”Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Sinituote

Sujuva ja kaunis arki on lempiteemojani. Pidän kotitöistä, senhän jo tiedättekin. Minulla on kuitenkin, kuten varmasti kaikilla, suosikkihommat ja ”ei niin lemppari” -hommat. Pyykinhuolto, etenkin silitys, on yksi niistä ”ei niin mieleisistä” -kotitöistä. Olen kuitenkin oppinut jopa melkein tykkäämään vaatehuollostakin, sen jälkeen kun systemaattisesti pyrin järkeistämään koko prosessia. Olen ollut siinä jamassa, että puen vaatteet päälle suoraan kuivausrummusta – sitä aikaa en muistele kaiholla.

Kaikkiin kotitöihin pätee muutama helppo niksi. Ihan ensimmäisenä kannattaa pysähtyä ja miettiä miten toimii missäkin kotiaskareessa. Miksi tekeminen ei ole mieleistä, miten sitä voisi helpottaa ja kuinka sen voi organisoida mahdollisimman näppäräksi. Pohdiskelen tässä jutussa tekstiilien huoltamista yhdessä Sinituotteen kanssa ja esittelen heidän kodinhoitoa helpottavia välineitä.

Tekstiilihuollon organisoinnista

 • omista sen verran tekstiilejä että niille on oma paikkansa kaapeissa
 • mieti miten kuivatat pyykit ja mitä niille tapahtuu sen jälkeen
 • miten toimit silitettävien tekstiilien kanssa
 • missä mieluiten teet tekstiilien hoitotöitä

Kuten kaikessa järjestyksenpidossa, jos tavaroille on oma paikka, ne vie helpommin paikoilleen. Jos vaatekaappi on liian täynnä, on ahdistavaa viedä puhtaita vaatteita paikalleen tai miten ärsyttävää on yrittää sulloa täyteen liinavaatekaappiin puhtaita pyyhkeitä.

Miten kuivatat suurimman osan pyykeistä. Meiltä löytyy kuivaava pesukone ja kuivauskaappi, mutta itse tykkään silti kuivattaa valtaosan pyykeistä telineellä. Meillä teline mahtuu vaivattomasti kodinhoitohuoneeseen, mutta SINI:n mattamusta Frame-pyykinkuivausteline on niin visuaalinen, että se kestää katseita muuallakin kotona. Teline on mukavan korkea ja sen pinnat ovat tukevat, tässä on hyvä kuivattaa esimerkiksi painavia tuplapussilakanoita – joita en halua kuivattaa rummussa, koska muuten niistä tulee todella ryppyisiä. Huomasin että SINI:llä on myös pieniin tiloihin sopiva kompaktin kokoinen Nano-kuivausteline, sekä monta muutakin erilaista kuivaustelinettä.

ovikuivausteline pitää tekstiilit irti ovipinnasta

Ja hei, miten näppärä on tuo Lakana- ja pyyhekuivain oveen. Paitsi että se on mitä mainioin vaikka pienissä tiloissa lisäripustuspaikkana, kun kuivattelee liinavaatepyykkejä, se käy myös ripustuspaikkana esimerkiksi eteissä märille ulkotakeille tai silityshommissa aputelineenä.

Tykkään kuivattaa pikkupyykit telineellä senkin vuoksi, että viikkaan ne siinä telineen päällä saman tien pinoihin, tässä korkea ja tukeva teline on hyvä. Saatan ottaa avukseni vaatekaapista alusvaate- ja sukkakorit, joihin on helppo kerätä suoraan telineeltä pikkupyykit. Pidän usein käsillä myös teippiharjaa, etenkin jos olen pessyt tummaa puuvillapyykkiä; on kätevä sipaista viikatessa pyykit teippiharjalla ylimääräisestä nukasta, jos sellaista niissä näkyy. SINI:n teippiharja on tukeva, näissäkin on muuten eroja.

Enkä malta olla muistuttamasta aivan älyttömän kätevästä Mattoteippiharjasta, jonka saa kiinnitettyä jatkovarteen. Tällä on kätevä sutaista karvat ja pölyt suuremmista tekstiileistä, kuten vaikka päiväpeitoista, torkkupeitoista tai matoista.

