Tällä kertaa Siivoucorenerissa on aiheena sisustustekstiilit – erityisesti verhoilukankaat. Huonekalujen päälliset ovat aika tärkeä osa kodissa, verhoilukangas muodostaa suuren osan huonekalun hinnasta ja sen hoidettavuus vaikuttaa kodinhoitohommiin. Huonekalun käyttöikä myös pitenee oikein hoidettuna.

Verhoilukankaat voisi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään:

  • luonnonmateriaalit
  • keinokuidut
  • sekoitteet

Tällä hetkellä sekoitekankaita käytetään varmasti eniten huonekaluissa, mutta villakankaiden suosio nousee koko ajan.

Luonnonmateriaalit verhoilukankaissa

Meidän valkoinen sohva on puuvillakangasta. Itse olen ollut aina luonnonmateriaalien ystävä ja kun kymmenen vuotta sitten piti valita tähän sohvaan kangas, päädyin valkoiseen puuvillaan. Olen ollut äärimmäisen tyytyväinen valintaani, sillä sohva on ollut todella kovassa kulutuksessa käyttöineen ja pesuineen. Yleensä luonnonmateriaalit ovat joko puuvillaa/pellavaa tai sitten villaa.

Puuvillan hyviä puolia on helppo hoidettavuus, se kestää kuumaakin vesipesua (toki ensipesun kutistuminen huomioiden). Positiivista on myös puuvilla tuntu – jos sohvalla loikoilee, tuntuu se samalta kuin makoilisi sängyllä lakanoissa, eli mukavalta ja hiostamattomalta. Heikkoutta on valon arkuus, tummemmat puuvillakankaat kauhtuvat valossa helposti. Tietysti myös pesut haalistavat väistämättä puuvillan sävyjä, siksi valkoinen tai hyvin vaalea on paras valinta, jos aikoo vesipestä verhoilua.

Villakangas taas on erittäin kestävä ja luja materiaali, villa on todella pitkäikäinen. Miettikää vaikka vanhoja 50- ja 60- lukujen nojatuoleja, monissa on edelleen alkuperäinen villaverhoilu vielä ihan tikissä. Villa on luonnostaan niin rasvainen kuitu, että siinä on itsestään puhdistumisominaisuus. Tahrat saattavat jopa kulua siitä itsestään pois. Villaa voi harvoin pestä kotikoneessa, jos villaverhoilu täytyy pestä ja se lähtee irti, kannattaa se viedä kuivapesuun. Toisaalta, villaa ei kannata edes pestä, vaan imurointi ja paikallinen tahrojen poisto yleensä riittää. Villakankaita käytetään julkisissa tiloissa, jos villakangas kestää lentokentällä, kestää se kotonakin.

Villaa käytetään usein kiinteästi verhoilluissa huonekaluissa juuri tämän takia. Se sopiikin erityisen hyvin nojatuoleihin ja pikkutuoleihin. Villan negatiivisia puolia on sen karheus. Monella valmistajalla, kuten vaikka Muutolla ja Menulla on verhoiluteknisistä syistä kiinteästi verhoiltuja sohvia, joissa on yleensä villakangas. Tällaisen sohvan uskaltaa ihan hyvin hankkia, villa kestää kyllä hyvin. Mutta kannattaa muistaa tuo tuntuma, se on hitusen karkea.

Keinokuidut

Nykyään valtaosa sohvista on verhoiltu erilaisilla keinokuitukankailla. Tästä kangasryhmästä löytyy valtavia laatueroja (kuten toki kaikista). Hyvä keinokuitukangas on kaunis, luja, helppohoitoinen ja silti kohtuuhintainen. Ei siis ihme, että näistä on tullut vallalla oleva verhoilukangasryhmä. Mutta keinokuitukangas on aina jonkin sortin muovia – jos karkeasti ajatellaan. Niinpä sen negatiivisia puolia on sähköisyys (parhaissa kankaissa tämä on teknisesti huomioitu), jolloin se imee likaa aivan eri tavalla kuin luonnonmateriaalit. Tähän liittyen positiivista on taas sen helppohoitoisuus, keinokuitu kestää vesipesua (mutta kylmässä), jolloin verhoilun voi itse usein pestä. Hyvä keinokuitu tosin hylkii likaa, joten sitä voi pyyhkiä ja siitä voi huuhdella likaa, vähän kuin vahakankaasta. Mutta kun se nuhrustuu kunnolla, siitä on vaikea saada enää freesiä. Siksi on hyvä muistaa tämä ja hoitaa hyvin keinokuituista huonekalua. Miinuspuolta on myös keinokuidun fiilis, sen tuntee käteen että se on keinomateriaalia – jos on enemmän materiaalien tuntemusta.

