Nyt on vierailtu tämän vuoden Asuntomessut Tuusulassa. Meidän tarkoitus oli ottaa päivä rennosti ja keskittyä poimimaan itselle ideoita ja inspiraatiota omaan tulevaan omakotitaloprojektiin. Mutta en malttanut olla jakamatta muutamia paloja Instagramin Storyissa. Päivitin somea samaan aikaan kun jonotettiin taloissa, joten materiaali oli todellakin hetkessä taltioitua. Varsinaista kameraa meillä ei ollut matkassa ollenkaan, joten tähän postaukseen sain kaivettua puhelimesta joitakin räpsyjä, jotka olemme ottaneet videoiden lisäksi. (Tämä takia osa kuvista on epäskarppeja, kun kuvaamiseen ei voinut yhtään keskittyä nopeassa jonossa liikkuessa.)

Sain monia toiveita koota joitakin ajatuksiani yhteen, joten tässä postauksessa kirjaan ajatuksiamme ja huomioitamme taloista kokonaisuutena. Ehkäpä näistä on iloa rakentamiseen ja remontoimiseenkin, sillä tätä puolta erityisesti yritimme messuilla huomioida.

Huomioita messutaloista

 • Yksityiskohdilla on valtava merkitys talossa. Laadukkuuteen vaikuttavat kaikista eniten ne pienet nyanssit, jotka helposti jäävät projektissa toissijaiseksi. Tällaisia ovat valaistus, listoitukset, kiintokalustevalinnat, valon kulku, materiaalien tuntu, hanat, valokatkaisijat, venttiilit…

Usein rakentaessa ja remontoidessa tulee keskityttyä sisustukseen, mikä toki onkin kiva ja tärkeä juttu. Mutta huomasin messuillakin, että monessa kohteessa olisi voinut vähentää efektejä ja sen sijaan hioa huomaamattomia kohtia, jotka kuitenkin luovat ne puitteet kaikelle. Nyrkkisääntönä sanoisinkin että mitä vähemmän materiaaleja ja erilaisia pintoja, sitä varmemmin pääsee eleganttiin lopputulokseen.

Jos tarkastellaan messujen upeimpia kohteita (no meidän mielestä upeimpia, mutta niin myös valtaosan muunkin kävijän), niin niitä yhdisti juuri minimalistiset efektit ja rajattu materiaalien ja tehosteiden käyttö.

 

Pyykkikone on piilotettu kaappiin, vaikka se on kodinhoitohuoneessa.
Lumitiikerin upea Blaun keittiö oli Laura Seppäsen käsialaa, myös kauniit ja hitusen huolettomat somistukset nostivat tunnelman kutsuvaksi.
 • Satsaus kiintokalusteisiin, niiden loogiseen ja harmoniseen layouttiin ja myös materiaaleihin. Kyseenalaista kalustetoimittajan suunnitelmat, mieti miten kiintokalusteet toimivat arkkitehtuurin osana ja toisaalta sisustuksen täydentäjinä. Jos jossain, niin tässä suosittelen käyttämään sisustussuunnittelijaa apuna, vaikka itse päätätkin miltä haluat kotisi näyttävän, pelkkä konsultaatio voi tuoda hurjan paljon lisää näkemystä ja ideaa kokonaisuuteen.
 • Kiintokalusteissa en tuijottaisi liikaa hintalappua, kuinka usein keittiöt tai vaatekaapistot uusitaan – sanoisin että harvemmin kuin mikään muu kohta.

Messuillakin kiintokalusteiden laaduissa oli valtavia eroja. Edukseen erottuivat huolella mietityt erikoisvärisävyt, kauniit ovimateriaalit ja tarkkaan harkitut vedinvalinnat. Vaikka itsellä onkin keittiössä laminaattitasot, niin kyllähän pelkät laadukkaat tasot nostavat koko keittiön aivan eri fiilikseen.

Lumitiikerin makuuhuone – nautin katsella noita vaatekaappien tammisia ovia, uskon että niihin satsattu ylimääräinen raha kyllä ilostuttaa joka päivä. Ja katsokaa tuota kaunista oviaukkoa, miten upeasti viimeistelty.
Somistus on taitolaji. Ihailen Laura Seppäsen kykyä koota erilaisista elementeistä kiehtovia kokonaisuuksia.
 • Valaistus ei ole yhdentekevää. Joissain kohteissa oli aivan liian varjoton ja kolkko valaistus. Tehokas ja monipuolinen valaistussuunnitelma on tärkeä, mutta mikään ei näytä kauniilta, jos tiloihin ei synny valon ja varojen leikkiä. Hyvä valaistussuunnittelija ei tee liian teknistä suunnitelmaa, joskus voi olla hyvä ottaa sisustussuunnittelija keskustelemaan valaistussuunnittelijan kanssa.
 • Niinkin pieni yksityiskohta kuin ilmastointiventtiilit, markkinoilla on sellaisia versioita, jotka eivät tee kattoon likarantuja niiden ympärille. Tai ovien karmit, jos ei voi toteuttaa listattomana, voi miettiä minkä väriset listat laittaa yleensäkin taloon. Nostin esimerkkinä Honka Huomenen kauniit listoitukset ja niiden värisävyt, jotka oli suunnitellut Maru Hautala.
 • Erikoisvärit, maailmassa on muitakin värejä kuin musta ja valkoinen (tai RR23), niitä voi soveltaa myös kiinteisiin yksityiskohtiin, niin ulkona kuin sisälläkin. Miten olisi ulkona vaikka rännit tai ulkovalaisimet maalattuna talon ulkoseinän sävyyn jos haluaisi oikein minimalistista lookia.

