Anne Melender Uusikoti

Siitä on nyt vajaa viikko kun tuotiin viimeiset tavarat talolta tänne väliaikaiskotiin ja itse muutosta tähän kotiin on muutama viikko. Paljon ei ole vielä varsinaista normaalia arkikokemusta tästä asunnosta, sillä vaikka kuinka ahkerasti olenkin purkanut tavarakasoja, ei kaikille kamppeille ole vielä löytynyt oikeaa paikkaa. Toistelen taas kerran, että en olisi ikinä uskonut miten paljon meillä on tavaraa – omat arviot menivät kyllä pahasti metsään säilytystilan suhteen.

Tässä postauksessa en kuitenkaan ajatellut päivitellä tavaramäärää tai sen karsimista (sitä on tehtävä edelleenkin), vaan pohtia sitä, miten kodin sisustus muotoutuu kompakteihin neliöihin. Tiedostan toki sen että tämä reilu 60 neliötä on kahdelle ihmiselle ihan mukava neliömäärä. Mutta kun muuttaa reilusti suuremmista tiloista kompakteihin neliöihin, väkisinkin omia ajatuksia sisustuksen suhteen täytyy pöllyyttää.

Anne Melender Uusikoti 3

Minun sisustustyylini

Pidän skandinaavisen selkeästä sisustustyylistä, mutta haluan että koti on kutsuva ja rento. Pidän sattumanvaraisista asetelmista ja ei liian harkitun näköisestä kokonaisuudesta. Siinä missä suuremmassa tilassa nuo sattumanvaraiset asetelmat loivat tunnelmaa ja koti näytti silti melko selkeältä, niin tässä kodissa on parempi rajoittaa somistuksia. Rajoitan olohuoneessa somistukset sohvapöydälle ja kirjahyllyyn.

Tällä viikolla laitettiin vihdoin taulut seinälle ja koen että taulukollaasi teki tilasta melkein suuremman oloisen, se on katseenvangitsija huoneessa ja omalla tavallaan selkiyttää kokonaisuutta kun katse hakeutuu taideseinälle. Tässä huoneessa on vain yksi ehjä seinä ja se jatkuu eteiseen saakka, ehjällä seinällä on kirjahylly ja työpiste. Tila oli siis aukkojen ja ikkunoiden ansiosta melko rauhaton, niinpä tauluasetelma jäsensi sohvalle oman paikan.

Pidän muutenkin ajatuksesta, että tiloissa on toimintojen mukaan omia ”tiloja”. Olen ryhmitellyt sohvaryhmän suuren maton ympärille ja pidän keittiön vastaisen seinän ja ikkunaseinän edustan ilmavana. Tilaan olisi mahtunut vaikkapa lipasto tai kaappi säilytystilaksi (sohvan vastapäiselle seinälle), mutta mielestäni pieni tila on kivempi kun sitä ei ole ripoteltu täyteen huonekaluja. Muutenkin karsin mielummin tavaraa, kun hankin lisää huonekaluja tavaran säilyttämistarkoitukseen.

Anne Melender Uusikoti 7

Säilytyskalusteista

Olohuoneen ainoa säilytyskaluste on Muuton korkea avohyllykkö. Pyrin tiivistämään kaiken säilytettävän tuohon yhteen hyllykköön. Pidän siitä että se on melko täynnä tavaraa ja nimenomaan tarkoituksessaan, eli kirjahyllynä. Tällä hetkellä siinä ei ole kovin ihanteellisesti meidän musiikkivehkeet, sillä kaiutinten paras paikka ei varmasti ole kirjahyllyn alahyllyllä, mutta ihan hyvin ne ovat toimineet kun kerrostalossa muutenkin kuunnellaan hiljaa musiikkia. Pitää vain käydä ostamassa kaiuttimille lyhyemmät johdot, niin hyllyn alusta saadaan johtovapaaksi. Virittimen olemme piilottaneet Iittalan Vakka-laatikkon sisälle.

Pienissä tiloissa pyrkisin välttämään lukuisia pieniä säilytyskalusteista ja keskittämään kaiken säilytettävän ennemmin yhteen kookkaaseen säilytyskalusteeseen.

Kirjojen lomaan olen asetellut joitakin koriste-esineitä luomaan kevennystä ja mielenkiintoa. Osan maljakoista ja kynttilänjaloista olen pakannut laatikkoon ja kaappiin, vaihtelen niitä sitten sieltä mielen mukaan esille. Minusta sisustusjemma on hyvä asia ja sellaiselle järjestän tilaa uudessa talossakin. En halua pitää esillä liikaa esineitä, mutta pidän siitä että voin halutessani vaihdella niitä.

