Ajattelinpa kirjoitella sanasen sängyn petaamisesta. Itse olen ehdottomasti rentojen ja muhkeiden petausten ystävä. Minusta sänky tekstiileineen on kiistatta makuuhuoneen katseenvangitsija ja sydän. Siksi on perusteltua panostaa sänkyyn. Tällä kertaa en muistuta laadukkaan patjan tärkeydestä, tai ehkä vähän, sillä se on tietysti fyysisesti se tärkein juttu. Tässä postauksessa keskityn kuitenkin enemmän visuaaliseen puoleen.

Halusin ihan kirjaimellisesti näyttää, miten makuuhuone elävöityy kun petauksen tekee muhkeiden tyynyjen avulla rennon huolettomasti.

Minulla oli kuvatessa mukana tärkeä apulaiseni, herra Lettunen, joka jaksaa aina olla mukana vieressä kaikissa touhuissani, oli sitten kyse imuroimisesta tai petaamisesta. Toki hän osaa myös poseeraamisen jalon taidon, eikä toista tarvitse maanitella kameran eteen.

Ylempänä on näkymä sängystämme sellaisena miltä se näyttää kun molemmat ovat juuri nousseet. Vaikka tyynyjä piisaa, on ylimääräiset kappaleet siirretty syrjään yön ajaksi. Molemmilla on tällä hetkellä muototyynyt nukkumatyynyinä – eivät niin kauniit petauksessa, mutta erityisen mukavat nukkuessa.

Lettunen tuossa esitteleekin sitten hyvin tyypillistä tapaa pedata sänky. Kahden tyynyn päälle oiotaan peitto/peitot. Eipä tässä vikaa ole, jos tykkää esimerkiksi käyttää koko sängyn peittävää päiväpeittoa, tällainen on hyvä pohja silloin. Nyt kuitenkin keskitymme petaukseen ilman päiväpeittoa.

Tässä näkyy missä ylimääräiset tyynyt majailevat yön ajan. Ne on helppo illalla asetella tuohon hyllyn päälle. Aiemmin ne olivat tuolin päällä.

Minulla petauksen kulmakivi on nuo isot tyynyt. Tällaiset normaalia nukkumatyynyä kookkaammat tyynyt ovat ihan standardikokoisia, eli 60×80 cm. Näitä löytää sieltä mistä normaaleita nukkumatyynyjäkin. Tähän kokoon on myös kätevä löytää tyynyliinoja valmiina, lähes kaikilta lakanavalmistajilta löytyy myös tuo suurempi tyynyliinakoko. Omissani on Familonin valkioiset 60×80 cm pellavatyynynpäälliset. Tämöisiin isoihin tyynyihin voi halutessaan myös ompeluttaa tyynyliinat jostakin sisustuskankaasta, silloin niistä tulee vielä päätymäisemmät.

normaalia nukkumatyynyä kookkaammat tyynyt ovat ihan standardikokoisia, eli 60×80 cm

Meidän sänky on vain 120 cm leveä, joten tyynyt näyttävät siinä todella suurilta, mutta toimii kuitenkin. Leveämmissä sängyissä ne asettuvat vieläkin kauniimmin. Minulla on melkein aina ollut tällaiset suuret taustatyynyt, niihin on myös aivan ihana nojailla jos vaikka lueskelee sängyllä.

Olennaisinta tässä omassa petaustyylissäni on asetella tyynyt pystyasentoon peräkkäin. Nyt minulla on taustatyynyjen ja varsinaisten nukkumatyynyjen lisäksi vielä yhdet tyynyt koristeena ja tuomassa muhkeutta. Niiden päällisiä vaihtelen usein. Yleensä näissäkin on lakanasettiin kuuluvat tyynyliinat, mutta vaihteeksi ompelutin Bakerin klassikkokankaasta oiken tuommoiset sisustustyynynpäälliset niihin. Kesän kunniaksi vähän kukkaisromantiikkaa makuuhuuoneeseen.

