Keskiviikkona suunnattiin Helsinkiin katsomaan Habitare ja keskustan Helsinki Design Weekin näyttely Erottaja 2:ssa. Matkaan en pakannut kameraa tällä kertaa ollenkaan, koska ajattelin etten blogin puolelle tee postausta ollenkaan – sillä tarkoitus oli päivitellä Instagramiin livetunnelmia ja keskittyä nauttimaan tuttujen tapaamisesta ja visuaalisesta inspiraatiosta.

Ensimmäisenä aamulla piipahdettiin Vallilan showroomilla katsomassa Designers Guildin syysuutuuksia. Halusin pitkästä aikaa katsella mitä tilauskangasrintamalla on. Itse olen sisustusliikeaikana työskennellyt aina nimenomaan tilauskankaiden parissa, sisäänostaen mallistoja, joista sitten suunniteltiin asiakkaille yksilöllisiä tekstiilikokonaisuuksia. Designers Guild on englantilainen kangastalo, jonka perustaja Tricia Guild on ollut joskus suuri sisustusidolini.

Kangaspainotteisen aamupalan jäkeen oli vuorossa Habitare, jossa seuraamme liittyi Maija. Kierrettiin vapaamuotoisesti eri osastoja – paljon jäi näkemättä – sillä yksi tärkeimmistä messuanneista on aina tavata tuttuja. Miten hyvä mieli taas jäi kaikista kohtaamisista.

Jos asuisin lähempänä, menisin varmasti messuille uusintakierrokselle, sillä nyt auttamattomasti se varsinainen inspiraatiopohjainen anti jäi vähälle sosiaalisuuden takia. Tällä kertaa messut olivat taas kehittyneet astetta parempaan suuntaan. Markkinahumu tarjouksineen on onneksi mennyttä ja nyt osastoihin ja inspiraatioon panostetaan. Varsinaiset trendit olivat hyvin esillä, mitään uutta ei hirmuisen paljon jäänyt mieleen. Mutta aina on mahtava nähdä taitavasti rakennettuja messukokonaisuuksia, sillä sommittelut ja yhdistelmät kiinnostavat kovasti.

Kannattaa kurkata blogikollegojeni upeita postauksia Habitaresta:

Pihkala, Muotoseikka, Modernisti Kodikas, Pilkkeitä, Home via Laura, Pinossa, Talosta Koti, Design Wash, Char and The City, Inspired by Love, At Home

Varsinaisen messukierroksen jälkeen lähdimme Helsingin keskustaan, sillä kaikkia kiinnosti tsekata Helsinki Design Weekin näyttely Erottaja 2. Huima historiallinen vanha rakennus, jota on alettu restauroida pieteetillä, oli mieletön paikka koota designia näytille. Näyttelyssä oli paljon huoneita neljässä kerroksessa. Odotimme aika paljon kokonaisuudelta, sen vuoksi ehkä tason vaihtelu hieman yllätti. Suosittelen kuitenkin katsomaan paikan päälle jos siellä liikutte, ne muutamat inspiroivat esillepanot ovat sen arvoisia.

Asun-lehti ja Marimekko olivat rakentaneet yhdessä näyttelytilan. Selkeä ja eleetön kokonaisuus oli ilmava. Itse installaation punainen lanka jäi ehkä epäselväksi, mutta ainahan Marimekon tuotteet näyttävät hyviltä. Pakko sanoa että odotin hieman enemmän tästä kokonaisuudesta. Tuo huima puinen ritiläkaappi on Poiat-yrityksen. Heillä oli näyttelyssä myös oma huone.

  Kännykkäkuvia tuli räpsittyä paljon. Välillä oli vähän ahdasta, niin kuvakulmista ei tullut parhaimpia tällä kertaa. Tässä on pointtina selfie ja esitellä mun ja Maijan beiget takit. Rakennuksen pastellin väriset seinät ja yksityiskohdat ihastuttivat, samoin mielettömät koristeelliset kaakeliuunit.

