Kuvasin viime sunnuntaina kaikenlaista kotosalla. Rakastan sunnuntaipäiviä nimenomaan sen takia, että silloin voin kaikessa rauhassa haahuilla kameran kanssa. No ok, aika usein sunnuntaisin on myös jokin työhön liittyvä kuvattava, mutta samalla tulee usein nappaistua muitakin kuvia. Olohuoneessamme oli jotenkin ihanan kodikas tunnelma, vaikka kaikki oli vähän miten kuten.

Toisaalta ehkä juuri se pieni elämisen kosketus teki tunnelmasta erityisen kutsuvan. Mielestäni blogikuvia ei aina tarvitse viilata liian silotelluiksi, vaan joskus on ihana vaan jakaa sitä aitoa tunnelmaa mikä kotona syntyy kun siellä nautitaan elämästä.

Tähän teemaan sopi myös tämähetkinen luettavani, nimittäin sain Sara Karslssonilta pr-lahjana hänen uuden kirjansa – Asioita jotka tekevät kodin. Kirja keskittyy nimenomaan kodin tunnelmaan, se on sisustuskirja, jossa ei ole ollenkaan kuvia. Suorastaan ahmin kirjan kerralla kun sain sen käsiini. Samaistun vahvasti Saran ajatuksiin kodista ja siitä mikä luo tunnelman kotiin. Nyökyttelin itsekseni monta kertaa lukiessani. Saran kauniita ajatuksia ja näkemyksiä voi ihastella hänen Minutes-saitillaan.

Ajattelen niin, että kodista on pidettävä huolta ja rakastettava sitä. Oli se millainen tahansa, niin huolenpito tai sen puute näkyvät. Koti vaikuttaa myös omaan mielentilaan, kun kotona on asiat järjestyksessä, ne ovat järjestyksessä myös omassa päässä.

on ihana katsoa maailmaa positiivisella silmällä, löytäen kaikkialla kauneutta

Arvostan visuaalisuutta ja minä pyrin luomaan sitä ympärilleni missä tahansa olenkin – ihan itseäni varten. On ihana katsoa maailmaa positiivisella silmällä, löytäen kaikkialla kauneutta. Pidän siitä, että kotona on kauniita yksityiskohtia siellä täällä, sellaisia joissa silmä lepää ja jotka luovat kotoisuutta. Parhaat asetelmat syntyvät usein vahingossa – kun valitsee ympärilleen itseä miellyttäviä esineitä, sopivat ne luonnostaan yhteen.

Kodikkuutta on myös rakkaat koirulaiset, isän maalaamat taulut, vinossa olevat tyynyt (jotka poikakoiruli on yleensä järjestänyt). Värit luovat myös kodikkuutta. Vaikka pidän kotona neutraalista pohjasta, tykkään kokeilla erilaisia väriyhdistelmiä. Yleensä sävyjen muuttelu käy pelkillä tekstiileillä ja esineillä. Välillä on kiva myös maalata vaikkapa joku seinän pätkä. Uusia huonekaluja ei tarvitse ostaa vaihtelun vuoksi, koska hyviin huonekaluihin ei kyllästy.

Nyt olohuone odottelee uutta mattoa, joka on jo matkalla. Se kokoaa istuinryhmän ja tuo pehmeyttä ja raikkauttakin tilaan. Villamatto on koiraperheessä paras valinta, joten sellaiseen päädyin tälläkin kertaa. Edellinen matto oli ostettu tänne taloon muuttaessa ja se sai vielä uuden elämän toisaalla. Laadukas villamatto kestää aikaa. Miksi luovuin siitä matosta; koska se ei sopinut sävyiltään tähän kokonaisuuteen ja halusin seitsemän vuoden jälkeen vaihteeksi vaaleamman maton.