Sanoisin kuitenkin, että keinokuidut ovat oikein hyvä valinta. Mutta itse välttäisin niitä edullisimpia versioita, jos mahdollista.

Sekoitekankaat

Sekoitekankaat ovat nimensä mukaisesti yhdistelmä erilaisista kuiduista; luonnonmateriaaleista ja synteettisistä materiaaleista. Tällaiset kankaat ovat usein upeita ja näyttäviä. Hinnakkaita, koska materiaaleihin ja kudontaan on panostettu. Lähes aina sekoitekankaat ovat kuivapestäviä, koska kuidut käyttäytyvät mahdollisesti eri tavalla pesuissa. Näissä kankaissa on monesti mukana esim. viskoosia, joka on hieno kuitu, mutta esimerkiksi kutistuu todella paljon pesussa. Kun hankkii sekoitekankaista huonekalua, kannattaa selvittää kankaan hoito ja ominaisuudet. Monet ovat kyllä erittäin kestäviä ja hyviä valintoja.

Vinkki sohvan ostoon; itse aikanaan ostin sohvaan heti kahdet istuintyynypäälliset.

  Sohvaan kannattaa harkita jo ostovaiheessa kaksien istuintyynypussien hankintaa. Tällä kikalla on aina kaapissa puhtaat istuintyynypussit ja myös sohvan käyttöikä pitenee huomattavasti, koska istuintyynyjen käyttöikä pitenee.

Teidän kysymyksiä:

Onko 100% villakangas kestävä

On todellakin. Villaa käytetään hyvin paljon esimerkiksi konttorituoleissa ja julkisten tilojen asiakastuoleissa. Näissä kankailta odotetaan erityisen kovaa kulutuskestoa.

Ollaan verhoilemassa vanhaa tuolia uudelleen, kuinka valita siihen hyvä kangas?

Jos on vanha huonekalu, kuten nojatuoli, suosittelen ehdottomasti villakangasta. Villa on klassinen arvokas materiaali, joka sopii vanhoihin huonekaluihin tyyliltään erinomaisesti. Lisäksi kiinteässä huonekalussa se on loistava. Verhoilutyö on myös arvokasta, en silloin säästäisi kankaassa. Keinokuitujen metrihinnat ovat keskimäärin noin 50 €/m ja villojen alk. 100 €/m. Hintaero on kyllä huomattava, mutta nojatuoliin menee yleensä vain muutama metri kangasta.

Kankaan tärkeimmät kriteerit, myyjät usein painottavat vain hankauskestoa?

Kotioloissa tosiaan hankauskesto on harvemmin se heikko lenkki. Ennemminkin kankaan nuhrustuminen ja nyppyyntyminen. Tässä kohtaa miettisin miten itse on valmis huoltamaan kangasta ja millaisen fiiliksen kankaalla haluaa tuoda kotiin. Halvat keinokuidut nuhrustuvat ja nyppyyntyvät – se on tosiasia. Eli niitä varoisin. Muuten tutustuisin valittuun kankaaseen ja noudattaisin sen hoito-ohjeita tunnollisesti.

Kuinka usein vesipestävää kangasta saa/kannattaa pestä?

Vesipestävä kangas kannattaa pestä ajoissa. Ei missään nimessä kannata venyttää pesuväliä ajatellen että pesu kuluttaa kangasta. Pinttynyt keinokuitu ei nimittäin välttämättä enää puhdistu kunnolla kylmässä pesussa. Minusta lika kuluttaa kangasta enemmän kuin ohjeen mukainen pesu. Omia puuvillapäällisiä olen pessyt kymmenen vuoden aikana varmasti noin sata kertaa. Hyvin ovat kestäneet.

Paras sohvakangas koiratalouteen?

Mielestäni vesipestävä kangas. Koska meillä ainakin sohvaa joudutaan pesemään. Villakangas on myös ihan hyvä, mutta varaudu tahrojen oikeanlaiseen poistoon.

Kun peset sohvan rungon, laita päällinen takaisin sohvan päälle suoraan pesukoneesta. Se kuivuu siinä kätevästi muotoonsa.

Kuinka hoidan sohvaa

Sohva kannattaa imuroida viikottain. Vaikka omistaisi pölyn harmaan sohvan, kertyy siihen viikon aikana pölyä, hiuksia, muruja jne. Pesuväliä ja kankaan nuhrustumista voi pidentää huomattavasti ahkeralla imuroinnilla. Sitäpaitsi, kuka haluaa makoilla pölyisen murupesän päällä. Jos et imuroi sohvaasi usein, kurkkaappa istuintyynyjen alle..