Peitto meillä on tuplakokoa, se on hitusen liian suuri tähän sänkyleveyteen, mutta ollaan niin tottuneita jättipeittoon, että kaksi erillistä ei tunnu meille oikealta. Jättipeiton kanssa ei tule tappelua peitosta, se on tarpeeksi suuri. Kannattaa testata jollei koskaan ole testannut, olen saanut ”käännytettyä” monta ihmistä jättipeittojen suuntaan. Nyt täkkimme on kesäversio, se on Ikean ohut untuvapeitto. Peiton taittelen rennosti, niin että se tulee vähän yli jalkopäästä. Jos käyttää kahta täkkiä, voi kokeilla myös asetella ne päivän petauksen ajaksi vaakasuuntaan, mutta avain tämmöisessä petauksessa on rentous, joten ei edes kannata yrittää asetella peittoa liian pedantisti.

Tähän voisi vielä toki lisätä jalkopäätyyn puolipeiton; taitellun päiväpeiton tai torkkupeiton. Itse pidän kauniista lakanoista ja ne saavat olla esillä. Nämä ruskeat lakanat ovat Midnattin valikoimasta ja olen tilannut ne Nougatista. Tykkään kovasti tuosta pehmoisesta puuvillasta. Pesun jälkeen oion ne hyvin kuivumaan (en laita rumpuun etteivät rypisty liikaa) ja sitten vielä vedetään ne hyvin ja taitellaan nätisti kaappiin, näin lakanoista tulee aika sileät ilman silitystäkin. Toiset suosikkilakanani ovat valkoista pellavaa, oikeastaan niistä tykkään kaikista eniten, koska en vaan ikinä kyllästy valkoisiin lakanoihin.

Kutsuvan petauksen lisäksi makuuhuoneessa ei paljon muuta tarvita. No, yöpöydälle on välillä kiva asetella jotakin kaunista, kuten vaikka kesän kukkakimppu. Yritän muuten pitää makkarin mahdollisimman tyhjänä ja pölyttömänä.

Välillä siirtelen jonkun kodin tuoleista makuuhuoneen puolelle. Meillä yksittäiset tuolit seikkailevat aina vähän tarpeen ja mielialan mukaan. Mutta olen huomannut, että jos saatavilla on laskutilaa, tulee vahingossa kerättyä vaatteita tuolille. Siitä tavasta olen oikeasti yrittänyt päästä eroon, ja hyvin olen toisaalta päässytkin. Jos lasken vaatteen johonkin, laitan sen sängylle – näin se on pakko siivota siitä paikalleen viimeistään illalla kun menee nukkumaan.

Semmoinen petaustyyli täällä, minkäslainen on teillä?

Vietän tässä verkkaisempia päiviä lomatuulella, joten tämä tiuha postaustahti saattaa välillä vähän livetä. Tarkoitus olisi seuraavaksi listata tännekin teidän mahtavia lukusuosituksia tuolta IG:n puolelta. Lisäksi seuraava asu valkoisen pellavapaitiksen kanssa olisi myös tulossa. Ja paljon muutakin, tein nimittänin listan postausideoista ja siitä tuli pitkä.

Vastaisitko kyselyyn <3

Oletteko huomanneet, että blogissani on kyselytutkimus. Olisi aivan superihanaa jos jaksaisit vastailla siihen, sen tulokset auttavat minua kehittämään blogia tietysti teidän toivomaan suuntaan! Kiitos hurjan paljon vastauksestasi!

2 Comments

  1. Ihanan väriset nuo lakanat ja sopii hyvin nuo uudet tynynpäälliset. Toki ne näyttää varmasti ihanan raikkaalta myös valkoisten kanssa. Meillä on hyvin samantyylinen petaus, isot tyynyt, nukkumatyynyt ja koristetyynyt. Meillä isot tyynyt on yönkin sängyssä, nostettuna ihan pystyyn seinää vasten. Tämän hetken lemppari lakanat ovat todella hempeän vaaleanpunaiset pellava lakanat, joista mieheni yksi päivä kysyi että onko meillä uudet vaaleanpunaiset lakanat. Oli luullut niitä valkoisiksi? ja siis kyseiset lakanat oli olleet jo pitkään meillä

  2. Anne

    Isot tyynyt on kyllä tosi hyvät petausta kootessa ja myös loikoillessa. Vaaleanpunaiset lakanat kuulostaa aivan ihanilta, juuri fiilistelin että jotkin puuterisen roosat lakanat olis ihanat. Ja heh, miehet ei kyllä aina kiinnitä huomiota yksityiskohtiin 🙂