Erottajan suurimman wau-efektin herätti ehdottomasti Woodion näyttely. Tunnelma ja fiilis oli kuin sadusta ja se sai kyllä huokailemaan. Taidokkaat kasviasetelmat oli luonut floristi Elina Boström Arteflos-yrityksestä. Nyt tuli kyllä suunnaton himo saada tehdä kylppäriremonttia, että voisi valita sinne jonkinlaisen Woodion puukomposiittialtaan. Heidän Habitare-osastokin oli todella onnistunut.

Kaikista eniten minua kuitenkin kiinnosti etukäteen  Anna-Kaisa Melvaksen kuratoimat huoneet. Enkä pettynyt. Olen ihaillut Anna-Kaisan tyyliä iät ja ajat ja pakko sanoa, että hän on kyllä yksi maamme johtavista stailisteista (minun mielestäni). Ah ja huh, miten upealta näytti Stalan teräksiset keittiöt, Interfacen kalusteet, Innoluxin valaisimet, Iittalan esineet ja Roots Livingin matot yhdessä. Mukana osastossa oli myös Cozy Publishing -kirjoja. Tilan nimi olikin Cozy Corner -sitä nimenomaan kirjaimellisesti.

Minua inspiroi erityisen paljon tässä kokonaisuudessa sen kansainvälinen ja ajaton yleisilme

Yritin ihmisten välistä koukkien napsia kuvia tuosta näyttelystä, siksi kuvakulmat ovat hitusen outoja. Minua inspiroi erityisen paljon tässä kokonaisuudessa sen kansainvälinen ja ajaton yleisilme. Teräksinen keittiö on iätön, samoin valtava linjakas kulmasohva ja taiten kootut runsaat asetelmat. Esimerkiksi sohvapöydän installaatio on huikea. Ja tuo sohvan tikattu kangas, mieletön. Puhumattakaan matoista. No ymmärrätte kun katsotte noita kuvia…

Toinen lempihuoneistani oli ehdottomasti Timberwisen työhuone. Täällä oli kalusteina Timberwisen tuotannon penkkiä ja pöytää. Lattiaan oli ladottu huimasti kuvioitu parketti ja siellä täällä oli taas taiten koottuja inspiraatiokollaaseja. Värimaailma oli vaaleaa tammea ja luonnonvalkoisen eri sävyjä. Valtavat tammen oksat maljakoissa toivat luonnonläheisyyttä kokonaisuuteen.

Taisin ottaa vähän liian monta kuvaa tuosta huoneesta, mutten malttanut hillitä itseäni. Inspiroiva työtila on etenkin visuaalista työtä tekevälle ihmiselle huipputärkeä. Sain näistä kuvista taas intoa järjestellä omaa työhuonetta. Sieltä kyllä löytyy saman tyylisiä juttuja; muistitaulua, värimalleja ja lukupinoja. Tässäkin huoneessa on Anna-Kaisan kädenjälki näkyvissä.

Ja päivän päätteeksi – oli pakko etsiä korvapuusteja. Se taisi kyllä olla virhe, sillä eilen oli vehnäjauhopäänsärky. Habitare-päivän ruokavalioni oli nimittäin pelkkää pullaa ja pitsaa, vuorotellen. Pakko taas ”reitata” korvapuustit, syötiin ne Strindbergillä. Arvosana 2/5 – maistuivat tehotuotantopullilta. Tällaisessa kahvilassa kuitenkin odottaa saavansa pieteetillä valmistettua syötävää. Palvelusta sen sijaan annamme 5/5 – se pelasti kahvihetken.

Oletteko te käyneet katsomassa Habitaren tai Desing Weekin näyttelyitä?

4 Comments

 1. Kiitos linkeistä myös muiden postauksiin.
  En harmikseni päässyt itse paikalla ja
  ahmin innostuneena kaiken aiheeseen liittyvän.

 2. Anne

  Kiva jos näistä linkkauksista oli iloa. Kollegani olivat tehneet ihan mahtavia postauksia, joten ajattelin että kokoan ne valmiiksi yhteen nippuun, jotta niitä on helppo löytää.

 3. Anna-Kaisa Melvas

  Kiitos Anne kauniista sanoista, olen todella otettu?

  Terveisin ak