Jouluun kuuluu aina kaikenlaiset hömpsötykset – tiedättehän hyvä ja leikkisä mieli, ihanat hetket ja tunnelma. Täällä blogissa joulua on vilahdellut jo marraskuusta lähtien, minusta tuntuukin, että tänä vuonna olen joluttanut aiemmin ja enemmän kuin koskaan, niinpä nyt kun se varsinainen hetki on käsillä, minulla ei ole enää erityistä jouluintoa jäljellä. Mietinkin, kumpi on parempi – aloittaa joulutus jo marraskuussa, vai vasta ihan joulun korvalla.

Mutta selvitetäänpä muutamia asioita omista jouluajatuksistani, sekä teille, että ehkä myös itselleni. Omat jouluperinteeni mullstuivat parisen vuotta sitten ja vielä ei ole tullut mitään erityisiä uusia jouluperinteitä. Enkä kyllä tiedä tuleekokaan kummoisia, kun emme kumpikaan ole kovin joulutyyppejä.

Koska aloitat joulutuksen

No aloitin sen tänä vuonna jo marraskuussa. Poikkesin vanhasta kaavastani, sillä melkein aina olen ollut se joka on odottanut sitkeästi joulun alkuun ennen mitään varsinaisia joulufiilistelyitä. Olen kuitenkin iloinen että kokeilin toisenlaista kaavaa – tavallaan joulun vieton siirtämistä etukäteisjoulutteluun. Veikkaan että tällä kaavalla minäkin olen jo melkein saanut tarpeekseeni joulusta uuteen vuoteen mennessä.

Teetkö joulusiivouksen

Teen jonkinlaisen. En ole se jolla on pakonomainen tarve kuurata koko koti putipuhtaaksi. Minulla on ennemminkin tarve skarpata jouluun vaikuttavien asioiden osalta. Noudatan aika pitkälle laatimaani 20 asian jouluvalmistelulistaa, se perustuu enemmän organisointiin kuin suursiivoukseen. Mutta toki pidän siitä että jouluksi keittiö, kylpytilat ja makuuhuone ovat erityisen freesejä. Olkkarissa oleillaan paljon, joten se on aina kodikas ja jokseenkin siisti.

Lempi joulumusiikkisi

En todellakaan pidä joulumusiikista, se on mielestäni joko melankolista tai hömppää. Ei kovin kauniisti ilmaistu, mutta sanonpa nyt rehellisesti. Kuuntelen mielelläni rauhallista ja rentouttavaa musiikkia, jonka ei tarvitse olla varsinaisesti jouluista. Tänään olen kuitenkin kuunnellut Stellan tekemään joulun Spotify-listaa ja se on ihana.

Mihin hyväntekeväisyyteen osallistuit

Minusta hyväntekeväisyys on ehdottomasti osa joulua. Me osallistuttiin Joulupuu-keräykseen ja Vennerin ruokakassikeräykseen. Mietin että mielelläni joskus tekisin jotain konkreettista hyväntekeväisyyttä – erityisesti vanhusten parissa.

 

Mitä joulukukkia valitset mieluiten

Melkein mitä vain, sillä rakastan kaikkia kukkia. Olen tänäkin vuonna hamstrannut jo ainakin amaryllistä, hyasintteja, jouluruusua, joulutähteä…. Uusin villitys on varmastikin joulutähti leikkona. Joulupöytään olen perinteisesti ostanut näyttävän sidotun kukkakimpun, mutta tänä jouluna taidan laistaa, sillä kukkahommelit ovat jo aika hyvin hanskassa. Kukat ja kynttilät ovat itselleni se tärkein joulukoriste. Tänä vuonna emme laita kuusta ollenkaan, saa nähdä kaduttaako aattoaamuna.

