kuva: Residence Magazine

 

Sain bloggaajakollega Suvilta (Visu Sillvan – Nordic Living Blog) toiveen kertoa ajatuksistani koskien meidän seuraavaa kotia. Mikäs onkaan kivempaa aloittaa marraskuun sateinen perjantaiaamu, kuin haaveilemalla uudesta kodista. Mielessä on tietysti monta asiaa joita tulee pyöriteltyä. Mitään konkreettista kohdetta ei aleta katsella vielä, mutta tottakai ollaan jo pitkään juteltu ja mietitty mitä kenties seuraavassa kodissa voisi olla. Tai vielä pidemmälle, sitä seuraavassa, joka olisi ihana rakentaa ihan itse omien suunnitelmien mukaan.

Mutta seuraava etappi tulee luultavimmin olemaan jonkinlainen remontoitava kohde. Mielellään rivari, koska halutaan omaa pihaa edes pikkuisen. Me tykätään puutarhahommista ja pihahengailusta, joten olisi tosi outoa olla kerrostalossa – sitä mieltä ollaan molemmat. Eli ensimmäinen toive uudelle kodille on piha.

Meille riittää pienempi koti kuin tämä, fakta on, että tässä on aivan älyttömän kivasti tilaa ja nautitaan joka päivä tämän kodin käytännöllisyydestä ja toimivuudesta. Mutta kahdelle ihmiselle tässä on hieman liikaakin neliöitä. Kompaktimpi olisi järkevämpi. Nykyään on minusta hieno suuntaus – ei enää haaveilla ökytaloista ja neliöistä, vaan toimivasta ja maltillisesta. Näin ainakin itse ajattelen.

kuva: Residence Magazine

Ideaalitilanteessa löytäisimme yksitasoisen rivarin, jossa on kolme huonetta ja keittiö. Toivoisin että keittiö ja olohuone olisivat yhteydessä toisiinsa ja että olohuoneessa olisi suuret ikkunat pihalle. Muuten ihan peruspohja olisi ok. Haluaisimme remontoida koko huoneiston keittiötä ja kylpytiloja myöten. Mielellään poistettaisiin sauna kokonaan, sillä me olemme saunoneet tänä vuonna ehkä kaksi kertaa! Koen että monessa pienehkössä asunnossa tilava, mahdollisesti ammeellinen kylpyhuone kodinhoitopisteineen olisi käytännöllisempi. Monella saattaa olla saunomismahdollisuus tarvittaessa muualla; mökillä, vanhemmilla, kuntosalilla.. Ymmärrän toki jos on ihan saunaintoilija, silloin saunalla on paikkansa, mutta meille se ei ole tarpeen. Mielummin avara kylpytila.

Yleisesti pinnoista

Haluaisin kokeilla betonilattiaa, sellaiseen varmasti päädytään jos siihen on mahdollisuus tulevassa kohteessa. Minulla on ollut kaikenlaisia parketteja lukuisissa kodeissa ja rakastan aidon puun fiilistä. Oma Timberwisen lankkuparketti on ollut ehdottomasti paras satsaus nykyiseen kotiin. Mutta on kiva testata jotakin muuta seuraavaksi.

Muuten varmasti seinäpinnat maalattaisiin, valitsisin yleisvalkoisen seinäsävyn, joka olisi linjassa muiden valkoisten yksityiskohtien kanssa. Toivottavasti tulevassa kodissa ei olisi pakko altistua liikaa kellertävälle listavalkoiselle – sen yrittäisin eliminoida. Eli mahdolliset listat ja väliovet maalataan tai keksitään jotakin muuta tilalle. Mutta kaikki seinät eivät varmasti olisi valkoisia, ainakin makuuhuoneessa ja tulevassa työhuoneessa olisi sävyjä. Läikkyseinääkin varmasti voitaisiin testata johonkin.

