”kaupallinen yhteistyö IKEA ja Asennemedia

Viime aikoina olen ollut erityisen hyvällä tuulella ja minulla on ollut ihana flow päällä. Kaikki innostaa ja kiinnostaa ja se näkyy itselläni aina myös kodin sisustusinnostuksessa. Loma on tehnyt tehtävänsä, työhönpaluu on onnistunut ja kevät inspiroi. Meidän kotona ei juuri suuret linjat muutu, mutta koska olen ikuinen sisustusintoilija, nautin pienistä järjestelyistä ja somistuksista. IKEA:n kanssa yhteistyössä halusin toteuttaa meidän olohuoneeseen pienen somistuspäivityksen – astetta luonnollisempaan suuntaan.

Sisustustrendeissä on nyt kovasti pinnalla aitous, vastuullisuus, luonnollisuus, lämpö ja kodikkuus. Juuri niitä asioita kotimme toivottavasti aina heijastaa, enkä ole todellakaan trendisisustaja, jolla kokonaisuudet vaihtuvat uusien tuulien mukaan. Jokin aika sitten kirjoittelinkin Tukholman sisustusmessujen innostamana trendeistä ja niiden syklistä – eivät ne trendit niin nopeasti vaihdu mitä aina ajatuksissa oletetaan. Jos nyt kuitenkin antaa pikkuisen mausteen ajankohtaisuutta kotiin, onnistuu se helposti ihan pienillä yksityiskohdilla.

IKEA:n mallistossa on tänä keväänä erityisen paljon kasvikuidusta ja bambusta valmistettuja tuotteita. IKEA-tuotteiden suunnittelussa on tavoitteena käyttää ainoastaan uusiutuvia materiaaleja ja kierrätysmateriaaleja vuoteen 2030 mennessä. Näillä toimilla pystytään pienentämään raakamateriaalien määrää ja ympäristöjalanjälkeä. Tiedättekö, minusta tämä on aivan oleellisen hieno tavoite.

Kun kyseessä on valtava maailmanlaajuinen yritys, heidän toimillaan on erityisen suuri vaikutus ihmisten valintoihin – myös niiden ihmisten jotka eivät välitä mitä valitsevat. Suurilla yrityksillä on iso vastuu ja myös mahdollisuus kantaa se vastuu.

TJILLEVIPS-kori bambua

Kukaan sisustusta seuraava ei ole voinut välttyä näkemästä rottinkia ja bambua siellä täällä. Minä halusin tuoda meidän valkoiseen olohuoneen hyllykokonaisuuteen ripauksen lämpöä ja luonnonmateriaalien fiilistä. Se onnistui kätevästi muutamalla harkitulla yksityiskohdalla. TJILLEVIPS-kori on todella kaunis esineenä, mutta tietysti mitä käytännöllisin säilyttämään pientä ja tarpeellista tavaraa. Siihen saa piilotettua vaikkapa kaukosäätimet, kuten minä tällä kertaa tein. Yhtä hyvin olisin voinut laittaa siihen kameran purkupiuhan, laturin ja muut sellaiset tarpeelliset tarvikkeet, jotka (jostain kumman syystä) saattavat jäädä ajelehtimaan tasoille. Voisin kuvitella, että tämmöinen kori olisi supernäppärä eteisen lipaston päällä – sinne sujauttaa vaikka postit odottamaan käsittelyä.

Sisustusesineet voivat olla samaan aikaan käytännöllisiä ja kauniita. Mietin juuri myös kesää; kannelliseen kevyeen koriin saa hyvin syötävät kärpäsiltä ja amppareilta piiloon. Tässä tuli jo ennakoitua monta käyttöä kauniille korille.

TJILLEVIPS-korit ovat käsityöläisten käsin punomia ja jokainen kori on yksilöllinen

TJILLEVIPS-meriheinäkori

Meillä seilaa aina sohvan vieressä eräänlainen latauspiste. Kankainen jatkojohto, jossa on pari laturia puhelimelle ja pädille. Oleillaan paljon sohvalla ja katsellaan pädiltä videoita tai luetaan artikkeleita. Kuunnellaan sitä kautta musiikkia ja tietysti istutaan myös puhelin kädessä. Olen etsinyt latausjohdolle näppärää säilytintä, sillä kerätään se kyllä tunnollisesti pois kun sitä ei käytetä, mutta mielellään johdon pitää käsillä. TJILLEVIPS-sarjan meriheinäkori on oivallinen säilyttämään lattialla mitä kulloinkin tarvitaan. Tässä kuvassa kori on taitettuna pienemmäksi, mutta reunan saa nostettua ylös ja korista tulee korkea. Tällaisena taitettuna kori on mainio myös vaikka leluille – lasten tai koirien.