 • Kodinhoitohuoneiden ja pukeutumishuoneiden ideologia. Satsaisin kaiken mahdollisen tilan kodinhoitohuoneelle, pukeutumishuonetta sen sijaan miettisin. Katselin yhdessä kohteessa isoa pukeutumishuonetta makuuhuoneen ja kylpyhuoneen välissä. Mustarunkoiset lasiovet erottivat tiloja toisistaan (niin kuin todella monessa talossa). Mietin miten houkuttelevan ylelliseltä kokonaisuus näytti nyt messusomistuksessa. Sitten piirsin mieleeni arkisen elämän ja ne sekalaiset vaatteet, joita ei ehkä jaksa aina kunnolla viikata ja oikoa, sinne suureen avonaiseen pukeutumishuoneeseen. Kuinka paljon se silloin pirskahtelee iloa. Kerran pukeutumishuoneen testanneena, voin sanoa että minun vaatekaappini pirskahtelee parhaiten ovien takana. Itsehän olisin käyttänyt tuon ison tilan ihan muihin tarkoituksiin suht kompaktissa talossa.
 • Kylpyhuoneiden luksus; jokaiselle se merkitsee toki eri asiaa. Mutta maltti on ehkä valttia sen suunnittelussa. Yhtenäiset selkeät pinnat ovat kyllä yleensä lopputuloksena kauneimpia. Jos mietit efektiä, mieti uudestaan. Jos messutaloissakin tekee katsauksen, kaikista kauneimmat kylppäritilat olivat kaikkein selkeimpiä ja niukkalinjaisimpia materiaaleiltaan.
 • Marmorilaatat – pakko sanoa että niitä on moneen lähtöön. Lumitiikerissä kaikki marmorilaatat olivat todella upeita, niistä huokui aitous ja upeus. Valitettavasti bongasin monesta talosta ihan päinvastaisia viboja tuovia marmorikuvioituja laattoja. Sillä pinnan tunnulla ja materiaalilla on merkitystä, ei pelkällä kuvioinnilla. Makuasioita toki!

 

 • Elämänmaku; se on aika tärkeässä roolissa, etenkin uusissa kohteissa. Sitä ei taiota efektiseinillä, vaan enemmänkin sillä mitä seinien keskellä on. Kalusteiden rytmittely ja toiminnallisuus on tietysti tärkein asia, sitten se miltä ne näyttävät. Loppusilaus syntyy asukkaiden mieltymysten mukaisella taiteella ja pienesineillä.

Somistaminen on todellakin taitolaji. Liian harmoninen kokonaisuus jää helposti vaisuksi, toisaalta runsaasta somistuksesta saattaa tulla levoton. Sommittelussa sijoittelulla ja ryhmittelyllä on tärkein rooli, on melkein sama mitä esineitä laitat esille jos ne on kivasti rytmitetty.

Messukohteissa somistuksiin vaikuttaa moni asia – miten suunnittelijalla on ollut resursseja käytettävissään esimerkiksi. Moni ei tiedä sitä, mutta suunnittelija ei yleensä omin päin päätä somistustusten määrää, vaan tilaaja antaa raamit miten pitkälle ja täydelliseksi kohde somistetaan. Usein talotehtaalle riittää että on pääkalusteet ja kukkakimppu. Sen mukaan suunnittelija toimii. Ihanteellisinta on jos saa vapaat kädet viedä kokonaisuus niin pitkälle kun itse näkee parhaaksi, vieläpä sillä tuotevalikoimalla jonka voi itse valita.

Tämän istutuksen on suunnitellut Loistava Design / Tiina Töyrä

Pihoista

Meidän piti erityisesti kiinnittää huomiota pihoihin. Ymmärrettävästi tällaiseen kaupunkimaiseen pientaloalueeseen kuuluu naftit pihat ja läheisyys toisiin taloihin. Minusta tällä messualueella oli viehättävä tunnelma ja tiiviys ei ollut ollenkaan ahdistavan näköistä. Moni valitsee mielummin tiiviin pienen tontin ja naapurien läheisyyden.