Väliovia miettisin tarkasti, voisiko ne maalata ja voisiko jotkut ovet olla ovelampia – kenties teetetty puinen tai muuta hauskaa. Kaikkien ovien ei tarvitsisi olla samanlaisia.

kuva: Residence Magazine

miten olla tylsän klassinen mutta samalla kokeilla uusia tuulia

Materiaaleista

Rosteri/teräs kiinnostaa materiaalina, kirjoitin jo joskus yli vuosi sitten että joskus haluaisin kenties teräksisen keittiön tason pitkästä aikaa, kurkkaa esim tämä postaus: Ajaton Sisustusinspiraatio. Ah miten huokailen tuota kohdetta edelleen. Siinä on niin kauniisti ja ajattomasti toteutettu kaikki.

En ole mitenkään kovin ylellisen tyylin ystävä, pidän ennemmin maanläheisestä, rennosta, kodikkaasta ja intuitiolla rakennetusta kodista. En ole ikinä haaveillut mistään luksuksesta, enkä haaveile edelleenkään. Mutta pidän ajattomuudesta ja ovelista valinnoista. Siksi niiden tasapainoilu onkin välillä vaikeaa – miten olla tylsän klassinen, mutta samalla kokeilla uusia tuulia. Trendien valtavirtaa en koe omakseni, mutta silti rakastan vaikka marmoria. Mutta poimin ennemminkin materiaaleja ja värejä joista innostun, kuin kokonaisia tyylejä jostakin. Sillä tavalla syntyy oman näköinen kokonaisuus, joka on ajassa kiinni, mutta myös muutamien vuosienkin päästä yhtä kiinnostava.

Kiintokalusteissa mittatilaustyyliset ja persoonalliset valinnat kiinnostavat edelleen, kuten nyt meidän nykyisen kodin makuuhuoneen kaapin ovet, jotka on teetetty vakiorunkoihin Unique Homessa omaan värisävyyn maalattuna. Lue vaikka: Makuuhuoneen muutos vaatekaapin ovilla. Muutenkin olen sitä mieltä, että etenkin kompaktissa kodissa suunnittelun lähtökohta on toiminnallisuus, eli kiintokalusteet ja niiden paikat mietitään huolella.

kuvat: Kvänum

 

Keittiöstä

Keittiö on kodin kallein ja näyttävin hankinta. Siihen haluaa panostaa ihan erityisellä pieteetillä. Itselle on tärkeää että keittiö on toimiva niihin neliöihin nähden mitä on tarjolla. Kun toiminnot ja lay out on suunniteltu parhaaksi mahdolliseksi, voi alkaa miettiä visuaalista puolta.

Haluaisin itse seuraavaan keittiöön väriä, itse määriteltyä väriä mieluiten. Minulla on aina ollut valkoinen keittiö – aika hassua sinänsä, koska tykkään väreistä. Puinenkin keittiö on ihana, mutta luulen että nyt kiinnostaa joku itse määritelty värisävy. Ei vielä yhtään osaa sanoa mikä se olisikaan!

Keittiökaappeihin haluan ehdottomasti myös vetimet. Minulla on ollut aikanaan kahdessa kodissa vetimettömät kaapit ja rakastan nykyisen keittiön Superfrontin vetimiä, ne ovat tuoneet valkoiseen keittiöön sen tarvittavan jujun. Vetimien valinta ei sitten olekkaan ihan helppoa, mutta jotakin hillittyä ja kiinnostavaa sen pitäisi olla. Kenties sekoittelua, osaan vetimiä, osaan ei tai erilaisten vetimien yhdistelyä. Ei liian konservatiivista.

Tasoihin toivoisin kiveä tai komposiittia tai jotakin näyttävää. Ellei päädytä siihen terästasoon. Välitilaan en vielä yhtään osaa ajatella mitään, sillä rakastan kokonaan valkoisella kaakeloituja seiniä, mutta ehkä tällä kertaa jotain muuta. Liesituulettimen haluan teettää/tehdä itse, jotakin joka ollaan itse suunniteltu siihen paikkaan mihin se sitten tuleekin.

