Laskiaispullapuuro

 

Täällä yksi pullahiiri, joka on vetänyt jo ties kuinka monta laskiaispullaa – vaikka itse laskiaistiistai on vasta edessä. Tänä vuonna the laskiaistiistai on 25.2.2020. Olen myös suurella mielenkiinnolla seurannut erilaisia väittelyitä siitä, mikä on oikeanlainen täyte laskiaispullalle. No minullehan maistuu pulla muodossa missä tahansa.

Tästä päästäänkin vähän erilaiseen pullamuotoon. Ystäväni Henriikka on mm. taitava ruokatoimittaja, joka keksii aina innovatiivisia reseptejä ja ruokaidiksiä. Nyt hän kehitti lehtijuttuun laskiaispullapuuron, jonka ohjeen ja idean sain napata teille jaettavaksi. Tämän postauksen teksti ja kuvat ovat Henriikan käsialaa.

 

Laskiaispullapuuro

Kardemummaa ja mantelia

Laskiaispulla on tärkeä osa suomalaista laskiaisen viettoa, mutta makean herkun alkuperä löytyy länsinaapurin puolelta. Laskiaispullan eli semlan historia ulottuu Ruotsissa 1800-luvulle saakka. Laajalle se levisi kuitenkin vasta toisen maailmansodan jälkeen. Alkujaan vehnäpullaan laitettiin täytteeksi nimenomaan mantelimassaa. Pullaan tehtiin kolo ja ylimääräinen pullamössö sekoitettiin kerman sekä mantelimassan kanssa, ja seos laitettiin takaisin kolon täytteeksi.

Laskiaisviikolla aamukin voi olla laskiaispullan makuinen. Laskiaispullapuuro valmistuu kaurasta, maidosta ja ripauksesta kardemummaa sekä kanelia. Täytteitä voi muunnella oman maun mukaan. Tavallista vispikermaa, kauravispikermaa, vaniljakastiketta tai kauravaniljakastiketta. Mantelimassaa, vadelma- tai mansikkahilloa tai mantelivoita. Laskiaispuuro kruunataan paahdetuilla mantelilastuilla. Tämä laskiaispullapuuro sai täytteeksi kauravaniljakastiketta, mantelivoita sekä paahdettuja mantelilastuja.

Laskiaispullapuuro yhdelle

1 dl kaurahiutaleita

2 dl maitoa, vettä tai kauramaitoa

Ripaus suolaa, kardemummaa ja kanelia

Päälle:

Mantelilastuja

Kauravaniljakastiketta

Mantelivoita tai vadelmahilloa

Kuumenna maito tai vesi kattilassa ja lisää puuroainekset sekä mausteet joukkoon. Hauduttele kannen alla kymmenisen minuuttia. Paahda sillä aikaa mantelilastut kuivalla paistinpannulla, varo etteivät ne pala. Koristele valmis puuro mantelivoilla, kauravaniljakastikkeella ja mantelilastuilla. Tarjoile.

””””’

Kiitokset vielä Henriikalle hauskasta ja herkullisesta reseptistä. Taidankin nykäistä häntä hihasta silloin tällöin ruokaideoiden toivossa. Nyt tässä pitää taas muutenkin aktivoitua aamupuuron suhteen. Puuro on ainakin parempi vaihtoehto kuin se pulla.

Herkullista laskiaista!

2 Comments

  1. Onneksi ennen laskiaistiistaita on laskiaissunnuntai! Tuplasti pullaa ☺.

  2. Anne

    Sanos muuta 🙂 tänään on laskiaissunnuntai, eikä ole laskiaispullaa – eikä puuroakaan. Huomenna pitää ottaa menetetty pulla takaisin.