Kyllä sitä on nautittu tunnelmista nyt viikkonlopun aikana. Meillä oli selvä suunnitelma, loppuviikosta siivosimme pihalla ja haimme ruukkuihin syksyisiä kasveja ja asensimme hiukan valaistusta puutarhaan. Näin oli mukava ottaa vastaan venetsialaisviikonloppu, jonka viettoa aloittelimme jo perjantai-iltana, näiden kuvien tunnelmissa. Lauantaina vielä siivoilin kotona sisällä paikat kuntoon, niin tänään sunnuntaina on saanut nauttia pelkästä siistin kodin ja pihan fiilistelystä.

Kyselin Instagramissa loppuviikosta teidän ideoitanne pihan syksyn somistuksiin ja toiveita minun kanaviini näistä aiheista. Tänään koostin Storyjen puolelle kysymyksiin vastauksia ja näitte mitä seuraajani olivat somistaneet pihoilleen. Ihanaa syystunnelmointia, mikäpä paremmin sopisi kesän viimeiseen viikonloppuun.

kuvassa on valaistuna maisemaa, eli heinäistutus

Kyllä täytyy sanoa, että pimenevistä illoista tulee nautittua enemmän silloin kun on vähän tunnelmavaloja, ei ole kylmä ja kun vielä bonuksena heinäsirkatkin sirittelee. Toivottavasti syksystä tulee lämmin, että tuossa terassilla voi vielä nauttia tällaisista hetkistä. Voihan sitä pukea vaikka lämpimästi, jos ilmakin kylmenee, pahinta ei ole edes sade, kun on katettu terassi (mistä olen muuten superonnellinen) vaan se jos on kova tuuli, silloin ei ulkosalla viihdy.

Pihavalaistuksesta

Meidän pihalla ei ole varsinaista kiinteää valaistusta, ei tullut koskaan sellaista asennettua, mutta koska tontti on aika kompakti, ollaan pärjätty hyvin hitusen kevyemmin rakennetulla valaistuksella. En henkilökohtaisesti pidä paljoa kirkkaista maisemaan sijoitetuista valopylväistä, joita tässäkin naapurustossa monella näkyy. Mielestäni ne enemmän ärsyttävät silmää. Itse tavoittelen enemmän valaistua maisemaa, niin että valaisimet korostaisivat pihaympäristön kasvillisuutta, eikä niillä tulisi (naapurustoakin häiritsevää) kirkasta valopistettä sinne tänne. Niinpä suosin esimerkiksi pylväsvalaisimissa alaspäin suuntaavaa mallia ja maahan kasvillisuuden sekaan laitettavia tehostevaloja.

Puutarhan tunnelmavalaistus onkin paljon helpompi toteuttaa kuin onnistunut ”kiinteä” pihavalaistus. Meillä tunnelmavaloina toimivat yksinkertainen valoketju terassin katossa ja tuollainen siirrettävä led-valopallo, jonka väriä voi vaihtaa – vaikka eniten siitä nautitaan ihan tuollaisena perusvärisenä. Lisukkeeksi laitetaan lyhtyjä ja kynttilöitä, talven tullen vähän ehkä soihtuja tai pihatulia.

Pihavalaistuksella tavoittelen mieluiten valaistua maisemaa, kirkkaan yleisvalon sijaan.

meidän Raami-viinilaseissa oli raparperimehua
tällaiset ladattavat led-valot ovat käteviä, tämäkin on jo monta vuotta vanha

Syysistutukset ruukuissa

Olipas virkistävää vaihtaa loppukesää kohti riutuneet kasvit uusiin syksyisempiin. Haettiin Plantagenista kahteen ruukkuun uudet kasvit. Sieltä oli helppo tehdä valinnat, kun esillepanoihin oli valmiiksi tehty kauniita syksyisiä yhdistelyjä. Meidän ruukkuihin tuli hirssiä (heinät), tummanpunaista maksaruohoa, keijunkukkia eri sävyissä ja calluna. Vielä tuohon pienimpään ruukkuun voisin ostaa jotakin nättiä, ehkäpä punertavan ukonhatun. Viininpunainen ja vihreä sävymaailma näyttävät kauniilta valkoista talon seinää vasten. Näiden kuvien hämärässä kasveista ei tosin näy mitään.

Tällaiset perennat ovat olleet hyviä valintoja syksyisissä ruukkuistutuksissa. Aiempina vuosina heinät ovat jatkaneet kesän ajan samoissa ruukuissa, mutta esimerkiksi istutin tänä keväänä viime syksyn ruukkuun laitetut maksaruohot maahan, ne voivat hyvin ja kukkivat kohta. Muuten minullahan oli oliivipuu koko talven ulkona ja meinaan nytkin jättää sen terassille talveksi. Se on voinut myös erittäin hyvin ja on kasvanut kovasti etenkin nyt loppukesän aikana.

haluan vielä tehdä eron tunnelmavalaistukselle ja jouluvalaistukselle, jota kai kausivaloiksi kutsutaan – minä pidän enemmän tunnelmavalaistuksesta kuin koko kevätkaudelle jatkuvasta kausivalaistuksesta

Tämä viikonloppu on ollut taianomaisen ihana kesän lopetus. Nyt vaan innolla nauttimaan syksytunnelmista, onhan syyspuutarhakin aika ihana.

Comments are closed.