”kaupallinen yhteistyö Vepsäläinen Oy ja Asennemedia

Anne Melender Torun Matto2

Olen esitellyt teille Instagramissa jokin aika sitten meidän olohuoneen uuden Linie Designin Torun-villamaton, jonka olen saanut osana kaupallista yhteistyötä Vepsäläisen kanssa. Matto on herättänyt valtavan paljon kysymyksiä, samoin kuin muutkin kotimme matot. Ymmärrän hyvin, sillä matto on kodin ilmeen viimestelijä – miltä tilat näyttäisivät ilman mattoja ja tekstiileitä.

Päätimme yhdessä Vepsäläisen kanssa koota ajatuksia maton valinnasta ja sijoittelusta – eli miten valita oikeanlainen matto. Koostan tähän postaukseen mitä materiaaleja matoissa käytetään ja minkälaisia ominaisuuksia näillä materiaaleilla on. Maton koko askarruttaa usein, kuinka siis valita oikea koko. Miten maton tunnelmalla voi vaikuttaa sisustuksen ilmeeseen, olen sitä mieltä että pelkkä väri tai kuviointi ei luo tunnelmaa, vaan se syntyy myös maton struktuurista ja materiaalista.

Kyselin myös Instagramin puolella seuraajiltani mitä he haluavat tietää matoista ja olen käyttänyt näitä kysymyksiä pohjana koostaessani tätä tekstiä. Kiitos kaikille jotka laittoivat kysymyksiä!

Anne Melender Torun Matto 4

Matto tunnelman luojana

Vaikka käytännöllisyys onkin tärkeä ominaisuus matossa, lähtisin miettimään ensimmäisenä millaista tunnelmaa matolta haetaan. Halutaanko tilaan esimerkiksi selkeyttä ja neutraalia tunnelmaa, ilman että matto on pääosassa, vaan että se ainoastaa nivoo tilaa yhteen ja viimeistelee sisustuksen. Kenties huone kaipaa väriä ja kontrastia, silloin matolla voi vaikuttaa yleisilmeeseen huomattavasti. Joskus kokonaisuus kaipaa ripauksen luksusta ja näyttävyyttä, tällöin oikein valittu matto voi tuoda juuri sen toivotun fiiliksen.

Maton tunnelmaan vaikuttaa paljon maton materiaali ja struktuuri. Villamatot ovat pehmeitä ja luonnonläheisiä, viskoosi- ja polyestermatot ovat usein joko graafisia tai selkeitä, ylellisiäkin omalla tavallaan. Paperinarumatot ja luonnonkuitumatot taas rennon rouheita.

Anne Melender Torun Matto 6
Woodnotesin San Francisco -matto – maton kuviointi tuo eloa sisustukseen

Minusta on siis hyvä mattoja tutkaillessa miettiä sitä minkälaista kokonaisilmettä haluaa mattovalinnalla omaan kotiin. Kun on itselleen luonut jonkinlaisen mielikuvan tyylistä, voi alkaa perehtyä mattojen materiaaleihin ja hoito-ominaisuuksiin. Kaikki matot eivät todellakaan käyttäydy samalla tavalla – ei huoltamisen suhteen, mutta eivät myöskään käytön suhteen.

Anne Melender Torun Matto 5
Paperinarumatto on Woodnotesin San Francisco ja Villamatto Linie Designin Torun
Anne Melender Torun Matto 10
Eläinperheessä on omat haasteensa, olen kokenut villamaton puhdistettavuutensa takia melle mieleiseksi.

Materiaaleista ja niiden ominaisuuksista

Villamattoja on sekä pitkänukkaisina, että tiiviiksi kudottuina. Villa on luonnostaan rasvainen materiaali, joten se hylkii hyvin likaa ja siitä on helppo puhdistaa paikallisesti erilaisia tahroja. Villassa on myös itsestään puhdistuva ominaisuus; jos tahrasta on jäänyt puhdistuksen jälkeen pieni jälki, se kuluu usein käytössä näkymättömäksi. Villamatot kestävät yleensä hyvin myös vesipesua, etenkin laakavesipesua, missä pinta kastellaan ja vesi imetään heti pois pinnalta. Mutta jotkut villamatot voidaan pestä ammattipesulassa ihan kunnon konepesussakin. Tarkista aina matosta valmistajan ohje. Villamatoista, etenkin villanukkamatoista, irtoaa aluksi helposti villaanöyhtää. Se on materiaalin ominaisuus ja tämän pitäisi helpottaa ajan kuluessa.

