Siivouscornerin jaksossa 8 hoidettiin neuleita. Pääset katsomaan Storyn Instagramissa – se tallentuu profiilini kohokohtiin. Tähän postaukseen teen yhteenvedon siitä mitä videolla kerroin. Näytin miten säilytän omia neuleitani kaapissa, miten käsittelen villapaitoja ja vähän selitin materiaalivalinnoista – niistä kannattaa lukea lisää neulepostauksestani – Neuleet esittelyssä – kunka löytää laadukas neule.

Vastailin myös kysymyksiinne, kiitos kaikille jotka niitä lähettivät.

Siivouscorner mun Instagramissa: @anne_muotimielessa

Kurkistus vaatekaappiin ja neuleiden säilytys

Esittelin omaa vaatekaappiani teille. Äskettäin lisäsin vähän hyllytiheyttä, sllä yleisesti hyllykaapeissa on aika korkeat hyllyvälit. Meillä sattui olemaan lisähyllyjä, kun muutettiin yksi hyllykaappi tankokaapiksi. Mutta muuten hyllylevyjä voi ostaa lisäosina tai jos ei tiedä kaapin valmistajaa, niin ihan levyliikkeessä voi leikkauttaa sopivan kokoisen hyllylevyn, ne ei maksa paljon. Itse tykkään kaapissa enemmän hyllyistä kun vetolaatikoista. Tarpeen mukaan hyllyille voi lisätä koreja tai säilytyslaatikoita.

Muuten yritän pitää vaatekaapin järjestyksessä ja väljänä. On kiva kun sinne mahtuu jos ostaa jotakin uutta tai jos joskus pesee koko pyykkikorin tyhjäksi, heh. Kaikkihan tiedetään että pyykkien siirtäminen pesun jälkeen kaappiin on tuskaa jos ei ole tilaa tai kaikki on sotkussa.

Olen taitellut paksummat neuleet ylähyllylle kahteen osaan ja ohuemmat neuleet neljään osaan pienemmiksi pinoiksi. Yleensä säilön korkeintaan kolme neuletta päällekkäin, näin niitä on helppo ottaa pinoista.

Muutenkin lajittelen aina puuvillaneuleet, college-paidat yms. ja neuleet eri pinoihin – vähän materiaalisen samankaltaisuuden mukaan.

Mun kaapissa on myös isot pinot valkoisia teeppareita (valkoinen on mun lempiväri t-paidoissa), nekin liittyvät vahvasti neuleisiin. Käytän aina hihallista aluspaitaa neuleen alla. Se suojaa neuletta ja auttaa sitä pysymään raikkaana pidempään.

Tähän liittyikin kysymys – miksi neuleiden kainalot huopuvat.

Etenkin lampaanvilla- ja kasmirneuleet ovat sellaisia että ne huopuvat kosteudesta ja hankauksesta. Siksi etenkin kainaloon osuessaan huopumista tapahtuu. Vähän voi auttaa käytämällä hihallista aluspaitaa (voi olla kylmällä myös merinovillainen) ja valitsemalla neuleita jotka eivät ole kainalon kohdalta ihan tiukkoja.

Mä säilytän myös koruja vaatekaapissa näteissä rasioissa. Tarjottimella on myös tuoksukynttilä, se tuo vienoa hyvää tuoksua kaappiin. Sain kerran vinkin seuraajalta että myös palasaippua on hyvä tuoksutin kaapissa. Joskus mulla on ollut myös sellaisia kankaisia potpuripusseja, mutta niiden tuoksu ei kestä kovin kauaa. Plus tuollaiset kasviöljypohjaiset tuoksukynttilät on miellyttävän tuoksuisia – vahva suositus Malian kynttilälle. Toki otan sen välillä kaapista ihan varsinaiseen tarkoitukseensakin.

Joitakin neuleita säilytän henkarissakin. Tankokaapissa jaottelen vaatteet ryhmiin tyylin mukaan; bleiserit, neuleet, valkoiset paitikset, muut paidat, mekot… Henkarissa pidän erityisen muhkeita neuleita, joista tulisi viikattuna möykky. Myös villatakit tai helposti rypistyvät neuleet pidän henkarissa. Toki sellaiset jotka venyvät helposti taittelen hyllyille.