Mitä leivot jouluksi

Olen yleensä ostanut valmiita pipareita, jotka olen vain koristellut, niin tänäkin vuonna. Joulutorttuja on leivottu muutamaan otteeseen jo alkaen marraskuusta. En tiedä tuleeko niitä enää tehtyä. Kuivakakkuja olen jo leiponut yhden, mutta ehkä vielä pyöräytän jouluksi toisen – sillä se piimäkakku ennätettiin jo syödä.

Mitä joulupöydästä on ehdottomasti löydyttävä

Kyllä se on kinkku ja laatikot. Vaikka kuinka pidän uusista raikkaista mauista ja kalapöydästä, en vaan voi sille mitään että joulukinkku on mielestäni tärkeä osa joulua ja haluan kinkun. Muuten syön todella vähän etenkin porsaan lihaa, mutta jouluun se kuuluu itselläni. Kinkun kanssa haluan laatikot ja rosollin. Toki pidän kovasti myös kaloista, mutta jos olisi valittava jompi kumpi, päätyisin kinkkuun. Joulukuussa minun tulee syötyä muutenkin ihan eri tavalla kuin muuna aikana vuotta.

Mitä toivot joululahjaksi

Toivon aina pyjaman, sukkahousuja, lukemista.. Ne olen jo saanutkin, nyt toivoin myös lämpimiä laadukkaita hanskoja – ne on myös odottamassa. Muuten joululahjat ovatkin parhaita, silloin kun on jotakin mitä oikeasti tarvitsee. Lahjojen suhteen pidetään todella maltillinen linja ja se on minusta hyvä.

Missä vietät joulun 

Kotona ollaan – aattona piipahdetaan toisen vanhemmilla, mutta illaksi kotiin. Joulupäivänä taas meille tulee ystäviä. Sopivasti siis ihmisiä ja kahdestaan oleilua. Kokkolassa minun perheen luona käytiin jo etukäteen.

Parasta joulussa

Toisten huomioiminen ja tunnelma. Se miten vietetään yhdessä aikaa ja nautitaan syömisistä ja jutteluista. Tietysti myös hetken hengähdys arjesta – että ei ajattele liikaa mitään muuta kuin rentoutumista ja läheisiä.

Jouluasusi

Toivottavasti mahdollisimman paljon pyjama. Mutta varmasti myös villapaita ja villasukat. Vierailulla varmasti jotakin siistimpää, mutta kotona ollessa jättineule ja mukavat trikoot. Yritän kyllä viettää aikaa pyjamassa ja aamutakissa mahdollisimman paljon – ihan vain joulun vuoksi.

Koska siivoat joulun kotoa

Ah, varmasti uuteen vuoteen mennessä. Meillä ei hirveästi joulua ole laiteltukaan. Mutta tunnen itseni, joulun jälkeen kaipaan erityisen raikasta ja selkeää ilmettä kotiin. Uskoisin että karsin kaikkia esillepanoja, värejä ja yksityiskohtia. Tuuletan visuaalisesti elämääni – voisiko niin sanoa. Ehkä se on juuri se vastakohta pimeän runsaalle tunnelmoinnille. Kun päivä alkaa pidentyä ja valoa tulee lisää, kaipaa pöllyytystä ja raikkautta. Uusia ajatuksia ja tuulia kaikkeen.

Kaiken kaikkiaan sanon että olen ehkä nauttinut joulusta jo marraskuusta saakka, jouluisinta on joulun odotus. Nyt odotan joululta vain rentoutumista, hyvää ruokaa ja toisen kainaloa.

Ihanaa joulun aikaa kaikille!

2 Comments

  1. Tuula Leino

    Samoilla ajatuksilla mennään, ajoissa joulu alkuun ja kerrasta poikki ennen uutta vuotta:)

  2. Anne

    Juuri näin, huomasin, että joulusta nauttii eniten siinä kutkuttavassa odotusvaiheessa ja sitten kun se on juhlittu, niin on ihana freesata ja mennä eteenpäin 🙂