Viskoosimatot ovat silkkisen pehmeitä tunnultaan ja usein ne ovat ns. tuftattuja matalanukkaisia mattoja. Viskoosimatto ei kestä vesipesua, sillä materiaali on helposti kutistuva.

Polyestermatot ovat helppohoitoisia ja usein niitä valitaan lapsi- ja eläinperheisiin. Matto kestää yleensä vesipesua ja kovaa kulutusta. Mutta koska materiaali on ”muovia”, se on pikkuisen sähköinen ja vetää helposti itseensä likaa. Samoin jotkut tahrat saattavat pinttyä helposti niihin kiinni, vaikka reagoisi vahinkoon heti.

Anne Melender Torun Matto 12

Luonnokuitumatot, kuten sisal, hamppu ja juutti ovat aluksi karkeita, mutta pehmenevät hieman käytössä. Näistä sisal on puhdistettavuudeltaan helpoin, sillä se sisältää kuituna niin paljon vettä, että se hylkii likaa ja siinä on vesipitoisuuden ansiosta samaa itsepuhdistumisominaisuutta kuin villassa. Luonnonkuitumattoja ei voi vesipestä, sisal kutistuu helposti ja siihen tulee kupruja. Hamppu ja juutti taas kuivuvat niin hitaasti, että se saattaa olla ongelma vesipesussa.

Paperinarumatot ovat kiitollisia puhdistettavia, niihin ei tartu helposti lika, pöly ja roskat lähtevät vaivattomasti pois. Tahrat lähtevät usein parhaiten kuivana rapsuttelemalla. Paperinarumatto ei kestä vesipesua, mutta oikein hoidettuna, se harvoin likaantuu niin että se kaipaisi pesua.

Vinkki: Vepsäläisen sivuilla on hyvä artikkeli mattojen hoidosta; tässä artikkeli.

Anne Melender Torun Matto 8
Pyöreä matala sohvapöytä on Interfacen Rondo

Matoissa on yleisiä standardikokoja, jotka on mietitty huolella ja hyviksi havaittu

Miten valita oikean kokoinen matto

Mattojen oikeasta koosta puhutaan paljon. Matoissa on yleisiä standardikokoja, jotka on mietitty huolella ja hyviksi havaittu. Etenkin oleskelutilojen matoissa standardikokoiset matot ovat usein ihan hyvin toimivia. Olohuoneissa yleisimmät vakiokoot ovat 170×240 cm ja 200×300 cm. Itse miellän olohuoneen maton istuinryhmän rajaajaksi, jonka ympärille kalusteet kannattaa koota. Mielestäni 200×300 cm -kokoinen matto on yleisimmin hyvä valinta normaalikokoiseen olohuoneeseen. Jos on kulmasohva, koko voi olla pienempi.

Jos ruokapöydän alle haluaa maton niin sen olisi hyvä olla vähän pidempi kuin pöytä ja niin että kun tuolit ovat pöydän alla, ne mahtuvat vaivatta maton sisäpuolelle. Jotkut sanovat, että maton pitää olla niin leveä, että tuolit mahtuvat istuttaessa maton päälle, mutta minusta tällöin huonetilan on oltava niin suuri, että maton ympärille jää myös tyhjää lattiatilaa, muuten matto näyttää helposti liian kookkaalta, suhteessa pöytäryhmään. Tässäkin on helppo käyttää standardikokoisia mattoja, esimerkiksi 200×300 cm matto on yleensä hyvä noin 180 – 240 cm pitkien pöytien parina. Sananen ruokapöydän alle tulevista matoista; itse olen sitä mieltä että usein ruokaryhmä on kivempi ilman mattoa. Jos ruokaryhmä tulee suureen avaraan tilaan, jossa halutaan erottaa selkeästi ruokailualue, silloin se onnistuu maton avulla ja matto on perusteltu, muuten mielestäni matto ei ole pakollinen – ellei sitten halua luoda sen avulla erityistä tunnelmaa.

