Arvelen että useimmilla on jonkinlaisia omia arkisia tapoja liittyen kodinhoitoon. Jaan tällä kertaa meidän muutamia niksejä, joilla vältellään siivousta tai muuten vain edistetään toimivampaa arkea. Omalla toiminnalla voi vaikuttaa yllättävänkin paljon kodin yleisilmeeseen ja siistimistarpeeseen. Tässä tulee ”tarkan” vinkkejä, heh.

Tämäkin jakso Siivouscornerista on tuttuun tapaan myös Instagramin puolella – löydät sen profiilini kohokohdista, Siivouscorner-nappulan takaa.

Instagram: @anne_muotimielessa

Muovipussien säilytys. Myönnän että tuo alalaatikko ei ole aina ollut tämän näköinen, vaikka se on aina sisältänyt muovikasseja. Joskus muinoin kassit oli vaan sullottu sinne ja laatikkoa avatessa ne pyrkivät sieltä väkisin ulos. Kun yritti ottaa vain yhden kassin, mukaan sai yleensä muutaman ylimääräisenkin. Nykyään laatikko on ilo avata, koska se on siisti ja sieltä saa helposti kassin kerrallaan.

Käytämme muovikasseja roskapusseina, siksi niitä välillä kaupasta ostetaan. Käytämme toki myös kestokassia ostoksilla, mutta tarvitsemme muovikassejakin. Meiltä löytyy myös erikseen rulla ohuempia muovisia roskapusseja. Niitä kuulemma suositellaan, koska ovat ohuempaa muovia. Omakotitalon roskikseen en mielelläni laita rikkoontuneita muovipusseja, siksi suosin kuitenkin myös kaupan vahvempia muovikasseja. Nykyään muovikassit ovat kierrätettäviä ja jos ne laittaa sekajätteen mukana niin ne tietysti poltetaan. Muovikasseissa myös viemme kierrätyspisteelle lajiteltavia muoveja.

Muovipussit vievät vähän tilaa kolmioiksi taiteltuna

Muovipusseista tulee yllättävän pieniä kun ne taittaa kolmion muotoon. Välillä taitetaan pussi pituussuunnassa neljään, välillä kolmeen osaan. Sitten vaan aletaan tehdä tiukkaa kolmiota ja lopuksi kahvat sujautetaan kolmioon muodostuneeseen taskuun. Aina ei jaksa olla ihan pedantti, kolmiot voivat olla vähän eri kokoisia ja löysempiä. Pääasia on kuitenkin että ne taitellaan. Tarkempi tyyppi on tietysti huolellisempi tässä asiassa.

Järjestelyssä hyödynnetään tukevia pakkauslaatikoita

Olen käyttänyt laatikossa sisälaatikkona Iittalan Raami-sarjan viinilasien pakkauslaatikkoa. Säilyttelen usein tukevia pakkauslaatikoita tällaisiin tarkoituksiin. Minusta aina ei tarvitse ostaa uutta muovilaatikkoa järkkäilyyn. Tarvittaessa siistin laatikoita washi-teipillä. Olemme muuten myös säilöneet joitakin erittäin harvoin käytettäviä astioita tällaisiin pakkauslaatikoihin. Pakkauslaatikot vievät kaapissa monesti vähemmän tilaa, kun astioita on kätevämpi pinota ja ottaa käyttöön laatikon avulla.

Tällainen pikkujärkkäily ja askartelu on muuten varmasti mukavaa kotipuuhaa vaikka lasten kanssa tehtäväksi.

Muruharja korvaa märän tiskirätin

Meiltä ei löydy keittiöstä ollenkaan perinteistä märkää tiskirättiä. Luovuttiin sellaisesta jokin aika sitten ja eipä olla moista kaivattu. Toki suuremmissa siivousoperaatioissa käytetään sientä ja sieniliinaakin, mutta nyt puhun päivittäisestä keittiön siivouksesta. Meidän tärkein keittiörätti on kuivana käytettävä mikrokuituliina, joka roikkuu tiskipöydän alakaapissa omassa liinanpidikkeessään.

