Siivouscornerin jaksossa yhdeksän käytiin läpi pyykkikoneen puhdistamista. Itse olen tiestysti aika tarkka pyykinpesukoneen kanssa, enkä vähiten sen takia, että kone on vielä suhteellisen uusi – se innostaa entisestään pitämään koneesta huolta. Toki rakastan yli kaiken puhtaan pyykin tuoksua ja fiilistä, joten haluan varmistua, että pyykkini saavat parasta mahdollista pesua.

Pyykkikoneen putsaamisessa ei oikeastaan ole mitään ihmeellistä, mutta tässä muistuttelen siitä ja samalla innostan teitäkin tekemään perusputsauksen.

Siivouscorner Instagramissa: @anne_muotimielessa

Meillä on LG:n Twin Wash -pyykkikone, joka on kuivaava pesukone, sen takia erillistä kuivausrumpua ei enää ole koneen päällä. Sekin tila tulee hyötykäyttöön pyykin kuivatuksessa. Kuivaavaa pyykkikonetta en suosittele perheeseen, jossa pyykkiä pestään ja kuivataan paljon. Mutta se on oikein toimiva ratkaisu esimerkiksi meillä, koska kuivaan lähinnä vain liinavaatteita sillä ja niitäkin satunnaisesti. Tällä hetkellä kun on tilaa ripustella pyykkejä, en koe kuivuria niin tarpeelliseksi. Enkä usko että sanon tämän, koska ennen käytin kuivuria tosi paljon kun oli pesutorni. Kai laitekin vaikuttaa asiaan. Tosin meiltä löytyy nykyään höyry/kuivauskaappi LG:n Styler, se on oikein mainio etenkin vaatteiden raikastamiseen ja kauluspaitojen kuivaamiseen (niistä tulee ihanan sileitä samalla).

Mutta ihan ensimmäisenä sana laitteista – kannattaa opetella tuntemaan oma pyykkikone, tutustumaan sen tomintoihin. Moni pesee edelleenkin suurimman osan samalla tai samoilla ohjelmilla, vaikka koneessa olisi mitä lisätoimintoja. Myös kannattaa tarkistaa oman koneen huolto-ohjeet.

Pyykkikoneen puhdistus:

 • Aloitetaan pyyhkimällä kone ulkoa ja sisältä kostealla sieniliinalla ja yleispesuaineella joka ei vaahtoa liikaa.
 • Pyyhi erityisen huolellisesti koneen tiivisteet ja niiden välit. Sinne jää helposti vettä ja nukkaa, jos niitä ei puhdista ja kuivaa, alkaa sinne pahimmillaan muodostua liejua ja pahaa hajua. Tämä on koneen suurin likapesäke.
 • Irroita koneen pesuainelokero ja pese se yleispesuaineella ja harjalla altaassa.
 • Puhdista nukkasihti, jos pesukoneessa on erikseen irroitettava sellainen. Se löytyy yleensä pienen luukun takaa, jossa on myös poistoletku rummun vedelle.
 • Nukkasihti lähtee yleensä pyörittämällä irti. Pese se altaassa yleispesuaineella ja vaikka vanhalla hammasharjalla. Pyyhkäise myös nukkaluukun sisusta.
 • Tyhjennä rummun poistoputkesta vesi johonkin astiaan. Halutessasi voit huuhdella rummun kaatamalla sinne vettä ja päästämällä vede poistoputken läpi.
 • Käytä pesukoneen puhdistusainetta, me käytimme DrBeckmanin ainetta. Monilla pyykkikonevalmistajilla on omia puhdistusaineita. Myös sitrunnahappo sopii koneen puhdistuspesuun.
 • Pyyhi puhdistusaineeseen kostutetulla liinalla koneen kumiosat, anna vaikuttaa hetki ja pyyhi sen jälkeen vielä kostealla liinalla.
 • Käytä koko pullollinen puhdistusainetta (DrBeckmanin) koneen puhdistuspesuun ja valitse vähintään 60-asteinen pesuohjelma.
 • Pyyhi lopuksi koneen ulkopinta nihkeällä ikkunaliinalla, niin ei jää rätin jälkiä.
 • Puhdasta konetta on ilo huoltaa – me pyyhimme koneen aina pesun jälkeen kuivalla mikroliinalla- pesuainelokeron, luukun ja kumitiivisteet (jotta sinne ei jää nukkaa ja vettä) – pieni vaiva mutta kannattaa.
 • Pidä koneen luukkua ja pesuainelokeroa enimmäkseen raollaan, että laite pääsee kuivumaan kunnolla.

Pese pyykkejä vällillä kuumemmissakin lämpötiloissa. Itse pesen valkoiset lakanat välillä 95-asteessa, sekin auttaa pitämään koneen puhtaana.

Jos koneessa on ummehtunut tuoksu vielä näiden huoltotoimenpiteiden jälkeen, tarkista vielä poistoputki, ettei siellä ole tukosta.

Itse olen sitä mieltä, että kovin vanha pesukone kannattaa päivittää nykyaikaiseen jo pelkästään energian säästön vuoksi. Vanhat koneet käyttävät paljon enemmän vettä ja sen lämmitykseen kuluu hurjan paljon sähköä. Lisäksi uudet koneet punnitsevat pyykin ja ohjelman pituuteen vaikuttaa pyykin määrä. Niinpä ei ole niin väliä enää pesetkö vain täysiä koneellisia.

Oikeastaan monesti koneet lastataankin liian täyteen ja vaatteet eivät puhdistu kunnolla ja niihin saattaa jäädä pesuainejäämiä. Muista myös annostella pesuainetta ohjeiden mukaan.

#siivouscorner

Koneen paras ystävä on puhdas kuiva ja kuohkea mikroliina – niin kuin monessa muussakin kodin paikassa. Kun pikkuisen jaksaa nähdä pyykinpesun jälkeen vaivaa, on ilo käyttää puhdasta ja siistiä konetta. Niin, suljethan aina pyykinpesuaineen korkin kunnolla ja huuhtaiset pullon, jos pesuainetta on valunut pullon kylkeen 🙂

-tämäkin jakso löytyy tallennettuna Instagram Storyjen kohokohtiin

Kiitos kun olette taas katsoneet Siivouscorneria! Pyykinpesujutut jatkuvat varmasti jossain toisessa jaksossa, tästä on niin paljon asiaa. Mutta seuraavaksi käsitellään joulusiivousta – mitkä asiat ainakin kannattaa tehdä kotona ennen joulua – saatte ensi viikolla siitä listan! 

Comments are closed.