”kaupallinen yhteistyö Sinituote ja Asennemedia

Anne Melender Muuttosiivous 12

Täällä on talon tyhjennys ja muutto sujunut pitkän kaavan mukaan, aika rivakasti kuitenkin. Mutta koska olemme pelanneet tähän aikaa reilusti, voin myöntää että hommaa on tehty nyt jo iäisyydeltä tuntuvan ajan. Omakotitalon tyhjennys on paljon suurempi juttu kuin itse ajattelinkaan. Tiesin että vajaan kymmenen vuoden aikana autotalliin ja varastoon on kertynyt tavaraa. Lisäksi tietysti se muu säätö, kun muuttaa puolet pienempiin neliöihin ja kerrostaloon. Tässä jutussa en kuitenkaan keskity enempää tavaran siirtämiseen (vaikka siitä riittäisi juttua paljon), vaan muuttosiivoukseen, joka on tehtävä muuttaessa sekä lähtiessä että saavuttaessa.

Kun jättää asunnon toiselle, on sieltä siivottava omat liat ja jäljet. Toisaalta, uuteen osoitteeseen muuttaessa haluaa yleensä itse vielä siivota paikkoja, vaikka edellinen olisikin tehnyt muuttosiivouksen lähtiessään. Ihmisillä on myös hyvin erilaisia siisteyskäsityksiä. Se mikä jollekin on oikein siistiä, voi (etenkin tällaiselle nysvärille) olla vähän suurpiirteistä ja se tarkoittaa jynssäämistä.

Anne Melender Muuttosiivous 6
Suurien pintojen pyyhintä sujuu helposti pikasiivousliinoja ja staattisia liinoja hyödyntäen. Lattialle valitaan oikeanlainen moppi.

Olen siitä vähän hassu, että nautin siitä että pääsen puhdistamaan nuhruisia pintoja. Otin teidät Instagramissa mukaan kun siivottiin tätä vuokrakotia ja voi miten tykkäsitte niistä touhuista. Sain aivan valtavasti viestejä ja kysymyksiä mitä tein missäkin kohdassa siivousta. Tässä postauksessa summaan yhteen vähän ajatuksia ja ohjeita muuttosiivouksesta.

Itse ajattelen kaikissa siivoustöissä käytännöllisyyttä ja sitä että siivous sujuu kaikkein näppärämmin, kun tietää mitä välineitä käyttää apuna siivotessa. Sinituotteen välineisiin voin luottaa ja tiedän miten huolella kotimaisessa perheyrityksessä siivousvälineiden suunnitteluun ja tuotekehitykseen panostetaan. Tottakai siivous sujui mainiosti laadukkailla työvälineillä.

Seinät ja lattiat pyyhittiin SINI:n pölyliina laminaatille -liinoilla ja pestiin SINI:n laminaattimopilla. Pölymiekka avusti ahtaissa paikoissa ja yläpölyissä.

Anne Melender Muuttosiivous 8
Seinät on näppärä käydä läpi pölystä mopin ja staattisen pölyliinan avulla.

Lähtösiivous

Kun luovutat kodin seuraavalle, on tarkoitus, että sinne voisi periaatteessa tuoda tavarat sisälle ja alkaa nauttia uudesta kodista. Se tarkoittaa melko perusteellista siivousta ja pintojen huoltamista. Itse suunnittelen lähtösiivouksen tämän listan perusteella:

-Pölyjen pyyhkiminen kaikilta pinnoilta; tarkoittaa yläpölyjä, venttiileitä, listoja, seiniä jne. eli kaikkia pintoja.

-Kaapistojen pyyhkiminen sisältä ja päältä. Ensimmäisenä tietysti puhdistetaan kaapit pölystä ja roskasta. Kaapin ovien pyyhkiminen on myös tärkeää, ei ole mukava jättää tuhruisia sormenjälkiä seuraavien jynssättäväksi.

-Kylpyhuoneen, saunan ja wc:n perusteellinen pesu – lattiakaivojen puhdistus kuuluu tähän.

-Kodinkoneiden puhdistus ja pyyhintä myös takaa (pesukone ja jääkaappi). Astianpesukoneeseen ja pyykinpesukoneeseen kannattaa tehdä puhdistusohjelmat ja putsata sihdit.

-Ikkunoiden pesu mikäli mahdollista, talvella se voi olla haasteellista.

-Väliovien ja ulko-oven pesut.

-Lattioiden pesu ja listojen pyyhkiminen.

-Venttiilien ja muiden suodattimien vaihto ja puhdistus.

