”kaupallinen yhteistyö IKEA ja Asennemedia

Yksi eniten toivotuista Siivouscorner-jutuista on järkkäilyyn ja organisointiin kohdistuvat vinkit. Palaan aiheeseen varmasti monta kertaa, sillä kodin toimivuus ja viihtyisyys lähtee pitkälti siitä miten tavaroille on järjestelty paikat. Sisustusintoilijan ja estetiikkaa arvostavan kodissa säilytykselläkin voi käytännöllisyyden lisäksi hivellä silmää. Vinkkasin teille jokin aika sitten aikaisemmassa IKEA-yhteistyöpostauksessani kauniista kasvikuiduista ja bambusta valmistetuista sisustustuotteista. Paitsi, että IKEA satsaa näihin nopeasti uusiutuviin luonnonmateriaaleihin, he käyttävät tuotteissaan myös kierrätysmateriaaleja.

Meillä kodinhoitohuoneessa etenkin on tarvetta pienelle organisoinnille. Kaappitilaa on reilusti, mutta mielestäni kaappien sisältö kaipaa pientä järjestelyä ja käytännöllisempää tapaa säilyttää tarpeellisia tarvikkeita. Pientä tilpehööriä kotona kertyy yllättävän paljon ja joskus niitä voi olla vaikeaa löytää, joten kaipasin pieniä säilyttimiä tarvikkeille.

Samalla kun järjestelee tavaroita käytännöllisemin, on hyvä hetki miettiä, mitä oikeasti tarvitsee ja karsia turhat säilytettävät pois.

Meillä on myös paljon tekstiileitä, jotka olisi mukavampi saada kaappiin käytännöllisemmin, niin että ne ovat pölyltä suojassa ja niiden siirtely ja esille ottaminen on helpompaa. Esittelen teille muutamia IKEA:sta löytyneitä tuotteita, jotka helpottavat näissä säilytysratkaisuissa. Kaikki esittelemäni tuotteet sisältävät PET-pulloista kierrätettyä muovia.

Listaan tähän mihin minä käytän kyseisiä tuotteita tai mitä ideoita niiden käyttöön keksin.

KUGGIS-laatikot

Meiltä on löytynyt KUGGIS-laatikoita ties kuinka kauan. Käytän näitä kodin melkein kaikissa tiloissa. Nämä laatikot ovat niin kauniita, että niitä voi mieluusti pitää esillä yhtä hyvin kuin kaapissakin. Työhuoneessa laatikoissa säilytetään tärkeitä papereita, kameratarvikkeita ja muita työhuoneessa tarvittavia toimistotarvikejuttuja. Kodinhoitohuoneen KUGGIS-laatikoihin säilön koirienhoitotarvikkeet, työkaluja ja siivoustarvikkeita. Pidän siitä että kun avaan kaapin, voin ottaa tarvitsemani pikkutavarat yhdestä laatikosta, toisaalta laatikoiden avulla saan pinottua tavaraa kätevästi päällekäin ja alla oleviin tavaroihin pääsee käsiksi. Laatikoihin voisin kenties vielä kehitellä tarrat missä kerrotaan mitä sieltä löytyy.

Vinkkejä KUGGIS-laatikoiden käyttöön:

 • keittiössä kuivaelintarvikkeille
 • keittiössä leivontamuoteille ja muille pienille harvemmin tarvittaville keittiövälineille
 • kauhat ja kapustat on helppo löytää suuremmasta laatikosta kun ne on järjestelty pikkulaatikkoon
 • servetit ja kynttilät pysyvät ojennuksessa omissa laatikoissaan
 • kankaiset lautasliinat säilyvät siisteissä pinoissa omissa laatikoissaan
 • eteisen kaapissa kenkienhoitotarvikkeet ja pohjalliset
 • vaatekaapissa vyöt ja pikkuasusteet
 • kylpyhuoneen leveässä laatikossa hiuslakat ja vaahdot säilytetään laatikossa lappeellaan
 • pienet kuntoiluvälineet
 • uima-asut säilyvät hyvin pienissä säilytyslaatikoissa
 • maksettavat laskut ja käsiteltävät paperit

Note: Kollegani Laura on suuri KUGGIS-fani ja hänen blogissaan on lisää vinkkejä näiden laatikoiden käyttöön, tässä postauksessa.

GODMORGON-laatikot

Minulla on välillä mennyt vähän hermot kaikenlaisiin pikkuasioihin, joita on sullottu kaappiin ties missä pakkauksissa ja rasioissa. Joskus on ollut vaikea löytää jotakin, kun kaappitilaa on paljon ja säilytettävät tarvikkeet ovat hävinneet tavarapaljouteen. Hankin kaksi settiä GODMORGON-laatikoita, yhdessä pakkauksessa on yhteensä viisi kannellista laatikkoa; yksi suuri, yksi keskikokoinen ja kolme pientä. Näihin järjestän kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen kaapeista kaiken pienen irtotavaran. Laatikot ovat läpinäkyviä, joten vaikka pikkuisia laatikoita pinoaa päällekkäin, näkee hyvin mitä tavaraa missäkin laatikossa on.

Meillä on kodinhoitohuoneessa myös yksi työkalukaappi, joka on lähinnä miehen valtakuntaa. Sinnekin aion ujuttaa muutamia GODMORGON-laatikoita – teipeille, ruuveille ja muulle pienelle sälälle, jotka ovat nyt suuremmissa laatikoissa. Pieni lajittelu auttaa kiireessä etsimään juuri sen oikean ruuvin tai teipin.