Keittiön asusteina toimisi tietysti valaisimet. Ehkä päädytään jopa samoihin Tolomeo-spotteihin jotka meillä on nytkin, tästä ollaan juteltu – molemmat tykätään niistä edelleen hurjasti. Ne ovat myös sellaiset ajattomuuden huipentumat, että tiedän jaksavani niitä aina. Myös jonkinlaista avosäilytystilaa tms. olisi kiva olla, tykkään avohyllyistä, koska tiedättehän miten tykkään luoda erilaisia esillepanoja.

kuva: Kvänum

Kylpytilasta

Voi vitsit miten ollaan pyöritelty ja mietitty mahdollisuuksia tulevan kodin kylppäristä. Tässä kodissa tykätään todella paljon mikrosementtilattiasta, kun siinä ei ole saumoja. Tiedättehän ”kuivausnatsit” – ei jää vettä kalkkiintumaan lattian saumoihin. Jonkinlainen tasoitepinta ainakin lattiassa siis kiinnostaa. Välillä katselltiin terrazzolaattoja ”sillä silmällä”, mutta en tiedä, niitä näkee nyt niin paljon. Jotenkin tummempi ja sävykkäämpi kylpytila innostaisi. Myös mosaikkikaakelit on ihania! Voi olla että annan toisen päättää kylpyhuoneen pinnoista ja nyökkäilen vieressä – luotan kyllä Hänen valintoihin.

Kaapistoista kylppärissä. Tässäkin voisi kiinnostaa oma sävymaailma, jos vaan kaappeja mahtuu, sitähän ei koskaan tiedä. Pidän myös erilaisista lasipinnoista, kenties verkkolasia tai raitalasia voisi kokeilla johonkin…

Ainakin suuri peili olisi ihana ja tietysti hyvä ja säädettävä valaistus. Niin että kylppäriin saisi tarvittaessa tehokkaan valaistuksen, mutta myös tunnelmallisen ja hämyisen kylpyvalon.

kuva: &Tradition

Huonekaluista

Tottakai on kiva haaveilla myös irtosisustuksesta. Meillä on kuitenkin todella ihania huonekaluja ja valaisimia. Niitä on päivitetty jo paljon yhdessäoloaikanamme, jotta kotona on molempien juttuja ja toiveita. Yhdessä valitut kalusteet siirtyvät varmasti tulevaan kotiinkin ja niistä nautitaan edelleen. Uutta ei juurikaan tarvita. Ainoa uusi huonekalutoive itselläni on nojatuoli nykyisen sohvan pariksi. Niin, sohvasta ollaan keskusteltu, tämä meidän on jo kymmenen vuotta vanha, mutta niin ihana ettei sitä kumpikaan halua vaihtaa (kenties uudet päälliset vain). Mutta se nojatuolikaveri; siitä voi tulla pieni hyväntahtoinen vääntö – minä haaveilen tuosta kuvien &Traditionin tuolista, vielä tuossa marjapuuron sävyssä, mutta toinen ei lämpene ajatukselle. Joten tyydyn ihastelemaan tätä nojatuolia kuvissa. Katsotaan mihin joskus yhdessä päädymmekään. (Mutta eikö tuo kuvan nojatuoli olekin aivan ihana!!).

 

Tästä tulikin pitkä ajatusten virta. Mutta kaikenkaikkiaan kärsivällisenä täällä elellään ja nautitaan nykyisestä kodista niin kauan kun tässä asustellaan. Haaveilukin on ihanaa!

5 Comments

 1. Minä taas nautin siitä että on tilaa. Meillä on suuri asunto pienelle perheelle, mutta käytämme kaikki tiloja aktiivisesti.
  Me muutimme perheeni (3 henk) kanssa alle sadan neliön yksitasoisesti rivitalokodista 2-tasoiseen tilaavaan asuntoon (reilut 170m2).
  Tämä ei ole mielestäni öky, vaan kodikas tila, jossa on suuret huoneet ja ikkunat. Me kaikki nautimme siitä, että on tilaa elää ja olla.
  Vihasin vanhassa kodissa sitä, että kaikki oli niin kompaktia. esim saunan käytön jälkeen, kylpyhuone oli kuuma ja kostea.
  Siellä oli inhottava pestä hampaat saunan jälkeen. Lisäksi pyykkitelineet joutui levittämäään (kätevästi pois silmistä ja tieltä) saunan lauteille, joten ne piti taiteilla aina pois tieltä, jos saunan lämmitti. Kompaktissa kodissa mietin juurikin saunan poistamista ja sen valjastamisesta kylpy- ja kodinhoitohuoneeksi.

