Haaveilu, etenkin kotihaaveilu on niin kivaa. Meillä haaveilu on tällä hetkellä erittäin ajankohtaistakin, sillä tiedätte, että katseissa siintää jo tuleva koti. Koska molemmat ollaan todella innostuineita kodin suunnittelemisesta, on tietysti haavet jo aika pitkälti kartoitettu ja suunnitelmatkin tehty. Toki suunnitelmat elävät aina tilanteen mukaan, meilläkin kaikki on muuttunut aika paljon viimeisen puolen vuoden aikana. Mutta siksi on hyvä, että isommissa asioissa tällaisille innostujille on vähän realiteetteja, kuten aika. Onneksi ei päästy toteuttamaan meidän ekaa ajatusta, näin voisi todeta nyt jälkikäteen.

Pikku hiljaa kuitenkin suunnitelmat on alkaneet asettua siihen ”parhaaseen vaihtoehtoon”. Vielä en halua tarkemmin eritellä mitään, koska mitään ei oikeasti voida tehdä ennen kuin talokaupat saadaan tehtyä ja siihen voi mennä vähän tai paljon aikaa. Mutta onneksi voi suunnitella vaikka kuinka valmiiksi kaiken, sitten kun toteutus alkaa, näkee mitkä hyvistä suunnitelmista lopulta toteutuvatkaan. Mutta tavoitteena on päästä rakentamaan, siitä lähdetään.

kaikki jutun kuvat on poimittu Est Living -sivustolta

Olemme tietysti seuranneet ahkerasti somen kautta erilaisia taloprojekteja ja muutenkin kaikenlaisia sisustusjuttuja. Molemmilla on tässä projektissa omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet. Olemmekin jakaneet sen mukaan ”vastuualueita”. Meillä on onneksi hyvin samanlainen visuaalinen näkemys, joten ei tarvitse hirveän paljon vääntää näistä asioista kättä. Luotan täysin toisen valitsemiin asioihin ja päin vastoin, vaikka tietysti lopulta kaikki päätetään yhdessä.

Se fiilis mitä kodilta tavoitellaan on maanläheinen ja vaivaton. Tykkäämme ajattomasta ja hillitystä tyylistä. Sellaisesta mikä olisi voitu tehdä 20-vuotta sitten tai kymmenen vuoden päästä, noin pääpiirteittäin siis. Sen takia olemme päättäneet vältellä nyt erityisen pinnalla olevia juttuja. Toki pidämme monista suosituista jutuista ja monet ovat samalla myös ajattomia. Mutta jotenkin toivotaan muutakin ihanaa kuin marmoria, kalanruotolattiaa, mustia lasiruutuovia ja messinkihanoja – ja näistä kaikista pidän hurjan paljon, ah.

Keittiöstä

Se ei tarkoita etteikö sisustuksessa saisi olla messinkiä tai kiveä. Mielellään saa, jopa vaikka marmoriakin – harkitsen vakavasti sitä yhdeksi keittiön tasovaihtoehdoksi ajatuksissani. Keitiössä kiinnostaa saareke, mutta sellainen missä ei olisi mitään toimintoja.

saareke on ihana, mutta mielellään ilman toimintoja

Haluaisin että saareke tulisi osaksi seurustelutilaa, jakamaan olohuonen ja ruokatilan toisistaan. Sen vuoksi varsinaiset keittiötoiminnot olisi ihana saada pois saarekkeesta, takaseinälle. Huomaan nytkin meidän pyörivän keittiössä nimenomaan yhdessä kokatessa saarekkeen ympärillä ja on kätevää että vesipiste ja liesi ovat taas samalla seinustalla.

Keittiöön toivottaisiin väriä, vaikka aina tulen rakastamaan valkoisia keittiöitä – minulla ei ole ikinä ollut muun väristä. Mutta nyt kokeiltaisiin jotain sävyä. Teräksestä tykkään hirveän paljon, sitä olisi kiva saada keittiöön. Esimerkiksi haaveilen tuollaisesta liedestä joka on oma yksikkönsä, mutta vaan induktiotasolla. Skafferi olisi ihana, sellaisesta olisin hyvin iloinen.

Ruokatilan haluaisin vähän erilleen sohvaryhmästä. Meillä on ollut niin kauan sohva ja ruokapöytä lähekkäin, että olisi kiva saada ne ryhmiteltyä omiksi alueikseen. Mutta toivon että ruokapöydän takana olisi ehjä seinä, kuten nytkin ja iso ikkuna sitten sivussa. Tähän liittyy vähän myös työni, kun kuvaan paljon kotona, ehjä seinä on iso apu siinäkin. Muutenkin se rauhoittaa, jos (toivottavasti) yksi seinä on suurta ikkunaa.

