Viikonloppu tulee ja ulkona on kylmä. Mikä ”lohduttaa” – vastaan tähän aina: pulla. Valitettavasti tunnustan olevani aikamoinen kahvin ja pullan nautiskelija. Pullalla tarkoitan laajaa skaalaa, siihen sisältyy kaikki makeat leivonnaiset, joista lemppareimpia erilaiset marjapiirakat ja viinerit.

Minulla oli taannoin kulho päärynöitä ja mietin mitä niistä leipoisin. Kekkasin kokeilla päärynäpiirasta, jossa on ihana karamellisoitu täyte. Se oli niin hyvää, että haluan jakaa tämän teillekin vinkiksi. Päärynän sijaan voi toki käyttää vaikka omenoitakin, tai miksei luumuja tms.

Päärynäpiiras

taikina:

125 g voita

1,5 dl sokeria

2 munaa

1,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kaurahiutaleita

0,5 tl suolaa

täyte:

3-4 päärynää

75 g voita

1 dl fariinisokeria

 

näin valmistat herkullisen päärynäpiiraan

-Valmista ensimmäiseksi täyte. Sulata voi pannulla ja lisää sokeri, anna sokerin karamellisoitua. Lisää sitten lohkotut/kuutioidut päärynät ja hauduta miedolla lämmöllä kunnes hedelmät ovat hivenen pehmenneet, n. 5-10 minuuttia.

-Vaahdota pohjataikinaan voi ja sokeri. Lisää munat vaahtoon reippaasti vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet joukkoon varovasti käännellen.

-Vuoraa irtopohjavuoka kylmässä vedessä kastellulla leivinpaperilla. Kaada pohjataikina vuokaan ja tasoita se. Lisää päärynätäyte ja paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Kakku oli tosi herkullista. Tämän voi tekaista vaikka etukäteen valmiiksi, sillä se vain mehevöityy jääkaapissa.

Ihanaa viikonloppua!

Comments are closed.