”kaupallinen yhteistyö Nanso

Minulla on ehkä jonkinlainen himo valkoisiin t-paitoihin – valehtelematta kaapissani on niitä noin 50 kappaletta. Olen ihan aina, siis niin kauan kun itse olen vaatteeni valinnut, pukeutunut mieluiten basiceihin, eli valkoisiin teeppareihin, farkkuihin, mustiin housuihin ja mitä näitä nyt muita ajattomia vaatekappaleita onkaan. Valkoisia t-paitoja käytän myös aluspaitoina, kesäisin toppiversioita ja ympäri vuoden lyhyt- ja pitkähihaisia versioita.

Kaikki jotka jaatte rakkauteni valkoisiin t-paitoihin ymmärrätte, että niissä on eroja ja kaapissa myös tarvitaan erilaisia versioita. Yritän tässä postauksessa selventää millaisista teeppareista itse pidän ja myös miten niitä tulisi hoitaa oikein. Postauksen yhteistyökumppanina on Nanso, koska omat lempiteepparini tulevat juurikin Nansolta ja kun minulta usein kysytään suosikkiteeppareita, niin vinkkaan aina kotimaisesta Nansosta.

 

T-paitojen mallit

Klassisin ja monikäyttöisin t-paitamalli on mielestäni rento, hitusen väljä, hihat ovat puoliväliin käsivartta ja kaula-aukko on pyöreä (ei liian avara eikä liian ahdas). Pidän myös v-aukkoisista ja syvään uurretuista kaula-aukoista t-paidoissa, mutta huomaan itse useimmin valitsevani sen klassisen pyöreä-aukkoisen mallin. Leikkauksessa suosin hitusen väljää mallia, koska minusta se laskeutuu parhaiten ja sopii kaikille vartalotyypeille. Mielestäni vartaloa tiukasti myötäilevät t-paidat ovat parhaita aluspaitoina, sellaisia tykkään käyttää esimerkiksi neulepaitojen alla. Joskus tällaiset istuvamman malliset t-paidat ovat myös hauskoja vaikkapa bleiserin alla, mutta itse koen että laskeutuvampi t-paita on omalle vartalolleni mukavampi valinta. Talviaikaan pidän paljon myös pitkähihaisista t-paidoista, etenkin aluspaitana ne ovat mainioita. Nanson Basic-malliston teepparit ovat aivan ihania esimerkiksi villatakkien, neuleiden ja bleisereiden alla, nämä ovat suosikkejani juuri aluspaitoina.

kun en tiedä mitä pukisin päälleni, aloitan valkoisesta t-paidasta

Suosikkini t-paidoissa on Nanson supersuosittu TASKU t-paita. Näitä minulla on ollut käytössä jo parin vuoden ajan – harmaan version voitte bongata mm. tuosta sivupalkin profiilikuvastanikin. Tässä t-paidassa yhdistyy ajattoman perusteepparin tyyli, maustettuna pienin yksityiskohdin; kaula-aukko on kauniisti kaarrettu ja viimeistelty sekä rinnassa on yksityiskohtana tasku. Tämä on oikeastaan peruspukeutumiseni tärkeimpiä vaatteita – kun en tiedä mitä pukisin päälleni, aloitan valkoisesta t-paidasta.

TASKU t-paidan materiaali on nykyään luomupuuvillaa, jotta paita olisi erityisen pehmoinen on puuvillan joukkoon lisätty hitunen elastaania. Tuo pieni joustavuus tekee tästä paidasta supermukavan päällä. En edes osaa sanoa kuinka monta kertaa olen pessyt vanhinta Taskuani, mutta aina se tuntuu yhtä pehmoiselta ja mukavalta päällä. Laadukas t-paita kestää useita vuosia kun sen pesee oikein.

Kysyin Nanson pääsuunnittelijalta Noora Niinikoskelta, miksi esimerkiksi TASKU t-paidassa on mukana lycraa. ”Materiaalivalinnoissa haluamme huomioida asiakkaiden toiveet laajasti ja seuraamme myös yleistä materiaalikehitystä globaalisti. Osa asiakkaista haluaa elastaania tuotteisiin käyttömukavuuden lisäämiseksi. Myös hyvin vartalonmyötäisissä aluspaitatyyppisissä tuotteissa elastaani mahdollistaa niukemman mitoituksen.

