Anne Melender Sinituote Liinat Sienet

Kysyin tovi sitten Instagramissa teiltä eniten ärsyttäviä kodin siisteyteen liittyviä epäkohtia. Listaan tähän teidän vastauksia, niitä oli hauska lukea. Lisäilen ärsytysten joukkoon omia ajatuksiani ja vinkkejä miten asian saisi (ehkä) taltutettua.

Tämä postaus on tehty hitusen pilke silmäkulmassa, sillä koteja on niin monenlaisia kuin meitä ihmisiäkin. Kaikkein tärkeintä on että itse viihtyy omassa kodissaan – sehän on se tärkein asia!

Anne Melender Sinituote Musthave Tomuliina

Meillä on imuri aina esillä.

Se että siivoaa liian harvoin ja kaaos kasvaa.

Liikaa tavaraa, vuodenaikojen vaihtelu ja kaikki sesonkijutut.

Petaamaton sänky ja jääkaapin oven auki jättäminen.

Tavaran paikalleen viemisen ”unohtaminen”.

Näennäisen siistiä, mutta lattiakaivot, liesituulettimen ja ilmanvaihdon suodattimet likaiset.

Ehdottomasti pahin/näkyvin on jos sohvatyynyt on sikinsokin.

Yleinen järjestys. Kun tavarat on paikoillaan, koti näyttää jo siistiltä.

Yleinen siisteys

Itse ajattelen että kodin siisteyten kaksi tärkeintä asiaa ovat nämä: tavaroille on oma paikkansa ja että päivittäisillä toimilla ennaltaehkäisee lian syntymistä. Kun tavaroille on oma paikka ja vie käytön jälkeen ne paikalleen, jää hyvin vähän ponnistelua vaativia järjestelytehtäviä, jotka ovat usein syy miksei siivoushommat houkuta (ainakin itsellä se järjestely on epämiellyttävintä siivouksessa). Toisekseen, jos pyyhkii vesiroiskeet pinnoilta aina heti, puhdistaa tahrat tuoreeltaan, petaa sängyn ja tyhjentää astianpesukoneen heti, ei varsinaiseen siivouspäivään vaadita kovin kummoista urakkaa.

jos vaatekaappiin mahtuu vaivattomasti kaikki vaatteet, järjestyksen ylläpitäminen on helpompaa, samoin pyykkivuoren taltutus

IMG 0779

Paperipinot; laskuja yms. keittiön saarekkeella tai eteisen pöydällä.

Se, että laturien johdot on aina lattialla, kun niitä tarvitsee niin usein ja joka paikassa.

Se yksi pöytä mihin kertyy krääsää, avaimet, posti/laskut, laturi, ponnari, huulirasva jne.

Olkkarin pöydälle kertyvät tavarat, jotka ei siihen kuulu, mutta kuitenkin koko ajan käytössä.

Se, että takeaway-ruokien ja ruokakauppatilausten laatikot jää helposti lojumaan ympäriinsä.

Se, että tavaroita on liikaa esillä ja kaapeissa.

Vaatekaappi hujan hajan.

Lojuvat vaatteet.

Epämääräiset vaatekasat.

Tavaranhallinta

Jokapäiväinen tavaranhallinta on asia, jonka organisointi helpottaa elämää valtavasti – ja vähentää taas kerran siivouksen tarvetta. Papereita voi organisoida vaihtamalla kaiken mahdollisen sähköiseen muotoon. Tuleeko teille mainoksia ja ilmaisjakeluita, itse olen laittanut postilaatikkoon viestin ettei tarvitse jakaa niitä. Sitäpaitsi jos ei näe tarjouksia, ei tule turhia houkutuksia ostaa mitään ylimääräistä. Paikallislehden voi lukea sähköisesti. Ne paperilaskut yms. paperit mitä vielä meille tulee, viedään heti omaan lokeroonsa – joka on vanha kenkälaatikko. Meillä on eteisen kaapissa yksi hylly pienelle tärkeälle ”sälälle”. Jos näitä alkaa kerätä lipaston laatikkoon, sinne unohtuvat ja lipaston päälle kertyy samaa tavaraa uusina versioina. Siksi pyrin viemään hiuslenkut kylppärin purkkiin, huulirasvan eteisen rasiaan (jossa on sen paikka) yms.

Laturinjohtoja meillä on muutama ja ne ovat aina tietyillä paikoillaan; yksi keittiön tasolla (lyhyt johto), yksi makkarissa (pitkä johto) ja yksi olohuoneessa (pitkä johto). Olohuoneessa on kori sohvan päädyssä, jossa säilytetään laturin johdon lisäksi myös ylimääräisiä torkkupeittoja. Tämä on ollut tosi hyvä jemma, kori on lisäksi nätti sisustuselementti.

