Anne Melender Kauniistikotimainen Sipulikukat

Kyselin teiltä Instagramissa mitä haluatte tietää joulupuuhasteluista eri kategorioissa. Ensinnäkin suuri kiitos kaikille teille kun olette innolla olleet kanavissani mukana kodinhoitohommissa, on ollut mukava toteuttaa erilaisia puuhasteluja teidän kanssa. Olen erittäin kiitollinen teidän innostuksesta ja kannustuksesta. Haluan tietysti myös kiittää Sinituotetta huippukivasta yhteistyöstä siivousaiheen parissa. Tästä yhteistyöstä on ollut palautteenne mukaan kovasti iloa myös teille ja olenkin hyvin iloinen että minun ja Sinituotteen tiivis yhteistyö jatkuu myös ensi vuonna.

Sinituotteen sivuilla on nyt minun oma topic shop! Sieltä löytyy nyt minun suosikkituotteet kätevästi, kurkkaa tästä.

Anne Melender Makuuhuone Pellava 2

Nyt teidän kysymysten pariin! Itse en tee mitään varsinaista suursiivousta jouluksi. No, tiedätte että meillä paikat on suhteellisen kunnossa aina, koska noudatamme helpointa kodinhoitometodia – vältetään likaa ja viedään tavarat heti paikalleen. Mutta aina löytyy paikkoja joita ei tule puunattua usein. En kuitenkaan tee niistä stressiä itselleni, pyyhkäisen sieltä mistä muistan ja pidän muutaman itselleni tärkeimmän asian kunnossa joulua varten.

noudatamme helpointa kodinhoitometodia – vältetään likaa ja viedään tavarat heti paikalleen

Anne Melender Sinituote Musthave Tomuliina

Jos ei ole ylläpitosiivonnut koko ajan, niin mitä kannattaa siivota ennen joulua?

Ensimmäisenä järjestelisin tavarat paikoilleen, että yleisilme on siisti. Sen jälkeen satsaisin voimavarat keittiöön. Joulun aikana tehdään paljon ruokia ja keittiössä varmasti puuhataan enemmän kuin yleensä. Niinpä siivoan aina jääkaapin ja kuivaelintarvikekaapin jouluksi. Tyhjennän tasot kaikesta ylimääräisestä ja katson että uuni on suhteellisen puhdas.

Keittiön jälkeen tsekkaan kylpyhuoneen/wc:n; pyykkivuoren taltutus, pintojen puhtaus ja turhien purkkien ja purnukoiden siivous. Kun menee kylpyhuoneeseen, pelkästään turhan tavaran poistaminen tekee säväyksen. Jos et jaksa/ennätä hinkata pinttyneitä pintoja, karsi ainakin turhat pyykit, purnukat ja muut tilasta pois. Mahdollisimman tyhjät tasot ja hyllyt itsessään luovat siisteyden tunnetta. Sen jälkeen on ilo kuurata lavuaari ja pönttö ainakin. Suihkussa pelkkä hanan kiillotus tekee paljon.

Muuten kotona ylimääräisen tavaran siivoileminen pinnolta tekee paljon. Pölypallojen perässä en juoksisi, ennen kuin keittiö ja kylppäri on siivottu. Pölyä tulee kuitenkin kun kotona vietetään paljon aikaa. Yleinen järjestys on tärkein tunnelman kannalta.

Seuraajan vinkki: kannattaa aloittaa joulusiivous ja esim. lahjojen hankinta jo marraskuun alussa tai ennemminkin.

Anne Melender Sinituote Musthave 11

Siivoatko isosti vaiko pienesti? Tarkoitan suursiivousta.

Kuten yllä mainitsin, en siivoa isosti. Käyn läpi jääkaapin ja kuivaelintarvikekaapin, jotta jouluostokset on ilo asetella paikoilleen. Jouluksi katson ettei ylimääräistä tavaraa ajalehdi ja petaan sänkyyn puhtaat lakanat ja vaihdan kylppäriin puhtaat pyyhkeet. Muuten teen normaalin ”viikkosiivouksen” ekstrana tarkistan uunin ja pyyhkäisen vähän yläpölyjä (se on supernopeaa).

Aikataulutusvinkkejä

Tietysti jouluhommissa auttaa jos tekee vähän kerrallaan ja aloittaa ajoissa. No, itsehän en kuulu tähän kategoriaan, jätän monet asiat viimetippaan. Olen kuitenkin jotain siivoiluja tehnyt jouluakin silmällä pitäen, lähinnä putsaten sellaisia nurkkia millä oikeastaan ei ole joulun kannalta mitään merkitystä. Mutta jos siihen on intoa ja aikaa, niin miksei pyyhkisi ulko-ovia, ilmastointiventtiilejä (näissä pitää olla huolellinen ettei muuta säätöjä), tsekkaisi uunia, pyyhkisi yläpölyjä, pesisi koristetyynyjä ja torkkupeittoja. Kaikenlaisia pieniä hommia jotka vuoden aikana joskus täytyy tehdä, joulu on hyvä muistutus ja etappi niille.

Mutta korostan, että yhtä hyvin tämmöisiä voi tehdä vaikka välipäivien joutilasaikana, jos se tuntuu itselle sopivammalta, tai ihan koska vaan. Joulu tulee vaikka ilmastointiventtiilin ympärillä on pölyä tai torkkupeittoa ei muista pestä.

