Anne Melender Keijukaura Resepti

Ensimmäisenä on pakko hehkuttaa tuota valoa! Oi että miten nautin kevään saapumisesta, talvi ei ole mitenkään lempparini – nyt se vielä meni rämpiessä muuton kanssa. Toisaalta, ollaan mietitty, että ihana kun varsinaiset roudausviikot osuivat pakkasiin, eikä mihinkään vetiseen loska-aikaan. Muuttoasioista asuntoasioihin; täällä odotellaan edelleen Kannustalolta muutoskuvia, kunhan ne saadaan niin rakennusprojektikin pääsee nytkähtämään.

Mutta odottaminen ei tunnu niin pitkältä, kun kotona riittää puuhaa vaikka muutto onkin tehty. Tätä vuokrakotiakin laitetaan meidän mielesiseksi pienten projektien myötä. Tavarat eivät vieläkään ole ihan löytäneet paikkaansa – tuntuu että mitä yhdestä kohdasta siirtää, se toisessa kohdassa löytyy. Eli pikku hiljaa nurkat siistiytyvät ja sisustus muotoutuu.

Olen Instagramissa esitellyt meidän kodinlaittopuuhia ja saanut monia viestejä liittyen vuokra-asunnon laittamiseen. Kaikki viestit on olleet hyvin ystävällisiä, ei ollenkaan ilkeitä – sen haluan tässä sanoa. Kiitos niistä kaikista. Joissakin viesteissä on mietitty miten jaksetaan puuhata näin paljon väliaikaisen vuokra-asunnon hyväksi ja siitä minulle tulikin muutamia ajatuksia mieleen vuokralla asumisesta.

Anne Melender Keijukaura Resepti 2

Ensinnäkin ajattelen niin, että ihan kaikki kodit ovat arvokkaita koteja, olivat ne vuokra-asuntoja tai omistusasuntoja. En mitenkään voi ajatella että kotia ei saisi tai kannattaisi laittaa mieleisekseen jos se ei ole omistusasunto. Tai jos koti on väliaikainen, miksi sitä ei saisi laittaa mieleisekseen. Vuokra-asunnossa pitää aina sopia vuokranantajan kanssa mitä muutoksia sinne saa tehdä – se on tietysti selvä asia. Monissa asunnoissa ei saa edes kiinnittää seinään mitään, etenkin näin on usein juuri remontoiduissa tai uusissa asunnoissa. Toisissa taas saa maalata ja tehdä parannuksia, kunhan näistä sopii etukäteen vuokranantajan kanssa – aina kaikesta täytyy sopia jos muutos on sellainen mitä ei voi heti vaihtaa takaisin alkuperäiseksi. Esimerkiksi vetimien vaihto on mielestäni sellainen, mihin ei tarvitse kysyä lupaa, jos kaapin oviin ei tehdä uusia reikiä. Vetimet vaihtaa helposti takaisin eikä operaatiosta jää jälkiä.

Voin palata vielä tarkemmin erilaisiin muutosparannuksiin omassa postauksessaan, teen vaikka listaa mitä me olemme täällä asunnossa tehneet, niin se jää sitten vinkiksi teille. Vinkit sopivat niin vuokra-asujalle kuin omistusasuntoonkin. Kodin kohennus toimii aina.

Anne Melender Keijukaura Resepti 3

Helpoin tapa aloittaa kodin kohennus on tietysti järjestely ja siivous. Arjen toimivuus lisääntyy kun paikat on kunnossa. Se on asia mihin ei edes tarvita lupia keneltäkään.

Koti on ihmiselle tärkeä paikka, toiset viihtyvät kotona enemmän ja toisilla koti on kenties enemmän vain paikka, jossa nukkua ja tehdä arkitoimet. Sinä itse päätät miten tärkeää kodin viihtyvyys ja toimivuus on sinun arjessasi. Minä teen töitä kotona ja muutenkin viihdymme parhaiten kotosalla. Tämä korona-aika on ollut meille suhteellisen helppo sen suhteen, ei mennä hirveästi muutenkaan missään kodin ulkopuolella. Mutta kodin merkitys on varmasti kasvanut monella entistä tärkeämmäksi. On monia pieniä asioita joilla viihtyvyyttä voi parantaa ja minusta näitä asioita voi tehdä kodin hyväksi riippumatta siitä asuuko vuokralla vai omistusasunnossa.