Anne Melender Uusikoti 4

Anne Melender Uusikoti 5

Jätä tilaa tyhjyydelle

Ikkunan edusta saa säilyä avarana, jotta tila ei näytä siltä että kaikki paikat on tungettu täyteen tavaraa/huonekaluja. Kapea ikkunalauta on kuitenkin tulossa patterin päälle. Se siistii yleisilmettä ja siihen voin rakentaa halutessani muutaman pienen asetelman. Tarkoitus ei ole kuitenkaan täyttää koko pitkää ikkunalautaa tavaralla. Ja jos rakennan ikkunalaudalle täydemmän somistuksen, pidän vuorostaan sohvapöydän tyhjempänä. Nyt laitoin ikkunalle Menun Torso-ruukkuvalaisimen, joka mielestäni tuo hauskaa pehmeyttä koko sisustukseen. Valaisimessa on himmennin ja se antaa todella miellyttävän tunnelmavalon ilalla. Tarkoitus on siirtää tuo valaisin kirjahyllyn viereen betonikuution päälle ja nyt kuution päällä oleva toinen Menun pöytävalaisin puolestaan ikkunalaudalle.

Se että katseella on jokin avara tai tyhjä kohta huonetilassa on mielestäni ylellisyyttä. Itse en koskaan pelkää tyhjiä nurkkia tai alueita, mielummin keskitän tilojen keskiosaan kalustuksen ja jätän reuna-alueet tyhjiksi. Sama homma toimii suuremmissa ja pienemmissäkin neliöissä.

Vinkki: Järjestä kompakteissa neliöissä joku kohta tyhjäksi kaikesta kalustuksesta ja somistuksesta.

Anne Melender Uusikoti 6

Matala sohvapöytä kokoaa kalusteet yhteen

Meidän Interfacen Rondo-sohvapöytä on tavallista hivenen matalampi, se on todella hyvä valinta pieneen tilaan. Kokonaisuus näyttäisi paljon ahtaammalta korkeammalla sohvapöydällä. Matala sohvapöytä on jotenkin tosi elegantti ja siihen on kiva sommitella korkeitakin kukkakimppuja. Pidän tästä valinnasta todella paljon ja suosittelen kokeilemaan matalaa sohvapöytää. Yleisesti jos tässä ei olisi lainkaan sohvapöytää, mielestäni olohuone olisi jotenkin levottomampi. Nyt tämä pyöreä pöytä kerää nojatuolit ja sohvan ympärilleen yhdeksi tiiviiksi kokonaisuudeksi, eikä erilaiset tuolit näytä eksyneiltä.

Anne Melender Uusikoti 8

Taulujen sijoittelusta

Jos sohvan takana on taulukollaasi, niin vastapainoksi haluan pitää ruokapöydän taustan selkeänä ja en ripusta siihen tauluja. Vaihtelen pöydälle erilaisia somisteita ja näin saan rakennettua hivenen tunnelmaa vähän jopa mielestäni kolkon ruokaryhmän äärelle. Kiittelen edelleen tuota pöytävalintaa, sen väri ja koko ovat ihan nappiin tähän kotiin. Mutta on myönnettävä että tämä ruokaryhmä ei muuten ole ollenkaan oman tyyliseni. Asunnon värimaailma on itselleni hieman vieras, sen olen jo ennenkin todennut. Onneksi olohuoneen tamminen nojatuoli pehmensi kokonaisuutta mieleisekseni.

Tykkään itse sijoittaa taulut harkitusti, mielummin yhteen kohtaan paljon tauluja, kuin joka seinälle jotakin.

Anne Melender Uusikoti 9
Vintage-puuvati ja Iittalan ihanuudet sulassa sovussa pöydällä

Anne Melender Uusikoti 10

Sattumanvaraiset sommitelmat

Ikkunan edessä on nyt sattumanvaraisesti lehtipino ja viherkasvi, olen ne vaan laskenut siihen, ennen kuin keksin molemmille paremmat paikat. Mutta juuri tällaisia sattumanvaraisia juttuja haluan kotoa aina välillä löytyvänkin. Minun kotini ei tarvitse näyttää somistukselta vaan mieleiseltä ja eletyltä.

Kaikenkaikkiaan pakko todeta, että on kyllä paljon haasteelisempaa sisustaa niukkoja neliöitä ja myös siivota niitä, mutta enköhän totu tähän ja myös tilanne helpottuu kun kaikki tavarat asettuvat sopiviin paikkoihinsa. Täytyy nauttia tästä väliaikaisestakin tunnelmasta.

2 Comments

  1. Kiitos, että avasit näitä kompaktien neliöiden sisustushaasteita ja annoit hyviä vinkkejä tlojen sisustamiseen. Olet luonut niin kauniin tunnelman niin lyhyessä ajassa ja on ilo seurata kuinka kaikki löytää lopulta paikkansa.

  2. Anne

    Oi mukava kulla että sait vinkkiä näistä mietteistä. Olen aina pitänyt juuri tunnelman luomista kodissa tärkeänä, jos on kaaos, niin kun edes pieni osa kodista on kaunis ja siisti, se helpottaa jaksamista.