Anne Melender Makuuhuone Pellava

Kyselin teiltä Instagramissa mitä haluatte tietää joulupuuhasteluista eri kategorioissa. Vastailen nyt muutamassa eri postauksessa kysymyksiinne. Otetaan ensimmäisenä vaikka joulun somisteisiin liittyviä kysymyksiä. Itse olen aloittanut tänä vuonna joulutuksen jo marraskuussa, se on kyllä ollut ihan poikkeuksellista. Joulukuusikin on ollut esillä jo hyvän tovin – uskalsin laittaa, koska hankittiin keinokuusi.

Anne Melender Makuuhuone Pellava 7

Onko vähemmän enemmän myös jouluna

Tavallaan on ja tavallaan ei. En ole itse hirmuisen näyttävän joulusomistuksen ystävä. Minua miellyttää luonnollisen oloinen tunnelma, ripauksen perinteikäskin. Omia suosikkikoristuksia ovat kynttilät (myös led-kynttilät), ikkunatähdet, kukat ja kranssit sekä joulukuusi.

Vinkit jouluisista leikkokukista/kimpuista kiinnostaa

Mitä kukkia aiot ostaa jouluksi? Perinteisiä ruukussa vai leikkoja? mm. Uurnaan

Pidän paljon leikkokukista ja sipulikukista joulukattauksissa. Sekoittelen kaikenlaisia jouluisia kukkia ja aloitan niiden ostamisen jo marraskuussa – koska olen hullu kukkanainen. Joskus tykkäsin eniten valkoisista kukista, mutta meidän sisustus on aika neutraali, niin koen että ilahdun eniten juuri nyt värillisistä kukista. Punainen amaryllis on ehkä tämän joulun suosikkini. Pidän amarylliksistä sekä leikkoina että ruukussa. Leikkaan amarylliksen ruukusta leikoksi heti kun se on venahtanut tarpeeksi.

Anne Melender Makuuhuone Pellava 6
Marimekon Ming-maljakossa rennosti kukkakaupan havunoksia

Odotan paljon jouluna alkavaa tulppaanikautta. Minä olen ollut jo monta kertaa vakkarikukkakaupassa etsimässä tulppaaneita ja nyt löysin ensimmäiset. Tulppaanit ovat kauniita sellaisenaankin, mutta joulun aikana sujautan niiden sekaan havuja. Kauniita havuoksia voi ostaa kukkakaupasta. Omat leikkokukkasuosikkikimput ovat rentoja ja ei niin tiukkaan sidottuja.

Suuriin maljakoihin kuten Marimekon Urnaan tai Mingiin sopii minusta ihanasti pitkävartiset oksat ja leikot. Näyttävä vaasi ei tarvitse muhkeaa kimppua, yksi tai kaksi oksaa riittää hyvin. Esimerkiksi yksi amaryllis ja sen seuraksi jotakin vihreää. Tai sitten pelkkiä havuja, kuten minulla tuossa kuvassa.

Anne Melender Joulukoristelu
tämän kauden ensimmäinen tulppaaninippu sai seurakseen muutaman koristehavun

Miten marketin joulukukista saisi nättejä somistuksia?

Minusta niitä voi sekoitella, ostaa vaikka kaksi erilaista kimppua ja avaa ne. Yhdistelee kimpuista rennon muhkean sekalaisen setin. Joukkoon voi vielä lisätä havuja tai muuta vihreää.  Kimpuista voi myös tehdä yksittäisiin pieniin maljakoihin pieniä somistuksia. Yhden kukan maljakot sopivat kattauksiin, yöpöytää koristamaan tai vaikka lipaston päälle jonkun isomman asian viereen pehmentäjäksi. Kirjahyllyssäkin kirjapinon päällä yksittäinen kukka pikkumaljakossa on hauska.

Anne Melender Hyasintit Sammal

Miten hyasintin saa kestämään?

Sanotaan että sipulikukissa on ravinteet sipulissa ja niitä ei tarvitse kastella. Mutta kyllä kuulemma hyasintti tarvitsee vähän vettä juurille. Viileämmässä se viihtyy parhaiten, joten jos mahdollista niin siirrä ainakin yöksi hyasintti viileään jos haluat sen kestävän mahdollisimman pitkään. Itse tykkään hyasintista paljon nuppuisena ja kun se alkaa venyä ja kukkia, leikkaan sen monesti sitten leikoksi. Tai vien ulos jos ei ole liian kylmä, se kestää ulkona muutamia pakkasasteita ja kukkii siellä pidempään kuin sisällä.