  Uudessa kodissa on suuressa kylpyhuoneessa on tilaa pyykkitelineelle ja suihkuille, lisäksi sauna saa olla sellaisenaan tyhjänä ja heti käyttövalmiina. Vanhassa kompaktissa kodissa saunaa tuli lämmitettyä aniharvoin, tilavammassa kodissa, se lämpiää miltei viikottain.

  Mutta asunnon tulisi täyttää asujansa toiveet, siinä olen kanssasi ehdottomasti samaa mieltä. Kompakti koti oli valmiiksi remontoitu, joten sinne ei ollut muuttaessa järkeä tehdä mittavaa remonttia. Mutta menisimme nykyisestä pienempään, tulisi kodin todellakin olla remontoitava.

  Jännä nähdä mihin te aikanaan päädytte! Nykyinen on mielestäni todella ihana!

 2. Anne

  Joo mä uskon että tilasta nauttii ja ehdottomasti kun perheessä on enemmän porukkaa. Ja en tarkoittanut ettei suuri koti voi olla kodikas, vähän huonosti muotoilin.. Kuulostaa ihanalta tuo teidän koti. Itsekin mietin miltä tuntuu seuraavaksi mennä pitkästä aikaa reilusti pienempään kotiin. Edellinenhän mulla olli vielä tätä suurempi.

  Käytännöllisyyttä toivoisin ja myös sitä että tavaroille löytyisi vaivatta paikat. Se myös tarkoittaa tavaramäärän miettimistä. Hullua miten monet ostavat suuren kodin saadakseen tavarat säilytettyä. Itsekin olen niin tehnyt, kallista tavaraa tulee 🙂

  Itsekin jännään mihin seuraavaksi, voihan olla että jopa päädytään uudiskohteeseenkin, jos ei löydy tarpeeksi sopivaa remontoitavaa. Tai sitten vaikka ensin vuokralle, jos ei mitenkään löydy heti sopivaa.

  Ja kiitos tämä nykyinen on kyllä tosi kiva!

 3. Hei kerro lisää noista väliovista! Itselläni ne ovat juuri nyt mietinnän alla. Mutta en yhtään tiedä mitä haluaisin. Onko sinulla mitään ajatusta, minkälaiset ne voisivat olla?

  Kiva postaus kaikenkaikkiaan. Tälläisiä lisää 🙂

 4. Anne

  No hei, onpa kiva kuulla että tykkäsit. Ehkä voisin enemmänkin tehdä tällaisia sisustusfiilistelypostauksia eri aiheista!

  No väliovista ajattelen, että riippuen onko tuleva koti uusi (sekin on mahdollista) vai vanha, niin johonkin huoneeseen voisi valita teetetyn oviratkaisun. Jos vaikka suurin osa väliovista on samanlaisia, niin yhteen satsaisi. Se voisi olla vähän leveämpi oviaukko, kenties puusepän tekemällä tammiovella – liukuovi tai pariovi tai muu vastaava. Riippuu paljon asunnon tyylistä ja arkkitehtuurista. Mutta mielestäni oviin täytyisi enemmän kiinnittää huomiota sisustusta suunniteltaessa. Nythän näkee paljon mustakehyksisiä lasiovia, nekin ovat kivoja – mutta ehkä veisin ajatusta itselleni vielä pidemmälle ja myös puu materiaalina kiinnostaa. Tuossa postauksen ekassa kuvassa on ihana puuovi!

 5. Kiitos ajatuksistasi, Mielenkiinnolla odotan, minkälaiseen ratkaisuun päädytte. Kiva, jos tälläisiä postauksia tulee lisää. Mukavaa joulun odotusta!