”kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja IKEA

Hip hei, joluttaa jo! Omalla kohdalla se tarkoittaa ensimmäisenä jouluisten herkkujen maistelun – nimittäin kuulun siihen jouluryhmään jonka mielestä yksi parhaista joulurekvisiitoista on jouluruoat ja jouluiset pikkusyömiset. Jos hillitsen kodin yltiöpäistä joulukoristelua vielä marraskuussa, niin sen sijaan aloitan herkkujen nauttimisen samaan aikaan kun innokkaimmat kantavat sisälle joulukoristeet ja kausivalot. Minulla herkut tulevat aina ensin.

Arvatkaa olinko innoissani kun sain IKEA:lta jouluisen herkkulähetyksen. Oma joulukausi päätettiinkin korkata virallisesti näiden herkkujen avulla. Kutsuin ystäväni eräänä tavallisena arkiaamuna luokseni viettämään ”joulusesongin” avajaisia piparkakkukranssitalkoiden merkeissä. Samalla valmisteltiin ja maisteltiin mutamaa muutakin herkkua. Teemana oli myös fiilistellä mitä joulun pyhinä tekisi.

Tiesittekö te, että IKEA:n herkkuosasto on todella monipuolinen, sieltä poimii jouluakin ajatellen niin nameja, pikkuleipiä, juustoja, hilloja kuin kalapöydän antimiakin.

Kuvassa esimerkiksi piparkakkuja ja niiden koristeluvälineitä. Lisäksi suklaata – namskis, miltä VINTERSAGA-piparkakkusuklaat maistuivat, uskotteko että silti onnistuin säilyttämään toisen suklaalevyn vielä kaapissa. Ikean suklaa on UTZ-sertifioitua, joka tarkoittaa vastuullisempia viljelymenetelmiä ja parempia työskentelyolosuhteita viljelijöille.

Jos joulukoristeista puhutaan, niin kuvassa oleva setti osoittaa aika hyvin joululinjan josta itse tykkään. Pöydälle on levitetty pellavansävyinen VARDAGEN-pöytäliina, kukkia ja havuja maljakossa, valkoisia kynttilöitä (IKEAN VINTERFEST-adventtikynttilät) ja muutama hillitty joulukuusenkoriste (IKEA:n VINTERFEST-joulukuusenkoriste), joita tykkään käyttää myös kattausten somisteina.

Keittiössä hääräsivät kaikki vuorollaan. Henriikka valmisti ihanaa juustokakkujälkkäriä, jonka pohjaksi murskattiin IKEA:n piparkakkuja. Apukokki sulattaa jotakin liedellä. Minusta mikään ei ole ihanampaa joulunodotusta, kuin keittiöhääräily ja yhdessä tekeminen.

Piparkakut taipuvat moneen, minulla on peltirasiallinen VINTERSAGA-piparkakkuja. Onneksi niitä on nyt aina kaapissa, ainakin tuonne tammikuulle saakka. Olen saattanut napsia yhden tai kaksi joka ilta kahvin tai teen seurana.

Järjesteltiin meidän olkkarin ruokapöydälle piparkakkukranssipaja. IKEA:ssa on astetta tukevampia  VINTERSAGA-piparkakkuja, jotka sopivat tällaiseen kranssihommaan mainiosti. Piparkakuissa on myös reikä valmiina, niin niitä voi halutessaan ripustella vaikka joulukuuseen.

En oikein tiedä mistä alun perin sain päähäni tällaisen piparkakkuranssin. Mutta kun näin tukevat piparkakut, mietin heti, että haluan koittaa koota niistä kranssin. Tämä on hauskaa puuhaa, hitusen se vaatii kärsivällisyyttä – vaikka piparit ovat tukevia, hajoavat ne silti helposti, jos ei ole varovainen. Liimaamisvaiheessa siis maltti on valttia. Piparkakkuliimaa kannattaa laittaa runsaasti – auttaa jos lämmittelee hiukan liimatuubia ensin kuuman veden alla, se tulee notkeammin ulos tuubista.

Piparkakkujen koristelu on todella rentouttavaa puuhaa. Itsehän tällä kertaa lähinnä ihastelin tyttöjen kransseja, koska puuhailin kameran takana ja keittiön puolella. Oma kranssini jäi vähän puolitekoiseksi.

Vinkki piparkakkukranssien tekoon:

  • käytä tarpeeksi paksuja piparkakkuja että ne eivät mene helposti rikki
  • levitä piparkakkuliimaa runsaasti että kranssi pysyy koossa, kannattaa myös laittaa piparit reilusti päällekkäin
  • pidä kranssin koko maltillisena niin se on tukevampi
  • keskity koristeluun, se on rentouttavaa, älä tee sitä kiireessä (kuten minä)
  • anna kranssin kuivua rauhassa vaakatasossa, sitten se pysyy paremmin ehjänä kun sen nostaa pystyyn

Sillä aikaa kun tytöt vielä koristelivat piparkakkukranssejaan kaikessa rauhassa, kokosin minä keittiössä lohivohvelikakkua. Keksin testata IKEA:n pakastekaapista löytyviä valmiita pikkuvohveleita suolaisen voileipäkakun runkona. Väliin tein IKEA:n kylmäsavulohesta tahnan. Kakku toimi todella hyvin, se pysyi paremmin kasassa kun oletin. Suosittelen kokoamaan sen mielummin leikkuulaudalle kuin lautaselle – hoksasin tämän vasta jälkikäteen, nimittäin suora leikkuulauta olisi ollut kauniimpi alustana. Täytteeseen käytin IKEA:n SJÖRAPPORT-kylmäsavulohta ja koristeluun IKEA:n SJÖRAPPORT-katkarapuja ja IKEA:n SJÖRAPPORT-merileväkaviaaria.

