Sain kun sainkin sunnuntaina aikaiseksi kuvata olohuoneen sohvaryhmän. Jostain syystä itselleni vaikeinta kotikuvaamisessa on juuri sohvanurkkauksen kuvailu. Ajattelin, että vihdoinkin inspiroidun ottamaan siitä kuvia, kun sohva on ensimmäistä kertaa ehjän seinän edessä. Mutta siltikin koen tämän kohdan kuvaamisen hankalimmaksi.

Pääpointti näissä kuvissa on olohuoneen uusi matto, jonka olen luvannut teille esitellä. Sain siitä todella paljon kyselyitä instän puolella. Tässäpä siis mattoesittely.

Matto on Muuton Ply Rug / sävy: off white

Matto on Muuton Ply sävyssä off white. Halusin ehdottomasti villamaton, sillä minulla on aikaisemmin niin positiivisia kokemuksia villamatosta ja erityisesti koiraperheen näkökulmasta. Joskus minulla oli Muuton Varjo Rug beigenä, siinä on samanlainen laatu kun tässä Ply-matossa. Tiesin että matto on ihana jalalle, siitä ei irtoa nukkaa ja sen puhdistaminen on helppoa.

Hyvään villamattoonhan ei likaa juuri kerry, sillä villa on niin rasvainen kuitu itsessään että se hylkii likaa. Matto ei nuhrustu samalla tavalla kuin vaikkapa keinokuituiset tai puuvillaiset matot, jotka keräävät itseensä helposti nuhrua. Villamaton voi tuhria oikeastaan vain, jos siihen tippuu jotakin tai jos vaikkapa koiralle sattuu vahinko. Meillä mattoon on tullut lähinnä koirien vatsahappo-oksuja, jotka lähtevät villamatosta helposti pois. Pahin villamaton tuhrija itselläni on ollut kahvi, se jämähtää tosi helposti jos tahraan ei heti tartu.

Villa on luonnostaan luonnonvalkoista sävyltään, niinpä vitivalkoista villamattoa ei oikein ole. Tässäkin valkoinen osa on luonnonvalkoista ja selvästi lämpimämpää kuin sohvamme vitivalkoinen puuvillakangas. Mutta minusta on ennemmin positiivista, että matto on lämpimämmän sävyinen, huone olisi todella kolkko vitivalkoisen maton kanssa. Näissä valkoisen sävyissä ratkaisee kaukaa katsottu kokonaisuus, eli miltä yhdistelmä näyttää kokonaisuutena.

Sohvaa vastapäätä meillä on kaksi Ikean Ypperlig-tuolia. Niihin aiomme vaihtaa kankaan, joka jo saapuikin. Valitsimme Kvadratilta harmaan Steelcut-villan. Odotan innolla, että tuoleihin saadaan vähän raikkaampi ja persoonallisempi ilme. Nyt toisessa tuolissa on lampaantalja, sillä se on Lettusen lempipaikka ja pitäähän siinä olla hänen lemppari lampaantaljansa.

Muuten huoneen ilme raikastui ja selkeni kovasti neutraalin vaalean maton myötä. Nyt matto ei hallitse tilaa ja se luo sisustukselle rauhallisen taustan. Voin mielin määrin muutella koristetyynylajitelmia ja sohvapöydän asetelmia, väriskaala on perustaltaan niin neutraali. Tällä hetkellä suurin katseenvangitsija on isäni Juhani Melenderin teoksista koottu taulukollaasi sohvan takana. Tykkään siitä valtavasti, minusta se luo koko huoneelle kutsuvan tunnelman. Sohvapöytää koristaa vielä ystävänpäivän kukkanen ja seurana Muuton Gloria-kynttilänjalka, joka on niin veikeä esineenä, ettei kaipaa edes kynttilöitä.

Seuraavaksi voisin kaivaa kaappiani ja vaihtaa sohvalle toiset tyynyt.

2 Comments

  1. anna-liisa

    Matto on kiva ja muukin kalustus, mutta olen yllättynyt taulujen asettelusta. Olet mielestäni onnistunut siinä aiemmin aina erehtymättömästi…nyt en ole vähään aikaan käynyt blogissasi ja nämä ei yllättäen näytäkään mun silmääni… on tietysti hyvinkin makuasia tämäkin!

  2. Anne

    Oi kiitos 🙂 Tiedän että tuollainen epäsymmetrinen tauluasettelu ei ole ihan kaikkien mieleen ja se näyttää ehkä sekavalta. Mutta itse pidän enemmän rennosta ja huolettomasta fiiliksestä kuin skarpista ja symmetrisesta asettelusta. Olen vähän tällainen boheemi. Makuasioita 🙂