Anne Melender Piparkakkutalo

Tässä tulee viimeinen osa vastauksista teidän jouluaiheisiin kysymyksiinne, nyt aiheena kattaukset ja jouluruoat. Tuo ylin kuva on meidän viime jouluinen piparkakkutalo, joka on tehty IKEA:n valmiista piparkakkutaloaihiosta ja koristelijana toimi taitava mieheni. Tänä joulukautena on somessa vilahdellut mitä upeimpia piparkakkutaloluomuksia, ehkä mekin vielä joskus kokeillaan tehdä pitkän kaavan mukaan piparkakkutalo, minä voin toimia arkkitehtinä ja toinen toteuttajana.

joulutähdet toimivat kivasti myös leikkokukkina, niitä voi sijoitella kattaukseen pieniin maljakoihin

Millaisista pöytäliinoista ja serveteistä pidät eniten joulukattauksessa?

Pidän ehdottomasti eniten kankaisista pellavaserveteistä; meiltä löytyy muutamia eri värisiä pellavaservettejä, eniten käytän valkoisia ja pellavan sävyisiä. Pöytäliinoistakin tykkään, eniten niissäkin pellavasisista, mieluisimpia ajaton valkoinen ja erilaiset luonnosävyt. Pidän myös kaitaliinoista, yllätys että pellavaiset tässäkin ovat suosikkejani. Ajattelin tänä jouluna kattaa meille kaitaliinan, kun pöydässä istuu vaan me kaksi, niin sellainen poikittain laitettu kaitaliina tuo pikkuisen juhlavuutta.

Onko sinulla vastustamattoman hyvä joulujälkkärin resepti?

Jälkiruoat, jotka ei ole liian makeita?

Mitä jälkkäriksi?

Minä haluan aina jouluaattona jälkkäriksi luumukiisseliä ja kermavaahtoa, se on perinne lapsuudesta saakka ja minusta on ihana pitää joistakin asioista kiinni. Mutta joulun aikana syödään useamman kerran jälkiruokia ja jotain kivaa täytyy keksiä. Selailin taannoin vanhaa reseptiarkistoani ja löysin sieltä kaksi ikivanhaa bongausta, joista löysin vielä sopivat linkit tähän. (En nyt ennättänyt tehdä näitä kuvia varten itse).

Raejuustopaistos

Tämä on tosi helppo ja vaivaton tehdä ja sopii taatusti ihanasti hiukan lämpimänä tomusokerikuorrutettuna kylmien pakastemarjojen kaveriksi. Toisaalta päälle voisi tehdä myös vaikka siirappisen omena/päärynä -kompotin ja koristella sen kanelilla. Kuulemma tämä toimii parhaiten hitusen lämpimänä, mutta voi lämmittää jälkikäteen mikrossakin. Itse ajattelin tehdä tätä joku päivä.

Viinivaahtokastike

Olin joskus ikuisuus sitten ruokakurssilla ja siellä tehtiin yhtenä jälkiruokana klassista hedelmäsalaattia sabayon-kastikkeella. Itse en ole ainakaan viime vuosina törmäillyt tähän klassikkoon, joten ajattelin nostaa sen taas esille. Tämä olisi ihana raikas ja ylellinen jälkkäri vaikka uudeksi vuodeksi.

Anne Melender Juustolautanen

Miten koota kiva juustolautanen?

Itse olen aina noudattanut klassista periaatetta jossa on kolme erilaista juustoa ja niiden seuraan vähän keksejä, hedelmiä, hilloa ja kaikenlaista muuta sopivaa. Nyt on tosi trendikästä koota todella tiiviitä juustolautasia, missä kaikki ainekset on yhtenä tiiviinä kastana suuren vadin tai laudan päällä. Juustolautasen kokoaminen on tosi hauskaa ja miksei sellaista voisi koota vaikka yhdeksi väliruoaksi. Jos haluaa oikein näyttävän lautasen, voi ottaa lisukkeiden valinnassa myös värit huomioon; tummia viinirypäleitä, vihreitä päärynöitä, keltaista hilloa, ruskeita pähkinöitä jne.

YouTubessa on paljon ohjeita ihaniin herkkulautasiin – Charcuterie Boardeihin. Tässä esimerkiksi yksi:

 

Mitä ruokia teidän joulupöydässä on.

Meiltä löytyy todella perinteiset ruoat. Jouluaattoaamuna kinkku on juuri otettu uunista ja aamupalalla syödään lämpimät kinkkuleivät; minun leivällä on makeaa sinappia ja aurajuustoa, toisen leivällä on kinkkua ja juustoa. Leipänä mieluiten maalaisleipä. Lounaaksi on riisipuuroa tietystikin. Iltapäivällä aloitellaan ruokailua kalapöydän merkeissä. Päätettiin jakaa päivällinen kahteen osaan ihan suosiolla. Myöhemmin sitten syödään perinteisesti laatikoita, kinkkua ja rosollia.

Uutena ajattelin tehdä kalapöytään savusiikamoussea saaristolaisleivällä, joka ehkä leivotaan itse. Muuten siinä on erilaisia kalatiskiltä ostettuja valmiita kaloja ja mätejä.

Jälkkäriksi sitten luumukiisseli kermavaahdolla. Ajattelin myös leipoa juustokakun, josta riittää sitten meille moneksi päiväksi kahviherkkua. Tällä kertaa tekisin sen siskoni Suvin miehen ohjeella, eli tällainen valkosuklaajuustokakku. Lisäksi haluaisin testata tuossa yllä mainitsemaani kahta jälkkäriä jossain välissä myös.

itse koristellut piparit on tosi kauniita kattauskoristeita

Kauniita tapoja laittaa vihrät kuulat ja kääreettömät konvehdit esille.

Minulla on paljon ihania pieniä kippoja, suurin osa Iittalan valikoimista. Sirottelen niitä sinne tänne kotia joulun aikaan, aina on kulho mistä napata namia suuhun. Myös kaikki kömpelöt keramiikkakulhot ovat minusta täydellisiä namikippoja.

Herkullisia ja rentouttavia jouluhetkiä! Pidän nyt pienen tauon täällä blogin puolella, mutta Instagramia varmasti päivitän lähes normaalisti. Ihanaa joulunaikaa!

Comments are closed.