Fregatti 96
kuva: Kannustalo Fregatti

Rakentaminen ja remontointi on varmasti jokaisella monen miettimisen paikka. Pienetkin ylimääräiset panostukset prosessin aikana kasvattavat yhtäkkiä budjettia. Näin ensirakentajana ja ennen projektin aloittamistakaan, on ollut hyvä miettiä kuitenkin etukäteen mitä on ne asiat joissa voi valita panostaako vaiko ei.

Ajattelin listata tähän niitä asioita joita näin etukäteen olemme pitäneet niin tärkeinä, että niihin halutaan satsata – se tarkoittaa että toisaalla on sitten säästettävä. Teen vielä erillisen jutun näistä missä koemme, että on mahdollista säästää.

Ikkunat

Sehän on selvä että mitä enemmän ja mitä suurempia ikkunoita taloon haluaa, sitä enemmän ne maksavat. Mutta koemme ikkunoiden määrittävän talon tunnelmaa niin suurelta osin, että niistä on vaikea tinkiä. Pelkästään suuri ikkunakoko ei ole se panostus, vaan ikkunoiden väri tulee olemaan varmasti kipuilun aihe. Olemme ajatelleet sekä ulkopuolelle että sisäpuolelle erikoisväriä, tämä taas on tietysti budjettia nostava aihe. Voi olla että siitä väännetään vielä ja mietitään voisiko esimerkiksi sisäpuoliset osat itse maalata sitten haluttuun väriin jos hinta nousee muuten järjettömän kalliiksi. Mutta onko se järkevää. Meille tulee kuvan Fregatti-talomalli, mutta hitusen suurempana. Haluttaisiin myös nuo päätykolmion ikkunat kookkaampina, katsotaan miten se onnistuu.

Kiintokalusteet

Tiedän jo nyt että tässä kohtaa kompromissit olisivat hankalia. Itse ajattelen että huolella suunnitellut kiintokalusteet ovat osa talon arkkitehtuuria ja sen vuoksi niihin satsaaminen on tärkeää. Voi olla että esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen voimme valita ihan vakiomalliston kaappeja, mutta pahoin pelkään että muuten joudutaan turvautumaan teettämiseen niin mitoituksen kuin sävyjenkin osalta. Tämä osa hirvittää jo budjetin suhteen todella paljon.

Kiintokalusteista tehdään heti pohjan varmistuttua mittapiirrokset, joiden avulla tarjouspyyntöjen kasaaminen helpottuu. Suosittelen ehdottomasti rakentajia kääntymän kiintokalusteissa sisustussuunnittelijan/sisustusarkkitehdin puoleen ja luomaan suunnitelman ja mittapiirrokset valmiiksi. Kalustemyymälöissä on yleensä omat rajoitteensa ja maneerinsa tehdä suunnitelmia. Meille tulee myös esim. kiinteää kirjahyllystöä, johon mittapiirrokset tarvitaan puuseppää varten.

Etenkin eteistiloihin ja ”halliin” ollaan suunniteltu kaapistoja ja kirjahyllyjä, jotka on pakko teettää. Taloon ei esimerkiksi tule tuulikaappia, enkä halua kenkien jäävän oven suuhun lattialle. Varsinainen kaapisto tulee kulman taakse, joten kengille yms. pikkujutuille tarvitaan heti oven viereen sopiva säilytystila. Voi olla että haluamme myös makuuhuoneeseen erityisräätälöidyn vaatekaapiston. Työhuoneeseenkin ollaan kaavailtu itse suunniteltua kaapisto/työpöytäratkaisua, mutta sen voi toki tarvittaessa teettää joskus myöhemminkin.

Nordiskakok
kuva: Nordiska kök

Kivitasot

Keittiö tulee olemaan keskeisellä paikalla kotia ja sen vuoksi tasomateriaalin valinta on tehtävä huolella. Saareke etenkin on ”focal point” koko talossa, joten mielellään sen materiaaleissa valitsee parhaan mahdollisen. Jos on pakko niin mielummin tingitään pesutilojen tasojen materiaaleissa.

Listattomuus

Meillä on haaveena mahdollisimman listaton kokonaisuus, se vaatii erityistä huolellisuutta jo levytysvaiheessa. Lisäksi ovien karmit ja ikkunoiden ympärystät rakennetaan ihan eri tavalla listattomina. Tässä työn osuus kustannuksissa nousee, ellei tehdä itse tätä osuutta eli levytystä.

Väliovet

Haaveena on mahdollisimman ”huomaamattomat” välioviratkaisut. Ihanne olisi saada makuuhuoneisiin seinän sisälle liukuvat ovet ja muutama muu väliovi listattomana ratkaisuna. Välioviin onneksi saa helposti oman maalisävyn jo valmiiksi, eikä se ole edes kovin kallis satsaus. Kodinhoitohuoneeseen tulisi lasinen väliovi, jotta näkymä talon läpi säilyy. Kyllähän lasinen kodinhoitohuoneen ovi myös motivoi pitämään sen siistinä – no ei kestetä kumpikaan pyykkivuoria, mutta jos niitä syntyisi tasolle, se on kätsysti kulman takana eikä näkyisi sieltä.

Erikoisovea tarvitaan myös kettiön ”skafferin” oveksi. Tähän haluaisin teettää jostain hauskasta lasista (ehkä verkkolasista) oven. Odotamme ihan hulluna kunnollista keittiökomeroa, johon saa isoja vateja, kodinkoneita ja kaikkea muuta avohyllyille. Ja reelinkitangot roikkuville jutuille.