Lycraa sisältävän t-paidan pesu

T-paidoissa oikeanlainen pesu kannatta, etenkin valkoisessa huolimaton pesu näkyy vaatteen harmaantumisena. Ensinnäkin valkoiset pyykit pestään aina vain toisten valkoisten pyykkien kanssa – eli sääntö yksi, lajittele oikein. Valkoiselle pyykille voit myös valita valkoiselle pyykille erityisesti suunnitellun pesuaineen. Älä kuitenkaan pese lycraa (elastaania) sisältäviä t-paitoja esimerkiksi valkoisen liinavaatepyykin kanssa, sillä lycraa sisältävä materiaali ei kestä yli 40-asteen vesipesua, lisäksi kannattaa unohtaa huuhteluaine, se haurastuttaa elastaanikuitua. Lycra on luonnostaan harmaata ja se värjätään valkoiseksi, kun sen pesee liian kuumassa, kuluu tuo väri kuidusta ja vaate harmaantuu. Joten muista pestä Tasku t-paita ohjeen mukaisesti 40-asteessa, samoin tietysti kaikki muutkin lycraa sisältävät teepparisi.

Paitamaiset t-paidat

Pidän paljon myös hitusen ”paitamaisemmista” t-paidoista. Näissä klassinen teeppari on hiottu pikkuisen eteenpäin, oiva esimerkki on Nanson BOXI t-paita, jonka helma on lyhyehkö, sen sivusaumoissa on kauniit halkiot ja hihan mittaa on pidennetty klassisesta mallista muutamalla sentillä. Boxin kangas on astetta paksumpaa kuin perusteepaidoissa, se tekee paitamallista jämäkän ja laadukkaan näköisen. Boxin kangas on täyttä puuvillaa.

Nanson mallistossa t-paidoilla on oma erityinen paikka ja ne kuvastavat mielestäni hienolla tavalla koko meidän pian 100-vuotista historiaa. Nanson arkistosta löytyy kuvia jo 50-luvulla valmistetuista t-paidoista. Meillä t-paidan valmistamisen perinne käsittää koko teollisen vaatteenvalmistuksen historian kaaren, joka on huikea – Noora Niinikoski

Boxilla on ”sisarmalli”  BLOKKI, joka on muuten samanlainen, paitsi tässä on pidemmät hihat. Itse tykkään kääräistä hihat kaikissa paidoissa, se tekee rennon lookin. Joskus kääräisen myös lyhythihaistenkin teeppareiden hihat entistä lyhyemmiksi. Välillä sujautan myös paidan helman housujen/hameen vyötärön sisälle.

Täyspuuvillaisen t-paidan pesu

Täyspuuvillaiseen valkoiseen teeppariin pätee tietysti ihan sama pesuohje kuin lycraa sisältäväänkin. Monessa paidassa on maksimilämpötilana tuo 40-astetta ja sitä on tietysti suositeltava noudattaa. Itse olen kuitenkin välillä pessyt täyttä puuvillaa olevat t-paidat 60-asteessa. Koen että ne tykkäävät siitä paljon, kuuma pesu puhdistaa kunnolla ja pitää entistäkin valkoisempana sävyt. Muista kuitenkin, mikäli kokeilet ohjeesta poikkeavaa pesutapaa, teet sen ”omalla vastuulla”.

Nostelen aina t-paidat heti koneesta kuivumaan ja oion ne henkarille muotoonsa. Vinkkinä voisin myös mainita, että olen tietoisesti ostanut useampia samanlaisia teeppareita, sellaisia joita käytän jatkuvasti vaikkapa aluspaitana. Näin saan lajiteltua pyykit kätevästi kun samanlaista pyykkiä tulee paljon, päivittäisissä perusvaatteissa kannattaa ottaa tämäkin seikka huomioon.

—– Keltaiset läntit valkoisten t-paitojen kainaloissa on ainoa miinus ja ongelma, jota minäkään en ole onnistunut ratkaisemaan. Keltainen tahra syntyy deodorantin ja hien yhdistelmänä. Tässä on yksi syy miksi pidän päällysvaatteena käyttämissäni t-paidoissa väljistä malleista, kangas ei kerry kainaloon ja paita säästyy paremmin noilta ikäviltä länteiltä. Jos joku siellä on saanut ratkaistua tämän ongelman, niin mielellään saa vinkata! (Löysin muuten tällaisen Deo ja Hiki tahranpoistaja -aineen, mutten vielä ole löytänyt sitä kaupasta – menee kyllä testiin.)

Kuinka usein pestä valkoinen t-paita

Itse pesen t-paidan yleensä heti käytön jälkeen, jos se on ollut päällä koko päivän. Mikäli paita on ollut päällä vain muutaman tunnin, saatan tuulettaa sen ja sitten taitella puolipitoisten vaatteiden kasaan (kaappiin). Laadukas t-paita kestää kyllä pesua, tosin on vaikeaa saada kainaloista pinttynyttä vaatetta enää raikkaaksi, etenkään jos pesee enimmäkseen 40-asteessa vaatteita. Sen takia vaate kuluu nopeammin, jos pesua lykkää ja antaa lian pinttyä. Ei myöskään kannattaisi seisottaa pyykkejä pyykkikorissa liian pitkään. Tämä pyykkirumba onkin sitten toisen tarinan aihe..

