(pakko hihkua tuota Muuton Compile-hyllyä, ihan pian sellainen on myös meidän olkkarissa)

Nonniin, siinä sitten vierähti lähes vuosi ennen kuin tuli jaettua nämä loput Tukholman huonekalumessujen inspokuvat. Ensi viikolla on nimittäin taas uusien messujen ja uusien inspiraatioiden aika. Tavallaan ehkä kivakin katsoa nyt jälkikäteen, mitä messut viime helmikuussa tarjoilivat; miten trendit ovat hivuttautuneet käytäntöön vuoden aikana.

Kuvat ovat tietysti tälläkin kertaa Hänen (huom. kutsun poikaystävää oikeastikin tuolla lempinimellä) käsialaansa, eli itsellenikin nämä ovat vähän kuin yllätys.

Nuo kaksi kuvaa ovat Muuton osastolta. Merkki on tunnettu ovelasta värien käytöstä ja yksinkertaisesta muotoilusta, jossa kuitenkin on aina tietynlainen rentous ja hauskuus. Muuton tuotteet ovat superlaadukkaita, mutta ne eivät näytä liiallisen luksukselta, vaan ennemminkin tähän aikaan sopivilta maltillisen ajattomilta, joissa laatu tuntuu enemmänkin kuin huutaa olemassaolollaan. Minun ehdottomia lempimerkkejäni. Itse olen saanut työskennellä Muuton tuotteiden parissa jo yrityksen alkumetreiltä, silloin kun heillä ei ollut ”varaa” järjestää osastoa Habitareen, vaan katsoimme Peterin (yksi omistajista, hänen vaimonsa on suomalainen ja siitä Muuton nimikin – sanasta Muutos) kanssa uudet tuotteet kahvion puolella. Hän kaivoi läppärin repusta ja esitteli esimerkiksi Restore-korin, jota ihasteltiin kovasti ja niitä tilattiin Sisustuksen Koodiin. Tästä on reilut kymmenen vuotta aikaa ja Restora löytyy vieläkin Koodin hyllyltä.

-Muutosta;  uusia tuotteita ei tule koko ajan liikaa, vaan mallisto kehittyy maltillisella ja järkevällä tavalla. 

Taisi mennä vähän sivuraiteille ja muisteloihin. Mutta Muuton kanssa on aina ollut mahtava työskennellä ja ihailla heidän otettaan yrityksen malliston kehittämiseen. Uusia tuotteita ei tule koko ajan liikaa, vaan mallisto kehittyy maltillisella ja järkevällä tavalla.

Mitä tulee värimaailmaan tälläkin kertaa, tykkään tietysti. Kun osaa hallita sävyjä, ei värillisistäkään jutuista tule kyllästyttävän näköistä räikeää kokonaisuutta, vaan ennemminkin pehmeä ja mielenkiintoinen. Samalla ovelalla tavalla neutraali ja muunneltava.

Okei, rakastan luonnehdintoja… heh

Näissä kuvissa katse kiinnittyy myös väreihin. Niitä messut tarjoilivat vuosi sitten paljon. Oli keltaista, punaista, sinistä.. Nyt kun tarkemmin mietin, niin ihan perusvärejä eri vivahteissa. Kovin paljoa ei tuollaisia värejä ole somesisustuksia seuratessa vielä bongannut käytöstä. Arvasinkin, että värien saapuminen oikeisiin koteihin kestää tovin ja ehkä vielä toisenkin. Ehkä aloitetaan ihailemalla, sitten hankitaan yksityiskohtia ja lopulta päädytään jopa värilliseen huonekaluun.

Nuo kuvat ovat Menun osastolta. Siinäpä toinen tanskalaismerkki, josta pidän hurjan paljon. Menu on astetta ”ylellisempi” fiilikseltään kun Muuto. Menun tunnelmista aistii jotenkin ripauksen bauhaus-henkeä. Etenkin se tulee ilmi pallovalaisimissa ja pyöreissä muodoissa. Ruskeasävyinen tummahko tunnelma oli myös todella kutsuva.

