Terveisiä suoraan meidän puutarhasta! Tänään heräsin aamulla jos ennen kuutta, halusin tietoisesti mennä kurkkaamaan miltä puutarhassa näyttää oikein aikaisin aamulla. Nyt kun kaikki on vasta pihalla alussa ja kasvamassa, edistystä on tapahtunut ihan yön aikana. Lisäksi kesän valo muuttuu päivän mukana, aamulla se on hurjan pehmeää ja kaunista. Nämä kuvat napsaisin kuitenkin aamupäivällä kirkkaassa valossa, joten väritin tunnelmia filttereiden avulla. Mutta ehdottomasti on kuvattava puutarhaa siinä kauneimmassa valossa – aikaisessa aamussa tai lämpimässä iltavalossa.

Sain hauskan postausidean, vastailla puutarha-aiheisiin kysymyksiin liittyen omiin puutarhamieltymyksiini ja tottumuksiini. Tästä saa vaikka napata itselleen postausidiksen jos siltä tuntuu. Samalla näette vähän mikä on tilanne nyt – kuvissa kaikki on siinä tilassa, mihin eilen illalla hommat lopetettiin. Pian taas tuonne työkalujen ääreen, mutta ensin kysymysten pariin.

kunhan tuo minipuutarha valmistuu, niin seuraavaksi odotan vanhan paljun kunnostusta

Mikä puutarhassasi on parasta

Tykkään hirmuisen paljon meidän tontin monimuotoisuudesta. Täältä löytyy selkeä siisti nurmialue, joka on puutarhan katseenvangitsija, tontilla on myös palanen luonnontilaista metsää ja yksi osa tontista rajoittuu niittyyn. Tämän ansiosta tunnelmasta muodostuu kiinnostava, lisäksi on erilaisia askareita jota tehdä – ei käy tylsiksi puutarhanhoitohommat. Pidän myös katetusta kodikkaasta terassialueesta.

olen saattanut hurahtaa kanttausraudan näppäryyteen

Mitkä ovat lempikasvejasi/lempielementtejä pihalla

Pidän tosi paljon meidän upeasta etupihan nurmikosta, sen selkeydestä. Toisaalta ihastelen myös terassialueen vieressä olevaa ”minipuutarhaa” – se on alue jossa pikkupläntiltä löytyy mm. tuija-aitaa, viljelylaatikko, kivipolku, perunamaa, kukkaistutuksia, iisoppia, raparperia, ahomansikkaa, yrttimaata jne. todella sekalainen setti.

tässä meidän ”minipuutarha” jota on nyt tehty, vielä riittää puuhaa

Millaisesta puutarhasta haaveilet

Juuri nyt rakastan tätä pihaa ja huokailen ihastuksesta ja innostuksesta joka päivä. Mutta tämä piha on luotu tähän taloon sopivaksi, niin arkkitehtuurisesti kuin luonnon olosuhteiltaankin. Seuraavaan pihaan haluaisin hitusen enemmän selkeyttä ja moderniutta. Puutarha ja siihen liittyvä rakennus ovat yhtä, siksi pihasuunnitelmassa pitää ottaa mielestäni huomioon myös arkkitehtuuri.

kohta salvia ja tarha-alpi kukkivat..

Mukavin ja ikävin puutarhatyö

Mukavinta on ”nysvääminen” sellainen pieni näpertely ja siistiminen. Lisäksi tietysti uusien juttujen visiointi ja toteutus. Ikävintä on puutarhajätteen pois kuljettaminen ja savimaan kaivaminen. Ok, en tykkää käyttää trimmeriä tai ruohonleikkuria, mutta sen onneksi hoitaa toinen osapuoli. Meillä on kummallakin omat vahvuudet pihatöissä.

kuvassa juuri valmistunut luonnonkiviporras, kivien välissä on sementtiä

Miten vietät aikaa pihalla

Suurimman osan aikaa vietän tekemällä jotakin. Joko puutarhahommissa tai syömishommissa. Minun on todella vaikea olla rauhassa ja vain maata ja ottaa aurinkoa. Jos olen paikallani, sitten luen jotakin – mutta sellainen hetki ei kestä kauaa. Ehdottomasti nautin eniten toiminnallisuudesta pihalla.