Sain muuten monta kysymystä, että mistä tuommoisia liinan pitimiä saa. Nämä ovat Sinituotteen ja ne kiinnitetään kätevästi tarralla. Huomaatteko, että tuossa toisessa on kaapin sisäpuolella kiinni käsipyyhkeen toinen pää. Näin pyyhe pysyy ovessa hyvin ja se ei roiku roskiksen päällä kaapissa. Meillä on aina allaskaapin ovessa käsien pyyhkimistä varten pyyheliina. Käsiä pestään niin usein keittiötoimissa.

Miten siistimme pöytäpinnat keittiössä

Ensiksi käytämme muruharjaa. Tämä on Sinituotteen valikoimista. Yleisesti pöytätasoille kertyy muruja, kun ne harjaa ensin pois, jää hyvin vähän varsinaista pyyhittävää. Jos on jäänyt ruoka-aineista tahroja, pyyhkäisen ne kostealla talouspaperin palalla. Lopuksi tarvittaessa suihkautan vettä tai keittiösuihketta hitusen tasolle ja levitän/pyyhin sen kuivalla mikroliinalla. Tällä liinalla myös kuivataan aina altaan ympärystä mahdollisista vesiroiskeista.

En oikeasti tiedä miksei muruharjoja käytetä enemmän. Muruharja on myös todella helppo pestä, harjakset ovat nailonia. Pesen ne tarvittaessa tiskiaineella.

Miten pestä kädet oikein?

Kyllä, siihen on oikea tapa (meidän mielestä). Käsienpesussa yleensä kastuu saippuapullo, taso ja hana. Kun tämä kastuminen tapahtuu monta kertaa päivässä, on kylppäri jo yhden päivän jälkeen valmis kalkille ja saippuajämille. Jos sitä ei siivoaisi päivittäin, kertyisi hanaan pinttyneitä roiskeita ja sinne hanan juureen semmoinen ihana kalkkirenkula, jota ei saa millään puhtaaksi. Samoin tasoon jää kalkkilänttejä ja saippuapullo makaa aina vesipatjalla. Jos ei oikeasti jaksa siivota sotkua joka päivä, se vähintään (ehkä) risoo.

No, tämän välttämiseen on yksinkertainen keino. Ei kastele saippuapulloa, tasoa ja hanaa käsiä pestessä. Toimii näin: ottaa kuivaan käteen saippuaa ja avaa toisella kuivalla kädellä hanan. Pesee kädet saippualla ja sulkee hanan kyynärpäällä (ihan näppärää uskokaa pois). Ravistaa altaassa liiat vedet pois ja sitten pyyhkii pyyhkeeseen. Meillä ei pyyhitä kylppäriä päivittäin, mutta se näyttää aina siltä että se olisi juuri pyyhitty. Lähinnä siihen kertyy pölyä.

Toimii näin: ottaa kuivaan käteen saippuaa ja avaa toisella kuivalla kädellä hanan. Pesee kädet saippualla ja sulkee hanan kyynärpäällä (ihan näppärää uskokaa pois). Ravistaa altaassa liiat vedet pois ja sitten pyyhkii pyyhkeeseen

Tuo tuossa, älä koske siihen märin käsin. Jos oikein rupeaa miettimään, niin mikä on se juttu että kädet pitää ensin kastella märiksi ja sitten annostella märkiin käsiin saippua?

Pöntön huolto päivittäin

Pöntön kannen kuuluu olla alhaalla. Se nostetaan ja lasketaan pönttöä käytettäessä. Miksi kannen alas laskeminen olisi raskas juttu. Paitsi ulkonäkösyistä, kansi on pöntössä myös hygieniasyistä. Vessa kannattaa vetää kun kansi on kiinni. Kun pönttöä on käyttänyt, tietysti aina katsotaan että seuraavalle se on siistissä kunnossa.

Pöntön ulkopintojen pikasiivouksen teen päivittäin veteen kostutetun veskipaperin avulla. Siihen ei mene minuuttiakaan. Pöntön istuinkannen taakse ja vetonappulatasolle kertyy päivittäin pölyä ja hiuksia, miksei niitä pyykisi pois heti. Veskipaperilla teen myös mustan kaakelilattian pikasiivouksen pölystä. Oiva kikka kun tulee vieraita, käyttää vähän kostutettua veskipaperia ympäri kylppärissä.

