Huh, eilen sain tehtyä Instagramin Storyihin ensimmäisen osan pitkään suunnittelemastani Siivouscornerista. Minä olen työstänyt vajaan vuoden jonkinlaista konseptia, jolla voisin jakaa seuraajien kesken kodinhoitoon liittyviä vinkkejä. Olen työskennellyt kotien parissa reilut 20-vuotta, lisäksi kotihommat ovat oma intohimoni (ja myös Hänenkin, eli vinkkejä tulee myös tuolta toiselta puoliskolta). Paitsi että olen auttanut ihmisiä sisustuksessa; tehnyt sisustussuunnitelmia ja neuvonut hankinnoissa, olen myös päässyt kertomaan erilaisten materiaalien hoidosta ja kodin toimivuudesta. Mutta jos olet minua seurannut, niin nämä taustat jo tiedätkin.

Siivouscorner mun Instagramissa: @anne_muotimielessa

Ystäväni Maija keksi vähän aikaa sitten, että minun pitäisi tehdä Storyihin jonkinlainen Siivouscorner. Olin itse miettinyt kodinhoidollista konseptia ehkä vähän liian vaikeastikin ja ystävieni tsempit tehdä tällainen yksinkertainen kaava, kuulosti parhaalta idikseltä. Sitten vain ryhdyin toimeen, ilman sen kummempia suunnitelmia. Luulen, että parhaiten uutta voi oppia kun alkaa tehdä, niinpä varmasti tämäkin kehittyy matkan varrella. Mutta olen hyvin iloinen jos tulette seuraamaan Siivouscorneria Instagramin puolelle. Tarkoitus on julkaista uusi Story aina keskiviikkona tai torstaina. Tallennan nämä vielä profiilini kohokohtiin, jotta niitä pääsee katsomaan myöhemminkin. Ajattelin myös kerrata näitä juttuja täällä blogin puolella, mutta vain kevyesti muistuttamalla mistä puhuttiin ja mitkä oli niitä ydinjuttuja, koska tarinan pääsee katsomaan kokonaan Instagramin puolelta.

Mutta olen hyvin iloinen jos tulette seuraamaan Siivouscorneria Instagramin puolelle

Pyysin seuraajiani lähettämään minulle kodinhoitoon liittyviä kysymyksiä ja niitä tuli todella paljon. Poimin muutamia ensimmäiseen Siivouscorneriin ja ne olivat tällä kertaa keittiöaiheisia, joten ensimmäisessä jaksossa vierailtiin meidän keittiössä.

Tällaisia asioita käsiteltiin ekassa jaksossa

K: keittiön ovien puhdistus erittäin pinttyneestä liasta

-perusohje: mieto kostutus vedellä tai keittiösuihkeella ja pyyhintä kuivalla mikroliinalla

-perusteellinen pesu: rasvaa poistava pesuaine, huuhtelu ja kuivaus mikroliinalla.

Käytännössä esimerksi sienellä pesu, sieneen vaahtoavaa pesuainetta, kostutetaan pesuaineliuoksella pinta, annetaan vaikuttaa, pyyhitään sienellä (pehmeä puoli), huuhdellaan sienellä, kuivataan lopuksi mikroliinalla.

Superlikaan järeä pesu (omalla vastuulla), Universal Stone tai vastaava aine. Ainetta käytetään runsaan veden kanssa, pyyhitään sienellä, huuhtelu ja kuivaus.

Oviin kannattaa käyttää aina puhdasta mikroliinaa, ei samaa jolla pyyhitään tiskipöytiä ja ruokapöytiä. Ja tosiaan oleellista on että mikroliina on kuiva tai lähes kuiva.

Hups – kannattaa yrittää käyttää vetimiä, jos ovissa sellaiset on.

K: uunin pesu; kuinka usein, miten, millä aineilla

-perusohje: vältä pesua pyyhkimällä lika heti käytön jälkeen kun uuni on vielä hitusen lämmin. Kostea talouspaperi sopii hyvin tähän

-pesu: rasvaa irroittavalla pesuaineella ja sienellä, huuhtelu ja kuivaus

-pinttynyt uuni: uuninpesuaineella ohjeiden mukaan

Itse pesen uunin perusteellisesti todella harvoin, noin kerran vuodessa – yleensä ennen joulua..Olen käyttänyt ihan astianpesuainetta tai mäntysuopaa. Joskus uuninpesuainetta.

En ole kokeillut ekologisia uuninpesuaineita, mutta emäksinen aine liuottaa rasvaa, joten ruokasoodaa voisi kokeilla.

