Siivouscornerissa kurkistettiin äskettäin minun vaatekaappiini. Avasin oven rennosti, kaapin tilanne oli sellainen kun se arjessa normaalisti on. Vaatepinot hitusen kallellaan ja alusvaatelokero myllättynä – mutta kutakuinkin kaappi siistinä ja hallittuna.

Olen joskus omistanut todella paljon vaatteita, niin että kaappi oli aina sekaisin ja ahdistuin kun avasin sen. Tuntui etten omista yhtään ihanaa vaatetta ja joka kerta kun toin kaappiin uuden ostoksen, kolkutti huono omatunto. Päätin jossain vaiheessa että en halua ahdistua vaatekaapistostani, ennemminkin ilostua kun avaan sen. Totesin että parhaiten pääsen siihen tilanteeseen kun lopetan vähälle käytölle jäävien vaatteiden pakonomaisen säilyttämisen. Tämä homma on toiminut ja tilanne on pysynyt hallinnassa. Ajattelin koota tähän oman metodini, jos sinuakin innostaa vaatekaapin hallittavuus.

ammattijärjestelyohjeen mukaisesti kaapissa tulisi aina olla tyhjää tilaa n. 30%

Kuinka oraganisoida vaatekaapin sisältö

Aloita rauhallisesti hengittämällä ja miettimällä minkälaisen vaatekaapin haluat itsellesi. Pidätkö siitä että sinulla paljon vaihtoehtoja ja rakkaita vanhoja vaatteita joissa on muistoja. Oletko enemmän tunteella suhtautuva, vai haluaisitko olla järjestelmällinen ja käytännöllinen. Haluaisitko kuitenkin että kaappisi on helposti hallittavissa ja sen siisteyden ylläpito on vaivatonta.

Joku rakastaa vaatteita ja nauttii niiden sovittelusta, sommittelusta ja erilaisten yhdistelmien miettimisestä. Toinen taas rakastaa myös vaatteita, mutta ehkä haluaa kompaktin valikoiman ja mieluusti helposti hallittavan kokonaisuuden.

Tärkeintä on kuitenkin päämäärä – että jokaiselle vaatteelle on paikka mihin sen laittaa kun vie kaappiin. Niin että kun pyykkikori ja tuoliröykkiöt on siivottu, kaikki mahtuu vaivattomasti kaappiin ja silti siellä on vielä tilaa – jos kuitenkin tulee uusia hankintoja.

Tärkeintä on kuitenkin päämäärä – että jokaiselle vaatteelle on paikka mihin sen laittaa kun vie kaappiin.

Vaatekaapin editointi on jatkuvaa puuhaa, ainakin sellaisella joka tykkää välillä hankkia uusia vaatteita. Mitkään ihanuudet eivät tunnu enää ihanilta kun ne tunkee ahtaaseen ja sotkuiseen kaappiin. Hetken päästä ne on nielaistu vyöryn uumeniin ja mielessä siintää ehkä senkin takia “tarttis jotain kivaa uutta”. Ehkäpä hyvin organisoitu vaatekaapisto myös säästää turhilta hankinnoilta, kun kaikki vaatteet ovat kauniisti esillä ja saatavilla. Myös into pitää järjestystä säilyy, kun kaikelle on varattu oma paikka.

Pidän vaatekaapissa tuoksukynttilää, se antaa sinne ihanan miedon tuoksun

 

Aloita siivous

Tyhjennä koko kaappi ja lajittele vaatteet kategorioihin, vaikkapa näin:

 • mieluisimmat vaatteet (ne jotka useimmin laitan päälle)
 • kuluneet ja rikkinäiset vaatteet
 • muistot/hutihankinnat joita ei tule käytettyä
 • paremmat vaatteet – juhlavaatteet ja vaatekaapin helmet
 • hyväkuntoiset olovaatteet
 • ehjät alusvaatteet
En omista montaa laukkua, niitä säilytän vaatekaapissa

 

yhtenäiset henkarit tuovat hitusen selkeyttä

Pesu ja täyttö

Raikkaaseen pestyyn kaappiin on ihana järjestellä vaatteet takaisin. Mutta älä täytä sitä enää samalla metodilla kuin ennen. Kelpuuta vaatekaappin nämä ryhmät:

 • mieluisimmat vaatteet (ne joihin yleensä tartut)
 • paremmat vaatteet – juhlavaatteet ja vaatekaapin helmet
 • hyväkuntoiset olovaatteet
 • ehjät alusvaatteet

Opettele viikkaamaan

Ihan tavalliselle kaapin hyllylle saa järjesteltyä vaatteet tehokkaammin ja helppokäyttöisemmin kun miettii miten viikkaa vaatteet. T-paidat ja muut ohuet yläosat on parempi viikata pieniin tiiviisiin pinoihin ja muhkeat villapaidat ja college-paidat yksinkertaisemmin taitteluin. Pinot ovat kauniit, kun taiteltujen vaatteiden leveys on suunnilleen samanlainen. Tässä on hyvänä apuvälineenä lehti, se toimii viikkausabloonana.