Helpoin tapa aloittaa kodin kohennus on tietysti järjestely ja siivous. Arjen toimivuus lisääntyy kun paikat on kunnossa. Se on asia mihin ei edes tarvita lupia keneltäkään. Mutta jos kodin nuhruisuus ottaa silmään, voi jo pienillä fiksauksilla tehdä paljon. Minusta ei kannata ajatella että koska asuu vuokralla, ei voisi vaikuttaa mihinkään nuhruisiin pintoihin. Se ajatus, että en viitsi tehdä mitään koska asun vuokralla ja vuokranantaja hyötyy parannuksista on minusta vähän turha. Jos koti tulee mieleisemmäksi, se on itselle hyvä ja aina vaan bonus, jos siitä joku muukin hyötyisi. Me esimerkiksi ollaan laitettu parannuksiin muutamia satasia ja vähän omaa aikaa. Kukaan ei ihmettelisi jos oltaisiin käytetty tuo aika ja raha vaikkapa stay cationiin hotellissa. Mutta kun se aika ja raha on käytetty vuokra-asuntoon, niin se on aiheuttanut ihmetystä. Tämä on meidän koti, vaikka onkin vuokra-asunto ja vielä väliaikainen.

Anne Melender Keijukaura Resepti 4
Upea tuoli on Made by Choisen ja hankittu PopÅ:n kautta – tästä lisää myöhemmin!

Anne Melender Keijukaura Resepti 5

Sisustuskevennys

Välikevennyksenä voisin esitellä tuon ihanan Bondenin tyynyn, jonka sain merkiltä ystävänpäivälahjaksi. Olen ihaillut Bonden Livingin tekstiileitä pitkään ja minulla on ennestään yksi tyyny ja torkkupeitto heidän kokoelmistaan. Tämä tyyny on syntynyt Bondenin Zero-waste -mallistosta, jossa on hyödynnetty heidän ylijäämätekstiileitä.

Bondenin käyttämä villa on kotimaisen lihantuotannon sivuvirroista saatava lampaanvilla. Voitteko uskoa että 70% siitä menee hävikkiin, sitä hävitetään mm. polttamalla. Bonden hyödyntää tätä villaa ja se on aivan mahtavaa – sillä villan ominaisuudet ovat aivan vertaansa vailla. Kaikki Bondenin tuotteet ovat myös hiilineutraaleita. Ihailen suuresti Katin omistautumista tähän mallistoon ja suunnitteluun, alkaen eettisistä arvoista ihan sinne visuaalisuuteen saakka.

Anne Melender Keijukaura Resepti 6

Vuokra-asunto vai omistusasunto?

Eräs seuraajani pyysi minua pohtimaan sitä että hankkiako omistusasunto vai asua vuokralla. Minusta asiaan ei ole eikä voi olla yksiselitteistä vastausta. Kaikilla ei ole mahdollisuutta hankkia omistusasuntoa elämäntilanteen vuoksi, tai sitten ei ole halua hankkia omistusasuntoa. Yhtä arvokasta on asua vuokralla. Toivon että vuokralla asuvat myös arvostaisivat kotiaan – huomaan tässä vuokratalossa asuessa, että valitettavasti monesti näin ei näytä olevan. Onneksi vuokralla asumisesta puhutaan enemmän ja se on hyvä ja varteenotettava asumismuoto. Isojen vuokranantajien asunnoissa on huolehdittu kaikesta hyvin, on ohjeistukset ja yhteyshenkilöt. Monesti käytännön asioita on helppo hoitaa, koska asukkaita arvostetaan – se tunne itsellä ainakin on. Yksityisissä vuokranantajissa on toki enemmän hajontaa, sillä ei ole mitään yleistä normia (paitsi laki). Pitäisi muistaa että vuokralainen on asunnon omistajalle tärkeä maksava asiakas.

Mutta silti minä olen sitä mieltä, että jos on mahdollista, niin omistusasunto on hyvä valinta. Koska itse ajattelen, että siinä kartuttaa varallisuutta itselleen joka kuukausi. Silloin kun on mahdollista hankkia omistusasunto niin sen itse valitsisin. Mutta tämä olisi taas oma pohdintansa.

Anne Melender Keijukaura Resepti 8

Tämä teksti oli ehkä vähän itsestäänselvyyksien toistamista. Mutta pointti oli kaiketi se, että kaikki kodit ovat arvokkaita ja niitä saa ja kannattaa huolehtia. Kukin valitsee itselleen sopivan tavan laittaa omaa kotiaan. Sinä tiedät miten sinulla on hyvä olla.

4 Comments

  1. Olipa hyvä kirjoitus 🙂 Hienoa, että nostit tämänkin näkökulman asiasta. Olemme asuneet vuokralla ja omistusasunnossa ja jokainen niistä on ollut koti isolla KOOLLA ja jokaisesta on tehty viihtyisä, meidän näköinen.

  2. Kiva postaus ja olisi mukava kuulla mitä parannuksia olette tehneet! Myös me ollaan asuttu sekä vuokralla että omistusasunnossa ja aina olen niissä muutoksia tehnyt. Ja aina olen arvostanut kotiani olipa se mikä asumismuoto tahansa!

  3. Anne

    Kiva kuulla että pidit jutusta 🙂 Todellakin, koti on koti aina!

  4. Anne

    Kiva kuulla 🙂 Voisin tosiaan tehdä ihan oman postauksensa kaikista pienistä parannuksista, jää sitten kätevästi muistiin tänne. Kyllä kotia kannattaa arvostaa <3