Anne Melender Muuttosiivous 3
Likaisten ja pinttyneiden pintojen pesussa sieni ja nysväri ovat tehokkaita välineitä.

Tulosiivous

Periaatteessa tässä käydään ihan sama lista läpi kun lähtösiivouksessa. Joskus pääsee vähällä, jos edellinen on omannut samanlaisen siisteyskäsityksen, riittää että pyyhkäisee pinnat mieleisekseen kevyellä kädellä. Myönnettävä on myös, että lähtösiivouksessa usein on niin väsynyt muuttorumbasta, että ehkä se siivousinto ei ole ihan niin suuri kuin silloin kun muuttaa uuteen ja katselee toisen jättämiä pintoja. Joten yleensä varmasti löytyy jotakin mikä on edelliseltä jäänyt huomiotta ja se on varmasti tavallaan myös inhimillistäkin.

Meidän vuokra-asunto on aika hiljattain remontoitu monin paikoin, vanhaa täällä on vaatekaapistot ja kylpyhuone, muuten seinät, lattiat ja keittiö on hiljattain uusittu. Muuttosiivous oli tehty ihan mukiinmenevästi, mutta meidän siivousintoilijoiden näkökulmasta kuurattavaa löytyi. Etenkin 90-luvun kaapistot ja listat yms. olivat sellaisia, mihin kunnollinen jynssäys teki ihmeitä. On myös hyvin tavallista, että erilaisia pinttymiä ei saa pois ihan vaan märällä liinalla pyyhkimällä, vaikka apuna olisi pesuainettakin, joten vaikka ne olisi siivottu, näyttää pinta nuhruiselta. Oikeilla välineillä tulee huima ero siivouksen lopputulokseen.

yleensä varmasti löytyy jotakin mikä on edelliseltä jäänyt huomiotta ja se on varmasti tavallaan myös inhimillistäkin

Anne Melender Muuttosiivous 5

Muuttosiivouksen tärkeimmät välineet

mikrokuituliinat (näitä kannattaa varata pino)

kylpyhuonepesin

pölymiekka

Sini-sanko

sienet ja sieniliinat

pikasiivousliinat

staattiset liinat

lattiamoppi

ikkunanpesuvälineet

Anne Melender Muuttosiivous 10
Minulla oli pino vanhoja Sinituotteen mikrokuituliinoja, joilla hankasin 90-luvun kaapeista pinttyneet liat pois. Ovista tuli aivan freesit.
Anne Melender Muuttosiivous 4
Mikrokuituliinalla lähtee ovista tehokkaimmin lika, kun liina on kuiva ja se nihkeytetään sumuttamalla vettä tai yleispuhdistusainetta. Näin ei myöskään pintaan jää pyyhintäjälkiä.

Mikrokuituliinan voima

Haluan nostaa erityisesti mikrokuituliinan esille tässä yhteydessä. Puhtaita mikrokuituliinoja kannattaa varata siivoukseen kunnon pino. Mikrokuituliinalla voi puhdistaa melkein mitä tahansa pintaa ja sen teho puhdistaa pinttynyttäkin likaa ilman järeitä pesuaineista. Mikroliinojen pinnassa on koukkumainen rakenne, joka kaappaa likaa itseensä kun sillä pyyhitään pintaa. Paras puhdistusteho on vain hitusen nihkeäksi kosteutetulla liinalla. Liina tavallaan hankaa pinnan puhtaaksi, se tekee samaa kuin hankaavat pesuaineet, mutta hellemmin pintaa vioittamatta. Mikrokuituliinat kannattaa pestä aina erillään tavallisesta pyykistä, ettei niiden ominaisuudet heikkene, nimittäin ne kaappaavat myös pesukoneessa itseensä muita kuituja ja siten menettävät tehoaan.

Anne Melender Muuttosiivous 2
Pyyhkäisin kaapit sisältä ensin SINI:n kostealla pikasiivousliinalla, sitten jynssäsin ne yleispesuaineella nihkeytetyllä mikroliinalla – pinttymiin käytin kosteaa sientä ja yleispesuainetta apuna. Kuvasta näkee miten hyvin mikroliina kerää pinttymiä itseensä.

Siivouksessa myös pikasiivousliinat ja staattiset liinat ovat mainio apu. Kun pyyhitään oikein pölyisiä ja rasvaisia paikkoja, kannattaa ensin käyttää kuivia liinoja, jotka tehokkaasti poistavat niin nokipölyä, rasvaa ja roskaa. Esimerkiksi keittiökaappien päällisiä tai ikkunanpesussa ikkunan välejä pyyhittäessä. On aina mukavampi pestä esipuhdistettua pintaa. Myös kosteat pikasiivousliinat ovat näppäriä siistien pintojen nopeaan pyyhkimiseen.

