”kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Iittala

En tiedä ihanampaa postauksen aihetta kun maljakot ja kukat. Iittala-yhteistyöni merkeissä saan vapaasti toteuttaa itseäni, se on ihanaa. Tähän kesäkuuhun sopii mielestäni ehdottomasti parhaiten maljakkofiilistely. Paitsi että nyt eletään kukkien aikaa, olen innostunut maljakoista myös äskeisen Iittalan kesäretken ansiosta, kävimme nimittäin tutustumassa taannoin Riihimäen lasimuseoon ja Iittalan tehtaaseen, jossa pääsi näkemään konkreettisesti kuinka maljakot valmistuvat käsityönä.

Tätä postausta varten tein pienen puutarhakierroksen omalla pihalla. Juuri nyt on välivaihe pihallamme, jolloin kukat ovat lähinnä joko lopettaneet kukintansa, tai vasta puhkeamassa kukkaan. Niinpä piipahdin myös metsän puolella hakemassa maljakkoihin täytettä. Voi että miten rakastan saniaisia, niistä lempilajikkeeni on kotkansiipisaniainen. Tätä upeaa lajiketta kasvaa siellä täällä lähimetsikössä ja nappasin yhden taimen maljakkoa varten. Vihreät vahvat lehdet ja hennot kirkkaat maljakot ovat minusta hurjan kaunis pari. Saattaa olla että istutan tuon vielä takaisin kukkapenkkiin ja katson lähteekö se siitä kasvamaan.

Kirkkaat maljakot ovat aina varmoja valintoja, niin itselle kuin lahjoiksikin. Vaikka maljakko olisi rohkeankin muotoinen tai struktuurinen, kirkas lasi tekee siitä aina henkäyksen keveän ja eleettömän. Kuvassa on Iittala x Issey Miyake -maljakko, klassinen Aalto-vaasi sekä kirkas Kastehelmi-maljakko. Jos minun pitäisi antaa tuliaisvinkki vaikkapa mökkiviemiseksi, etenkin juhannusjuhliin, ehdottaisin maljakkoa. Mökillä jos missä on kasvitarjontaa suoraan luonnossa pöytäkoristelua varten, mutta kuinka usein käykään, että koristeet laitetaan satunnaiseen pulloon tai juomalasiin, koska mökille ei ole hankittu/viety oikeita maljakoita. Niinpä ehdotankin, että viet kyläpaikkaan mökkituliaiseksi maljakon. Sitäpaitsi, ihana aikaa kestävä tuliainen muistuttaa siellä tärkeässä paikassa aina juuri siitä vierailusta, jolloin tuliaisen vastaanotti.

Jos muuten pitäisi antaa tuliaisvinkki kesämökkiviemiseksi, etenkin juhannusjuhliin, ehdottaisin maljakkoa

Iittalan tämän vuoden väri, merensininen viehättää minua todella paljon. Se sopii kauniisti yhteen luonnon sävyjen kanssa, tottakai, koska sen sävy on haettu meren syvistä sinisistä sävymaailmoista. Kaikista upeista maljakoistani huomaan käyttäväni eniten korkeaa Alvar Aalto-kokoelman maljakkoa, joka minulta löytyy myös harmaana. Seuraksi sopii pieni Alvar Aalto -kokoelman kulho.

