”Kaupallinen yhteistyö Plantagen ja Asennemedia

Kevään kohokohta on päästä taimikaupoille ja valita terassin ruukkupuutarhaan kasveja. Haaveena on taas saada terassin ruukut täyteen viehättäviä kasveja luomaan tunnelmaa, tuoksuja ja kesäfiilistä. Tänä vuonna halusin kiinnittää kasvivalinnoissa entistä enemmän huomiota myös pörriäisiin ja heidän hyvinvointiin. Meidän pihalla kyllä on aina ilo katsella ruukuissa surraavia pölyttäjiä, eikä minua yhtään haittaa että ne viihtyvät kasveissa mielellään.

Pölyttäjistä

Pölyttäjät ovat oleellisen tärkeitä luonnolle, ne auttavat kasveja voimaan hyvin ja tuottamaan satoa. Omilla teoilla voi turvata helposti pölyttäjien työtä – valitse pölyttäjäystävällisiä kasveja istutuksiin, jätä vähän nurmikkoa leikkaamatta, rakenna hyönteishotelli, älä käytä puutarhassa myrkyllisiä aineita.

Tutkin Plantagenin sivuilta pölyttäjäystävällisiä kasveja, niihin kuuluvat esimerkiksi erilaiset yrtit – kuten minulla tuossa yrtti-istutuksessa olevat salvia, oregano ja rosmariini, laventelit ja suklaakosmos. Kaikkia näitä olin suunnitellut tämän kesän ruukkupuutarhaani terassille.

°Tästä pörriäisinnostuksesta vielä, mietin pitäisikö kokeilla askarrella jonkinlainen hyönteishotelli. Meidän metsän puolelta löytyisi siihen varmasti täytteet näppärästi. Katselin kyllä myös Plantagenissa valmiitakin hyönteishotelleja, ne ovat hyödyllisyytensä lisäksi kovin kauniitakin.

Boheemin modernia kasveilla

Omat kasvimieltymykset menevät siis hyvin yksiin myös tämän pölyttäjäteeman kanssa. Ihastelen aina laventeleita, kosmoskukkia ja yrttejä. Niissä on perinteikkyyttä, mutta samalla ne ovat mielestäni raikkaita ja moderneja. Halusinkin tänä keväänä korostaa terassia modernilla tyylillä perinteisten kukkien sijaan. Kyllä kasveilla voi vaikuttaa todella paljon myös tunnelmaan, onko se romanttinen, boheemi, selkeän skarppi… Kallistun itse tänä vuonna boheemin moderniin linjaan, tai kallistuttiin, sillä valitsimme kasvit yhdessä. Ehkä olisin sujauttanut mukaan yhden Mårbackan jos olisin ollut yksin ostoksilla.

Minun vakiopaikka hankkia pihakasvit (tai mitkä muut tahansa) on Plantagen. Koen että siellä on aina ajankohtainen valikoima, laadukkaat taimet  ja selkeä asettelu. Tällä kertaa vielä tutkailin vaihtoehtoja valmiiksi Plantagenin verkkokaupan puolelta, näin myymälässä oli selvät suunnitelmat siitä mitä kasveja halusin kärryyn kasata. Niin tiesittekö, että Plantagenilla on verkkokauppa, josta voit kätevästi tilata kasvit ja tarvikkeet kotiisi. Verkkokaupassa voit myös katsella etukäteen tietoja kasvien vaatimista olosuhteista ja hoidosta.

kasveilla voi vaikuttaa todella paljon myös tunnelmaan, onko se romanttinen, boheemi, selkeän skarppi…

Meillä itse pihamaalla ei ole kovin paljon istutuksia, kukkapenkkejä on tasan yksi kappale ja siellä vallan ovat ottaneet helposti leviävät perennat. Muuten pihamaata koristavat lähinnä nurmikko, kivet ja muutama pensas. Tykkään itse kovasti ruukkupuutarhasta, koska se on mielestäni helppohoitoinen ja se sopii vaihtelunhaluiselle erittäin hyvin.

Meiltä löytyy ennestään vanhoja, jo vähän kärsineitäkin ulkoruukkuja, mutta joka vuosi hankin joukkoon jonkun uuden ruukun. Tällä kertaa ihastelin Plantagenissa useita upeita vaihtoehtoja, olisin varmasti ostanut useammankin kuin yhden, ellen olisi pitänyt mielessä toiveissa siintävää uutta pihaa. Joten maltoin tällä kertaa mieleni ja hankittiin yksi uusi ruukku terassille. Betonimainen selkeä linja puhutteli, kun ajattelin istuttaa ruukkuun rönsyileviä ja reheviä yrttejä.

Ihastuin erityisen paljon Plantagenissa pyöreään suoraan betonimaiseen ruukkuun, se on kaunis tausta rehevälle yrtti-istutukselle

Yrtit terassille

Plantagenista hankittuun uuteen ruukkuun istutin yrtit. Meillä yrttejä käytetään paljon ja on aivan ihana saada napsia niitä kesäkautena omalta terassilta. Valitsin nyt salviaa (odotan jo vesi kielellä voi/salviapastaa), oreganoa eli mäkimeiramia (hellou salaatit ja pitsat) sekä rosmariinia (ah, miten hyvää uunivihannesten ja perunoiden seurassa).  Yrtit voivat hyvin kun niitä käyttää, ne kasvavat nopeasti ja loppukesästä yrtit myös kukkivat kauniisti.

suuri ruukku siirrettiin lähemmäs talon seinää ja se tuoksuu huumaavalta laventeleineen

Laventelit ruukussa

Vanhoihin ruukkuihin sijoitin komeita tähkälaventeleita, jotka luovat pihaan kaipaamaani keskieurooppalaista tunnelmaa. Ah, laventelipellot ja oliivipuut ihastuttavat minua aina. Laakeaan ruukkuun mahtui hyvin kaksi suurempaa ja kaksi pienempää tähkälaventelia.