Makuuhuoneessa voi olla joko suuri, osittain sängyn alle menevä matto, tai sitten pienempi sängyn jalkopäätyyn tai sivuille tuleva matto. Sängyn jalkopäätyyn tuleva matto on kaunis kun se on pidempi kuin sängyn leveys.

Eteisen ja keittiön mattojen koot kannattaa miettiä sen lattia-alueen mukaan mihin maton haluaa sijoittaa. Maton ei tarvitse olla välttämättä koko halutun alueen pituinen, se voidaan sijoittaa ns. alueen keskelle. Mutta ei kannata valita liian pientä, jos empii niin mielummin hitusen suurempi. Eteisessä maton ei tarvitse päättyä symmetrisesti kulman tai oven kohdalle, epäsymmetria on usein jopa parempi ratkaisu.

Tarvittaessa Vepsäläiseltä voi tilata mattoja myös haluamassaan koossa, tällöin kannattaa ehdottomasti pyytää koon valintaan apua ammattitaitoiseltä myyjältä. Mittatilausmatto on satsaus ja kannattaa miettiä tarkasti, että tulee varmasti hyvä kokovalinta.

Anne Melender Torun Matto 7
Kuvan nojatuoli on Adean Bonnet Club ja verhoiltu Orsetto-kankaalla

Maton sijoittaminen olohuoneessa

Olohuoneessa matto kannattaa sijoittaa osaksi oleskeluryhmää, eikä ns. keskelle huonetta omana elementtinään. Sommittelu on helppo aloittaa asettamalla matto ensin sohvan kanssa hyvään asetelmaan. Mielellään niin, että sohvan pitkä sivu ja maton pitkä sivu ovat samansuuntaisesti ja sohvan etujalat ovat maton päällä. Sitten on helppo koota nojatuolit, sohvapöytä, rahi yms. pienemmät elementit myös tiiviisti maton ympärille. Kaikkien huonekalujen ei tarvitse mahtua kokonaan maton päälle, se toimii jos tila on niin suuri, että matto rajaa oleskelualueen ikään kuin omaksi huoneekseen. Normaalikokoisessa olohuoneessa liian suuri matto näyttää helposti raskaalta ja epäsuhtaiselta. Kulmasohvan ja vastakkain aseteltujen sohvien kanssa voi menetellä niin että osa matosta on sohvan alla. Tässäkin silmä sanoo mikä toimii, joskus maton ei tarvitse mennä ihan sohvan alle saakka, vaan riittää että se on hyvin lähellä sohvaa, tämä etenkin jos tila on ilmava.

Jos mietit maton kokoa ja sijoittelua, voi rajata lattiaan maton maalarinteipin avulla. Rajaamalla alueen näkee helposti mikä mattokoko ja missä kohtaa se toimii sinun kodissasi parhaiten.

Jos oleskelutiloihin tulee kaksi mattoa lähekkäin, esimerkiksi toinen sohvaryhmään ja toinen ruokapöydän alle, niin voisi ajatella että toinen on melko selkeä ja tiivispintainen ja toinen taas struktuuriltaan erilainen. Se näyttää paremmalta että toinen matto on pääosassa ja toinen huomaamattomampi tyyliltään.