Joku ehkä miettii – safarituolit?! Noh, sain instan kautta niistä ostotarjouksen ja päätin myydä tuolit, koska meillä ei ole riittänyt tähän mennessä vielä aikaa niiden kunnostamiseen. Poikaystävän mukana on kotiin tullut uusia kalusteita, niillekin on etsitty sopivat paikat. Kuten Ikean nojatuolille, sille muuten löysimme parin Ikean poistonurkasta. Nyt noissa tuoleissa on tumma keinokuitukangas, joka kerää helposti itseensä korien karvat. Niinpä päätettiin tuunata tuolit villakankaalla. Tilasin tuoleihin Kvadratin Steelcut-kangasta, yksi metri riittää kahteen tuoliin. Tarkistimme että kangas on helppo nitoa paikoilleen, joten tuunaus tulee olemaan nopea ja varmasti muuttaa tuolit vielä enemmän meidän näköisiksi.

Leikkokukat ovat myös asioita, jolla hemmottelen itseäni. Nyt on parhaillaan unikkokausi ja tuota herkän veistoksellista kukkaa löytyy kukkakaupoista. Voi miten paljon iloa sainkaan noista kolmesta oksasta, ja ehkä tekin vähän kun niiden kuvia on näkynyt moneen otteeseen somessani. Sattumalta valitsin intuitiolla juuri oikean sävyiset unikot olohuoneen sohvapöydälle.

Nyt muuten olkkarissa onkin pieni tehtävä tälle illalle. Ruokapöytä on nimittäin täynnä tavaraa kun purimme String-hyllykön ja siirrettiin kaikki siitä pöydälle. Yritän kerätä voimia iltatsemppiin ja koota tavarat jonnekin. Muuton uusi hylly on myös tilattu ja sekin saapuu toivottavasti piakkoin.

Olen muuten saanut muutamia ikäviä kommentteja kuluttamisestani, siitä miten laitan tavaraa kiertoon ja ostan jatkuvasti uutta. Otin aika paljon itseeni noi ilkeät kommentit – pahoitin mieleni niistä, sillä en ihan keksi kenellä olisi niin kauan ollut samat huonekalut kun minulla. Seiskatuolit olin ostanut parikymmentä vuotta sitten ja String-hyllyn seitsemän vuotta sitten. Enkä olisi niistä vielä luopunut sen takia, että en tykkäisi niistä, vaan koska se nyt vaan on järkevää esitellä blogissa tuotteita joita myy, eikä niitä joita löytyy kilpailijalta. Uskon että moni teistä sen ymmärtää. Lisäksi on mukava rakentaa kotia vuosien jälkeen ottaen myös toisen siellä asustelevan toiveet huomioon. Sitäpaitsi, tässäkin näkee miten hyvä sijoitus laadukkaat ja ajattomat kalusteet ovat, kun itse haluaa niistä luopua, ne saavat vielä pitkän elämän toisaalla. Sen takia kannustan säästämään ja harkitsemaan, ostamaan tuotteita joista on itselle tai toisille iloa pitkään.

Mitä tulee olohuoneen sohvaryhmään; sohva on kymmenen vuotta vanha, sohvapöytä samat kymmenen vuotta, valkoinen matala taso on 17-vuotta vanha, jalkavalaisin on yli kymmenen vuotta vanha, toinen jalkavalaisin 20-vuotta vanha. Tykkään kaikista edelleen hurjasti. Ja ruokapöytä on tullut töistä osina, kuljetusvaurioisina, jotka olen sitten koonnut yhteen.

Se että nauttii kauniista kodista, häärää sen ympärillä, huolehtii siitä ja arvostaa sitä, ei tee kenestäkään vastuutonta kuluttajaa – voisin sanoa että päinvastoin. Mitä olette mieltä?

