”kaupallinen yhteistyö IKEA ja Asennemedia

Anne Melender Ikea Joulukattaus 19

Tänä vuonna olen antanut itselleni luvan aloittaa joulutukset jo marraskuun puolella. Hyvä startti joulumieleen oli Suvin ja minun jouluinen Koti-Live*, jossa fiilistelimme tulevaa joulunaikaa ja muistelimme omia menneitä joulujamme, ihan sieltä lapsuudesta saakka. Meillä onkin aina ollut perheen kesken tietyt perinteet, joita ollaan aina toteutettu. Minä rakastan perinteitä ja en varmasti voisi ajatella joulua täysin ilman omaan elämääni jo lapsesta saakka kuuluneita tiettyjä elementtejä – ehkä niistä eniten ruokamuistoja. Tässä nyt tulee teille jouluista kattaustunnelmaa yhdessä IKEA:n kanssa, josta jo vinkattiin Koti-Livessä. Kannattaa myös kurkistaa Suvin Valkoinen Harmaja -blogiin katsomaan millaisen jouluisen kokonaisuuden Suvi loihti heidän kotiin.

Minulla joulu on tavallaan modernisoitunut omaan aikuiselämään ja parisuhteiden mukanaan tuomiin erilaisiin tapoihin. Aikuisiällä nekin ovat muuttuneet sopimaan kulloiseenkin elämäntilanteeseen. Tällä hetkellä itse taidan olla meidän talouden suurin jouluintoilija, joten saan aika vapaat kädet toteuttaa joulufiilistä kotiin, no okei ehkä mua vähän toppuutellaan jos menen kysymään mielipidettä – niinpä en aina kysele, somistukset vaan ilmestyvät paikoilleen.

*jouluinen Koti-Live -jakso toteutettiin kaupallisessa yhteistyössä IKEA:n kanssa

Anne Melender Ikea Joulukattaus 26

Minulla on tapana mennä intuitiolla joulukoristeiden suhteen. Olen siivonnut joulurekvisiittavarastojani viime vuosina ja kaapissa on vain tarkasti valikoitu lajitelma joulukoristeita. Saatan ripustella tähden johonkin ikkunaan ja kyntelikön keittiön ikkunalle. Mutta suurinta roolia somistuksissa näyttelevät ehdottomasti kukat ja kynttilät. Olen lisännyt aitojen kynttilöiden lisäksi led-kynttilävalikoimaani IKEA:n valikoimista. Minusta on mahtavaa miten paljon led-tuikuilla ja lyhdyillä voi luoda tunnelmaa – niin kattauksiin kuin muutenkin sisustukseen. Ajattelen että omaan jouluuni maltillinen somistaminen sopii parhaiten – tunnelma syntyy kokonaisuudesta, ei yksittäisistä esineistä. Arvostan myös pitkäikäisyyttä joulurekvisiitoissa, mieluusti hankin sellaisia somisteita, jotka pakataan joulukauden jälkeen talteen odottamaan seuraavaa vuotta.

Anne Melender Ikea Joulukattaus 2
hämärä hetki kutsuu luokseen tunnelmavalaistusta, IKEA:n led-tuikuissa on kätevästi ajastin
Anne Melender Ikea Joulukattaus 3
VANLIGEN-maljakko on pöydän ”center piece”

Rakensin meidän ruokatilaan joulukattauksen IKEA:n kauniilla UPPLAGA-astiastolla. Valkoinen astiasto on raikas pohja erilaisille kattausideoille. Astiaston muotoilu on perinteikästä ja hitusen romanttistakin, se tuo mukavaa tunnelmaa moderniinkin kokonaisuuteen. Halusin rakentaa joulukattauksesta rennon ja luonnonläheisen, kuitenkin ripauksella juhlavuutta.

Omaan perinteiseen juhlakattaukseen kuuluu tietysti jonkinlainen kukka-asetelma, tänä joulukautena innostun kuivatuista kukista ja oksista. Kuivakukkien joukkoon voi hyvin yhdistää kauden kukkia leikkoina, kuvan asetelmaan voisi hyvin sujauttaa vaikka amarylliksen oksan tuomaan raikkautta.

