Siivouscornerissa on tiskivuoro. Jokaisen kodin keskeisimpiä paikkoja on taatusti keittiön tiskiallas ja sen ympäristö. Jos siellä on kaaos, koko koti on kaaoksessa – melkein voisi sanoa näin. Tällä kertaa Siivouscornerissa tarkasteltiin (kyllä monikossa, sillä sain tähän jaksoon miehen avuksi) miten välttää tiskikaaosta kokkailujen jälkeen, kuinka pitää keittiön allas puhtaana ja lisäksi teknisempää puolta, eli hanan huoltoa ja pesua.

Itse kuulun vahvasti sellaiseen kokkaajaryhmään, joka valmistelee etukäteen keittiön. Huolehdin ennen ruoan laittoa, että keittiö on siisti ja tasoilla tilaa kokkailla. Seuraavaksi otan valmiiksi esiin kaikki tarvittavat raaka-aineet ja sitten valmistelen tiskipisteen.

Siivouscorner Instagramissa: @anne_muotimielessa

Miten välttää ruoan jälkeinen keittiön kaaos

Kyllä, minulla on tiskipiste aina valmiudessa kun työskentelen keittiössä. Meillä on käytössä kolme keittiöpyyhettä; yksi roikkuu ovessa käsipyyhkeenä, kaksi on astioille. Levitän altaan viereen valutusliinan valmiiksi, nostan tiskiainepullon altaan reunalle (pumppupullo tai vastaava annostelija on kätevä) ja tietysti nappaan tiskiharjan kaapista valmiustilaan.

Samalla kun valmistelen ruokaa, tiskaan heti käyttämäni veitset, leikkuulaudat, sekoituskipot ja muut, kun niitä ei enää tarvita ruoan laitossa. En siis viskaa niitä altaaseen odottelemaan tiskaamista. Koska en kestä, että altaassa on astioita kun teen ruokaa (tai muulloinkaan). Ei mene montaa hetkeä kun ne on lennossa tiskattu ja aseteltu pyyhkeelle kuivumaan.

Meillä on laminaattitaso keittiössä, joka on mainio kuivatella tiskejä liinan päällä. Jos taso olisi puuta tai huokoista kiveä, liinan alle voisi sujauttaa vaikka tarjottimen – tai sitten pyöräyttää tiskattu astia saman tien kuivaksi liinalla, sekään ei suuri homma.

Joku kysyi kommentissaan, että eikö meillä ole tiskikonetta. On kyllä, heti tuossa altaan oikealla puolella. Meillä tiskikone pyörii joka toinen päivä ja se täyttyisi ihan liian nopeasti jos sinne laittaisi kattilat ja kulhot. Veitsiä ja pannuja nyt muutenkaan en laita tiskikoneeseen. Leikkuulaudat laitan välillä.

Minusta siistissä keittiössä tuollaiset liinan päällä kuivuvat astiat ovat kodikkaan näköisiä. Tosin ne kuivuvat nopsaan tuossa, tai viimeistellään kuivaus toisella keittiöliinalla pian tiskauksen jälkeen ja siirretään ne omille paikoilleen.

En kaipaa tuossa altaan yläpuolella ollutta kuivauskaappia. Muutamia vuosia sitten tehdyssä keittiöremontissa se otettiin pois ja tilalle asennettiin tehokas työvalaisin. Kuivauskaapissa en tykännyt säilyttää astioita, enkä halunnut sinne vettä valuvia tiskejä – vaikka siellä oli kuivausalusta, se oli vähänkin käytön jälkeen ihan kalkkinen ja likainen. Tämä on muuten niin mielipiteitä jakava asia, toiset taas eivät luopusi mistään hinnasta kuivauskaapista, tai toisesta altaasta. Siitäkin luovuttiin keittiöremontissa, en keksi turhempaa asiaa viemään tasotilaa (mutta ymmärrän jos joku on toista mieltä) – makuasioita.

Tiskialtaan puhtaanapidosta

Olen saanut lukuisia kysymyksiä meidän mustasta komposiittialtaasta – miten se on niin siistin näköinen. No suurin syy siihen on varmasti se, että meillä ei koskaan lastata altaaseen likaisia astioista. En oikeastaan ole koskaan ymmärtänyt sitä konseptia, että tiskikoneseen menevät astiat ladotaan ensin tiskialtaaseen lillumaan. Meillä astiat ovat siihen saakka pöydällä, kunnes ne laitetaan koneeseen. Harvoin ne siinä kauaa ovat. Jos on vieraita, silloin kerätään aterian jälkeen astiat pinoihin tiskipöydälle altaan viereen. Siitä sitten rauhassa putsaan ne ja laitan ne koneeseen. Ei ole kerta eikä kaksi kun olen toppuutellut vieraita auttamasta astioiden korjauksessa, koska yleensä kaikki lastaa ne altaaseen.

