tänään lauantaina ei jaksettu pedata sänkyä

Koti – nyt jos koskaan sen merkitys korostuu elämissämme. Tuntuu että aika pysähtyy ja prioriteetit menevät uusiksi. Tällä hetkellä kiinnostaa terveys ja turvallisuus – sekä tietysti talous heti näiden jälkeen. Itselle tämä kotiin linnoittautuminen ei tuo juurikaan elämään muutosta, tiedätte että vietän täällä aikani muutenkin. Minulla ei myöskään ole mitään kodin ulkopuolisia harrastuksiakaan, olen siinä aika poikkeus, että sekä työ että harrastukset pyörivät kodin ympärillä. Meillä kuitenkin toinen on muualla töissä, eikä voi siirtää työtään etätyömuotoon. Sillä tavalla en koe olevani turvapesäkkeessä.

Olen puhunut Instagram Storyissa omista ajatuksistani tässä koronatilanteessa, nuo tarinat jo menivät, mutta ajatus on se, että nyt ei voi korostaa tarkkuutta omassa toiminnassa. Noudatan omalta osaltani viranomaisten ohjeita ja suosituksia – kunnioitan toisia ihmisiä tekemällä niin.

Itseä huolettaa kovasti riskiryhmät, joita on paljon muitakin kuin vanhuksia – se kannattaa muistaa. Tartuntaa levittävät ilmeisesti parhaiten terveet nuoret ja aikuiset, he joilla oireet eivät tunnu tai tulevat lievinä. He joilla tulee aika pitkäksi kotona, he jotka sanovat huolehtivansa hygieniasta ja tuntevansa itsensä terveeksi ja siksi voivansa liikkua muualla kuin kotona. Tämä minua huolestuttaa. Nyt jokaisen pitää mielestäni ottaa huomioon tämä poikkeustilanne, muullakin tavalla kuin käsiä pesemällä ja desinfioimalla.

Räpsin tänään satunnaisia kotikuvia, ihan vain tämän tekstin tueksi. Ulkona on ollut aivan upea ilma ja tämä lauantai on kuin mikä tahansa ihana kevättä enteilevä aurinkoinen vapaapäivä. Mutta fiilis on epätodellinen ja mietteliäs. Vaikka ollaan vietetty mukavaa päivää, käyty ajelulla ja nautittu yhdessäolosta kotona ja pihalla.

Mielessä kaihertaa koko ajan kuitenkin maailman tilanne ja tapahtumat. Olen viesteillyt monen monen seuraajan kanssa. Nyt jos koskaan on mahtava saada jakaa ajatuksia ja tuntemuksia somen välityksellä. Tuntuu ettei ole yksin ja niin pitääkin tuntua. Mistä tahansa täytyy nyt keskustella, toivottavasti kukaan ei jää siellä yksin mietiskelemään liikaa. Yhteisöllisyydessä on nyt voimaa. Jaetaan ajatuksia ja tuntemuksia.

Terveydellisten seikkojen lisäksi ajatuksia hiertää taloustilanne. Voin vain kuvitella millaisia kamppailuita tulee eteen monella taholla. Jotenkin ajattelen, että kaikesta selviää, täytyy olla ratkaisuja, vaikka elämä muuttuisikin. Itse olen joutunut äskettäin luopumaan yrityksestä, koska se vaan ei kannattanut. Mutta jälkikäteen olen äärimmäisen tyytyväinen lopettamispäätökseen, koska sen jälkeen kaikki on ollut niin paljon paremmin. Uusia suuntia, niitä on tiedossa edessäpäin. Koska tilanne on mikä se on, täytyy pitää jotenkin mieli kasassa ja pohtia mitä voi itse tehdä toisten avuksi ja kun on vaikeaa, mitä tilanteessa voi tehdä. Tiedän että on tilanteita, jossa tästä ajatuksesta ei ole apua, epätoivo taatusti valtaa monen mielen. Kunpa silloin saisi apua ja tukea! Tällaiset tilanteet minua huolettavat todella paljon. Oma tilanne on ihan hyvä ainakin toistaiseksi, huolehdin tällä hetkellä enemmän toisten vaikeuksista.

Somekanavat ovat onneksi täyttyneet ihmisten ohjeista ja vinkeistä miten nyt pitää ja kannattaa toimia. Tiedätte jo kaikki ne terveysaspektit – tärkeimmät on pestä kädet ja olla koskettelematta kasvoja ja ennen kaikkea suojella toisia omilta yskimisiltä. Siihen kämmeneen tai ilmaan ei nyt yskitä!

Nyt kannattaa pysyä kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja livetilanteissa. Se vaan on nyt paras ratkaisu. Matkustamista, edes kotimaassa, ei kannata tehdä. Näitä ohjeita kannatan ja noudatan.

Sitten on se, että muistetaan tukea pieniä yrityksiä. Noudetaan ravintoloista ruoka-annoksia kotiin, ostetaan palveluita mitä voidaan (vaikka etukäteen lahjakorteilla), tehdään tilauksia pikkukauppojen verkkopalveluissa jne. Nautitaan silti elämästä ja eletään, ei pysähdytä, muutetaan vaan kuluttamisen muotoja ja priorisoidaan asioita.

En nyt luettele täällä tarkemmin näitä suositeltavia toimia, koska oletan että te siellä ruudun takana jo olette niistä tietoisia ja toivottavasti otatte nämä vakavasti.

Vastoinkäymisistä kannattaa aina poimia jotain mukaan niihin hyviin hetkiin

On ikävä että monen harrastukset jäävät nyt väliin määrittämättömäksi ajaksi tai matkoja joudutaan perumaan. Mutta tärkeintä on katsoa pidemmälle eteenpäin, parasta on että niiden pariin päästään takaisin mahdollisimman pian.

Nyt on aikaa olla kotona. Huolehtia kodista ja kenties tehdä kodin hyväksi asioita joihin ennen ei riittänyt energia ja into. Kun nyt kunnostaa sitä kotipesää, niin sitten kun on taas mahdollisuus suunnata harrastuksiin ja menoihin, on entistä kivempi palata kotiin kun siellä on kaikki kunnossa. Kenties tästä tilanteesta voi jotain oppiakin. Vastoinkäymisistä kannattaa aina poimia jotain mukaan niihin hyviin hetkiin.

Nyt kun myös kotona vietetään enemmän aikaa, korostuu tämä oma työ. Mielelläni tuotan sisältöä teidän iloksi. Pakko sanoa, että viimeisen viikon olen ollut vähän niska/pääkipuinen ja vointi ei ole ollut energisimmillään – tähän on vaikuttanut liika sohvalla istuskelu ja puhelimessa työskentely/uutisten tuijotus. Ja luulotautinen täällä hei muutenkin.

Pysytään linjoilla, pidetään yhtä ja tehdään asioiden hyväksi parhaamme!

Comments are closed.