Tähkälaventeli: Viihtyy aurinkoisella paikalla läpäisevässä mullassa. 

Kosmoskukka on omalla tavallaan hyvin perinteinen, mutta juuri nyt erittäin ajankohtainen ja moderni kukkavalinta.
Tuoksupelargoni on jokavuotinen klassikko omassa ruukkupuutarhassani.

Kosmoskukka ja tuoksupelargoni

Meidän oleskeluryhmä on lähinnä suuri ruokapöytä penkkeineen. Pidän siitä että pöydällä on jotakin kaunista ja nyt olen erityisen ihastunut kosmoskukkiin. Suklaakosmosta minulla on ollut aiemminkin, mutta nyt hankin myös valkoisen kosmoskukan. Se näyttää kivalta vanhassa saviruukussa, samaan aikaan perinteiseltä ja modernilta. Kosmoskukat olisivat ihania suuressa pitkässä ruukussa näyttävänä ryhmänä. Sellaisen laitan haavelistalle. Kosmoskukkia on helppo kasvattaa itse siemenistä, ehkä kokeilenkin sitä ensi keväänä. Pöydälle ostin lisäksi tuoksupelargonin, sekin on sellainen, jonka tykkään joka vuosi hankkia – mietin vielä siirränkö sen kuitenkin sisälle keittiön ikkunalle. Parin viikon kuluttua kun ilmat lämpenevät voisin vielä ostaa joitakin kesäkukkia, ne mainitsemani Mårbacka-pelargonit olisivat ihania esimerkiksi.

Suklaakosmos

Suklaakosmos on ollut jo monta vuotta suosikkikukkani. Tälläkin kertaa hankin kaksi taimea ja istutin vanhoihin ruukkuihin. Suklaakosmoksen tumman viininpunaiset hennot kukat ovat kauniita. Ne muuten ilostuttavat myös pörriäisiä kovasti.

Suklaakosmos: Viihtyy hyvin auringossa tai puolivarjossa hyvin läpäisevässä mullassa. Se kukkii koko kesän ja sitä runsaammin jos jaksaa poistaa kuituneita kukkia uusien tieltä.

Nyt kun katselen kokonaisuutta, huomaan selkeästi miten minua puhuttelevat vihreät maltillisesti kukkivat kasvit ja erilaiset yrtit. Pieni hyötypuutarha on ihana olla käsillä, mikään ei ole mukavampaa kuin koota kesäistä ruoka-annosta ja voida ottaa viimeistelyyn yrtit omasta puskasta.

Nyt olen vielä ollut huolellinen näiden istutusten kanssa kun on ollut kylmiä öitä, olen nostanut osan ruukuista sisälle yöksi. Pian ovat kylmät yöt toivottavasti mennyttä ja kasvit pääsevät rehottamaan ja ilostuttamaan terassilla oleskelua.

Kyllä on sanottava, että puutarhakausi on ihmiselle ihanaa aikaa. En keksi ihanampaa tapaa viettää kesää kun puuhastella pihassa. Meillä on vielä opeteltavaa siinä puutarhan rentoutumispuolessa – molemmat ollaan sellaisia että nautitaan tekemisestä. Mutta ehkä se into tekemiseen hiukan laantuu kesän edetessä pidemmälle. Sitten maltaa vaikka vain löhöillä terassilla ja ihastella aikaansaannoksia ja reheviä kasveja. Mikä ihana mielikuva!

4 Comments

  1. Ihanalta näyttää! Myös minä lähdin hakemaan boheemimpaa tyyliä, ja meiltä löytyykin nyt samoja kasveja kuin teiltä 😁 ihan perinteisimmät kukat jätin tällä kertaa kauppaan. Laventelin kaverina meillä on hopeavitjaa, se on kaunis sellaisenaan ja korostaa kivasti yksinkertaista laventelia.

  2. Pidän samanlaisesta yksinkertaisesta tyylistä, jotain selkeää ja jotain rönsyilevää kaveriksi. Kosmoskukka voisikin olla vaihteeksi kiva valinta, pitääpä katsastaa missä viihtyvät.
    Meillä on kotona haasteena terassin kaiteella olevat laatikot, mihin aurinko porottaa aamusta lähes iltaan. Niissä ei monet viihdy ja ehkäpä taas päädyn pelargonioihin niiden kestävyyden vuoksi. Ja ovathan ne kyllä kauniitakin!

  3. Anne

    Teidän parveke näyttää myös tosi ihanalta, oot niin taitava luomaan tunnelmia <3

  4. Anne

    Pelargonit ovat ikirakkauteni ja ne ovat niin kertakaikkisen kiitollisia hoidettavia. Sopivat laatikoihin upeasti. Kosmoskukka on itselleni aika uusi ihastus, saa nähdä miten onnistun sen kanssa. Jos hyvin, niin seuraavaksi laitan isomman rykelmän 🙂