Astioiden esihuuhtelusta ennen koneeseen laittoa – minä kaavin niistä suurimmat ruoan tähteet suoraan roskikseen ja sitten laitan ne koneeseen. On aivan turhaa esihuuhdella astioita jos kone käy vähintään joka toinen päivä. Konetta ei edes kannata käyttää harvemmin, silloin se alkaa helposti haista pahalle. Olen tästäkin saanut muutamia kyselyitä. Tutkin asiaa, enkä löytänyt muuta ratkaisua, kuin pestä kaikki siivilät huolellisesti, käyttää astianpesukoneen puhdistusainetta ja pestä kone sillä sekä muistaa pitää koneen luukkua auki pesun ja tyhjennyksen jälkeen jonkin aikaa, että se pääsee kuivumaan kunnolla – siis siivilät ja tiivisteet. Hajua voi myös estää sillä että pesee usein koneellisia, eikä säilö siellä pitkään likaisia astioita. Jos uudehko kone silti haisee pahalle, kannattaa vielä kokeilla vaihtaa pesuainetta. Jos sekään ei auta, niin sitten yhteys huoltoliikkeeseen, ettei esimerkiksi poistoletkussa ole tukosta tms.

Palataan altaan puhtaanapitoon. Kun altaassa on astioita ja tarvitaan vettä, jää aina astioiden alle lojumaan vettä. Kun jossain pinnalla on seisovaa vettä, syntyy kalkkia ja muutenkin likaa. Näin allas pääsee pinttymään. Pahiten tuo näkyy mustassa ja valkoisessa komposiittialtaassa. Niinpä paras apu on pitää allas aina tyhjänä ja pesaista se tiskiharjalla päivittäin. Joissakin altaissa saattaa olla myös huono kaato, jolloin sinne jää vettä makaamaan. Tällöin voi pyyhkäistä nopsasti vettä pohjalta viemäriin.

Jos niitä pinttymiä on tullut, voi kokeilla laskea altaaseen lämmintä vettä ja laittaa sinne etikkaa. Antaa tämän etikkakylvyn vaikuttaa jonkin aikaa, sitten harjaa altaan puhtaaksi. Lopuksi kannattaa vielä pestä astianpesuaineella allas, se neutralisoi happaman etikan.

ihana lohenpunainen mikroliina on Sinituotteen

Hanan puhdistus ja huolto

Siivouscornerissa käytiin läpi myös hana-asioita – kuinka puhdistaa hana. Noin pintapuolisesti hana kannattaa pyyhkiä aina kun on tiskannut tai lotrannut vedellä. Kuiva mikrokuituliina roikkuu meillä aina allaskaapin ovessa (ei tuossa hanan päällä kuten kuvassa). Sillä pyyhkäistään vesiroiskeet ja tipat pois päivittäin heti kun niitä tulee. Samoin altaan ympärystä ja seinä. Meidän keittiössä on nyt ollut nelisen vuotta tuo allas ja silikonit, ne näyttävät edelleen kuin uusilta, tämän kikan ansiosta – vettä ei jätetä koskaan pyyhkimättä. Muuten, kyynärpäähanataktiikka on keittiössäkin käytössä.

Välillä hana kuitenkin täytyy pestä hitusen paremmin. Silloin pesussa käytetään sientä ja rasvaa poistavaa keittiösuihketta. Lopuksi hana kuivataan ja kiillotetaan jälleen kuivalla mikroliinalla.

Välillä hanasta kannattaa putsata myös tuo poresuutin. Siihen kertyy kalkkia ja töhnää – tiedättehän kun joskus vesisuihkusta lähtee sellaisia sivusuihkauksia, tällöin on aika puhdistaa suutin. Se kierretään auki ja sisällä oleva vedensuutin pestään etikalla, huuhdellaan hyvin ja kierretään takaisin paikalleen.

