Tällä viikolla käväistiin mitä viehättävämimmissä ja herkullisimmissa puutarhajuhlissa. Olin saanut kutsun Satokausikalenterin Venetsialaisiin, jotka oli järjestetty Satokausikalenterin omaan puutarhaan. Puutarhaa isännöivät Samuli ja Laura Karjula. Tämän juhlan kruunasi huikaisevan lämmin ja aurinkoinen loppukesän hellesää. Pääsimme nauttimaan ihanista syötävistä ja kuulemaan hyötypuutarhan perustamisesta ja hoitamisesta – Satokausiajattelun apajilla kun oltiin.

Kameraa minulla ei ollut mukana, mutta kännykälläkin sain tallennettua juhlien ja puutarhan tunnelmia. Ajelimme Turusta reilun tunnin verran Espooseen ja automatkan jälkeen astuttiin pieneen paratiisiin. Voi miten kauniiksi piha oli somistettu ja miten inspiroivia esillepanoja oli sekä istutuksissa että pöytäkattauksissa. Minulle tuli heti hinku laittaa omaa puutarhaa syyslookiin – ainakin sisääntulon edustalle on ostettava syyskukkia ruskan sävyissä. Yhtäkkiä aloin haluta keltaista ja oranssia pihalle, se näyttää todella kauniilta syysauringon lämmössä.

Omassa puutarhassa ei tänä vuonna ollut villiintyneiden yrttien lisäksi mitään hyötykasveja. Olin jo luopunut ajatuksesta kasvattaa itse mitään syötäviä. Nyt saatettiin kuitenkin innostua ensi kesää ajatellen, sillä voi miten huiman sadon hyvin hoidettu ja mietitty hyötypuutarha voi tuottaa. Tämä piha on uusi ja nämä kuvien istutukset on toukokuun tienoilla laitettu laatikoihin. Hyvällä lannoituksella ja kastelulla satoa on tullut runsaasti. Itse asiassa, juhlien suurin osa tarjoiluista oli tältä pihalta! Saimme puutarhakierroksen, jossa Samuli ja Laura kertoivat ettei hoitamiseen mene niin paljon aikaa kuin luulisi. Tärkeintä on muistaa lannoittaa ja kastella ja olla säännöllinen. Green Caren lannotteilla on kyllä onnistuttu huiman hyvin.

Mutta ai vitsit miten hyviä herkkuja nautittiin. Erityisen paljon innostuin pikkelöinnistä, saatiinkin mukaan kotiin viemisiksi lahjakassit, joista paljastui Rajamäen tuotteita. Nyt kyllä kokeilen itsekin näitä herkkuja. Muuten, jos sinua kiinnostaa mitä herkuteltiin, niin ihan pian näiden ohjeet ovat tulossa Satokausikalenterin saitille. Sieltä minäkin aion napata skageniin ja pikkelöintiin ohjeet.

 

Syyskesän väriloisto on niin kaunista. Kuten sanoin, itse ainakin sain rutkasti inspiraatiota omalle pihalleni ja toki myös kasviksien käyttöön. Satokausiajattelu on sellainen mitä itse pitää skarpata entistä enemmän. Mielellään kokeilee uusia tapoja nauttia kasviksista, tuoreet kotimaiset vihannekset eivät välttämättä vaadi edes hirmuista valmistelua. Jo pelkkä tuoreen vihannesvadin kokoaminen inspiroi.

Te pihalliset, miten paljon olette viljelleet itse syötäviä ja onko niille tullut käyttöä?

Joskus kun omassa puutarhassani oli vielä tuottoisa kasvimaa, en saanut kulutettua kaikkea ja siksi hyötyviljely jäi. Nyt oivalsin, että ehkä lajikkeet kannattaa valita sen mukaan mitä eniten tykkää syödä ja että on vaan rohkeasti kokeiltava erilaisia valmistustapoja.

Olen tällä viikolla ollut pienessä flunssassa ja päänsäryssä, niinpä tuollainen puutarhahengailu piristi kovasti vähän alakuloista viikkoani. Koska kuka ei olisi onnellinen puutarhassa.

Kiitos vielä hurjasti kutsusta Nata ja muu Satokausikalenteripoppoo! Sekä tietysti terkut kaikille ihanille vieraille, oli kiva nähdä teitä.

Comments are closed.