Tuuletus

Neuleiden tuulettamisesta kysyttiin. Itse tuuletan neuleen joka kerta käytön jälkeen, joko ulkona tai vähintään sisällä – kaappiin laitan sen vasta tuuletuksen jälkeen. Samalla myös poistan siitä hiukset ja pölyn (tarraharjalla tai vaateharjalla) mitä päivän mittaan on kertynyt. En myöskään pidä monta päivää peräkkäin samaa neuletta, että ne saavat lepoa käytön välillä. No, kotivillapaidoissa en ole noin tarkka käytännöstä – sillä kotona minä olen myös usein villapaidassa. Vanhemmat yksilöt päätyvät tähän tarkoitukseen.

Siistit viikkaukset

Hyvä vinkki neuleiden ja muiden taiteltavien vaatteiden viikkaamiseen on käyttää apuna vaikkapa lehteä. Näin pinoista saa saman levyisiä ja kompakteja. Asetan vaatteen selkäpuoli ylöspäin ja lehden sommittelen hartialnjan keskelle. Sitten viikkaan lehden linjan mukaisesti pitkät sivut ja lopuksi taitan helman hartioiden tasalle. Suuremmat villapaidat saavat jäädä tähän kaksiosaiseen taitokseen, mutta ohuemmat neuleet, t-paidat ja muut valuvat paidat taitan vielä yhden kerran, niin että niistä tulee tiiviimpi ja helpommin käsitteltävä pino.

 

Nypyt ja hoito

Neuleiden hoidossa minulla on apuvälineinä teippiharja, kasmirkampa, nypynpoistaja ja vaateharja. Käytän paljon teippiharjaa kaikille vaatteille. Vaateharjaa on hyvä käyttää arimmille neuleille, kuten kasmirneuleille, sillä teipin liima voi vahingoittaa niitä. Mutta ihan perusneuleille voi käyttää tarrarullaa. On tärkeää poistaa neuleista pölyt ja hiukset. Kasmirkampaa ja nypynpoistajaa käytän neuleiden siistimiseen nypyistä. Arimmille neuleille kasmirkampa on hyvä. Se toimii parhaiten tasaisessa ja tiiviissä neuleessa. Sekoiteneuleille taas nypynpoistaja on toimivampi. Sitten on poikkeuksena pitkäkuituiset mohairneuleet, niiden nyppyjä ei saa poistettua kammalla, mutta nypynpoistaja voi katkoa pitkiä kuituja. Mohairista kannattaa poistaa nypyt käsin vetämällä.

Kasmirkampoja on esim. Arelalla ja Ril´sillä – niitä voi ostaa tavarataloista ja vaateliikkeistä. Nypynpoistajia on kodinkonekaupoissa.

Sain myös kysymyksen miten akryylineuleista kannattaa poistaa nypyt. No ei oikeastaan kannata. Pelkästään akryyliä ja keinokuituja sisältävät neuleet ovat kuin venyvää muovilankaa. Nypyt eivät meinaa lähteä pois, lanka vaan venyy ja jos nypyt lähtevät ne tulevat heti takaisin. Lisäksi näihin nyppyihin tarttuu pöly – tiedättehän että niistä tulee sellaisia harmaita nyppyjä. Paras keino estään tekokuidun nyppyjä on olla ostamatta tekokuituneuleita.

Materiaaleista

Noin yleisesti tietysti luonnonmateriaalit ovat laadukkaissa neuleissa se tärkein asia. Mutta esimerkiksi mohair tarvitsee tuekseen vähän keinomateriaalia. Kaikki tekokuidut eivät ole turhia täyteaineita, vaan ne oikeasti tukevat aitojen materiaalien ominaisuuksia. Akryyli harvoin on tällainen kylläkään. Tarkemmin materiaaleista voit lukea siitä aiemmasta neulepostauksestani, johon linkkasi tuossa postauksen alussa.

Neuleiden peseminen

Neuleiden peseminen on tärkeä juttu. Minä pesen itse mielummin liian usein kuin liian harvoin. Vaikka kuinka tuulettaa, niin kyllä neuleet tarvitsevat perusteellisempaa pesua silloin tällöin. Etenkin sellaiset joissa on muitakin kuituja kuin pelkkää luonnonmateriaalia. Myös hihansuut tuppaavat nuhrustumaan vaaleissa neuleissa, niin on parempi pestä ne ajoissa kuin päästää pinttymään – neuleiden pesu on niin hellävarainen että se ei kovin likaisia kohtia poista.