Talon julkisivun yksityiskohdat

Ajatuksena on mahdollisimman minimalistinen ulkoasu ja vähän eri värisävyjä. Näin ollen sekä ikkunat että rännit ja muut olisivat saman värisiä julkisivulaudoituksen kanssa. Koska tietysti valitaan tuo julkisivuväri itse, se tarkoittaa erikoisvärejä näihin yksityiskohtiin.

Erityisellä huolella yritetään miettiä myös asiat, joita on jälkikäteen vaikea muuttaa. Lisäksi haluttaisiin pihalle autotallirakennus varastoineen, sinne myös jonkinlainen lämmitys. Katsotaan miten käy. Tässä esitetyt ajatukset on siis listattu ensimmäisen hahmotelman ajatuksiin. Kunhan saamme seuraavan version piirustuksista ja aletaan työstää projektia, katsotaan miten näiden juttujen kanssa käy.

Mihin asioihin te suosittelette panostamaan?

Lue myös: Meidän rakennusprojekti käynnistyy

6 Comments

 1. Lattialämmitys, ilmastointi/ilmalämpöpumppu, laadukkaat keittiön kalusteet, walk-in-astiakaappi/ruokavarasto, seinävessanpönttö tai muuten selkeä, helposti siivottava malli, ikkunallinen sauna ja työtila etätöihin ovat omalla toivelistalla. Ulos riittävästi sähköpistokkeita, vesipiste, katos etuovelle ja osa pihasta luonnontilassa. Ja tosiaan talon aukotus eli ikkunat ja ovien paikat luovat sisätilojen näkymät ja sisustettavuuden.

  Teillä on hyvät lähtökohdat omalle toimivalle toivelistalle, kun teillä on jo kokemusta omakotitalossa asumisesta. Hyvät puolet monistetaan ja puutteet kehitetään toimivaksi uusiksi ratkaisuksi.

 2. Huomenta! Nyt on tullut kyllä niin hyviä pohdintoja, että yhdyn niihin täysin. Lisäisin vielä kodinkoneet. Niiden laadusta ei kannata tinkiä. Teetätin keittiöremontin ja jostain syystä (lue rahasta) päädyin vaihtamaan esim. tiskikoneen merkkiä entisestä. Joka päivä kadun valintaani ja haikailen vanhan perään! Samoin uunin automaattiiset puhdistukset sun muut on tärkeitä. Myös kodinkoneiden asennuskorkeudet kannattaa ottaa huomioon. Teillä on kyllä hyvä pohjatieto, kun lähdette rakentamaan. Innolla seuraan projektinne etenemistä. Hyvää loppuvuotta!

 3. Anne

  Aika samanlaisia toiveita teilläkin. Se on totta, että auttaa kun on asunut omakotitalossa. Täältä voi poimia parhaat ideat mukaan ja nähdään miten me talon ja pihan kanssa haluamme elää. Ainakin se on todettu, että saunaa ei tarvita sisällä, jos edes pihallakaan. Niinpä jätämme sen heti suosiolla pois ja katsotaan jos laitamme pihasaunan myöhemmin. Olaan tarkkaan mietitty talon pohjapiirros ottaen huomioon se miten haluamme kotona toimia ja elää, sekä tietysti miten valo ja näkymät menevät ikkunoiden kanssa yksiin. Oman lisänsä tuo myös minun työ, olen suunnitellut sitäkin miten saan kuvatessa mahdollisimman pitkiä ja selkeitä näkymiä ja valon kulun kivasti.

 4. Anne

  Tuo on totta, kodinkoneita kannattaa vertailla ja tutkia. Ainakin niitä ominaisuuksia mitä itse tarvitsee eniten. Asennuskorkeudet ja paikat on mieittävä tarkkaan, mutta esimerkiksi itse haluan uunin liesitason alle, koska keittiö tulee olohuoneen yhteyteen, en halua katsoa sohvalta uunin luukkuja. Tietysti olisi mukava ottaa paistokset korkeammalta, mutta minulla on aina ollut uuni tason alla, enkä ole ikinä kokenut sitä ongelmaksi. Enemmän harmittaisi jos se dominoisi olohuoneen näkymiä. Mutta jos keittiö olisi erikseen niin ajattelisin toisin.

  Ihana kuulla että seuraat meidän projektia! 🙂

 5. Laittakaa riittävästi sähköpistorasioita. Niitä ei voi olla koskaan liikaa. Maalämmön lisäksi kannattaa laittaa varaava takka, jos haluatte säästää lämmityskustannuksista. Maalämmöstä huolimatta sähkölasku on talvikuukausina yllättävänkin iso. Itse olen tyytyväinen siihen, että tulimme laittaneeksi laadukkaan parketin, siitä on iloa jokaikinen päivä. Tsemppiä, tsemppiä ja vielä kerran tsemppiä isoon projektiin.

 6. Anne

  Kiitos Terhi vinkeistä! Pian tosiaan saakin alkaa miettiä sähkösuunnitelmaa ja tosiaan, siinä on hyvä miettiä tarkkaan mihin tarvitsee mahdollisesti pistorasiaa ja vähän vielä päällekin 🙂 Meille tulee takka, mutta en usko että varaava, kun se on kaavailtu ikkunoiden eteen. Nyt meillä on tässä talossa varaava takka ja todellisuudessa sitä ei ole montaa kertaa vuodessa tullut poltettua. Ja kiitos tsempeistä! Jännittää!