Veden tulo ja säästö

Tiesittekö että tuo suutin on aika tärkeä osa hanan toimintaa. Nimittäin suuttimet säätelevät veden tuloa ja sen mukana tulevan ilman määrää. Meillä on keittiössä Vipp-hana, jonka alkuperäisen suuttimen ilman määrä oli pieni ja vesi tuli kovalla paineella. Vaihdettiin tilalle Hansgrohen poresuutin, jonka ilmantuotto on suurempi ja veden tulo hitaampi ja pehmeämpi. Vaikka nyt vettä tulee hitaammin, se tuntuu silti muhkealta määrältä, koska puuttuvan veden ”korvaa” runsaampi ilmamäärä. Siivouscornerin videossa demonstroitiin näiden suutinten ero käytännössä. Näitte miten toinen suutin roiski vettä ja toisella suuttimella vesi ei roisku. Samoin merkittävä ero oli veden säästössä, alkuperäinen suutin kulutti vettä noin 2,5 kertaa enemmän. Aika hyvä keino säästää vettä on tarkistaa millainen suutin omassa hanassa on. Virtauksien laaduissa on todella iso ero. Toki suuttimia on myös vettä nopeammin tuottavina, tällainen on hyvä vaikka kylpyammeen täyttöhanassa.

Jos haluat vaihtaa suuttimen, ota hanan tiedot mukaan rautakauppaan ja pyydä apua. Tai aika usein suuttimen koko lukee siinä renkaassakin. Toki voit ruuvata varoiksi suutinosan kauppareissulle mukaan. Näitä vettä säästäviä suuttimia on esimerkiksi Hansgrohella ja Neoperlilla.

#siivouscorner

Oli taas niin hauska tehdä tämä Siivouscorner. Mä tykkään tosi paljon toteuttaa tällaisia juttuja , näissä on sellainen aito arkinen tekeminen, itselläkin on (ja tulee lisää koko ajan) rentoutta ja intoa. Ja edelleen mulla on tuhat ja sata ideaa mitä tulen tekemään, kaikkien ei tarvii edes liittyä suoraan siivoukseenkaan – vaan yleensä elämän järkeistämiseen ja vinkkeihin.

Nyt pää sauhuaa mitä valitsisin listalta seuraavaan jaksoon. Kiitos kaikille kun katsotte Siivouscorneria!

3 Comments

 1. Piti tästäkin vielä kysäistä. Miten kuivatatte juomapullot? Haaveilen yläkaapittomasta keittiöstä, mutta meidän viisihenkisessä perheessä on jatkuvasti tiskikaapissa pulloja kuivumassa. Lisäksi säilytän tiskirättiä tiskikaapissa (olen ottanut alimman hyllyn pois ja laittanut tilalle ”alumiinista taitellun orren”). Muruharjaa en ehkä osaisi käyttää. Meillä on jatkuvasti ruuan valmistuksesta tulevia märkiä ruokatahroja keittiön tasoilla.

  Mutta kiitos aivan mahtavasta postaussarjasta! Tämä blogi on mennyt kyllä ainakin minulla ihan suosikkiblogien kärkeen. Mukavaa loppusyksyä!

 2. Anne

  Meillä ei käytetä juomapulloja, ainoastaan karahveja ja hiilihapotuskoneen pulloa. Ne kuivatellaan liinalla huuhtelun jälkeen. Ymmärrän kyllä että jos on jatkuvasti hirmuinen määrä vesipulloja kuivumassa, kuivauskaappi on mainio. Mutta jos minulla olisi se tilanne, kuivattaisin silti hetkisen liinan päällä – saattaisin jopa pyöräyttää ulkopinnan liinalla ja laittaa pullon kaappiin. Kaapissa/laatikossa voi olla umpinainen muoviloota, johon hitusen kosteat pullot laittaa. Näin sen lootan saa sitten tarvittaessa aina huuhdeltua.

  Märät ruokatahrat keittiön tasolta pyyhkäisen talouspaperilla, sillä koen että märkä liina, johon vielä pyyhitään ruokaa, on likainen heti seuraavana päivänä kun ruoka muhii kosteassa rätissä.

  Ihana kun pidät postaussarjasta ja olen tosi tosi otettu siitä että rankkaat blogini suosikkien kärkeen.

  Ihanaa loppusyksyä myös sinulle!

 3. Nyt vasta huomasin, että eihän se ollutkaan tässä postauksessa kun kerroit muruharjasta. Mutta, kiitos vastauksesta. Tuo pullojuttu kuulostaa järkeenkäyvältä. Ehkä voisin antaa myös muruharjalle mahdollisuuden? Tosin, kun taloudessa on kolme alle neljä-vuotiasta, niin ehkä märkä rätti on se paras väline meille kuitenkin vielä toistaiseksi ?