Mikäli sinulla on pesukoneessa höyrytystoiminto, sitä kannattaa hyödyntää sekä pesun yhteydessä, että vaatteen raikastamisessa.

En kyllä ihan heti keksi yhtä monikäyttöistä vaatekappaletta. Ja huom. – minä nukuin jopa viime yönä valkoisessa vanhimmassa Nanson TASKU-teepparissa – se on vaan niin mukava.

Ps. Ihania uutisia Nansolta – lue tästä.

10 Comments

 1. Niin kiva ja raikas postaus kuvineen t-paidoista ja suomalaisesta Nansosta! Juuri vitivalkoiset simppelit teepaidat raikastavat lookin ja olon. Hieno juttu, kun nostat teepaidat pukeutumisen peruspalikoiksi. Itselleni tärkeää on laadukas, sileä ja pituussuunnassa hieman venyvä kuitu, riittävän pitkät teepaitahihat peittämään ei-niin-kiinteät olkavarret, riittävä helman pituus jotta paidan saa edestä rennosti mutta pitävästi housun kauluksen sisään. Itse käytän teepaidankin alla liki aina myötäisempää olkaimellista aluspaitaa. Leveäharteisena itselleni sopii parhaiten v-aukkoiset mallit tai riittävän väljäkauluksiset o-malliset. Pst. dödönä suosittelen esim. Nivean black & whitea.

 2. Hikitahroihin on ohjeita Marttojen siivousinfossa:
  1.Hikitahrat ja pinttynyt haju lähtevät etikassa liottamalla. Kaada noin puoli desilitraa etikkaa viiteen litraan haaleaa vettä. Liota vaatteita puolesta tunnista tuntiin. Pese sen jälkeen normaalisti.
  2.Pesukoneeseen voidaan annostella 1-3 ruokalusikallista soodaa. Soodaa voi käyttää samanaikaisesti tavallisen pesuaineen kanssa, jolloin ruokasooda annostellaan esimerkiksi pesuainelokeroon tai suoraan pyykin päälle. Tämän jälkeen vaate pestään hoito-ohjeen mukaisesti.
  3.Värillisiin vaatteisiin voi puolestaan jäädä hikitahrojen lisäksi myös deodoranttitahroja, jotka lähtevät useimmin pois käyttämällä laimennettua oksaalihappoa. Sitä voi ostaa apteekista. Mikäli vaatteen hoito-ohje sallii oksaalihapon käytön, tee haposta liuos suhteessa 1:20. Eli 0,5-1 tl oksaalihappoa ja 1 dl haaleaa vettä. Käsittele tekstiilissä olevat hikitahrat tai deodoranttitahrat liuoksella ja pese tekstiili mahdollisimman nopeasti käsittelyn jälkeen. Muista varmistaa, että happo sopii kankaalle.
  Itse olen kokeillut myös jostakin nappaamaani konstia, jossa asianpesuaineesta ja ruokasoodasta tehdään tahna, jota hierotaan tahraan, annetaan vaikuttaa ja sen jälkeen pestään normaalisti.
  Tahranpoistajat (mm. Rainbow) tepsivät myös.

 3. Kiitos vinkeistä ja kivasta jutusta.
  T-paitojen lisäksi tykästyin housuihisi.
  Mistä ne ovat?

 4. Oma suosikkini on myös tuo Tasku-t-paita. Siinä on hyvä mitoitus ja malliltaan se käy myös rinnakkaalle hyvin.

 5. Mitä laitat valkoisen paidan alle? Kauhea ongelma aina!

 6. Anne

  Hei kiitos ihanasta kommentista <3 Olen samaa mieltä, että valkoiset teepparit jotenkin onnistuvat aina raikastamaan asukokonaisuuden. Hyviä huomioita mainitsit t-paidoista. Tiedätkö, käytän juuri tuota deodoranttia 🙂 siirryin vasta äskettäin siihen, joten vielä en osaa sanoa onko se armollisempi keltaisille kainaloille.

 7. Anne

  Kiitos, tämä menee kokeiluun, olen testannut ties mitä ja mikään ei ole auttanut. Katsotaan tepsiikö näistä joku 🙂

 8. Anne

  Mukava kuulla että pidit tästä 🙂 Housut ovat Tiger of Swedenin ja löysin ne Sokoksen alesta äskettäin.

 9. Anne

  Tuo on kyllä niin oiva malli, että se istuu kauniisti kaikille vartalotyypeille, peukku!

 10. Anne

  Käytän ihan vaan normi ritsikoita, usein joko bralettea tai t-paitaliivejä. Joku tuossa yllä kertoi käyttävänsä aina toppia t-paidan alla, sekin on hyvä vinkki.