”kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Iittala

Voi että miten ihailen aina Kokkolassa ollessamme vanhempien kotia, joka sijaitsee 1800-luvulla rakennetussa talossa. Ihanat vanhat puitteet luovat kauniin taustan sisustukselle, joka sekin on kovin kaunis. Ei tarvitse miettiä mistä minä ja siskoni ollaan sisustusintoilu peritty. Äiti on taitava järjestämään erilaisia asetelmia ja yksityiskohtia. Taitavalla otteella hän taikoo ooudoistakin asioista mielenkiintoisia kokoelmia. Äiti on myös alkanut kerätä vintage-lasia. Iittalan ja muidenkin kotimaisten lasitehtaiden esineitä löytyy vanhan talon huiman leveiltä ikkunalaudoilta. Ikoniset huippudesignerit kuten Tapio Wirkkala, Nanny Still, Oiva Toikka ja moni muu muotoilija löytyy lasiesineiden takaa.

Vanhan talon vintti on huima paikka ja usein kun ollaan vanhemmilla käymässä, mennään sinne kuvailemaan jotakin. Hämrä tila, johon suuresta kaari-ikkunasta siivilöityy pehmeä valo, antaa kuvaamiselle ihanat puitteet. Tällä kertaa kiikutettiin taas muutamia esineitä vintille ja napsittiin kuvia. Olisipa ihana rakentaa tuonne asunto.

Niin kauan kuin muistan, meillä on ollut kotona Iittalan Festivo-kynttilänjalkoja. Eri korkuisista esineistä saa kätevästi luotua näyttäviä asetelmia, niin ruokapöydälle kuin somisteeksikin. Moni taitaa kerätä Festivo-kynttilänjalkoja. Tätä Timo Sarpanevan suunnittelemaa kynttilänjalkaa on valmistettu vuodesta 1967 saakka.

Tässä on Harri Koskisen Iittalalle suunnittelemat kynttilälyhdyt, niitä ei ole valmistettu vähään aikaan, äiti on ostanut nämä kirppikseltä. Tarroista muuten, Iittalalla ei ole kuulemma erityistä mielipidettä tähän monia askarruttavaan asiaan – poistaako tarra vai ei. Kukin saa päättää itse. Minä poistan aina tarrat omista astioistani.

Tuo Sarpanevan näyttävä lasimaljakko on minusta ihana. Joskus se oli mielestäni vanhanaikainen ja kölhö – nyt näen siinä upean mielenkiintoisen esineen.

Iittalalla on avattu uusi vintage-palvelu, joka on avattu useisiin Iittalan omiin myymälöihin ympäri suomea ja vuoden loppuun mennessä se löytyy kaikista Iittalan omista myymälöistä. Vintage ostaa ja myy käytettyjä Iittalan ja Arabian käyttöastioita. Astioiden kunto tarkistetaan, myyntiin kelpaamattomat astiat toimitetaan kierrätettäväksi ja uudelleen hyödynnettäviksi. Myöhemmin palvelua laajennetaan niin, että se vastaanottaa muidenkin brändien tuotteita.

On ihan mahtavaa, että Iittala on ottanut osaa kierrättämiseen tällä tavalla. Moni etsii vanhoihin astiasarjoihin täydennyksiä jo lopetetuista sarjoista ja toki on mainiota hankkia itselleen käytettynä astioita ihan muutenkin.

Lue lisää: tietoja Iittalan vintage-palvelusta.

Iittala kertoo:

-Monissa kunnissa keraamiset ja lasiset astiat on aiemmin pitänyt heittää sekajätteen sekaan. Vintage-palvelun kautta rikki menneet ja huonokuntoiset astiat on jatkossa mahdollista kierrättää yli kahdellakymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomen.

Itse en ole vielä innostunut lasiesineiden keräilystä. Meillä kaikki esineet ovat enemmänkin käyttöesineitä kuin koristeita. Mutta toki itsekin nautin kauniden asetelmien teosta ja kodin somistamisesta. Meillä on paljon astioita, mutta kaikkia käytetään, eikä kaapeista oikein löydy mitään turhaa.

Värikkäät lasiesineet tuovat kivasti eloa vaaleaan ja neutraaliin kotiin. Vanhemmilla on myös seinillä tietysti isän värikkäitä tauluja. Vaikka yksityiskohdissa on paljon näyttäviä ja voimakkaita värejä, on sisustus silti hillitty. Äiti on ryhmitellyt saman tyylisiä värejä yhteen, sekin rauhoittaa kokonaisuutta. Tässä asetelmassa on esimerkiksi huikean ihana Oiva Toikan vihreä lasivati ja Harri Koskisen suunnittelema yksinkertainen turkoosi kynttilänjalka sulassa sovussa.

Oiva Toikan linnut ovat ikonisia keräilyesineitä. Tässä ne on aseteltu alumiiniseen metallikärryyn keittiöön. Hienot taidelasiesineet voivat olla myös osa rentoa sisustusta. Niitä ei tarvitse sijoittaa lasivitriiniin.

Vierailu kesällä Iittalan lasitehtaalla oli kyllä mahtava kokemus. Meidän piti mennä sinne uudestaan nyt kesälomalla, mutta jotenkin se aika vaan hurahti muissa jutuissa. Mutta varmasti vielä käydään Iittalan lasitehtaalla ja Riihimäen lasimuseossa uudestaan. Suomalainen lasimuotoilu on todella kiehtovaa. Jos oikein miettii niin se on yksinkertaista, mutta siinä on uskallettu käyttää värejä ja muotoja rohkeilla tavoilla. Sellaisesta muotoilusta juuri pidän.

Olipas taas ihana vierailla vanhemmilla Kokkolassa, täältä saa aina huolenpidon lisäksi inspiraatiotakin.

Comments are closed.