Anne Melender Omakotitaloprojekti

Laitoin jokin aika sitten Instagramissa kyselyn liittyen meidän rakennusprojektiin. Kysymyksiä tuli mukavasti ja vastailen nyt niihin tässä postauksessa. Yhdistelin kysymyksiä, moni kysyi samoja asioita. Onpa mukava samalla itsekin pohtia projektia, se on toki vielä alkutekijöissään käytännön tasolla, mutta meidän mielessä ja suunnitelmissa jo hyvin hallussa. Niin ja meidän talon nimi on Villa Woods – ei kovin omaperäistä, mutta kun se kerran on metsässä niin olkoon nimi sen mukaan.

Seuraa projektia Instagramissa: @talovillawoods

Onko tontti kaava- vai haja-asutusalueella?

Tontti sijaitsee kaava-alueella uudehkolla omakotialueella. Kivaa tässä alueessa on se, että siellä on suurin osa taloista jo valmiita, kuten meidän naapurissa. Nähdään jo miltä alue kokonaisuudessaan näyttää. Yksi syy tontin valintaan oli sijainnin lisäksi myös se miltä alueen fiilis ja siisteys näyttää.

Tontin koko?

Tontti on noin 1620 neliötä ja rakennusoikeutta on reilut 330 neliötä. Meillä siis jää paljon käyttämättä rakennusoikeudesta.

Mitä kautta löysitte sopivan tontin?

Tämä on kunnan tontti ja löysimme sen ihan etsimällä lähialueiden tonttitarjontaa. Kävimme läpi kaikki yksityisten ja kuntien tontit. Tsekkasimme eri alueita, miltä ne tuntuivat ja mikä oli meille paras sijainti. Lopulta meillä oli muutama vaihtoehto ja sitten mietimme mihin tontille kaavailemamme talo parhaiten istuisi ilmansuuntien/valon kulun suhteen ja missä olisi myös näkymien kannalta kivoin maisema tarjolla olevista.

Pysyttekö samalla alueella?

Ei vaan siis muutetaan ihan toiseen suuntaan. Meille parempaan sijaintiin. Hirvensalo on kyllä ihana paikka, se ei ole syy vaihtaa maisemaa.

Anne Melender Omakotitaloprojekti 5
Mulla on tapana istua lattialla sohvapöydän ääressä ja tuhertaa luonnoksia

 

Mihin rakentuu?

Ymmärrätte varmaankin etten halua ihan tarkkaa sijaintia kertoa, mutta eri suunnalle kuin missä aiempi talomme oli. Meille sijainti oli tärkeä ja tämä tulevan talon paikka toimii arjessamme paremmin kuin vanha.

Paljon neliöitä tulee?

Neliöitä tulee olemaan vajaa 120, ihan tarkkaa pohjaa ei ole lyöty vielä lukkoon. Makkareita tulee kaksi kappaletta.

Budjetti kokonaisuudessaan?

Budjettiakaan en tarkemmin tässä lähde erittelemään. Mutta tarkoitus on rakentaa järkevästi ja kompaktisti, emme halua mitään hulppeaa tai näyttävää taloa. Ennemminkin noudatamme valinnoissa ”hiljaista luksusta” – termi joka minulle kuvaa luonnonmateriaalien ja ajattomien valintojen kauneutta. Sellaista joka ei hyppää silmille, mutta jonka aistii jollain tavalla. Hups, taisin harhailla budjettikysymyksestä ihan muille raiteille.

Mikä lämmitysmuoto tulee?

Ei ole lyöty sitä lukkoon, mutta luultavimmin maalämpö.

Onko tuleva talo valkoinen mustalla katolla ja ränneillä?

Ei ole musta eikä valkoinen. Tavoitteena olisi kaunis vaaleanharmaa sävy. Katto olisi musta (ellei saa sinkittynä, se olisi ihana). Haluttaisiin että myös ikkunoiden karmit ja rännit olisivat samaa vaaleaa harmaata kuin talo.

Anne Melender Omakotitaloprojekti 2

Aiotko julkaista pohjapiirrosta?

Ensin ajattelin että en julkaise, mutta miksen julkaisisi. Eli kunhan se valmistuu niin varmasti julkaisen. Aluksi se oli niin henkilökohtainen kun on sen itse vääntänyt, mutta olisin vaan iloinen jos joku muukin tykkäisi siitä, eihän se oo mitenkään multa pois. Tai toisaalta miksen näyttäisi muutenkaan.

Jätättekö luontoa talon ympärille?

Se olisi suuri toive, että voitaisiin säilyttää kaunista metsäpohjaa rakennuksen ympärillä. Riippuu paljon miten maan korkeudet yms. menevät. Mutta pyritään siihen.

Noista räystäistä, huolettaako lyhyet räystäät?

Ei huoleta yhtään, luotan Kannustalon ammattitaitoon näiden teknisten asioiden suhteen.

Anne Melender Omakotitaloprojekti 4

Miksi ei tule saunaa?

Koska me ei viime vuonna saunottu kun ehkä kolme kertaa. Meidän on turha tehdä kompakteihin neliöihin saunaa. Priorisoidaan ennemmin väljällä kylppärillä, jossa amme korkean ikkunan edessä. Tehdään mahdollisesti myöhemmin pihasauna. Meillä on myös lähistöllä saunamahdollisuus, joten jos pari kertaa vuodessa tekee mieli saunoa niin päästään saunomaan kyllä.

Mitkä arvot edellä teette valintoja?

Kohtuullisuus, käytännöllisyys, onnellisuus, ekologisuus ja maltillisuus. Toivotaan että talosta tulee ajaton ja aikaa kestävä, että se ikääntyy kauniisti ja että se on muunneltavissa seuraavankin omistajan toiveisiin. Että se on rakennettu niin hyvin kuin mahdollista ja että pintamateriaalit kestävät käyttöä ja niistä huolehditaan. Myös visuaalisesti ajaton ja pitkäikäinen kiinnostaa.

Kiinteä kirjahyllysuunnitelma kiinnostaa kovasti!

Oi, en malta odottaa itsekään sitä ja sen suunnittelemista. Laitan toki sitten siitäkin kuvia ja idiksiä someen.

Suunnitteleeko ja tekeekö joku teidän pihan?

Näillä näkymin suunnitellaan itse ja lähipiiri auttaa. Meillä on jo siitäkin aika hyvä visio, koska ajatellaan että pihapiiri on osa kotia ihan kuin sisätilatkin. Pihan toiminnot ja alueet on suunniteltu samalla kuin sisätilojenkin käyttö ja layout.

Teettekö miten paljon itse vai tuleeko talo muuttovalmiina?

Meille tulee sisustusvalmis talo, joten sisätöistä vastataan sitten itse. Jännää!

Anne Melender Omakotitaloprojekti 6

Koska on toiveissa muuttaa uuteen taloon?

Toivotaan että noin vuoden päästä voitaisiin muuttaa. Villa Woods olisi ihana saada keväällä valmiiksi.

 

2 Comments

  1. Henkeä pidätellen odotan tätä matkaa ihanaan unelmaanne, siitä tulee huikean ihana!

  2. Anne

    Oi miten kauniisti sanottu ja kiitos että olet seurailemassa <3