Mutta niin kaunis tuo TJILLEVIPS-meriheinäkori on myös korkeanakin, joten taidan kuitenkin käyttää sitä sillä tavalla. Koirien takia meillä on oltava aina torkkupeitto siinä sohvannurkassa, missä he oleskelevat, sillä valkoinen sohva on kieltämättä aika armoton. Mielelläni kuitenkin joskus katselen sohvaa ilman torkkupeittokasaa, etenkin kun tulee kyläilijöitä. Silloin voi torkkupeiton, tai oikeastaan peitot, koska minullakin on sohvalla aina torkkupeitto, kääräistä koriin säilytykseen.

Samalla tällaiset yksityiskohdat tuovat todella paljon lämpöä skandinaavisen selkeään sisustukseemme. Haaveilen seuraavaan kotiin betonilattiasta, se vasta kaipaakin mielestäni lämpöä ympärilleen. Näen jo silmissäni, miten kauniisti kaikki punotut ja luonnolliset yksityiskohdat lämmittävät betonipintoja. Tässä näin sujuvasti hypätään taas haaveisiin.

luon useasta pienestä yksityiskohdasta yhden suuren kokonaisuuden

KLYFTA-leipäkori ja BLANDA MATT -tarjoilukulho

Jos jotain rakastan, on se sohvapöytäasetelmien kokoaminen. Pidän suurista elementeistä, mutta harvoin käytän yhtä suurta asiaa somistuksessa, sen sijaan luon useasta pienestä yksityiskohdasta yhden suuren kokonaisuuden. Pienet ja sievät jutut jäävät helposti yksinään vähän irralliseksi, joten sen takia ryhmittelen niitä. Tällaista sommittelua helpottavat huomattavasti erilaiset alustat, lähdenkin aina luomaan asetelmaa alustalle. Tässä sommitelmassa pääosassa on IKEA:n keittiötarvikeosastolta bongattu kaunis bambuinen KLYFTA-leipäkori. Mitä kätevintä on sisustusesineet, joilla on myös muutakin käyttöä kuin olla vain koristeena. Mielelläni katan kauniin leipäkorin vaikka aamiaispöytään täytettynä vastaleivotuin sämpylöin, mutta nautin siitä myös hyvin paljon tuossa sohvapöydällä kauniina yksityiskohtana. Luonnonmateriaalin lämpöä tuo asetelmaan myös BLANDA MATT -sarjan bambuinen tarjoilukulho. Esine joka on tyhjänä hyvin kaunis, mutta jonka mieluusti lisään sopivaan kattaukseen tarjoilukulhoksi. Keittiöpuoleltakin löytyy oivia esineitä olohuoneen sisustamiseen.

Bambu on muuten materiaalina todella kiinnostava. Tiesittekö että bambu kasvaa hurjan nopeasti, jopa 10 cm päivässä, se on yksi maailman nopeimmin kasvavista kasveista. Bambu on kestävää, kovaa ja se hylkii kosteutta. Bambusta tehdään monenlaisia tuotteita; luonnonkuitua, josta punotaan esimerkiksi koreja tai vaikka teollista bambua, josta syntyy materiaalia huonekaluihin.

OSTBIT-tarjotin

Alustoja muuten tykkään käyttää myös kirjahyllyn asetelmissa. Joskus alustana toimii kirjapino tai lehdet, mutta yhtä hyvin asioita voi jaotella myös tarjottimille. Avohylly tuo mielestäni ihanasti tunnelmaa olohuoneeseen, se on myös paikka, johon kokoan visuaalisia tunnelmia – sillä katse harhailee usein sohvalla hyllyn suuntaan. Myönnän että kun olen saanut aikaan mielestäni onnistuneen kokonaisuuden, saatan pitäytyä liiankin kauan samassa asetelmassa. Mutta kun saa sysäyksen muuttaa jotakin, vaikka vain pientä, on taas mukava ihailla näkymiä sohvalta käsin.

Kuvan OSTBIT-tarjotin on bambua ja se pääsee meidän keittiössä varmasti moneen käyttöön. Paitsi, että ajattelin koota siihen herkkuja sarjamaratonin kylkeen, käytän tarjotinta myös tarjoiluissa ja esillepanoissa.

    

Itse olen sisustajana intohimoinen, maltillinen, intuitiivinen ja mielestäni järkevä. Kaiken kaikkiaan pidän käytännöllisyydestä, se menee minulla monesti myös visuaalisuuden edelle – jos on pakko valita (onneksi harvoin on), mutta noin hypoteettisesti. Isoja asioita vaihdellaan erittäin harvoin, pieniä yksityiskohtia useammin, mutta silloinkin pyrin harkitsemaan tarkkaan mitä käyttöä on esineellä ja miten se kestää sitä käyttöä.

Onpas virkistävä tämä pieni somistuspäivitys olohuoneessamme!

Comments are closed.