Kattauksen koristeiksi valitsin sekä eläviä kynttilöitä, että GODAFTON-tuikkuja ja STRÅLA-lyhdyn, jossa on kestävä led-lamppu . Yllätyksellisyyttä ja metallinhohtoa kattaukseen toin VINTER-sarjan joulukuusen latvakoristeilla.

VINKKI: Led-lamput kuluttavat jopa 85 % vähemmän energiaa ja kestävät 10 kertaa pidempään kuin perinteiset hehkulamput. Esimerkiksi STRÅLA-lyhdyssä on sisäänrakennettu led-lamppu, joka kestää keskimäärin 25 000 tuntia.

Anne Melender Ikea Joulukattaus 4

Kankaiset servetit nostavat rennonkin kattauksen arjen yläpuolelle. Pellavaiset VARDAGEN-keittiöpyyhkeet toimivat mainiosti myös servetteinä.

Anne Melender Ikea Joulukattaus 5

Me vietämme joulunaikaa pääosin kahdestaan kotosalla, mutta kutsumme toisen vanhemmat syömään meille joulunpyhinä ja ystäviä myös ajattelimme kestitä joulupöydän äärellä.

Anne Melender Ikea Joulukattaus 21

Jouluaattona syödään aina pitkän kaavan mukaan. Kattauksen lautaspino hupenee ruokalajien mukaan. Päivällä ruokailut aloitellaan joulupuurolla, ehkäpä varsinaisen kattauksen voikin rakentaa pöytään valmiiksi jo puurohetkenä, siellä se sitten puuron jälkeen odottelee varsinaista jouluateriahetkeä. Kaunista kattausta katselee mielellään päivän mittaan odottavissa tunnelmissa.

Anne Melender Ikea Joulukattaus 6
FINSMAK-lasituikut, SAMTYCKA– ja SKÅRAD-kynttiät

Joulupuurokattaukseen voi tuoda hauskat somisteet. Kauniit VINTER 2020 -piparkakkumuotit voi vaikka sitoa nauhalla servetin ympärille koristeeksi. Joulupuuro maistuu UPPLAGA-sarjan kulhosta. Mustat TILLAGD-aterimet tuovat modernin mausteen kattaukseen. Tuosta kulhosta nautitaan muuten myös minun joulun perinnejälkkäri (jota en ole valmis vieläkään vaihtamaan) – se on luumukiisseli kermavaahdolla.

Anne Melender Ikea Joulukattaus 10

Jouluruokaa ja hävikin minimointia

Minulla on tapana suunnitella joulun ruokalistoja hyvissä ajoin etukäteen. Kun ruokasuunnitelma on kirjattu ylös, toteutus sujuu astetta mukavammin. Haluan myös huolellisella ruokasuunnittelulla minimoida ruokahävikkiä. On hyvä muistella mitä edellisenä jouluna syötiin ja mitä ehkä olisi voinut jättää pois tai lisätä listalle. Veikkaan että jos ei suunnittele, ruokien kanssa tulee helposti pienet överit. Minulla on tallella vihko, johon olen kirjannut ylös jo monen vuoden ajalta joulun menun/ruokaostoslistan. Muistiinpanoja on kiva katsella jälkikäteen ja poimia muistojen lisäksi idiksiä ja vinkkejä.

Meidän jouluruokalista nojaa hyvin paljon joulun klassikkoruokiin; rakastan perinnepöytää ja sellaisen haluan joka vuosi toteuttaa. Mietin määrät huolella; että laatikoita, kaloja ja kinkkua riittää välipäiviksi, mutta uuteen vuoteen mennessä kaikki on tullut hyvin syötyä pois. Lisään perinnejuttujen joukkoon aina jonkin uuden idean, sitä alankin pikku hiljaa nyt tutkailemaan.

Varsinaisen jouluaterian lisäksi herkutellaan tietysti joulun hengessä jo nyt hetimiten, taisin oivaltaa vasta äskettäin että joulukaudessa yksi ihanimmista asioista on se joulunodotusaika ja fiilistely. IKEA:n herkkutorilta voi poimia ihania maistiaisia ”joulutteluun”. VINTERSAGA-glögi ja VINTERSAGA-piparit ovat omia suosikeitani. Poimin piparien seuraksi OST BLÅMÖGEL-juustoa ja SYLT HJORTRON-lakkahilloa. Nam mikä yhdistelmä!