Saippuavinkki

Pidän eniten saippuoiden mukana tulevista näteistä saippuapulloista. Niissä on mielestäni paras mekanismi ja ne on näppärä pestä. Lempisaippuani on hinnakas Aesopin kuorivia rakeita sisältävä käsisaippua. Sitä meillä on aina veskissä, mutta vieressä on myös ”arkisaippua”. Minulle on kertynyt muutamia tyhjiä Aesopin pulloja ja olen täyttänyt niihin edullisempaa saippuaa tai fairyä keittiöön. Arkisaippuana tykkäämme käyttää Gunryn ruskeassa pullossa tulevaa nestesaippuaa, se joko kaadetaan nätimpään pulloon tai siitä poistetaan etiketti, jolloin pullosta tulee anonyymi.

#siivouscorner

Tällaiset vinkit tällä kertaa. Oli hauska tehdä tämä jakso vähän pilke silmäkulmassa. Näissä asioissa jokainen toimii kuten itsestä tuntuu sopivalta. Omassa kodissa on omat säännöt. On kuitenkin ollut aivan mahtava saada teiltä ihania palautteita, osa nauttii kun huomaa että toisetkin on tarkkoja. Jotkut taas inspiroituvat kokeilemaan itsekin vinkkejä. Teidän palaute on parasta. Palautteen pohjalta myös kehitän tätä Siivouscorneria koko ajan. Tietysti olen myös kiitollinen kun kerrotte miten minulta saadut vinkit ovat toimineet. Monet ovat sanoneet esimerkiksi alkaneensa kuivata kylpyhuoneessa suihkun jälkeen ja eron on huomannut – mahtavaa.

 

Edit: Lukuvinkki harmoniasta ja kauniista järjestyksestä pitäville. Kollegani Laura kirjoittaa blogissaan Kaunis järjestys – postaussarjaa, jossa tällä kertaa kurkataan hänen kadehdittavan visuaaliseen siivouskaappiinsa. #siivouskaappigoals

 

Ensi kerralla taas uusi aihe, kiitos kun seuraatte!

 

4 Comments

  1. Ihanat siivousvinkkisi ovat tervetulleita tällaiselle ei siivousintoiselle. Tuo hanavinkki on ihan paras. Sitä olen noudattanut ja nyt jo monta päivää roiskeettomasta hanasta iloinnut!

  2. Kiitos hanavinkistä, otan sen heti käyttöön! Myös suihkun kuivausvinkkiä olen noudattanut eikä se lopulta vaadi paljoa aikaa tai vaivaa. Kuivaan seinät ensin ikkunankuivauslastalla ja viimeistelen seinät ja hanan ronskisti kylpypyyhkeellä. Ihan hyvin sekin systeemi toimii ainakin toistaiseksi

    Hiljattain ostin uuden Compagnie de Provencen saippuapullon kylpyhuoneeseen rikkimenneen tilalle ja koko tila näyttää heti kivemmalta. Hankin myös uuden Brabantian kankaisen pyykkikorin. Sekin toi heti särmää ja järjestystä: edellinen kori ei pysynyt muodossaan ja näytti siksi koko ajan epäsiistiltä ja vei lopulta paljon tilaa. Onneksi vanhaa ei tarvinnut laittaa roskiin vaan se meni ystävälle lelukoriksi. Hassua kuinka iloiseksi voi ihminen tulla saippuapullosta ja pyykkikorista. 😀 Kylppärini on niin minikokoinen, että jokaikinen esine ja tavara pomppaa heti silmille ja siksi tuollaisilla on lopulta iso merkitys.

  3. Anne

    Jes jes! Tällaiset palautteet on ihania, että joku on ottanut rutiinit omakseen ja vielä lopputulos on palkinnut. Joo just toi kuivausmetodi on hyvä. Ei tarvii väksin hinkata liiankaan tarkkaan, sekin auttaa. Ja juuri arjen kauniit ja toimivat käyttöesineet tuovat elämään ripauksen arkista luksusta ja iloa. Mieluiten hankkii tavaraa jolla on käyttöä, ja sen lisäksi ne ovat kestäviä ja kauniita.

  4. Anne

    Ooo, niin iloinen tästä palautteesta. Eikö tällaiset pienet asiat helpota ja tee iloiseksi – eikä maksa mitään edes 🙂