Mattoteippiharja on mitä kätevin suurien tekstiilien siistimisessä, päiväpeitot, sohvat, matot jne. puhdistuvat näppärästi.

Pyykinpesun apuvälineistä puheen ollen, kai muistatte käyttää pesupusseja. SINI:n pesupussi suojaa pikkupyykkejä pesukoneessa ja samalla toki myös pesukonettakin. Huomasinpa myös kätevän pesupussin kengille – pesen usein lenkkareita pesukoneessa ja kenkäpesupussit suojaavat pesukonetta. Kengistä ei millään saa kaikkea hiekkaa ja likaa pois ennen pesukoneeseen laittamista, siksi on hyvä käyttää pesupussia suojana.

Nyt kun on vaatehuollossa sesongin siirtymäkohta, kannattaa huoltaa talviteloille laitettavat kesävaatteet huolella, ne on mukava ottaa taas sitten keväällä esille. Paremmat vaatteet kannattaa suojata pölyltä pukupussin avulla.  SINI:llä on paljon erilaisia säilyttimiä vaatteille, joista kausivaatesäilytykseen löytyy vaihtoehtoja. Meillä vaihdetaan sänkyyn talvitäkki ja SINI:n valikoimista löytyy esimerkiksi täkkipussi vuodevaatteiden säilytykseen. Sellaiseen on hyvä pakata myös harvemmin tarvittavat vierasvuodevaatteet – taidan tehdä sen itsekin.

SINI:n kampanja: kuivaustelineiden ja silityslautojen vaihtoviikot kaupoissa

Vaatehuollon siirtymäkohtaan sopii oivallisesti myös vaatehuoltovälineiden katsastaminen. SINI:llä on meneillään kaupoissa kuivaustelineiden ja silityslautojen vaihtoviikot. Nyt voit viedä vanhat silityslaudat ja kuivaustelineet kauppaan kierrätettäväksi ja samalla ostaa uuden näppärämmän tilalle. Vaihdossa myymälään tulleet silityslaudat ja kuivaustelineet  toimitetaan kierrätykseen. Materiaalit erotellaan ja niistä valmistetaan uutta metallia, ämpärin kahvoja ja sementtiä. Kaupoissa on myös tarjouksia näihin liittyen. Kierrätyskampanja on voimassa 15.10. saakka.

Silitysvinkkejä

 • asennoidu positiivisesti silityshetkeen, sen voi tehdä muuallakin kuin kodinhoitohuoneessa
 • kostuta silitettävät valmiiksi
 • täytä silitysrauta vedellä ennen silityksen aloitusta ja muista tyhjentää vesisäiliö silityksen jälkeen
 • noudata tekstiilien pesumerkeissä annettuja silityslämpötiloja

Minulle tuli suuri ahaa-elämys kun hoksasin tuon SINI:n uuden kevyen Tempo-höyrysilityslaudan. Meillä löytyy kodinhoitohuoneessa integroitu silityslauta ylälaatikosta. Se on kuitenkin jotenkin kankea, kun en pääse kiertämään sen ympäri ja muutenkin mielummin silitän muualla kuin kodinhoitohuoneessa. Olin jotenkin muistanut että erillinen silityslauta on painava ja kömpelö hökötys, tiedättekö sen perusmallisen levylaudan, jonka taittojalan väliin jää sormet liian helposti. No tämä silityslauta on kaikkea muuta. Tempo-laudan saa roikkumaan vaikka vaatekaapin tankoon säilytykseen. Se on näppärä kasata ja taittaa ja sen ympäri pääsee kiertämään. SINI:llä on muitakin silityslautamalleja, jos kaipaa esimerkiksi vähän kookkaampaa versiota.

kyllä silityspaikalla on väliä, mielelläni silittelen valoa kylpevässä olohuoneessa
silitetyissä keittiöpyyhkeissä on oma viehätyksensä, eikö

Minulla on tapana kasata silitettäviä ja tehdä suurempi silitysurakka kerralla. Mutta nyt kyllä motivoiduin tästä uudesta silityslaudasta, niin että veikkaan silityspinon pienenevän huomattavasti. Silitän yleensä muuten mahdollisimman vähän pyykeistä, pyrin välttämään silitystä ripustusvaiheessa – oion huolella kaiken kuivumaan. Silitystä esihelpottaa tosiaan myös kun kostuttaa silitettävät valmiiksi. Yleensä silitän kauluspaidat, paremmat t-paidat, tyynyliinat ja keittiöpyyhkeet.