Anne Melender Muuttosiivous 14
Pinttyneimmätkin sormenjäljet lähtevät pinnoista sienipesulla ja nihkeällä mikroliinalla.

Näppärät sienet

Olen viimeaikoina ihastunut myös sienten käyttämiseen silloin kun pinta vaatii kosteapesua. Sienessä on hyvä kitka ja sienen avulla pesuainettakin tarvitaan vähemmän. Siivouksen lopuksi sieni on helppo huuhdella kunnolla, puristaa ja jättää kuivumaan ilmavasti. Sienipesun jälkeen pinta kuivataan aina mikroliinalla, näin pinnalle ei kuivu mitään pesujälkiä. SINI:n yleissienipaketti on hyvä olla aina kaapissa. Itse käytän kotona sientä moniin eri tarkoituksiin, tiskauksenkin.

Anne Melender Muuttosiivous Kylpyhuone 2
Millainen tahansa kylpyhuone on kiva, jos se on oikein puhdas.
Anne Melender Muuttosiivous 11
SINI:n kylpyhuonepesin on tehokas ja näppärä, sillä ulottuu pesemään seinäpinnat katon rajastakin varren avulla.

Kylpyhuoneen pesu

Kylpyhuoneen pesussa on muutama niksi. Ihan ensimmäisenä pestävä pinta kannattaa kastella, näin saadaan suojattua kaakeleiden saumat, jotka ovat herkkiä pesuaineille ja voimakkaalle hankaukselle. Valitaan pesuaine lian mukaan (näistä tulee erikseen ohjeita myöhemmin), karkeasti sanoen emäksinen yleispesuaine lialle ja hapan kalkkisaostumille. Kannattaa kuitenkin aina aloittaa pesu emäksisellä yleispesuaineella ja laadukkailla työvälineillä. Sen jälkeen vasta kokeilla mahdollisiin kalkkijäämiin omia aineita ja mekaanista puhdistusta.

SINI:n varteen kiinnitettävä kylpyhuonepesin on etenkin muuttosiivouksessa kätevä, kun pintaa on paljon ja pesun haluaa tehdä joutuisasti. Karkea sieni puhdistaa pintaa tehokkaasti. Myös laudepesuri on kätevä kylpyhuoneen pintoja pestessä. Sillä pääsee hyvin myös saumoihin käsiksi. Pintoja kannattaa alkaa pestä alhaalta ylöspäin, etenkin jos pesusta on aikaa ja pinta on likainen – toki tyyli on vapaa. Pesun jälkeen huuhtelu ja kuivaus lastalla ja SINI:n kylppäriliinalla.

Muihin kylpyhuoneen kalusteisiin ja tasoihin mikrokuituliina on mainio pesu/kiillotusväline. Nythän Sinituotteella on kätevästi eri tiloihin omat mikrokuituliinansa, joissa lukee käyttökohde.

Mielekkäimmältä siivous tuntuu kun tietää mitä tekee ja kun lopputulosta voi ihailla työn edetessä. Sitäpaitsi on mukava tunne luovuttaa puhdas koti eteenpäin ja mitä kivointa myös aloittaa oma elämä uudessa kodissa puhtailla pinnoilla.

6 Comments

 1. Hei! Onko tuo kuvissa näkyvä kattovalaisin Radiohus? Minkä kokoinen mahtaa olla? Kaunis<3

 2. Seijahannele

  Hei, aiheesta kolmanteen; kertoisitko mistä olet ostanut kukkaruukun, jossa kasvaa suurensuuri peikonlehti (joka on nyt Hennan kotona)? Olen pitkään metsästänyt tuloksetta kookasta ja tukevaa ruukkua joka olisi myös kaunis.

 3. Anne

  Heippa! Kysymäsi kukkaruukku on ostettu Plantagenista, se taitaa olla heidän omaa mallistoa. 🙂

 4. Anne

  Heippa, joo se on Radiohus 🙂 Tämä on se 25 cm -kokoinen versio.

 5. Hei, melamiinilevyjen päädyt jää kuluneen näköiseksi mutta muistelen että mainitsit sen olevan likaa silti. Millä sen saa pois?

 6. Anne

  Jos se on likaa, niin yleispesuaineella ja kuivalla mikroliinalla hinkuttamalla. Jos se ei tepsi, niin voi ottaa avuksi vielä kostean sienen ja sitten viimeistellä kuivalla mikroliinalla 🙂