Kaikki IKEA-tavarataloissa tarjoiltu ja myyty lohi on peräisin Aquaculture Stewardship Councilin (ASC) sertifioimilta kalanviljelylaitoksilta. Kaiken käyttämämme villinä pyydetyn kalan ja äyriäisten on oltava peräisin MSC- eli Marine Stewardship Council -sertifioifuilta, vastuullisesti toimivilta kalastusyrityksiltä.

 

Lohivohvelikakku

pohja kootaan IKEA:n vohveleista

Täyte:

  • maustamatonta tuorejuustoa
  • créme fraichea
  • kylmäsavulohta
  • punasipulia
  • sitruunan mehua
  • suolaa ja pippuria

Koristeluun:

  • katkarapuja
  • merileväkaviaaria
  • tilliä
  • sitruunaa

 —>Tein yksinkertaisesti niin, että kasasin ensin pohjimmaiseksi pikkuvohveleita ympyrän muotoon, päälle reilusti täytettä, sitten toinen kerros vohveleita, täytettä ja vielä yksi kerros. Lopuksi koristelu katkaravuilla, merileväkaviaarilla, tillillä ja sitruunalla.

Kakun voisi koota myös suorakaiteen muotoon, tai tarjoilla vohvelit tarjottimelta suupaloina, joissa on tuota lohitäytettä. Minä pidin tästä kakusta siksi, että kun se vetäytyi vielä jonkin aikaa jääkaapissa, kostutti täyte vohvelit ja sen koostumuksesta tuli ihana.

IKEA:n herkkukassista löytyi kolmea erilaista juustoa, joista kokosin herkkutarjottimen. On kiva maistella erilaisia juustoja, kaikilla on niihin omat mieltymykset. Minä rakastan kylläkin ihan mitä juustoa vaan.

Näitä juustoja maisteltiin:

  • OST PRÄST – pitkään kypsytetty puolikova juusto, joka on voimakkaan makuista ja hieman suolaista
  • OST HERRGÅRD – pitkään kypsytetty puolikova juusto, joka on voimakasta ja hitusen kirpeää
  • OST BLÅMÖGEL – luomu sinihomejuusto

Juustojen kanssa laitoin tarjolle VINTERSAGA-piparkakkuja, tillinäkkäriä ja lakkahilloa tuomaan makeutta (vitsit tuo lakkahillo on hyvää).

Glögikausi oli sopiva avata tässä samalla. IKEA:n VINTERSAGA-glögi maistui piparien koristelun lomassa ja sopi mainiosti juustotarjottimen seuraan. Glögi on oikeasti tosi ihanaa, mikseiköhän sitä muista juoda enemmän – itsellä glögihetket liittyvät useimmin siihen kun on vieraita. Nyt pitää muistaa nautiskella vaikka itsekseenkin lasillisesta lämmintä glögiä.

Aamupäivän joluinen brunssipöytä oli katettu rennosti. Herkut nosteltiin pöytään ja kynttilöillä taiottiin tunnelmaa. Vaikkei tässä vielä ole kummemmin joulua esillä, niin tunnelma oli todella jouluinen. Oikeastaan niin paljon kuin itselläni on tarvetta joluisuudelle. Tykkään tehdä joulufiiliksen kynttilöillä, kasveilla ja syömisillä muutenkin.

Lohivohvelikakun seuraksi halusin kokeilla raikasta IKEA:n Seljankukkamehua. Mehu sekoitettiin kuplaveteen ja lasiin lisättiin vielä jääpaloja. Juoma oli ylellistä ja juhlavaa, vaikkei siinä alkoholia ollutkaan. Halutessaan siihen olisi voinut lisätä vaikka tilkan valkoviiniä, olisi syntynyt raikas kevyt booli. Oli muuten ihana yhdistelmä tuon suolaisen kalakakun parina. Suosittelen kokeilemaan!

 

Jos miinustetaan aamupäiväbrunssiin kuuluneet kuvaushommelit, niin oli ihana ja rentouttava jouluinen hetki. Suosittelen ehdottomasti kokoontumaan joulufiilistelyiden merkeissä yhteen ja askartelemaan jotakin, tai koristelemaan piparkakkutaloa – sellainenkin löytyy valmiina osina IKEA:sta – VINTERSAGA-piparkakkutalo.

Tällaisia kransseista tuli, kuvasta puuttuu Maijan kranssi. Tuo hieno on Henriikan aikaansaannos ja taaempana minun ja Hänen yhteinen tekele (joka kuvauspuuhien takia on vähän hutaisu). Tämä oli niin kivaa, että haluan varmasti koristella jotakin uudelleen vielä ennen joulua. Kaapissa odottaisi se piparkakkutalo, sovittiin että tehdään se joku ilta valmiiksi koristeluineen.

Askartelua, nameja, glögiä – juuri tällaista joulutunnelmaa minä rakastan. Ja samanlaista fiilistä toivon joulunajalta, kiireetöntä yhdessäoloa, herkkuja ja rentoutumista.

Ihanaa joulunodotusaikaa!

Comments are closed.