Anne Melender Torun Matto 3

Minun mattovalintani

Vepsäläisen verkkokaupassa on kattava valikoima mattoja kaikenlaisiin tunnelmiin ja tarpeisiin. Minä tilasin oman mattoni pelkän kuvan perusteella. Tiesin haluavani villamaton, koska se on oma lempimateriaalini matoissa ja tiedän että meidän koiraperheessä se toimii loistavasti. Aikaisemmin meillä oli kudottu tiivis villamatto ja tällä kertaa halusin vähän erilaista, rennon kutsuvaa ilmettä. Linie Designin matoista minulla on työn puolesta pitkä ja hyvä kokemus, joten tiesin että pidän heidän mattojen laadusta ja fiiliksestä. Torun-matto muistuttaa klassisia paimentoilaisvillamattoja, mutta samalla se on vähän modernimpi ja kevyempi. Matosta lähtee kyllä runsaasti villaa, mutta se näkyy enemmänkin silloin kun imuroi ja kurkkaa imurin suutinta. Sileistä villamatoista ei villaa irtoa samalla tavalla kuin tällaisista pitkänukkaisemmista. Villamatoissa valkoinen väri on aina hiukan kellertävä, sillä villaa ei valkaista, mutta minusta se on hyvä asia, koska meillä on valkoinen sohvapöytä ja sohva, lämpimän valkoinen matto tuo niihin pehmeyttä.

Miettisin kodin mattovalintoja myös eräänlaisena kokonaisuutena. Itse pidän siitä että matot sopivat jollain tavalla keskenään yhteen, vaikka olisivatkin eri tiloissa. Meillä on eteisessä sisalmatto, keittiössä Woodnotesin paperinarumatto, olohuoneessa pitkänukkainen villamatto ja makuuhuuoneessa tiiviisti kudottu villamatto. Kaikkia näitä yhdistää neutraali värimaailma ja luonnolliset materiaalit. Jos nämä erilaiset matot laittaisi kaikki yhteen tilaan, ne sointuisivat kauniisti keskenään.

Anne Melender Torun Matto 11

Halusin poimia tähän muutamia suosikkivaihtoehtojani Vepsäläisen verkkokaupasta:

Roots Living Long Pile Linen -matto

Roots Living Line Hemp-matto

Linie Design Elliot-matto

Linie Design Narvik-matto

Woodnotes Grain In/Out -matto

Design House Stockholm Björk-matto

BoConcept Ridge-matto

Näiden mattojen lisäksi oli hurjan paljon aivan upeita vaihtoehtoja, oli todella hankalaa valita tuohon vain joitakin suosikkeja. Näistä näkee että itse olen viehtynyt melko neutraaleihin ja luonnonläheisiin tyyleihin. Sinun tyylisi voi olla ihan erilainen, siksi on hyvä että mattovaihtoehtoja on runsaasti.

Anne Melender Torun Matto

Olen itse erittäin tyytyväinen tähän uuteen Torun-mattoomme. Se luo (rohkenenko sanoa) hitusen ankeaan tilaan vähän boheemia ja lämmintä tunnelmaa. Valinta on tietyllä tavalla villimpi kuin aikaisempi sileä villamattomme ja pidän tästä tyylistä kovasti. Voin taas todeta että kyllä matolla on väliä.

2 Comments

  1. Hei taas! Meillä on Vepsäläiseltä ostettu FURNINOVA Densy-matto roosa 200x300cm. Matto on kaunis ja tuo ihanasti särmää vaaleaan sisustukseen. Yksi haittapuoli siinä kuitenkin on, kun maton päällä on pöytä, nojatuoli ja sohvan jalat niin niihin kohtiin jää ikävät painaumat. Kun vaihtaa esim. järjestystä painaumat näkyvät ikävästi. Onko sinulla tähän mitään konstia? Toki jos maton käyttää pesulassa niin ongelma korjaantuu, mutta kun ei nyt ole tarvetta!
    Mukavaa viikon jatkoa!

  2. Anne

    Heippa! Voi se on upea matto ja ihana kun on väriä 🙂 Oltko kokeillut imuroida painaumia imurin putkella hieroen. Pelkällä suuttimella imurointi ei ole niin tehokas pöyhimään kun putken avulla imurointi. Jos sekään ei auta, niin ehkä sitten maton nostaminen tamppaustelineelle ja kunnollinen harjaaminen niistä kohdista. En keksi muuta kuin yrittää pöyhiä nukkaa pystyyn.

    Ihanaa viikon jatkoa sinullekin!