Mitä suunnitelmia sinulla on puutarhalle

Tälle pihalle on vielä paljon tehtävää tänä kesänä (siis mitä haluaisin että tehdään). Nyt rakennetaan ”minipuutarhaa” valmiiksi terassin vierustalla, seuraavaksi siihen lisätään reunanauhaa, koristekatetta ja liuskekivet laitetaan paikoilleen. Sitten jännätään nousevatko juuri kylvetyt unikot vielä tänä kesänä. Eilen tehtiin ihanat luonnonkiviporrasaskelmat polun alkuun. Haluaisin että kunnostetaan ja öljytään palju ja siistitään sen edusta kivaksi. Odotan että minulla on aikaa mennä haravoimaan metsää. Kasvatetaan parempaa nurmikkoa takapihan niitylle ja talon päädyn ulkokeittiöalue hakee vielä muotoaan. Ihana kun on ideoita ja ne muuttuu sitä mukaa kun tehdään.

olen antanut ahomansikan rehottaa rauhassa

Mitä olet oppinut puutarhanhoidosta

Että se on todella meditatiivista itselleni. Lisäksi olen oppinut, että tee pohjatyöt aina ja kaikissa kohdissa niin hyvin kuin voi. Jos laistat niissä, niin löydät ongelmat edestä. Nimimerkillä, kadotin monta kivikkokasvin taimea nurmikkoon joitakin vuosia sitten… Lisäksi myös sen, että karsiminen ja katkominen on hyvästä. Olen myös oivaltanut, että en ole kasveihin perehtyjä, vaan enemmänkin intuitiolla kokeileva.

kasvaispa noi pienemmät nopeammin

Mitä syötävää pihalta löytyy

Yrttejä (rosmariinia, oreganoa, minttua, salviaa, basilikaa jne.), lehtikaalia, paprikaa, salaattia, kurkkua, kesäkurpitsaa, perunaa, raparperia, mustikkaa, omenaa, karviaista – näitä siis toivon saavani, mutta katsotaa mitä lopulta tulee.

kun jääkaapista kantaa valmiiksi tehdyn lounaslautasen terassin pöydälle

Mitä puutarhassa kokataan

Meillä on mainiot kokkausvälineet ulkokeitiössämme. Tykätään hirmuisen paljon tehdä yhdessä ruokaa ja kokeillaan erilaisia tekotapoja mielellämme. Löytyy mm. kaasugrilli, hiiligrilli, pitsauuni, savustin. Ollaan molemmat sellaisia, että tykätään kun on hyvät välineet ja niihin mielellämme satsataan. Vaikea sanoa mitään yhtä erityistä mitä tehtäisiin ulkokeittiössä, koska halutaan tehdä niin monenlaista. Viimeksi paistettiin pitsaa pallogrillissä pitsakiven päällä.

Millaisista puutarhakalusteista pidät

Tykkään ainakin että on iso ruokapöytä, niin iso kuin mahdollista. Vaikka meitä on vain kaksi, on parimetrinen pöytä ollut loistava, seuraavaksi haluan vielä pidemmän. Sohvaryhmää meillä ei ole, sellainen voisi kenties seuraavaksi tulla, mutta katsotaan – jos pitää valita, niin mielummin kuitenkin se ruokapöytä ja erillisiä tuoleja. Silloin kun nimittäin istuskellaan, niin yleensä on syömistä käsillä – noin leikillisesti sanoen. Nyt meillä on pöydän ääressä toisella puolella pitkä penkki, se on oikein mukava rennompaankin oleiluun. Pidän kalusteissa persoonallisuudesta ja ajattomuudesta. Mieluiten jotakin laadukasta ja aikaa kestävää, sekoitettuna johonkin kekseliääseen ratkaisuun. Ja eri kalusteiden sekoittelua. Mielenkiintoinen kokonaisuus kiinnostaa.

ollaan sen verran oltu tuossa, että testattiin keinun tukevuus

Vinkkisi puutarhurille

Muista lounas! Tämä on vinkki numero yksi. Käykö teille usein niin, että aamiaisen jälkeen aloittaa puutarhatyöt ja on todella vaikea keskeyttää niitä ja siirtyä ruoanlaittopuuhiin. Niinpä neuvonkin varaamaan lounaan valmiiksi jääkaappiin puutarhatyöpäiviksi – mikään ei ole ihanampaa kuin noutaa jääkaapista valmis annos, että pääsee ruoan jälkeen takaisin hommiin.

Millainen puutarhuri siis olet

Innostunut, kokeileva, boheemi ja tarkka.

 

Millainen puutarhuri sinä olet?

Comments are closed.