Vinkkejä GODMORGON-laatikoiden käyttöön:

 • pumpulipuikot ja pumpuli
 • ompelutarvikkeet
 • paristot
 • laastarit ja haavanhoitotarvikkeet
 • vitamiinit ja lääkkeet
 • harvemmin tarvittavat kosmetiikat (aurinkovoiteet, matkapakkaukset jne.)
 • hiuslenksut ja pinnit
 • hiusharjat ja kammat
 • pestyt siivousliinat ja sienet
 • kasvilannoitteet
 • kynttilät ja tuikut
 • vaatteidenhuoltotarvikkeet
 • pyykinpesupussit
 • korut
 • meikit
 • työkalut ja tarvikkeet

Järjestelyä on syytä tehdä liinavaatekaapilla; meidän liinavaatekaappi on todella täynnä, olen karsinut jo paljon teksiileitä yhteenmuuttomme yhteydessä, nyt on tarkoitus karsia lisää. Kaipaan kaappiin  kauniimpaa ja siistimpää ilmettä sekä vaivatonta käytettävyyttä. Joitakin liinavaatteita ja sisustustekstiileitä ei käytetä kovin usein, joten toivoin niille pölyttömämpää säilytystä ja myös helpompaa siirtelyä kaapin sisällä. Siihen tarkoitukseen LACKISAR-säilytyslaukut ovat aivan mahtavia. Näistä olen erityisen innoissani ja aion hankkia tällaisia vielä lisääkin.

LACKISAR-säilytyslaukku

Tämä kankainen säilytyslaukku on kevyt ja ilmava. Siinä on päissä ilmanottoaukot, joten sisällä olevat tekstiilit säilyvät raikkaina, mutta pölyltä suojattuina. On ihan eri asia pinota kasa sisustustekstiilejä siististi säilytyspussiin, kun suoraan kaapin hyllylle. Kun tarvitsee jotakin tyynynpäällistä tai pöytäliinaa, on helppo ottaa säilytyspussi kaapista ja rauhassa etsiä tarvitsemansa tekstiili esille. Näin koko tekstiilipino ei mylläänny ja kaapin ilme muutenkin pysyy rauhallisempana ja siistimpänä. LACKISAR-säilytyslaukkuihin voi säilöä kätevästi myös vierasvuodevaatteet ja kausivaatteet – sellaiset tekstiilit, joita ei koko ajan tarvitse pitää käsillä. Kekkasinpa myös että kotivaatteet voi säilyttää kätevästi tuollaisessa pussukassa kaapissa, siellä ne pysyvät hyvin jemmassa.

LACKISAR-säilytyslaukun käyttövinkkejä:

 • kausivaatteet
 • matkalle mukaan otettavat tyynyt ja lakanat
 • urheiluvälineet
 • kotivaatteiden säilytys
 • hatut, pipot, hanskat ja huivit eteisen kaapissa
 • kesäkengät talviaikana kaapin ylähyllyllä

 

Ratkaisin näiden IKEA:n kätevien säilytystarvikkeiden avulla myös erään pyykinhuoltopulman; tiedättehän sukkien ja alusvaatteiden kuskaamisen kaappiin pyykkinarulta. Järjestelin vaatekaappiin KOMPLEMENT-laatikot sukille ja alusvaatteille, organisoin kaikki omiin lokerikkoihinsa. Nyt kun pyykit ovat kuivuneet, napaan vaatekaapista mukaani kodinhoitohuoneeseen sukka- ja alusvaatelaatikon ja laitan pyykit suoraan kuivaustelineiltä näihin laatikoihin ja kuskaan ne paikoilleen kaappiin. Kevyt laatikko pysyy hyvin pyykkitelineen päällä ja sukat ja pikkuhousut (lue kalsarit) saa suoraan pinottua näihin säilyttimiin. Tämä on ollut todella kätevä järjestely. Voin sanoa, että vaatekaappikin pysyy paljon siistimpänä, vaikka joutuisi penkoa lempialkkareita pinon pohjalta.

KOMPLEMENT-laatikkosetti

Nämä KOMPLEMENT-laatikot on mitoitettu sopimaan vaatekaapistoihin ja laatikostoihin. Harmaa huopamateriaali on kaunis ja huoleton. Toki käteviin laatikoihin voi säilöä muutakin kuin vaatejuttuja. Miten olisi vaikka lastenhuoneessa pienet lelut tai eteisen lipastossa epämääräiset sälät.

IKEA-tuotteiden suunnittelussa on tavoitteena käyttää ainoastaan uusiutuvia materiaaleja ja kierrätysmateriaaleja vuoteen 2030 mennessä.

Uskoisiko, että kaikki nämä säilyttimet on valmistettu pääosin PET-pulloista kierrätetystä muovista. On ihan mahtavaa miten materiaalien jatkokäyttöinnovaatiot lisääntyvät jatkuvasti. Ihailin IKEA:ssa myös esimerkiksi PET-pulloista tehtyjä verhoja, mattoja ja tyynyjä. Siskoni Suvin Valkoinen Harmaja -blogista voit kurkata noista PET-juomapulloista tehdyistä tekstiileistä lisää. Itse kiinnitän aina ostaessani huomiota siihen, mistä tuote on valmistettu. Sanonpa saman taas, minkä totesin jo edellisessä IKEA-postauksessani; on hienoa että iso yritys miettii heidänkin puolestaan vastuullisuutta, jotka eivät itse sitä tee. Ja että vastuullisia tuotteita voi ostaa edullisellakin budjetilla.

Voit lukea tästä lisää IKEA:n tavoitteesta korvata kaikki muovi kierrätysmuovilla vuoteen 2030 mennessä. Kertakäyttöisistä muovituotteista IKEA on jo luopunutkin kaikissa tavarataloissaan.

Minulla on vielä hitusen kesken tämä järjestelyhomma, mutta näillä organisointi helpottuu huomattavasti!

Comments are closed.