Kaikilla on varmasti jonkin verran liikaa tavaraa. Itse pyrin tekemään pienen karsinnan aina kun huomaan, että kaapissa kaikki ei mahdu vaivattomasti paikoilleen. Ammattijärjestäjien ohjeen mukaan kaapissa pitäisi aina olla vähän tyhjää tilaa. Itsellä se ei kyllä ihan toteudu, mutta pyrin siihen koko ajan.

Se että antaa bioroskiksen tulla liian täyteen.

Koko aika, ennen sun vinkkaamia Sinin kertakäyttöisiä biohajoavia keittiöliinoja.

Pahin kaikista: törkyinen roska-astia.

Jääkaapin sotkut, esim. sipulin kuuoret vihanneslaatikon pohjalla.

Kun jättää keittiön illalla siivoamatta.

Kissa sotkee ruokakupin ympäristön – se ruokahan sitten kovettuu ja jämähtää lattiaan ja saa tehdä suuremman työn siivotessa kun ei siisti heti sitä.

Tarkkaan valittu designhana keittiössä, jonka päällä kuivataan keittiörättiä.

Jääkaapissa vanhaa ruokaa, muruja ja tahroja. Roskiskaappi epäsiisti. WC-altaassa hiukset.

Jotkut luulevat että keittiön pesuallas pysyy itsestään siistinä, koska kuuma vesi valuu välillä.

Keittiö muuten siisti, mutta ruoan rämmäleet on jätetty tiskialtaaseen.

Epäsiisti kahvinkeitin, jolloin muu kämppä tip top, mutta kahvinkeittimessä pinttymät.

Teräksinen tiskiallas jää monella pyyhkimättä/kuivaamatta, jolloin se näyttää usein epäsiistiltä.

Keittiön siisteys

Oma siivousmokainhokkini on ehdottomasti se, että tiskialtaaseen kerätään astioita likoomaan tai odottamaan tiskikoneeseen laittamista. Olen tästä ennenkin ”paasannut” mutta se ei tee altaalle hyvää, että siellä seisoo koko ajan vesi. Lisäksi minusta on tosi inhottavaa alkaa käsittelemään kylmää vettä ja lionnutta ruokaa sisältäviä kuppeloita. Jos en saa heti astioita tiskikoneeseen, jätän ne surutta työtasolle. Mutta koska pyrin tyhjentämään koneen aina hetimiten kun se on jäähtynyt, niin ei ole suuri vaiva laittaa aina astiat heti koneeseen – ei ole suuri ero laskenko astian tasolle vai avaanko luukun ja lasken sen koriin – eikö?

Nauroin tuota kommenttia, että tarkkaan harkitun design-hanan päällä kuivuu keittiörätti. Meillä rättiä säilytetään tiskikaapin oven sisäpuolella liinan pidikkeessä, mutta joskus jätän käyttämäni biokuituliinan hetkeksi hanan päälle, jos tiedän että tarvitsen sitä kohta uudelleen. Mielummin siihen kuin myttyyn pöydälle.

Roskiskaappi pysyy hyvin siistinä, kun keskittyy siihen miten roskat sinne heittää ja jaksaa viedä pussin ennen kuin se on ääriään myöten täynnä. Jos jotakin roiskuu, se on helpoin pyyhkäistä saman tien.

Jokaisella on varmasti jotakin nurkkia, mitä suursiivouksessa on tarpeen jynssätä paremmin. Mutta yleissiisteys pysyy hyvin kun siistii keittiön heti ruokailun jälkeen kuntoon. Jos hommaa lykkää, niin siihen menee vaan entistä enemmän aikaa.

Anne Melender Sinituote Liinat Sienet 2

Imuroidessa ei muista/jaksa ottaa sängyn alta, ovien takaa jne. Eli huolimattomuus.

Likaiset siivousvälineet (pölyinen imuri esim.).

Likaisilla välineillä siivoaminen; rätit mopit yms.

Vaikka olisi tavarat kuinka paikallaan ja näennäisesti siistiä, mutta joka paikassa on likaa.

Se, ettei pyyhitä väliovia, ovenkahvoja, valaisimia jne.

Peili jää pyyhkimättä.

Pyyhkiä pölyt ennen kuin vaihtaa lakanat ja pölistelee taas koko tilan.

Puhtaasta likaisempaan -ohjeen rikkominen.

Lasitasoissa/seinissä rättiviirut. Auringonpaisteessa varsinkin hyppää pahasti silmille.

Siivoustyyli

Siivoustavoista on kiva jutella, jokaisella on omia rutiineja ja tapoja. Ei sillä niin väliä, kun vaan hommasta nauttisi edes vähän – asennekysymys. Myös siihen aloittamiseen vaikuttaa merkittävästi, joutuuko ensin raivaamaan paikat, jotta edes pääsee itse siivoamiseen. Itse nautin imuroinnista, se on yksi lempparihommistani. Pidän paljon myös pintojen pyyhkimisestä – se on jotenkin terapeuttista. Siivouksessa suurin apu tulee siitä jos tietää mitä välinettä ja miten mihinkin käyttää.