K: miten saa rasvalian pois liedeltä ja ympäristöstä (marmoripinta)

-perusohje: pyyhitään heti ruoan valmistuksen jälkeen runsaaseen lämpimään veteen kostutetulla talouspaperilla ja kuivataan mikroliinalla

-järeämpi pesu: rasvaa irroittavalla pesuaineella pesu, huuhtelu ja kuivaus mikroliinalla

-superpesu: Universal Stonella tai vastaavalla

Käytän talouspaperia rätin sijaan, koska muuten se kaikki rasva mitä pyyhitään jämähtää rättiin, se ei lähde siitä pelkällä kuumalla vedellä huuhtelemalla. Kaikkihan tiedämme miltä muutamia päiviä keittiössä käytetty sama märkärätti tuntuu ja tuoksuu. Ja jos sillä samalla rätillä pyyhitään kaapin ovia yms. siirretään rasvaa edestakaisin pinnoilla. Kuiva mikroliina viimeistelee ja kiillottaa pinnat. Sitä ei tarvitse pestä niin usein kuin luulisi, koska sillä ei käsitellä likaa, vaan lähinnä vettä.

K: mikä olisi hyvä tapa puhdistaa rosterinen liesituuletin

-perusohje: pesu rasvaa irroittavalla aineella, huuhtelu ja nopea tehokas kuivaus mikroliinalla

Hommassa pitää olla vikkelä, ja vettä kannattaa käyttää paljon. Jos ei ennätä kuivata ajoissa, vaan pesujälki ennättää kuivua itsestään, jää rantuja.

Teräspinnoille pyyhkiminen pienen vesisuihkauksen ja kuivan mikroliinan kanssa riittää ensiavuksi, esimerkiksi jääkaapin ovelle. Pelkästään tällä ei kuitenkaan tule täysin hyvää jälkeä. Kannatta käyttää (rosteri)jääkaapissa kahvoja, kun välttää koskemasta oveen, säästyy monelta tahralta ja pyhkimiseltä.

#siivouscorner

Minulle saa laitella kysymyksiä mihin tahansa kodinhoitoon liittyviin aiheisiin ja pulmiin. Tosi moni on toivonut erityisesti kylpyhuonejuttuja. Samoin vaatteiden huoltoa, sisustustekstiilien huoltoa ja järkkäilyjä.. Näitä riittää ja kaikenlaisiin hommiin palataan.

Kiitos kun seurailet ja toivottavasti voin olla avuksi, tsempiksi ja iloksi. Jos muuten toteutatte vinkkejä Instagramissa, niin tägätkää mut niihin Storyihin, pääsen näkemään ne ja voin jaella niitä omassa kanavassani ja niissä voi myös käyttää tägiä #siivouscorner

8 Comments

 1. Hei mahtavaa!! ? Kerrotko mitä siivouksia hoidat a) päivittäin b)viikottain c)kuukausittain d)harvemmin?

 2. Anne

  Jes, niin kiva että tykkäät 🙂 Joo, juuri tuommoisia aion kertoa – itsekin tykkään just näistä listauksista.

 3. Mahtava aihe! Näitä lisää. Tuleeko samat jutut myös blogiin vai Ainoastaan Instagramiin? Tähän postaukseen liittyen kysymys: mitä rasvaa irrottavaa puhdistusainetta käytät esim keittiön kaapin ovissa?

 4. Anne

  Jes, ihana kun tykkäät! Teen blogiin aina koosteen Instagramin Siivouscornerista, kenties lisään vielä jotain huomioita blogikirjoitukseen, koska IG:ssä ei voi ruotia aiheita niin pitkästi.

  Käytän ihan keittiösuihketta tai yleispesuainetta, ne ovat emäksisiä ja irroittavat täten rasvaa.

 5. Kiva kuulla! En ole itse instagrammisa, joten mukavaa että postauksia tulee myös tänne.

 6. Anne

  Jes ja täällä nämä vinkit pysyvät myös varmasti pitkään 🙂 Mutta hei, kannattaa harkita Instagramiin liittymistä, ei sinne tarvitse itse mitään päivitellä ja tili voi olla yksityinen. Mutta sitäkautta on mukava seurata toisenlaista tekemistä. Toki, sitten taas se someaika lisääntyy 🙂

 7. Kiitos Anne, informoivasta postauksesta, tästä sai hyviä vinkkejä keittiön siistimiseen. Hyvä pointti tuo, ettei käytä samaa rättiä rasvan pyyhkimiseen, kun sitten sitä on joka paikassa. Itse tykkään käyttää keittiön siivoamisessa kuituliinoja, niillä saa nopeasti pyyhittyä roiskeet kokkauksen lomassa.

 8. Anne

  Hei kiitos sinulle kivasta kommentista. Mukava kuulla että sait vinkkejä. Tosiaan on minusta tosi tärkeä pointti, ettei levittele ruoanlaittorasvaa kalusteisiin. Kuituliinat on hyviä:)