Pihoissa oli selvästi muutama trendi – näitä elementtejä oli paljon: heinää, istutusaltaita, sora-alueita, kivielementtejä, liuskekivipolkuja, maltillisia terasseja.

Tällä kertaa oli vähemmän erillisiä saunarakennuksia – johtunee myös ehkä tonttien pienehköstä koosta.

Summaus

Kaiken kaikkiaan Asuntomessut Tuusulassa olivat oikein kivat. Ehkä mitään uutta ja mullistavaa emme sieltä bonganneet, mutta katsottavaa oli paljon. Puuta ja maltillisuutta, se ehkä summaa aika hyvin fiiliksen yleisesti.

Jutun kuvien kohteet:
kuvat 1-6 HEVI kivitalo Lumitiikeri – sisustussuunnittelu Laura Seppänen
kuvat 7-9 Kastelli Villa Hiili – sisustussuunnittelu Sanna Siik-Keskisarja

 

Katso minun ja Suvin Koti-Live Asuntomessuista tästä:

 

8 Comments

 1. Pauliina Antikainen

  Tämä on niin erinomainen puheenvuoro ammattilaiselta. Toivon, että mahdollisimman moni rakentamisesta ja sisustuksesta kiinnostunut (ja näitä toteuttava) lukisi tämän. Jokainen lause on täyttä asiaa! Ei-sisustusalan ammattilaisena toivon myös, että selkeästi enemmän hyödynnettäisiin ammattilaisten osaamista tehtäessä valintoja kotiin – vähintään mainitsemaasi konsultaatiota.

 2. Kiitos kattavasta tekstistä. Nyt odotan vielä enemmän lauantaita asuntomessuilla. Toivottavasti saisi rauhassa kulkea, jotta ehtisi hahmottaa kaikki pikkujututkin. Meillä on uusi koti juuri rakenteilla ja sisustukset ja pihat kiinnostaa.
  Ja olet oikeassa tuosta ammattilaisen palkkaamisesta. Ollaan tehty se nyt kahdesti. Viimeksi otettiin kalustesuunnitelma, mutta nyt uuden kohdalla tehtiin muutoksia pohjaan, materiaaleihin kuin kiintokalusteisiin sekä mietittiin miten sisustetaan jo olemassa olevilla kalusteilla ja mitä tarvitsee hankkia.

 3. Kiitos Anne hienosta tekstistä ja siitä että nostit juttuun Asuntomessujen asiakaskohteeni Kastelli Villa Hiilen.
  Kastelli Villa on Hiili on pieni 98m2 omakotitalo, joka on suunniteltu pariskunnan ja heidän Pimu koiransa tarpeisiin ja toiveisiin.

 4. Anne

  Villa Hiili oli tosi eheä ja kiva kokonaisuus, hyvä Sanna <3

 5. Anne

  Oi miten kiva kommentti, kiitos paljon! Kyllä messuista nimenomaan kannattaa nauttia pikkujuttuja ihastellen, mielestäni ne yksityiskohdat todella on tärkeitä kuten sanottu 🙂 Ja tosiaan, ammattilaisen voi palkata vaikka ihan pieniinkin asioihin, yleensä se kannattaa.

 6. Anne

  Voi lämmin kiito kivasta kommentistasi! Samaa mieltä, monesti katson kuvia somessa ja ajattelen, että olisipa tuohon kysytty vinkkiä. Vaikka toki aina pääasia että asukas itse on tyytyväinen 🙂

 7. Hei.
  Puhutte kotilivessänne, ettei pitäisi liikaa noteerata katsojien kommentteja asunnoista. Mutta itse asuntomessukohteessa asuneena voin kertoa, ettei ihan kaikkea olisi viitsinyt kommentoimatta kuunnella. Maltoimme kuitenkin mielemme😉. Talomme oli ns ketjutalo ja pitkän tasakattokauden jälkeen harjakatto, joten kiinnostus oli suurta, mm ahtaudesta moitittiin. Ei osattu ottaa huomioon katsojien ruuhkaa yms. Koimme, että kommentit olivat aika asiattomia suurimmalta osin. Harvoin kuulimme mitään yhtä asiallista kuin nyt keskustelussanne.
  Kiitos siitä.
  Talomme kävi perheellemme pieneksi, joten muutto oli edessä, vaikka alueella viihdyimmekin.

 8. Anne

  Hei kiitos kommentistasi! On ollut varmaan hitusen ”raskasta” tosiaan olla kuuntelemassa omasta kodista kommentteja. Mutta vaikka olisi minkälainen, niin aina kun katselijoita on paljon, ei voi kaikkia miellyttää – se on aina hyvä muistaa. Vaikka uskon, että monta kertaa olisi mieli tehnyt ”oikaista” jokin asia. Kiitos sinulle mukavasta palautteesta <3