Anne Melender Sinituote Liinat Sienet 5

Universal Stonea reilusti mustiin kaakeleihin, ei hyvä.

Pöytähopeat kloriittiin kiillottumaan…älkää kokeilko – meni pilalle.

Ihmesienen liiallinen käyttö. Seinän maalipinnasta lähti kiilto.

”Pesuainemokat”

Pesuaineista jaksaisin jauhaa vaikka kuinka. Jokaiselle lialle on tietynlainen pesuaine millä juuri se lika tai saostuma puhdistetaan. Näistä tulen varmasti kertomaan teille enemmänkin. Mutta yleisesti ensinnäkin – desinfiointiaine, kloriitti tms. ei ole pesuaine, sillä ei kannata pestä pintoja tai mitään muutakaan. Rasvalika lähtee emäksisellä ja suurin osa kodin liasta on rasvapohjaista likaa. Kalkki ei lähde emäksisellä, vaan se vaatii happaman pesuaineen. Mekaaninen pesuaine sanan mukaisesti irroittaa likaa mekaanisesti, eli ”hioo” jollain tasolla likaa pois.

Kommentoinpa tuohon Universal Stoneen ja mustiin kaakeleihin. Tuollainen mekaaninen puhdistusaine, eli tässä tapauksessa puhdistuskivi kannattaa aina ensin ”kerätä” pinnoilta pois ja sitten vasta huuhdella. Pesuaineen jämä on vähän kuin hienoa hiekkaa, joka on raskaampaa kuin vesi, eikä siis sen takia huuhtoudu pinnalta itsekseen helposti. Kun sen jämän kerää sienellä ensin pois, niin huuhtelu sujuu huomattavasti helpommin.

pieni vessavahti – meillä veski on hänen ”rauhoittumispaikka”

Anne Melender Sinituote Liinat Sienet 4

Likainen WC-pönttö, jokainen voi kyllä omat ”vauhtiraidat” siivota.

Likainen vessa.

Likainen vessan peili ja lähmäiset hanat.

Vessanpytty ja käsienpesuallas likaisena.

Likainen WC-pönttö on pahin.

Likainen vessa! Vähän kaiken muun kanssa pärjää kyllä, mutta suttaiset WC-tilat on kyllä yök.

Kun ei huuhtele kylppäriä suihkun jälkeen.

Likaiset käsipyyhkeet veskissä ja keittiössä.

Kylppäri ja vessa

Lähdetään siitä että jokaisella on ”vessavastuu” – eli kun olet suorittanut asian, katsot että jätät seuraavalle siistit paikat. Tämä on mielestäni yleissivistystä. Olen tainnut muutamia kertoja mainita, siitä miten meillä esimerkiksi allas ja hana pysyvät aina puhtaana – kun ei kastella hanaa käsien pesun yhteydessä. Saippua otetaan toisella kuivalla kädellä ja toinen käsi kastellaan ja sitten hierotaan saippuavaahto (saippua ei tiedä onko molemmissa käsissä vettä vai vaan toisessa). Kun kädet on pesty, hana suljetaan käsivarrella, ei märillä käsillä. Kuulostaa ehkä pikkumaiselta, mutta kun hinkkaa hanan juureen kertynyttä kalkkisaostumaa, eikä siihen auta mikään keino enää, voi miettiä että olispa joka päivä siisti hana ihan tuosta vaan ilman mitään hinkkailua. Ja olen varma että lapsetkin tämän oppivat, se on ihan automaattinen tapa kun siihen tottuu.

Ei niitä ole. Se on vain elämisen jälkiä joitka korjataan pois kun itse kokee tarpeelliseksi.

Nautitaan omasta kodista

Koti on ihmiset tärkein paikka ja kallein hankinta. Nautitaan siitä kukin omalla tavallamme, se on se paras tapa. Me näemme kodin kaikki eri tavalla, toinen kiinnittää huomiota toisiin asioihin ja toinen toisiin.

4 Comments

 1. Siivoustyyli otsikon alla olevassa kuvassa on musta kattoon kiinnitetty? henkariteline, jossa myös koukkuja.
  Tuollaista etsin, mistä omasi on hankittu?

 2. Anne

  Se teline on PopÅ:n mallistosta ja pian tulossa heidän verkkokauppaan myös myyntiin. Ne koukut olen ostanut erikseen 🙂

 3. Peikonlehti

  Mistä olet hankkinut tiskirätin pidikkeen, jonka voi piilottaa kaapin sisälle? Hanan päällä roikkuva tiskirätti ei kyllä ole kovin kivan näköinen… 🙂

 4. Anne

  Sellaisia on Sinituotteella, ne saa tarralla kiinni oveen. Ihan älyttömän kätevä! 🙂