Olen kertonutkin, että teen sometyöni lisäksi myös kaikenlaisia sisustussuunnitteluun ja kodin toimivuuteen liittyviä suunnittelutöitä. Kummemmin en ole vielä mainostanut missään, mutta olen silti päässyt tekemään asiakkaille mukavia juttuja. Pääsitte Instagramin Storyissa mukaani parisen viikkoa sitten, kun olin eräällä asiakkaallani toteuttamassa hänen vierashuoneen muutosta. Pidän erityisen paljon tällaisista valmiista kodeista, joihin pääsen auttamaan, jotta niistä saadaan kaikki potentiaali irti ja kokonaistunnelmasta kutsuva.

Tämä suunnittelukohde on 50-lukulaisen talon vierashuone, jossa oli ennestään sänky ja kaappi, sekä muutama hajanainen kaluste sieltä täältä. Huone oli juuri maalattu Tikkurilan Angora-sävyllä, sen asiakas oli itse valinnut. Pintoihin ei siis tässä koskettu mitenkään. Tarkoituksena oli luoda vierashuoneeseen kutsuva ja lämmin tunnelma, se on ensimmäinen huone johon eteisestä näkyy asuntoon sisään tultaessa, niinpä ovinäkymästä toivottiin kaunista.

seuraa minua Instagramissa: @anne_muotimielessa

Koska ennen ja jälkeen -kuvat ovat kivoja, nappasin tilasta lähtotilanteen kuvat. Kalusteiden sijoittelu muuttui ja uudessa suunnitelmassa säilyivät isoimmat asiat; sänky, kaappi ja sängynpeite. Asiakas toivoi lattialle kaunista mattoa, jolla katse häipyisi muovimatosta, sillä sitä ei tässä remontissa vaihdettu. Huoneessa on kapea ikkuna peräseinällä, myös verhoasia mietitytti.

Aloitin tilan miettimisen huonekalujen sijoittelusta, kuten aina teen. Mielestäni sommittelu on kaikkein tärkeintä onnistuneessa sisustuksessa. Kauneimmatkaan kalusteet ja yksityiskohdat eivät pääse oikeuksiinsa jos sommittelu ei toimi. Lisäksi kalusteiden sijoittelulla on suuri merkitys tilan käytettävyyteen.

Tässä huoneessa käänsin sängyn toisin päin, näin sen ympäri pääsee kävelemään ja vuode on paljon helpompi pedata. Sänkyä kääntämällä myös huoneen ovinäkymästä saatiin kauniimpi, kun oviaukkoa vastapäätä sijoitettiin asiakkaan kaunis kaappi.

Verho-ongelma ratkaistiin helpolla tavalla (se ei valitettavasti näy kunnolla näissä kuvissa). Verholaudan poistaminen olisi ollut hankala toimenpide, joten uusi tanko kiinnitettiin kattoon verholaudan eteen. Tankoon hankittiin neljä valmisverhoa. Runsaat vaaleat verhot pehmentävät hivenen kellarimaista tunnelmaa ja kun ne lähtevät suoraan katosta, huone näyttää korkeammalta. Nyt myös patteri jäi sängyn taakse piiloon. Verhotanko on sen verran ulkona seinästä, että verhot eivät haittaa patteria.

Ovelta katsoessa näkymä on tällainen. Tässä on kolmiulotteisuutta ja kauniita yksityiskohtia. Yöpöytänä toimiva puupölkky ei ole suoraan valaisimen alla, vaan vedetty hiukan eteenpäin, näin sitä on mukava käyttää laskutasona. Se myös tekee näkymästä mielenkiintoisemman.

(Voitte miettiä miltä tämä näyttäisi jos pölkky olisi tuolla seinässä kiinni)

Tekstiileillä ja petaustavalla on valtava merkitys. Muhkeat pystyyn nostetut tyynyt ja rennosti taitellut peitot luovat kutsuvan tunnelman. Kauniit lakanat ovat edullinen keino muuttaa makuuhuoneen fiilistä. Vaaleanharmaan sävyn valitsin lakanoihin, jotta se yhdistää huoneen värimaailman lattian kanssa ja toisaalta viilentää lämpimiä sävyjä. Valkoinen puolestaan luo raikkautta. Väripaletista tuli puuterisen hempeä. Sen takia valitsin mustan valaisimen, se ryhdistää ja luo kontrastia.