17 Comments

 1. Olen samaa mieltä kanssasi koskien saamaasi arvostelevaa palautetta. Itsekin olen saanut joskus kuulla vastaavaa. Se on mennyt ihon alle, koska oma koti on tottakai rakas, ja olen nimenomaan käyttänyt aikaa, harkintaa ja säästöjä kalusteiden yms hankintaan ajatuksella, että ne ovat loppuelämän hankintoja. Kait siinä on jonkun tason kateutta palautteen antajalla, kun kehtaa sanoa, että tämmöinen olisi vastuutonta kuluttamista. Arvostan, että hankit kotiisi oman liikkeesi tuotteita! Kotimaisuus on itselleni myös tärkeä seikka sisustushankintoja tehdessäni. Muutenkin olet tehnyt kauniita ja ajattomia hankintoja, jotka eivät ole edes välttämättä niitä nähdyimpiä 🙂

 2. Hei, ihan sama miten elät ja sisustat – aina löytyy niitä, jotka jaksavat arvostella. Vastuulliselta kuulostaa valintasi minun mielestäni.
  Minua on somen ”kaveri”piirissä moitittu siitä, että ostan niin paljon leikkokukkia. Henkilöt jotka käyttävät melko paljon rahaa sellaisiin juttuihin, joihin en itse laittaisi euroakaan: baari-iltoihin, tupakkaan, alkoholiin. Elämä on valintoja – ja aina se joky muu valitsee väärin. Jatketaan tyylillämme.

 3. Kyllä olet vastuullinen kuluttaja. Et hanki koko ajan uutta ihan vain huviksesi. Ja jo se että näkee noin paljon vaivaa ja kierrättää tavaransa uuteen kotiin on hienoa. Toista on monella suunnalla maailmalla. SuurKiitos edellisen postauksen kauneudenhoitovinkistä. Tällaiselle blondille ihan huippu tuo Anastasian Brow wiz -kulmakynä sävyllä Taupe. Nyt näkyy minunkin kulmakarvat kauniisti.

 4. Olen samaa mieltä edellä kommentoineiden kanssa. Teet sisustushankintoja harkiten ja satsaat laatuun. Kotisi sisustuksen uudistusta on ollut mielenkiintoista seurata. Oot inspiroiva bloggaaja, jonka juttuja haluan jatkossakin lukea!

 5. Tykkään nimenomaan slowlife-tyyppisestä sisustamisesta ja sitä sinun kotisi sisustus on parhaimmillaan. Tylsät ihmiset kommentoivat tietämättä miten asiat ovat. Sitten on sellainenkin asia että joskus vastuullisempikin kuluttaja tekee hutiostoksia ja huomaa vasta ostoksen tehtyään ettei tämä nyt oikein sovi mitenkään vaikka luulin. Kukaan ei ole täydellinen. En nykyään juuri lue blogien kommenttibokseja koska ne saavat usein huonolle tuulelle ihmisten ajattelemattomuuden takia. Mukavaa uutta vuotta sinulle!

 6. Anne

  En oikeastaan edes tiedä, miksi tällä kertaa palaute kosketti niin paljon. Kuitenkin pitkään bloganneena aina välillä toki tulee myös ns. ilkeää palautetta ja yleensä sen otan ammattiin kuuluvana ja ohitan. Mutta kai joskus sitä vaan on herkempi. Yleensäkin visuaalisia ihmisiä suomitaan pinnallisuudesta yms. koska he osaavat luoda ympärilleen harmoniaa, tulee tunne että heille ulkoiset asiat ovat elämän sisältö ja käyttäytymismalli. Mutta sehän on täysin väärin, yleensä ihmiset jotka pystyvät hallitsemaan oman kotinsa pystyvät hallitsemaan muitakin elämän osa-alueita ja näin heillä on myös harmoninen mieli, joka johtaa yleensä empatiaan ja järkeviin käyttäytymismalleihin. Näin uskon.

  Minullekin kotimaisuus ja pienten yritysten hyvinvointi on lähellä sydäntä. Olen iloinen että niin moni muukin ajattelee samoin, sillä olisi vallan tylsää jos katukuvasta katoaisi kaikki kaupat.