Anne Melender Ikea Joulukattaus 9
pöydässä ruokatarjoilujen alustana on hulppea SMÅÄTA-leikkuulauta

Ruokien säilytys ja tarjoilu

Joulun ruokahuoltoa helpottaa IKEA 365+ -sarjan lasiset säilytysastiat. Näihin saa kauniit bambukannet tai pakkasenkin kestävät tiiviit muovikannet. On mainiota, että ruoat voi pakata valmiiksi astioihin, joissa sekä valmistetaan, säilytetään että tarjoillaan ruoka. Ruokien säilytykseen kannattaa ehdottomasti panostaa, oikein säilytettynä kaikki säilyy pidempään hyvänä.

Nostan usein tarjottavat ruoat suoraan pöytään jonkin alustan päälle. Kookas puinen SMÅÄTA-leikkuulauta on meillä kovassa käytössä keittiössä, mutta se on mitä mainioin myös pöytäkattauksessa. Ja tässäpä samalla ihana lahjavinkki myös!

Anne Melender Ikea Joulukattaus 17
kattauksen luominen on aina ihanaa, etenkin jouluna

Anne Melender Ikea Joulukattaus 12

Anne Melender Ikea Joulukattaus 24
Iina Vuorivirran suunnittelema STRÅLA-pöytäkoristelyhty

Astioita joista pidän

Rakastan astioita, niitä meiltä löytyy kieltämättä enemmän kuin tarpeeksi. Mutta itselleni erilaisten kattausten luominen on mielekästä puuhaa. Jo pelkästään ihan tavallinen arkiruokakin ansaitsee kauniit astiat, sitäpaitsi minusta astianpesukoneen tyhjennyskin on mukavampaa kun saa nostella nättejä astioita paikoilleen. Meillä ei ole erikseen varsinaisia juhla-astioita. Pöytään katetaan fiiliksen mukaan sillä hetkellä mieleisiä lautasia ja laseja. Pidän myös eri tyylien sekoittelusta.

Tähän juhlakattaukseen yhdistin UPPLAGA-lautasiin rennot VARDAGEN-sarjan jalalliset juomalasit, ne toimivat aivan hyvin vesilaseina ja viinilaseina. Ja kuten sanoin, mustilla TILLAGD-aterimilla kokonaisuudesta tulee moderni.

Anne Melender Ikea Jouluinenolohuone

Suunnilleen tältä meillä voisi näyttää tänä jouluna. Kattaus odottaa valmiina, sitä voi ihailla ruokahetkeä odotellessa. Ehkä maistellaan vähän glögiä ja pipareita päivän mittaan. Siellä täällä kotona palaa tunnelmavaloja ja kaiuttimista soi vieno musiikki. Mihinkään ei ole kiire – kenelläkään.

Katso jouluinen Koti-Live lähetys tästä linkistä.

 

4 Comments

 1. Hei, ihanasti toteutettu kattaus, kiinnostuin kovasti noista ikean tuikuista ja led valoista. En vain yhtään kestä jos ne lepattaa. Ihana myös tuo vanhan ajan lyhty. Millainen valo niissä on, lepaattako ne vai onko valo tasainen. Saan migreenin helposti lepattavista tuikuista enkä ole pystynyt niitä ostamaan. Kiitos kivoista vinkeistä ja tunnelmallista joulun odotusta!

 2. Anne

  Ihana kuulla, kiitos 🙂 Nämä ei lepata, itsekään en tykkäisi lepattavista versioista, joten varmasti tykkäisit näistä. Lisäksi näissä IKEA:n versioissa ei ole yhtään liian pistävä valo, mutta silti se hohtaa kauniisti.

  Aivan ihanaa joulun odotusaikaa myös sinulle!

 3. Voi kun tänne tulisi tämän vuoden suunnittelemasi joulumenu!
  Kattauksessa kaunis tunnelma.

 4. Anne

  Oi kiitos 🙂 No voi vitsit, jos keksin jotain erityisen kivaa niin voin tehdä tänne ajatuslistan!