Kaari taisi olla kiinnostavin uusi muoto jonka viime vuonna messuilta bongasi. Hirveän paljoa ei kaaria ole myöskään vielä bongaillut käytännössä. Ehkä se 80-lukulainen viba on vielä liian rohkea. Kieltämättä kaari on muotona sellainen, että se ei istu ihan mihin tahansa. Parhaimmillaan se on hyvin minimalistisessa ja modernissa ympäristössä, tai sitten vanhan talon tunnelmassa luontevana yksityiskohtana.

yksityiskohdissa ripaus 90-lukua

Yksityiskohdissa saattoi bongata myös ns. kylmiä elementtejä – kuten pilkkumaista pintaa, kromia, verkkopintaa, osuvia väriaksentteja. Näistä tulee mieleeni hiukan 90-luvun toimistokalustaminen. Miten se nivoutuu nykykoteihin, se onkin toinen juttu. Mutta yhtä kaikki, kiinnostavan graafista ilmettä, josta voi poimia ideoita vaikkapa moderniin omakotitaloon.

Messuilla oli esillä myös erilaisia pintamateriaaleja. Laattamalleja oli ties kuinka paljon. Kuvassa 5×5 cm-kokoisia keraamisia laattoja, joiden väreissä näkyvät selvästi myös messuilla yleisestikin bongatut sävyt. Koskakohan koteihin saapuu suurten kivipintaisten laattojen rinnalle pienempää laattakokoa ja ehkäpä rohkeissa väreissäkin. Itse olen kyllä aina tykännyt ihan peruskokoisista (valkoisista)laatoista ja (lasi/kivi) mosaiikeista. Minulla on ennemminkin ollut vaikeuksia innostua suuremman kokoisista laatoista. Silloin pidän niistä, kun ne näyttävät yhtenäiseltä pinnalta ja tuntu on kivimäisen raffi.

   Iittalallakin oli osasto Tukholmassa. Siellä bongasin ensimmäistä kertaa esimerkiksi Nappula-kynttilänjalan, josta on tullut ihan suosikeitani. Samoin Leimu-valaisimen uudet kokolasiset versiot.

Ensi viikolla tosiaan on taas vuorossa tämän vuoden Tukholman huonekalumessut. Tarkoitus olisi jälleen suunnata sinne poikaystävän kanssa ja napataan myös Maija mukaan. Sehän tarkoittaa myös sitä, että Koodi on kiinni ensi keskiviikkona tuon messuilun johdosta. Mutta onpa mukavaa päästä taas tutkimaan mitä uutta on tarjolla tälle vuodelle. Tietysti jaan inspiraatiota myös teille, niin instan kautta @muotimielessa kuin sitten myöhemmin täällä blogissanikin. Onneksi on tuo ahkera kuvaaja kameroineen matkassa.

Mitä ajatuksia teillä on noista sisustustrendeistä?

Lue myös aiemmat Tukholman messupostaukseni:

Tukholman messut – asetelmista

Tukholman huonekalumessujen huomioita

 

 

 

2 Comments

  1. Kauniita asetelmia ja ihania, pehmeitä väriyhdistelmiä – lämmintä ja rauhoittavaa iänikuisen valkoisen jälkeen! Heh, noista värikkäistä pikkulaatoista tuli etsimättä mieleen 60-luvulla kansakoulun alaluokilla kyhätyt pannunaluset! Hitsi, nehän olisivat nyt huippumuotia 🙂

  2. Anne

    Voi kiitti, mukava että pidit postauksesta 🙂 Heh, joo noita on tehty myöhemminkin, siis pannunalusia, mäkin oon tainnut ala-asteella sellaisen väsätä 🙂 oliskohan äidillä tallella. Muistan että siinä oli mustaa ja viininpunaista – valitsin silloinkin värit tarkkaan ja hillitysti. 🙂