Onko ympäristöystävällistä paketointi-ideaa

Keräilen ja säästän aina kauniita pakkauspapereita. Minusta on kiva tehdä persoonallisia kääreitä ja ei haittaa vaikka paperi on hitusen ryppyinenkin. Myös vanhat tai kauniit sanomalehtien sivut on ihania kääreitä. Kankaisista paketeistakin tulee kivoja. Jos sinulla on jotakin vanhoja tekstiileitä, niin niistä saa kivoja kangaspaketteja – jotka voi myös säästää ja käyttää uudelleen. Kaikissa paketeissa panostaisin korttiin. Olen yleensä tehnyt itse pakettikortit jostakin pahvista tai paksusta paperista mitä olen kotoa löytänyt. Pakettikortit on sellaisia ettei niitä niinkään tule säästettyä, siksi itse tehty kortti on hauska. Yksinkertaisimmillaan olen leikannut sydämen muotoisen pakettikorit ja kirjoittanut siihen jotain pientä kivaa.

Anne Melender Joulukoristelu 3
kuvan joulukuusenkoristeet Georg Jensen

Kuusenkoristeita; olisi kiva kuulla onko aina samat perinteet vai vaihtuva teema

Muutama vuosi sitten joulukoristelaatikko meni pitkälti uusiksi (uuden parisuhteen myötä). Nyt meidän kuuseen saa kertyä vuosien varrella meidän saamia koristeita. Joka joulu ollaan saatu joku koriste lahjaksi ja pikku hiljaa niitä yhteisiä muistoja alkaa kertyä. Meidän kuusessa ei ole teemaa, siihen ripustetaan kaikki kuusenkoristeet mitä meillä on kulloinkin. Pidän aika hillitystä koristelusta, en esimerkiksi laita glitternauhoja tms. meidän kuuseen.

Anne Melender Joulukoristelu 4
meidän kuusessa on näemmä aika paljon kultaisia koristeita

Mistä kauneimmat kuusenkoristeet?

Meillä on aika paljon minun aikanaan keräämiä Georg Jensenin joulukoristeita. Ne ovat suhteellisen pieniä ja kullan värisiä, pidän niiden ajattomuudesta ja ylellisyydestä kovasti. Minusta ihania ajattomia joulukoristeita on myös Svenskt Tennin valikoimissa. Iittalalla puolestaan on kauniita eleettömiä lasipalloja ja Marimekolla hauskoja keraamisia koristeita.

Anne Melender Joulukoristelut 2
sipulikukat on ihania kattauksissakin, suosin aina kotimaisia joulukukkia

Esim kastehelmituikkukipot kuumenee, mitä voisi laittaa niiden alle?

Kyllä tuikkukupit aina vähän lämpenee, mutta itse en ole kokenut sitä ongelmaksi ja käytän kaikilla pinnoilla mm. kastehelmi-tuikkukuppia. Mutta jos haluaa jotain alle, niin erilaiset marmoriset tai kiviset laatat on kauniita alustoja. Laattoja voi ostaa vaikka laattaliikkeestä ja liimata alle pienet huopapalat.

Joulusomisteet 4

Mistä hienon ruskean koristeen ohje, vai oletko tehnyt sen itse?

Tuon ruskean tähden mies taitteli kun pyysin puoliksi leikilläni häntä tekemään ruskean paperin jämäpalasta tähden. Mutta siitä tuli ihan kiva ja sai jäädä esille.

Tällainen on ihan helppo tehdä; pitkulainen paperinpala taitellaan haitariksi ja sitten sidotaan keskeltä nippuun. Tässä vaiheessa päät voi leikata haluamallaan tavalla vaikka teräviksi. Sitten vaan avataan se pyöreäksi ja liimataan yhteen. Ripustuslanka kannattaa laittaa liimauksen väliin.

Anne Melender Makuuhuone Pellava 4

Asetelman teko

Minkä tahansa asetelman teko on helppoa parilla säännöllä; epäsymmetria (eri korkuisia elementtejä sekä sijoittelu) ja tiiviys. Rykelmässä kaikki näyttää aina kauniimmalta. Tuossa yllä olevassa kuvassakin tavallaan seinävalaisin, havumaljakko ja kynttilä muodostavat yhdessä kokonaisuuden. Yritän aina katsoa elementtejä yhtenä pakettina, en erillisinä esineinä.

Seuraavaksi vastailen teidän joulusiivoiluihin liittyviin kysymyksiin ja sitten kolmantena tulee kattaukseen ja syömisiin liittyvät kysymykset.

Comments are closed.