Aamiaiskaappi on ihana, mutta en välttämättä sellaista tarvitse, lopulta se on paikka kahvinkeittimelle, muuten samat asiat mahtuu tavallisiin kaappeihin. Vaikka tottakai jos tilaa löytyy on tuollainen ratkaisu mielettömän kiva. Kaikkein tärkeintä on pyrkiä luomaan keittiöön helppo toiminnallisuus ja tarvittaville asioille säilytyspaikat. Mietin keittiön suunnittelussa meidän nykyisen keittiön kaappien sisältöjä, mitä toivoisin lisää ja mikä on ollut turhaa. Valaistus on keittiössä oleellisen tärkeä, emme valitse valaisimia pelkästään hinnan tai ulkonäön perusteella. Mietimme mihin tarvitaan yleisvaloa ja mihin kohdettaista valoa. Sen mukaan sitten rajataan valaisinvaihtoehtoja. Saarekkeen päälle haluaisin tuollaisen ylemmissä kuvissa olevan messingin värisen pitkulaisen valaisimen, mutta katsotaan mitä mieltä olen sitten kun joskus asia on ajankohtainen.

Kodin materiaaleista ja kiintokalusteista

Yleisesti materiaaleista; lattiat olisivat betonia, kuten siskon mökillä Villa Fregatissa. Ikkunoiden karmien väriä ollaan fiilistelty, ehkä se olisi jopa musta tai sitten itse valittu spesiaali sävy. Haluan suunnitella kiintokalusteet hyvin, niin että ne ovat ikään kuin osa talon arkkitehtuuria. Tuossa yllä olevassa kuvassa on hienosti puolikorkeaa kaapistoa käytetty hyväksi. Tällaista olen suunnitellut työhuoneeseen. Myös kiinteästi rakennettu kirjahylly on sellainen mitä on mietitty.

Pohjaratkaisun suhteen mietin asioita blokkeina, tarkoitan että linjat ja toiminnot ovat selkeitä ja kodin yleiset tilat ja yksityiset tilat ovat ikään kuin eri puolilla rakennusta.

Seinäsävyillä ollaan aina tykätty leikitellä. Varmasti makuuhuoneissa tullaan kokeilemaan erilaisiakin sävykokeiluita. Yleisiin tiloihin kuitenkin miellän valkoisen seinäsävyn parhaaksi valinnaksi. Makuuhuoneessa haluan pitää tyylin simppelinä ja rauhallisena, ihan kuin nytkin on.

Kodinhoitohuoneeseen toivon ulko-ovea, jotta sieltä pääsee puutarhaan, ihan kuin nytkin. Pihatöissä on äärimmäisen kätevää päästä välillä sisälle pesemään käsiä tms. ja myös kulkemaan kuraisilla kengillä. Puhumattakaan koirien sisään tuomisesta kurakeleillä. Kodinhoitohuoneessa saa olla selkeää kaapistoa, mutta myös tasotilaa. Lattiaan haluaisin ehkä terrakottalaatan.

 

Kylpytiloista

Kylpytiloista sitten – emme halua sisälle saunaa, sen sijaan kylpyamme olisi ihana. Toiveissa olisi myös ikkuna kylpyhuoneeseen (jos meidän haavepohjapiirros toteutuisi niin ammeen takana olisi kapea korkea ikkuna). Jos saunan joskus haluaisi, voisi pihalle ajatella erillistä saunarakennusta, meille sellaisella ei ole tarvetta. On ollut hyvä asustella tässä talossa, kun on nähty miten meidän suhteessa kotona elellään ja ollaan.

Kylpäriin mieluusti valittaisiin jonkinlaista vaaleahkoa tasoitepintaa, kuten tuossa yllä olevassa kuvassa. Ollaan tykätty meidän kylppärin mikrosementtilattiasta, se on miellyttävä jalalle ja niin ihana pitää puhtaana. Erilliseen vessaan sen sijaan laatoitus olisi kiva ja ehkä joku vaihtoehto missä olisi vähän väriäkin.

Pidän kovasti tuollaisesta kaapistosta, jossa on taso ja selkeä kaapisto sekä yläpuolella eleettömät peilikaapit. Suuri peili pääkylppärin tason yläpuolella on ehdoton, mutta onko se kaappina vai peilinä, se on vielä haaveissakin pohdinta-asteella. Minulla on ollut yhdessä kodissa tuon tapainen ratkaisu. Siinä oli teetetyt peiliyläkaapit, tamminen alakaapisto, marmoritaso ja volan seinähana – oi se oli kyllä ihana kylppäri. Suunnittelin sen itselleni jo yli 15-vuotta sitten, mutta edelleen se olisi täydellinen.

Voi että miten tekisi mieli näyttää teille kaikki piirustukset mitä on tehty! Luonnoksessamme kaikki nämä mainitut asiat toteutuvat, se näyttää hahmotuksena aivan ihanalta. Mutta nyt vaan malttia koko projektin suhteen. Tässä ainakin tuli vähän ajatuksia siitä mitä haluttaisiin. Missään nimessä ei ole tulossa ”ökytaloa” se fiilis on kaikkea muuta mitä halutaan. Ennemmin kompakti, kaunis ja ajaton – sekä tietenkin kutsuva ja toimiva.

Ah pääsisipä pian hommiin!

Comments are closed.