Mieti mitkä asettelet henkariin ja mitkä taittelet hyllyille. Pystyviikkaus sopii joillekin, itse suosin tiiviitä taitteluita, riippuen vaatteen koosta. Pienet napakat pinot pysyvät helpommin järjestyksessä, kuin nopeasti viikatut laakeat kasat – vaikka huolellinen taittelu vie vähän enemmän aikaa. Tiiviitä pieniä pinoja mahtuu normaalille kaapin hyllylle kaksi kappaletta peräkkäin ja napakasta pinosta on helppo ottaa vaatteita, ilman että koko pino leviää.

Pikkuisille vaatteille, kuten alusvaatteille, yöasuille ja olovaatteille voi laittaa säilytyskorit.

Mitä tehdä jäljelle jääneille vaatteille?

Nyt sinulla on ehkä jäljellä hyviä vaatteita, joita et vain ole tullut käyttäneeksi. Joitakin hankintoja, joista et ole raaskinut luopua, vaikkapa muistojen takia. Ehkä vähän nuhraantuneita lempivaatteita ja tietysti niitä kulahtaneita sukkia ja alusvaatteita, jotka olivat pyörineet alusvaatelaatikossa mukana.

Lajittele nämä taas kasoihin.

 • nämä haluan kuitenkin säilyttää
 • myyntiin
 • kirpputorille/vaatekeräykseen
 • asianmukaiseen jätteidenkäsittelyyn

Laita säilytettävät vaatteet omaan pinoonsa ja pakkaa ne laatikkoon. Tämän laatikon voit nostaa vaikka kaapin ylähyllylle tai varastoida muualle. Siellä ne ovat edelleen olemassa, mutta pois viemästä tilaa ja energiaa oikeasti käytettävien vaatteiden joukosta. Samalla pääset seuraamaan, kuika paljon oikeasti näitä vaatteita tulet jatkossa kaipaamaan. Kenties tämä laatikko siirtyy vuoden kuluttua suoraan myyntikasaan.

Pakkaa sitten myyntiin/kirpputorille/vaatekeräykseen menevät omiin kasseihinsa ja hoida nämä eteenpäin kun tilanne on sopiva. Rikkinäiset ja käyttökelvottomat vaatteet voit laittaa sekajätteeseen. Älä missään nimessä laita tällaisia vaatteita vaatekeräyslaatikoihin.

Homma tehty, mitä sitten..

Nyt vaatekaapistosi pitäisi olla järjestyksessä. Mieti kuinka usein kaipaat niitä vaatteita jotka päätit säilyttää varastointilaatikkoon. Veikkaan että puolen vuoden päästä laatikko on edelleen koskematon. Mutta se on siellä kuitenkin varoilta. Ehkä teet uuden sesongin vaihtuessa sieltä jonkun kivan löydön vaatekaapin puolelle, mutta jos vuoden päästä laatikko on tyystin unohduksissa, voit kenties vapauttaa tilan jollekin muulle. Tai kierrättää taas vaatekaapista vähälle käytölle jääneet tuonne varastointilaatikon puolelle.

Itse olen kokenut tällaisen systeemin hyväksi, siinä karsin rajusti vaatekaappia, mutta kuitenkin on vielä se optio joihinkin vaatteisiin. 

Väljää vaatekaapistoa on helppo pitää ojennuksessa pienellä siivouksella. Kun pyyhkii pölyjä voi taitella parempaan ojennukseen pinoja ja välillä tuuletella harvemmin käytettäviä henkarivaatteita. Koska tällaista pikkusiivousta edes tulisi tehtyä täyteen ympätylle kaapille.

Sain kysymyksiä Siivouscorner-jakson jälkeen, että missä säilytän kengät, ulkotakit ja ulkoiluvaatteet. Meillä ulkotakit ja kaikki kengät mahtuvat eteisen kaapistoon. Sielläkin on käytössä tämä sama metodi. Minulla ei ole liikaa takkeja tai kenkiä (no ehkä vähän mutta hallittava määrä).

Ulkoiluvaatteet ja jotkut oloasut säilytämme kodinhoitohuoneen kaapissa. Se oli ennen pyykkikaappi vetokoreineen. Minä ajattelin että en tarvitse likapyykille kokonaista kaappia, joten organisoin sen uudelleen ja nyt koreissa on ulkoiluvaatteet ja ylähyllyllä muuta esimerkiksi retkeilyyn/ulkoiluun liittyvää tarviketta. Tämä on toiminut todella hyvin. Likapyykeille meillä riittää yksi tilava pyykkikori, pyrimme pesemään pyykkejä niin usein, että ne eivät haudo liian tilavassa säilytysratkaisussa. Lakanat esimerkiksi laitan aina heti sängystä koneeseen. Ymmärrän toki, että suuremmassa perheessä tällainen organisointi ei toimi. Mutta kukin voi miettiä miten itse toimii arjessa ja mikä säilytystapa siihen istuu parhaiten. Ja miettiä vaikka vähän epätavallisiakin ratkaisuita.