  Kiitos ihanasta palautteestasi! Sinulla on myös todella kaunis koti 🙂 (seuraan sua instassa)

 7. Anne

  Näinhän se on ja pitäisi muistaa kun tulee paha mieli. Mutta olipas toisaalta hyvä että sanoin sen ”ääneen” niin sain asian käsiteltyä, eikä se jäänyt jylläämään mielen sopukoihin. Ja nuo valinnat; toisia on aina helppo arvostella… mutta kieltämättä leikkokukat on todellakin parempi sijoitus kuin mainitsemasi nautintoaineet 🙂 joskus juurikin tuntuu että niitä ei kukaan laske.

 8. Anne

  Ensinnäkin voi miten mahtava kuulla että sait vinkkiä kauneuspostauksestani! Ah, se kulmakynä on niin paras.

  Joo, kyllä tosiaankin mietin ja puntaroin valintojani. Tällä alalla työskentelevänä koti olisi voinut muuttua monen monituista kertaa, mutta en halua koko ajan olla ostamassa erilaisia juttuja. Tunnen oman tyylini ja toteutan vaihtelunhalua mielellläni kaikilla pienillä yksityiskohdilla.

 9. Anne

  Ihana kuulla, kiitos todella paljon kannustavasta kommentistasi! Onpa kiva tietää että siellä seuraillaan innolla juttujani 🙂

 10. Anne

  Niin minäkin tykkään 🙂 Rakastan kotia ja kotielämää kaikkinensa. Sitä milltä siellä näyttää, sitä millaista siellä on elää ja miten siellä saa tehdä askareita. Joskus tuntuu että kannattaisi tutustua omaan tyyliin, niin välttäisi hutiostokset. Jos alkaa liikaa seuraamaan liikaa vaikka somea, menee sekaisin ja tulee helposti huteja.

  Mukavaa uutta vuotta myös sinulle!

 11. Minusta on ihan normimeininkiä vaihtaa sisustusta kun elämäntilanne muuttuu tai vaikka kumppani vaihtuu tai muuttaa toisenlaiseen kotiin jajaja. Sait kierrätettyä mööbelit seuraavalle henkilölle, etkä nakannut niitä metsään lahoamaan. En näe mitään jeesusteltavaa asiassa. Kaiken kukkuraksi kannattaa todellakin seisoa myytävien tuotteiden takana joten well done ?? blogisi on kiva!

 12. Anne

  No eikö, olisi hassua jos koti olisi koko elämän ajan samanlainen. Tai ei kai siinäkään vikaa ole jos niin haluaa 🙂 Olisi kiva tietää miten jeesustelijat elävät, ehkäpä hekin voisivat joskus jakaa omia valintojaan vaikka kommenteissa.

  Ja tosi tosi kiva kuulla että pidät blogistani 🙂

 13. Ääh. Mullakin on Artekilta pöytiä ja hylly, ja ihan kivoja ovatkin. Tosin sohvapöytä ja hylly on kyllästymisen vuoksi siirretty jäähylle varastoon määrittelemättömäksi ajaksi.
  Jos itse olisin sisustuskauppias niin ei tulisi kyllä pieneen mieleen liputtaa kilpailijan/kilpailijoiden tuotteita blogissa. Eihän siinä ole päätä eikä häntää ?

 14. Anne

  Kiitos ihana mun puolustamisesta ? Ennätinkin poistaa kommentin johon tämä sinun on vastaus. Tämä kommentoija meni niin henkilökohtaisuuksiin, että sellaista en omalla alustallani suvaitse.

 15. Eiko edellisen kommentoijan viimeinen lause sisällä aivan saman viestin kuin minkä minun kommentissani koit henkilökohtaiseksi? Miten asia muuksi muuttuu sitä kaartelemalla.

  Kiitos vanhoista postauksistasi, mutta taidan lopettaa blogisi seuraamisen nyt tähän.