Ihanaa sunnuntaita! Minun piti tänään ottaa valokuvia kotoa ja postailla niistä, mutta kun tämä tietokone on edelleen sopivasti olohuoneen ruokapöydällä, tulee aamukahvin seurana selailtua sisustusinspiraatiota – se auttaa tsemppaamaan omaan sunnuntaisiivoukseen…niin törmäsin näihin ihaniin keittiökuviin ja päätin jakaa vähän keittiöajatuksia kanssanne.

Olen monta kertaa fiilistellyt täälläkin persoonallisten keittiöiden puolesta. Tarkoitan sellaisten, joissa ratkaisu ei näytä suoraan vakiokeittiösuunnitelmalta, joka tulostetaan keittiöliikkeen ohjelmasta vähän kuin rutiinilla. Kaikki kunnia keittiöliikkeiden suunnittelijoille, ei sillä. Mutta kun keittiö on kodin kallein hankinta yleensäkin, miettisin sitä vähän out of the box -ajatuksella. Miten sen voi rakentaa ilmentämään talon henkeä, omaa persoonaa, tietysti unohtamatta käytännöllisyyttä. Tottakai kaikessa kodin suunnittelussa käytännöllisyys on lähtökohta.

Kun suunnittelee omaa keittiötä, kannattaa ihan ensimmäisenä miettiä miten toimii joka päivä kun kokkailee. Missä mieluiten valmistelee raaka-aineita; haluaako paljon pöytätilaa ja tykkääkö levittäytyä pilkkomaan, vai tekeekö sen mielummin ihan lieden vieressä nopsaan. Tämä vaikuttaa (käytettävän tilan lisäksi) työtasojen ja koneiden sijoitteluun.

Tätäkin ehkä tärkeämpää on missä säilyttää astiat; mitä astioita käyttää eniten ja kuinka haluaa ne ottaa/täyttää astianpesukoneesta takaisin paikalleen. Paljonko tilaa tarvitsee kuivaelintarvikkeille, kuinka niitä käyttää päivittäin ja täytyykö niitä olla kuinka paljon käsillä.

Itse analysoin omaa keittiökäyttäytymistäni. Tykkään pilkkoa rauhassa ja fiilistellä kun teen ruokaa. Siksi saareke on minusta ihana. Istun usein kun valmistelen raaka-aineita. Tapanani on kerätä kaikki tarvittavat ainekset ja välineet saarekkeen ääreen ja valmistella ruokaa siinä. Sitten siirryn lieden ääreen valmiiden ainesten kera. Toki olen monta kertaa tässä keittiössä harmitellut sitä, että liesi ja allas ovat liian lähellä toisiaan, mutta suuri työtasomäärä korvaa tämän puutteen.

Säilytämme päivittäin käytettävät astiat astianpesukoneen vieressä, näin tiskirumba on tosi kätevää ja helppoa. Olen järjestänyt kaappeihin astiat niin, että niitä on vaivaton ottaa ja mitään ei tarvitse siirrellä liikaa. Koska meillä on paljon astioita ja oikeasti vaihtelemme niitä, sijaitsee osa kätevästi avohyllyillä. Mutta suosittelen avohyllyihin vain sellaisia astioita, joita käyttää usein. Muuten pyyhkäisen hyllyn kerran viikossa (okei ylimmän maljakkohyllyn harvemmin). Alimman keittokirjahyllyn imuroin aina samalla kun muutenkin keittiön lattian.

Analysoi omaa keittiökäyttäytymistäsi, miten valmistelet ruokaa ja miten haluat säilyttää astiat ja ruokatarvikkeesi

Tässä kuvien keittiössä ihastelen tuota yläkaapistoa, joka ei ollenkaan näytä tyypilliseltä keittiökaapistolta, vaan ennemminkin mittatilauksena tehdyltä kirjastohuoneen hyllystöltä. Mietin että miksei keittiötä voi rakentaa vaikka osasista – keittiöliikkeestä alakaapistot ja korkeat kaapistot. Yläkaapeiksi voi valita jotakin ihan muuta – esimerkiksi Muuton Stacked-hyllystöä voisi sekoitella keittiökaappien joukkoon. Tai teettää puusepällä kuvan mukaisesti erikoisvärisiä kaappeja omiin tarpeisiin sopivina. Myös keittiöliikkeistä voi tilata kaappeja omaan värisävyyn maalattuna. Huiman kaunis tuo värillinen seinä, jossa on samaan sävyyn kaapisto.

Puisia kaapistoja näkyy taas enemmän, minusta ne ovatkin tosi kauniita, kunhan materiaalien käyttö on tehty tyylillä. Esimerkiksi jos lattia ei ole puuta, voi valita kaappeihin viilua tuomaan sisustukseen lämpöä. Paras nyrkkisääntö on yhdistää yhteen osaan vain yhtä materiaalia. Esimerkiksi alakaapisto kokonaan puuta, eli näkyvät rungon osat myös samaa sävyä.

kuvat: Nordiska Kök

Pidän myös paljon tavanomaisesta poikkeavista, kustomoiduista väreistä. Värien valinta voi joskus olla vähän kinkkistä, jollei siitä ole itsellä kokemusta. Siinä kannattaa käyttää apuna inspiraatiokuvia ja vaikka konsultoida ammattilaista. Sisustussuunnittelijalta voi ostaa vaikka vain värin valinta-apuakin. Tai kommentointia kiintokaluste-ehdotuksiin.

Nyt lähden herättelemään unikekoa, jos saisin ihmisseuraa seuraavalle kahvikierrokselle. Palataan pian niihin omiin kotikuviini.

1 Comment

  1. Aaah mikä keittiö, en saa silmiäni irti siitä! Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!