, ja rehellisesti sanottuna en edes tiennyt silloin että on olemassa erilaisia valkoisen sävyjä?ja niin meillä on sitten maalarinvalkoiset seinät…nyt väliovet ja listat kellertää jo inhottavasti ja muutenkin seinät kaipaisi uutta maalikerrosta. Meillä on kipsilevyt myös katosssa ja sama sävy siellä, miten toimisit, riiteleekö jos jättää katot maalarinvalkoisiksi ja sävyttää vaan seinät? Olisi melkoinen homma maalata myös katot…

  En koskaan kommentoi mutta luen aina heti uusimmat postauksesi! Tykkään hurjasti tyylistäsi, ihanan rento ote sinulla ja kiva persoonallinen koti teillä!! ?

 4. Anne

  Voi kun mukavaa että kommentoit ja mahtava kuulla sinun viihtyvän blogissani 🙂

  Valkoisen eri nyansseilla tulee kyllä ihan erilaisia tunnelmia. Nyt oikein huomaan miten ”nuhjuinen” maalarinvalkoinen oli tässä meidän kokonaisuudessa. Tuo lämpimämpi listavalkoinen oli tänne todella hyvä valinta, tuntuu että koko koti on freesaantunut. Katoista puheen ollen, usein niihin käytetään eri maaleja kun seiniin ja täten sävy ei välttämättä ole maalarinvalkoinen, usein se on ihan sävyttämätön valkoinen kattomaali. Voit hakea maalikaupasta värilastun maalarinvalkoisesta ja verrata sitä katon sävyyn. Mikäli katon maalaus tuntuu kovalta urakalta, voi sen minusta jättää tekemättä, sillä katto on kuitenkin eri kulmassa seiniin nähden ja vaikka ne olisivat samaakin sävyä varjo osuu niihin eri tavalla niin niissä on aina sävyeroa. Joten huoleti voit maalata vain seinät ja jättää katon entiselleen. Meillä katot ovat mdf-paneelia ja se on materiaalina hallitsevampi kuin tasainen kipsikatto, lisäksi kattoa kiertää kattolistat, jotka vaikuttavat myös seinän sävyyn.

 5. Shoppailij

  Hei, Halusin vaan kiittää tästä kirjoituksesta. Sen avulla saimme ihana puhtaan ja raikkaan oloisen ilmeen meidän kulahtaneeseen eteiseen ja portaisiin.

  ”Jännitin ensin jonkin verran yleisilmettä, koska listavalkoinen on lämmin ja kellertävä sävy. Mutta turhaan – isona pintana se on raikas ja koko asunnosta tuli ihan eri näköinen kun väliovet, ikkunat ja katto eivät erotu kellertävinä ja nuhjuisina. Näyttää kun niissäkin olisi uusi puhdas malipinta. Mielestäni tilojen yleisilme muuttui kertaheitolla ylellisemmiksi ja modernimmiksi kun väliovet ja katto eivät pomppaa esille niin voimakkaan keltaisina.” – toi piti niin hyvin paikkansa!

  Pitkän pohdinnan jälkeen kävin hakemassa tuota T1714 Listavalkoista ja nyt on taas niin kiva tulla kotiin!

 6. Anne

  Hei ja kiitos ihanasta palautteesta, olen iloinen kun kerroit. Minä olin tosiaan ensin empiväinen tuon värisävyn valinnasta, mutta se osoittautui tähän meidän tilaan juuri oikeaksi valkoisen sävyksi. Näyttää niin raikkaalta kun kaikki yksityiskohdat ovat samaa sävyä seinien kanssa. Mukava kun tästä oli iloa.

 7. Millä maalilla seinät on siis maalattu? Eli onko nämä kaikki seinät kuvissa maalattu tuolla T1714 ”LEN” teknoksen maalilla?

  Meillä myös siis ihan keltaiset ikkunoiden ja väkiovien karmit. Häiritsee kun näyttää niin tunkkaisilta..

 8. Anne

  Joo maalattiin seinät kaikki tuolla T1714 LEN -sävyllä, kun se on samaa kellertävää mitä ikkunoiden ja ovien karmit. Yhtäkkiä ne ei enää näytä keltaisilta ja tunkkaisilta, kun seinissä on sama valkoisen sävy. Tykättiin paljon tästä lopputuloksesta, suosittelen 🙂