Pesen aina neuleeni koneessa. Nykyään koneiden pesuohjelmat on pitkälle kehiteltyjä, niissä pyöriminen, veden annostelu ja lämpötila on mietitty optimaalisiksi. Käsin pesussa tulee helposti venyttäneeksi ja hanganneeksi neuletta liikaa. Lisäksi tasaisen lämpötilan pitäminen pesuveden ja huuhteluveden välillä on vaikeaa.

Tärkeää on myös mitä pesuainetta käyttää – neuleita ei koskaan saa pestä normaalilla pyykinpesuaineella. Villalle ja silkille on oma pyykinpesuaine koska ne ovat orgaanisia kuituja. Villapesuaine myös hoitaa neuleita.

#siivouscorner

Toivottavasti tästä oli apua ja inspiraatiota neuleiden säilyttämiseen ja huoltamiseen. Haluan samalla muistuttaa, että neuleiden ei tarvitse näyttää uudelta, kaikki neuleet nyppyyntyvät ja niissä näkyy käyttö – mutta samalla niissä näkyy myös huolehtiminen.

Kiitos kun seuraatte Siivouscorneria!

6 Comments

 1. Hei ihan paras tää siivouscorner!

  Onks sulla vinkkiä, miten saada meikkivoiteen tahrat pois neuleista?

 2. Anne

  Oi ihana kuulla <3

  Mä pesisin siitä kohtaa paikallisesti marseille-saippualla tai sitten villapesuaineella varovasti.

 3. Siivouscorneri on ihana vinkkipläjäys, kiitos siitä, samalla myös aivan hulvattoman hauska; mieletöntä miten sinulla on aikaa pusata kymmenien yksityiskohtien kanssa! :”D

 4. Anne

  Oi kiitos, kiva kuulla 🙂 Tavallaan ei mene yhtään enempää aikaa kun muutenkaan kotitöitä tehdessä, niitä on kuitenkin pakko tehdä, sehän tässä hauskinta onkin. Ihan yhtä kauan menee tehdä joku asia tavalla tai toisella jos se kuitenkin on tehtävä. Yritän tässä vaan tsempata, että kotityöt on kivoja ja niihin voi löytyä kivoja tapoja tehdä.

 5. Moi, kiitos hyvistä vinkeistä! 🙂 Piti kysyä jo aiemmin, kun kerroit peseväsi neuleet koneessa, että miten pitkä pesuohjelma sinulla on? Miten pitkään uskaltaisit antaa neuleen pyöriä koneessa? Oma vanha koneeni tarjoaa monta kymmentä minuuttia pitkää villaohjelmaa, enkä ole uskaltanut laittaa hyviä neuleita niin pitkäksi aikaa pyörimään. Itse asiassa olisi kiva tietää, mikä pesukone sinulla on, jos siinä on hyväksi havaittu pesuohjelma neuleille.

 6. Anne

  Mun pesuohjelma taitaa olla tunnin verran, en kyllä ihan tarkalleen muista. Pesuohjelman pituuteen vaikuttaa myös kuinka täyteen koneen lataa, se ohjelmoi pesuohjelman pyykin painon mukaan. Neulepaitoja pesen korkeintaan kolme yhdellä kertaa. Vanhoissa koneissa ohjelmat käyttävät enemmän vettä kuin uusissa koneissa, se veden lämmitys kestää silloin kauemmin. Toisaalta uusissa koneissa taas saattaa vähemmällä vesimäärällä joutua muuten pyörittämään pyykkejä eri tavalla. Se veden lämmitys kuluttaa tosi paljon energiaa, siksi uudet koneet kuluttavat sähköä paljon vähemmän.

  Mulla on LG:n Twin Wash -pyykkikone, mutta melkein kaikki uudet koneet ovat hyviä, no ehkä en lähtisi edullisimmasta hintaluokasta valitsemaan jos haluaa monipuolisuutta ohjelmiin ja lämpötiloihin.