Poimin pihalta satunnaisia kukkia ja yrttejä nippuun. Rakkaita kasvattamiani päivänkakkaroita raaskin napsaista muutaman, sitten on yksittäinen pinkki lupiini, josta taitoin yhden terhakkaan oksan, kaunis pinkki pikkukukka on jokin rikkaruoho ja vihreät oksat ovat yrttipenkin villiintynyttä oreganoa. Levitin lattialle ruskean suojapaperin, jonka päällä me aina maalataan ja askarrellaan, siinä on ties minkälaisia tahroja. Kukat olivat odottaneet maljakossa ja ne valuivat vettä, siksi levitin paperin suojaksi kun aloin lajitella niitä nippuihin. Huomasin että maljakot ja kukat näyttävät kauniilta tuon suojapaperin päällä ja nappailin niistä kuvat siinä. Joskus valokuvatessa innostuu juuri tällaisista satunnaisista jutuista. Samoin suosittelen esimerkiksi kattauksiin ja muihin esillepanoihin rohkeutta kokeilla elementtejä ja asetteluita joita ei heti tulisi ajatelleeksi. Kesä/puutarhajuhlat ovat mitä ihanimpia hetkiä kokeilla omaa luovuutta; käyttää hyväksi luontoa ja varastosta löytyneitä tarvikkeita.

Kesään kuuluvat myös pöytäliinat, itse ainakin käytän tekstiileitä huomattavasti enemmän kesäisissä kattauksissa, kuin talviaikaan. Meidän juhannuspöytä voisi näyttää kutakuinkin tuollaiselta – rento pellavaliina ja eriparisissa maljakoissa erilaisia kukkia ja oksia.

Kuvassa keskellä on rykelmä Ruutu-sarjan maljakoita. Tykkään sijoitella niitä ryhmiin, niiden muoto ja sävymaailma sopii ihanasti yhteen. Näihin maljakoihin sijoitan mielelläni yksittäisiä oksia. Kastehelmi-maljakossa on omasta pionipenkistäni nappaistu oksa. Nyt jännitän aukeaako tuo nuppu maljakossa. Oikeanpuoleisessa (itse puhaltamassani) maljakossa on pieni pihlajan verso.

Mainitsin teille Iittala-retkestä tehtaalle. Pääsin kokeilemaan lasin puhaltamista ja kuvassa näkyy nyt tuo puhaltamani maljakko. Me saimme kaikki tehdä maljakon ja vaikka ne puhallettiinkin muotissa, näkyy kaikilla uniikit kuviot lasissa, jotka tulevat pyörityksestä ja puhalluksesta. Aivan ihana muisto tuo.

Kesäretkivinkki:

Jos satutte retkeilemään kesällä Hämeenlinnan suunnalla, kannattaa ehdottomasti piipahtaa Iittalan tehtaalla. Siellä pääsee kurkistamaan kuinka lasinpuhaltajat työskentelevät, kuinka käsityötä se on ja kuinka kuumat olosuhteet puhaltajilla on. Oikeasti itse arvostan entistä enemmän jokaista lasiesinettä joka minulta löytyy, kun näin miten ne syntyvät. Myös puristelasisiin esineisiin kuuluu paljon yksilöllistä käsityötä.

Puhalla oma maljakko!

Kesällä 2019, 1. heinäkuuta  – 2. elokuuta, tarjoamme vierailijalle mahdollisuuden puhaltaa oma, uniikki maljakko lasitehtaalla. Puhaltaminen on mahdollista ma-pe klo 10-12. Lippu ostetaan Designmuseo Iittalasta.

Kaikista kuvien kukista lemppareimpia ovat kuitenkin nuo hulppeat saniaiset. Hurmaannuin täysin pellavakankaiden ja saniaisten luomasta salaperäisestä tunnelmasta. Innostuin nappaamaan kuvia enemmän kuin tarpeeksi. Kokeilin tummempia sävymaailmoja ja vanhaa sukkahousutekniikkaakin (kameran linssin päälle pingotetaan sukkahousua). Kesän utu ja valo ovat mitä suurinta inspiraatiota.

Kesä on ihmisen parasta aikaa – nautitaan luonnosta ja auringosta. Itse ainakin pyrin viettämään ulkona kaiken liikenevän ajan. Ja mitä tulee kesälomasuunnitelmiin, mieluiten nekin ulkona ja kotimaassa kierrellen. Riihimäelle Suomen lasimuseoon ja Iittalan tehtaalle on päästävä uudestaan ihan pian.

Suloista kesäviikkoa!

Comments are closed.