Aikataulullisesti tärkeintä on minulle että jouluaattona keittiö on kunnossa ja saa nauttia joulun ajan herkutteluista ja kokkailuista ilman tuskastumista. Ja että kun menee joulusaunaan niin kylpytiloissa on raikasta ja puhdasta. Ja että olen hankkinut lahjat ja pakannut ne ennen aattoaamua (joskus olen viimeiset paketoinnit tehnyt aattoaamuna).

Uunin pesuvinkit, kylppärin pesu

Molemmissa paras vinkki on ennakointi – kun ne on kerran kuurannut, niin huolehtii etteivät pääse räjähtämään. Eli suihkun jälkeen kuivaa pinnat ja uunin käytön jälkeen pyyhkii mahdolliset roiskeet. Mutta kyllä parhaat pesuvinkit on minusta että muistaa oikeat aineet ja välineet.

Uunin pesuun käytän siihen tarkoitettua pesuainetta ja noudatan käyttöohjetta. Avainsana on liotus, joten pesuaineen kannattaa antaa vaikuttaa, sen voi vielä peittää kelmulla, niin aine ei pääse kuivumaan. Karkea sieni on hyvä apuväline, luukun lasiin raappa on hyvä (muistaa käyttää sitä veden kanssa).

Kylpyhuoneen pesussa likaa irroittaa emäksinen aine (tällä pestään ensin) ja kalkkisaostumiin auttaa hapan aine. Hapanta ainetta ei saa laittaa kuiviin kaakelisaumoihin, kastele ne ensin ja neutralisoi happaman jälkeen emäksisellä aineella.

Jos peset uunin, ennen vai jälkeen kinkun paiston?

Katson että uuni on puhdas jouluksi ja kinkun paiston jälkeen pyyhin sen heti puhtaaksi, ettei roiskunut rasva pinty ja se lähtee muutenkin tuoreeltaan helposti pois.

Oh, kaiken joulusiivouksesta

Yllä on aikamoinen lista joulusiivoukseen liittyen. Innokas puunaa kunnolla paikat, aloittaen järjestämisestä – joka on tärkein. Sitten vaan pesua ja pyyhintää oikeilla välineillä ja aineilla. Tämä oman innostuksen ja jaksamisen mukaan. Mutta kyllä on sanottava, että oikeat välineet ja siivoustavat nopeuttavat ja tekevät kodin hoitamisesta huomattavasti mukavampaa ja helpompaa.

Tehokkaimmat lattianpesuniksit

Tehokkainta on käyttää oikeita välineitä. Mikä sinun lattiasi onkaan, valitse siihen sopiva moppi. Pesuainettakin tärkeämpää on oikein valittu lattianpesin, koska hyvällä mopilla ei välttämättä edes tarvita pesuainetta. Meidän öljyvahatulle puulattialle Sinin laminaattimoppi on ehdottomasti paras.

Vinkki: moppipäitä kannattaa hankkia useampi ja ottaa aina puhdas ämpäristä ja pestä nämä käytön jälkeen pesukoneessa. Kerään aina ämpäriin likaiset siivousliinat ja pesen ne kerralla omana koneellisenaan.

Kodin pikajoulusiivousvinkit

Järjestele tavarat, karsi kylppäristä ylimääräiset putelit ja tyhjennä keittiön tasot. Kuiva/nihkeä mikrokuituliina on paras siivousväline. Pikasiivousliinoilla tulee hetkessä puhdasta.

Onko joku paikka/asia joka on must siivota/pestä jouluksi?

Tärkeintä on että nautit joulusta ja joulun ajasta! Jos et ennätä siivota niin älä koe siitä stressiä. Ehtii siivota joulun jälkeenkin. Mutta jos aikaa on vähän ja jotain pitää valita niin satsaa keittiöön ja kylppäriin. Pöly ei näy tunnelmavalaistuksessa.

Iloisia joulupuuhasteluita teille kaikille!

Ps. vinkkejä siivoushommiin löydät tietysti Siivouscornerista minun Instagramin kohokohdista! Myös täällä blogissa on Siivouscorner-juttuja tuolla yläpalkin tunnisteen alla.

2 Comments

  1. Nuorempana tuli kyllä siivottua jouluksi kaikki kodin nurkat ja kaapit, opin sen jo äidiltäni, oikeastaan hassu perinne kun tarkemmin ajattelee, vaikka vieläkin pidän siitä että kotona on siistiä, enää teen vain tärkeimmät.
    Huomasin sinulla myös dualitin leivänpaahtimen, sekin on niin puhdas ja kirkas. Omani on vähän tummunut enkä tiedä millä sen putsaisi noin hohtavaksi, osaatko auttaa? Ja ihanaa joulun odotusta puhtaassa kodissasi!

  2. Anne

    Mäkin oon joskus ottanut hirveän stressin joulusiivouksesta. Mutta nykyään otan rennommin ja yritän nauttia niistä jutuista mitä teen 🙂 Me ollaan putsattu Dualitia Universal Stonella, lisäksi vältellään siihen koskemista muuten kuin nappuloihin. Siihen kun jää niin helposti jälkiä 🙂