Erityisen paljon suosittelen miettimään näitä asioita kun pääsee rakentamaan/remontoimaan. Itse tiedän jo nyt, että en tarvitse liikaa vaatesäilytystilaa, koska silloin tilanne pääsee räjähtämään. Haluan ennemmin säilytystilaa muunlaiselle tarvikkeelle, kuten sisustustyynyille ja vierasvuodevaatteille yms. Ne ovat meillä suurin haaste säilyttämisen suhteen.

Siivouscorner Instagramissa: @anne_muotimielessa

#siivouscorner

Tämän Siivouscorner-jakson voit katsella Instagramista, Storyjen kohokohdista. Nyt toivotan kaikille viikkailuintoa!

14 Comments

 1. Hei! Haluaisin kysyä sinulta mielipidettä Marimekon milli matkuri laukkuun, oletko ollut tyytyväinen? Itselläni harkinnassa ostaa 🙂

 2. Anne

  Hei Katri! Tästä kysytään minulta tosi usein. Olen ollut siihen todella tyytyväinen – se on ihanin laukku mikä minulla on koskaan ollut. Tykkään kaikesta siinä, sen ulkonäöstä, koosta, käytettävyydestä ja nahan laadusta. En keksi mitään negatiivista sanottavaa. Pidän että sen saa rennosti olkahihnan kanssa olalle tai hartia yli. Toisaalta, jos haluaa olla ”fiinimpi” voi olkahihnan ottaa pois ja kantaa laukkua kädessä. Nahka on käsitelty niin, että se hylkii likaa ja kosteutta.

  Tulipas ylistys, mutta se on täysin ansaittu. Lämmöllä siis suosittelen 🙂

 3. Vaatekaapin siivous on todella palkitsevaa! Lapsen vaatekaappi tulee käytyä läpi kahdesti vuodessa, pieneksi käyneet aina sesongin mukaisesti kirpputorille ja kierrätykseen. Miksi omaa vaatekaappia ei tule käytyä samalla tahdilla läpi…?
  Rakastan pyykkäystä ja silitystä, vaatteet asetellaan pyykkinarulle ja tietty vaatekaappiinkin väreittäin… ;o)

 4. Anne

  Mä oon aina ennen inhonnut vaatekaapin siivousta ja muutenkin pyykkihuoltoa. Sen jälkeen kun karsin vaatteiden ja asusteiden määrää, olen ihan eri innolla tehnyt vaatehuoltoa. Ja miten palkitsevaa kiikuttaa puhtaita vaatteita kaappiin kun tietää mihin ne mahtuu 🙂

 5. Ihana ja inspiroiva juttu! Mutta mistä ovat nuo ihanat ribbineuloksiset jutut? Ja mitä materiaalia ne ovat?

 6. Anne

  Ihana kuulla Mira 🙂 Ne ovat ohutta merinovillaa, poolopaitoja ja ostettu Mujista – ostin ensin yhden, se oli niin hyvä, että oli pakko saada pari lisää eri väreissä.

 7. Pakko vinkata H&M:n vaatekeräyksestä, johon voi viedä myös rikkinäisiä ja kulahtaneita vaatteita! Sieltä ne lajitellaan esim. uusiokäyttöön tai jatkokäyttöön! Hyvä vaihtoehto sille, että rikkinäiset vaatteet laittaisi vain suoraan roskiin 🙂

 8. Anne

  Joo toikin on hyvä pointti – jos vaan näihin voi luottaa. Jostain joskus luin, että nää on ulkoistettu tähän erikoistuneille yrityksille, jotka sitten vievät näitä lumppukontteja esim. Afrikkaan ja siellä niitä päätyy torikojuihin. Sinne kun rahdataan tekokuituja, joita ei sitten hävitetä oikein, kertyy iso ongelma. Siellä ei ole oikeanlaista jätteidenlajittelua. Siksi itse vien mielummin täällä hävitettäväksi rikkinäiset ja kulahtaneet vaatteet, joita ei voi enää käyttää. Mutta tosiaan tämä on vaan kuultua, ei faktaa. Mutta hyvä pointti, kiitos 🙂

 9. Ihana, kiitos sinulle 🙂 laukku lähti tilaukseen! Ihanaa kevättä <3

 10. Anne

  Jes, ihanaa – olen varma että tulet nauttimaan siitä paljon ja pitkään 🙂 Ihanaa kevättä myös sinulle <3

 11. Ai Mujista! Mulla onkin yks ihana neule Mujilta. Pitääkin tsekata, löytyisikö noita neuleita vielä! Merinovilla on ihana materiaali, ja ribbineuloksia oon rakastanut ala-asteikäisestä asti!

 12. Anne

  Mä epäilen että toi ribbipoolo on jotain perusvalikoimaa, toivottavasti 🙂 Mäkin oon aina rakastanut ribbineulosta kaikissa muodoissaan.

 13. Hei, mistä olet hankkinut lammaspatjansuojuksen ja mikä malli? Näyttää ihanalta.

 14. Anne

  Heippa! Se on tilattu Porin Villasta ja Peitteestä. Siinä on lampaanvillatäyte 🙂