”kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Iittala

Tiedättekin että minä viehätyn luonnonmateriaaleista ja väreistä. Minulle kodin sisustuksessa tärkeää on aidon oloinen fiilis, se mikä syntyy materiaali- ja värivalinnoista, kun johtolankana on puu, kivi, lasi, pellava, villa jne. Pidän siitä, että kodin pohjaväritys on neutraali, sillä sisustusintoilijana tietysti tykkään pienestä vaihtelusta. Tällaista kodin somistusta teen mielelläni pienin yksityiskohdin, ne erottuvat hyvin harmonista taustaa vasten.

En oikein osaa edes enää sanoa lempiväriäni, sillä niitä on oikeasti aika monta ja mielikin vaihtelee. Keväällä etenkin kaipaan raikkautta ja freesiyttä. Kun kotona on paljon puupintaa ja harmaata, haluan tuoda sinne jotain piristettä. Yksi tämän hetken ovelimmista ja kiinnostavimmista sävyistä on merensininen, joka on Iittalan tämän vuoden väri.

Iittala valitsee joka vuosi salaisesta lasiarkistostaan värin, jonka lasin ammattilaiset Iittalan tehtaalla herättävät henkiin.

Merensininen väri on saanut inspiraationsa pohjoisesta, jossa meri peilaa upeasti neljää vuodenaikaamme. Vuonna 2019 Iittala tekee yhteistyötä WWF:n kanssa. Tämän vuoden aikana jokaisen Suomessa myydyn merensinisen esineen myyntihinnasta lahjoitetaan 2,5 % Arktisen alueen suojeluun.

Merensininen on rauhoittava väri, se kuvastaa luontoa ja kaipuuta meren äärelle. Ihminen hakeutuu luonnostaan rauhoittumaan veden äärelle ja sen läsnäolo tuo alkukantaista harmoniaa ajatuksiin. Olen aina asunut rannikolla, en oikeastaan osaisi kuvitella tilannetta, jossa en pääsisi nopeasti meren lähelle. Nytkin asutaan saaressa, niinpä näen joka päivä kaupunkiin matkatessani pilkahduksen merestä ja sen monimuotoisuudesta. Työmatkan kohokohta on seurailla merimaiseman tunnelmia, sillä ne ovat joka päivä erilaiset. Kotoa on myös vain kävelymatka lähimmälle rannalle, suomin usein itseäni siitä, että en tarpeeksi usein reippaile ihastelemaan uljaita merimaisemia – nyt kun siihen on helposti vielä mahdollisuus. Mutta varsinkin kesällä, meri on henkireikä – istua kalliolla ja katsella merta – ajatella ja rentoutua.

Jo pari merensinistä lasiesinettä tuo kotiin pilkahduksen meren raikkautta. Iittalan vahva lasiosaaminen pääsee oikeuksiinsa nimenomaan värillisen lasin kohdalla. Iittalan lasiesineissä väri on lasimassassa itsessään ja se luo esimerkiksi lasista heijastuvista varjoista värillisiä. Kun kuvasin näitä esineitä ei luonnovaloa ollut ihan tarpeeksi toistamaan noita hienoja värillisiä varjoja, mutta näette tuossa betonin pinnassa kajastuksen meren sinisestä sävystä.

Kuvissa on seuraavat merensiniset tuotteet:

Alvar Aalto -kokoelman maljakko 220 mm

Alvar Aalto -kokoelman kulho 75 mm

Yllättävän helposti kotiin voi tuoda luonnon tunnelmaa kattaukseen ja esillepanoihin. Ruokapöytä on ehdottomasti kotimme katseenvangitsija ja pöydälle sijoitetuilla asetelmilla saa korostettua erilaisia tunnelmia. Paitsi kauniilla merensinisillä lasiesineillä, myös kivillä ja heinillä tulee meri ja luonto osaksi sisustusta.

     Sananen vielä Iittalan ja WWF:n yhteistyöstä. Iittala tukee lahjoituksellaan Arktista neuvostoa, jonka tavoite on edistää kestävää kehitystä ja ympäristön suojelua arktisella alueella. Arktisen alueen luonto on uhattuna ja muutoksen kourissa. Lämpötilat kohoavat siellä kaksi kertaa nopeammin kuin maapallolla keskimäärin. Huomattava osa ympärivuotisesta jääpeitteestä on jo hävinnyt. Lämpenemisellä on negatiivisia vaikutuksia paitsi paikallisesti, myös koko maapallon ekosysteemiin ja elämään.

Vastuullisuus on noussut ihan varmasti osaksi jokaisen meidän elämää

Vastuullisuus on noussut ihan varmasti osaksi jokaisen meidän elämää. Keskitymme miettimään miten omassa arjessamme voimme vaikuttaa pienilläkin teoilla ilmastonmuutokseen. Täytyy elää normaalia elämää, mutta se normaali elämä on muuttunut hieman siitä mitä se joskus oli. Nyt arkiaskareissa tulee automaattisesti katsottua mihin lajittelee jätteet, kuinka käyttää vettä, paljonko säätää kodin lämpötilaa, koska menee autolla mihinkin, mitä ostaa ja monen monta muuta yksityiskohtaa.

Kauniit värilliset lasiesineet eivät edes tarvitse täytettä, mielestäni ne ovat kuin lasisia taideteoksia ihan sellaisenaan. Ihastelin myös merensinisiä astioita, joita Iittalalla on nyt paljon kokoelmassaan, mutta oma astiakaappini ei juurikaan tarvitse täydennystä astioiden osalta.

Miten sinä tuot luontoa osaksi kotisi sisustusta?

*Kuvissa esiintyvät Iittalan tuotteet saatu osana vuosiyhteistyötä.

Comments are closed.