Muuten, joku varmaan miettii missä säilytän silitystä odottavia tekstiileitä. No, yleensä laitan ne kaappiin ihan normaalisti. Minusta ei haittaa että tyynyliinat tai kauluspaidat on kaapissa ryppysinä, kun ovat kuitenkin puhtaita. Kerään ne sitten kaapista kerralla silitettäväksi ja takaisin paikalleen. Mielestäni olisi paljon ärsyttävämpää jos tuo silityspino olisi jossain yhtenä kasana.

Tällainen vaatehuoltopiste rakentui näppärästi olohuoneen nurkkaan, heti kodinhoitohuoneen oven viereen. Välineitä toki säilytän kodinhoitohuoneessa ja siellä varmasti myös niitä käytän, mutta on mukava, että kodinhoitotöitä voi tehdä siellä missä kulloinkin huvittaa. Yksi oivallus myös, joka pätee näihinkin askareisiin – monesti tekemättömät työt rasittavat mieltä kauemman kuin aika joka niiden tekemiseen menee. 

Mukavia kodinhoitohetkiä!

6 Comments

 1. Hei Anne,

  Kiitos inspiroivasta blogista ja kaikista hyvistä vinkeistä.

  Olisi mielenkiintoista kuulla millainen oma unelma-asuntosi olisi tyyliltään, ja varsinkin mitä asioita sieltä pitäisi ehdottomasti löytyä. Olemme perheeni kanssa juuri saaneet tontin ja talon suunnittelu on alkanut. Siksi olisi kiva kuulla muiden ajatuksia kodin suunnittelusta.

  Mukavaa syksyä!

 2. Kiva postaus. Saako tuota oven päälle laitettavaa pyykinkuivaustelinettä laitettua niin, että se on huoneeseen päin? Vai ainoastaan käytävälle päin?

 3. Anne

  Voi kiitos, tosi kiva kuulla 🙂 Kyllä saa laitettu ihan kummalle vaan puolelle ovea, se on tosi kätevä.

 4. Anne

  Heippa, kiitos aivan ihanasta kommentista. Tämä onkin hyvä idea, otan toteutuslistalle ehdottomasti. Minustakin on aina kiva kuulla toisten suunnitelmia kodin suunnittelusta. Ajateltiin myös tehdä Suvin kanssa jossain vaiheessa tästä aiheesta Koti-Live, missä keskustellaan vaikka rakentamisesta ja ihannekodista jne. Ihanaa syksyä sinulle!

 5. Kiitos hyvistä vinkeistä, olen aika samoilla linjoilla kaikesta 🙂 On nimenomaan hyvä miettiä, minkä takia jonkin kotityön tekeminen ei innosta – usein asia on nimenomaan järjestely- ja käytännöllisyyskysymys! Itse olen allokoinut silitystä odotavilla tekstiileille yhden kapean kaapin vaatekaappien yhteydessä; osa tekstiileistä roikkuu tangolla, osa on pinossa. Samassa kaapissa säilytän silityslautaa ja -rautaa, joten kaikki on nopeasti otettavissa käyttöön, kun silitän. Lapsuudenkodistani on kai jäänyt pieni trauma, kun äidilläni ei ollut hyvää paikkaa ”silityspinolle” ja huomasin sen stressaavan äitiä 🙂

 6. Anne

  Juu, minusta on oikeasti hyvä pysähtyä harkitsemaan miten tietyt kotityöt suorittaa ja mikä prosessissa on hankalaa. Kun organisoi toimet, ne sujuvat paljon helpommin. Tähän auttaa että kaikille tavaroille ja välineille on omat paikkansa. Hyvä idea tuo silityskaappi!