Lattialle löytyi kevyt villamatto ja sen vaikutus on todella huomattava huoneen tunnelmassa. Villan lämmin ja aito fiilis häivyttää muovimaton kalseutta. Toisaalta matto on huomaamaton ja toimii ainoastaan neutraalina taustana muulle kokonaisuudelle.

Järjestin hyllyn päälle asiakkaan omista esineistä pienen sommitelman. Peiliä ei laitettu seinään, sillä huoneen vierestä löytyy suuri peili, joten tässä pyöreä pieni peili toimii ainoastaan yksityiskohtana. Olin lisännyt hankintalistalle pari koria, tuomaan fiilistä ja lisäsäilytystilaa.

Halusin lisätä huoneeseen myös yhden tuolin, koska siihen on hyvä laskea vaikka päiväpeitto ja koristetyynyt yön ajaksi. Lisäksi tuoli myös tuo tunnelmaa tilaan. Rottinkituolin valitsin taas materiaalin pehmeyden vuoksi, mielestäni tila kaipasi lämpöä. Lisäksi rottinkituoli on edullinen ja kevyt – oikein loistava huonekalu makuutiloihin.

Budjetti pyrittiin pitämään maltillisena. Mutta jos johonkin mielestäni kannattaa satsata, on se valaisimet. Tässäkin on loistava osoitus siitä, miten upea design-valaisin täydentää ja nostaa sisustuksen ilmettä. Sitäpaitsi tarkoin harkittu valaistus on aina tilan tärkeimpiä elementtejä. Huoneessa oli ennestään perinteinen plafondi-valaisin katossa, se sai jäädä paikoilleen, vaikka sen luoma valo ei ole kaunein tai tehokkain. Veikkaan kuitenkin, että tätä seinävalaisinta käytetään enemmän.

Sain hurjasti Instagramissa kysymyksiä valaisimesta kun tätä huonetta siellä esittelin – tämä on Joanna Laajiston suunnittelema Edit-valaisin.

Huoneen päädyssä on alkuperäiset 50-luvun vaatekaapit lankavetimineen. Nekin sopivat kauniisti kokonaisuuteen. Pidän siitä, että myös lattialistat ja huoneen väliovi (tiikkinen) on säilytetty – aina ei tarvitse repiä kaikkea pois ja laittaa uutta tilalle.

Minusta on tosi kivaa päästä auttamaan asiakkaita juuri tällaisissa asioissa. On inspiroivaa luoda entisten kalusteiden ympärille uudenlaista tunnelmaa ja toimintaa. Joskus jopa pelkällä kalusteiden uudelleen sijoittelulla ja yksityiskohtien miettimisellä koko tilasta saa ihan eri näköisen. Tämä on huonetilan muuttumisleikki omalla tavallaan.

Käytetyt tuotteet:

  • lakanat ja helmalakana HM
  • verhot HM
  • verhotanko Ikea
  • pitkä samettityyny sängyllä Granit
  • puupölkky Bauhaus
  • matto Anno (Isku Turku)
  • valaisin Edit (design Joanna Laajisto) Finnish Design Shop
  • korit Pentik
  • korituoli Jysk

Minusta oli myös tärkeää että kävin itse laittamassa määrittelemäni tuotteet paikoilleen ja luomassa somistukset. Näin kokonaisuudesta tuli sellainen kuin sen olin ajatellutkin. Pelkkä piirustus sijoitteluohjeineen ei ole aina sama asia kun paikan päällä kokonaisuuden rakentaminen. Olimme lopuksi molemmat tosi tyytyväisiä ja innoissamme muutoksesta, sekä minä että asiakas. Kuulin myös, että huoneessa on jo yöpynyt tyytyväisiä vieraita.

Tässä projektissa etenimme niin, että kävin paikan päällä ottamassa mitat, katsomassa tilanteen ja sovimme että teen ehdotuksen hankittavista tuotteista. Kasasin asiakkaalle listan tarvittavista tuotteista ostopaikkoineen ja hän hankki ne itse, välillä konsultoi minua tietysti vaihtoehtojen kanssa. Kun kaikki oli hankittu, kävin paikan päällä luomassa kokonaisuuden valmiiksi.

Jos sinä tarvitset apua sisustuksen tai kodin muiden haasteiden kanssa niin ota yhteyttä!

Comments are closed.