Sohvaa pitää myös pöyhiä. Vaihtele istuintyynyjen paikkoja, kääntele selkätyynyjä. Yleensä sohvissa on joku kohta jossa istutaan eniten. Vaihtelemalla tyynyjen paikkoja, tyynyt painuvat tasaisesti.

Pese heti kun siltä tuntuu.

Suuressa osassa laadukkaita sohvia on irroitettava verhoilu myös rungossa. Jos taas ostaa laadukkaan kiinteästi verhoillun sohvan, on sohvavalmistaja valinnut siihen sellaisia kangasvaihtoehtoja jotka kestävät kiinteän verhoilun – yleensä siis villoja. Ja hei, tärkeää – kun peset sohvan verhoilua, älä tunge kaikkea yhteen koneelliseen. Päälliset ei puhdistu kunnolla jos pesukone on liian täynnä.

Nahan hoidosta

Sain kysymyksiä nahkasohvista – naarmuista ja tahrojen poistosta. Näihin ei ole yhtä yleispätevää vastausta, sillä nahkalaadut ovat niin yksilöllisiä. Suosittelen aina nahkaista huonekalua ostaessa selvittämään kuinka kyseistä nahkalaatua tulee hoitaa. Millä se puhdistetaan, miten siitä kannattaa yrittää poistaa tahroja ja kuinka arka se on naarmuille. Kun hoito-ohjeet on valmiina tiedossa, mahdollisiin ongelmiin on helpompi reagoida.

Markkinoilla on hyviä nahanhoitoaineita, joilla saa apua naarmuihin ja tahroihin. Mutta on myös nahkoja, kuten tuossa minun Artek-jakkarassa (siinä on raaka poronnahka), mihin ei liiemmin tehoa hoitoaine, jos pintaan tulee esimerkiksi rasvalikaa. Silloin pitää hyväksyä sen huonekalun ominaisuus. Minua ei haittaa nuo rasvatahrat tuossa, mutta kyse on jakkarasta. Sohvassa tai nojatuolissa ne haittaisivat.

Kiinteästi verhoillun huonekalun paikallispesu

Sain myös kysymyksen kuinka kiinteästi verhoillusta nojatuolista voi puhdistaa ihosta tullutta rasvaa käsinojista ja selkänojasta. Sanoisin yleisesti, että sappisaippua on hyvä hellävarainen vaihtoehto. Likakohta kannattaa kostuttaa ensin vedellä, hieroa maltillisesti saippuaa, antaa vaikuttaa hetki ja huuhdella sitten puhtaalla valkoisella froteepyyhkeellä, kunnes kaikki saippua on varmasti lähtenyt kankaasta. Saippuajämistäkin voi jäädä jälkiä, kuten toki myös vedestä joihinkin kankaisiin.

Sitten on myös olemassa höyrypesureita, joita voi vuokrata. Itse olen testannut tällaista erään yhteistyön merkeissä. Laite on ihan ok, mutta ei toki kuitenkaan niin tehokas mitä oikea pesu. Niinpä neuvon vuokraamaan jälleen sen laitteen ajoissa, ettei huonekalu ole todella pinttynyt, se ei enää lähde höyrypesurilla kunnolla puhtaaksi. Paras apu tulee ajoissa.

#siivouscorner

Tuttuun tapaan tämänkin ”jakson” voi katsoa IG:ssä profiilini kohokohdista. Jos teillä on vielä kysyttävää niin vastailen mielelläni. Kiitos taas!

Aikaisemmissa siivouscorner-postauksissa on käyty keittiössä ja kylpyhuoneessa.

 

Siivouscorner Instagramissa @anne_muotimielessa

2 Comments

  1. Tänään kokeilimme ensimmäistä kertaa vuokrata tekstiilipesuria ja yhdistettynä sappisaippuapesuun (tekstiilipesurilla ”huuhtelu”) lopputulos oli erinomainen – kuin uudet! Farkut jne. ovat värjänneet vaaleaa kangasta melkoisesti vuosien saatossa. Nojatuolit saivat taas monta vuotta lisäaikaa kun ovat muuten hyvässä kunnossa ja ryhdikkäät. Tässä tekstiilipesurissa on siis pieni ”painepesuri” ja vesi-imuri yhdessä laitteessa.

  2. Anne

    Ah, loistavaa! Toi on hyvä vinkki, että käyttää tekstiilipesurin apuna sappisaippuaa. Usein niissä on se oma pesuaine, jota vaan saa käyttää. Mut jos jättää sen pois ja kankaassa on vaan vähän saippuaa, niin varmaan toimii just hyvin. Kyllä huonekaluista kandee pitää hyvää huolta ehdotomasti 🙂