Anne Melender Marimekko Pellavaliina 11

Kevään odotetuin kohokohta, eli pääsiäinen on täällä. Nyt tuntuu että kevät on alkanut kunnolla! Eilen käytiin puutarhamyymälöissä etsimässä oliivipuuta parvekkeelle, sen vanhan kuolleen tilalle, joka tänä talvena ei talvehtinut enää. Myöhästyttiin hitusen, kuulemma oliivipuut olivat loppuneet Plantagenista, ja muualta ei löydetty sopivaa. Täytyy kärsivällisenä odottaa uutta erää. Mutta olipas muuten mukava pääsiäisajelu, saldona kaksi pelargonia (Mårbackoja) ja pari ihanaa kulahtanutta saviruukkua.

Mutta palataanpa tämän postauksen varsinaiseen aiheeseen. Meillä oli Suvin kanssa taas mukava Koti-Live -lähetys, jossa aiheena oli pääsiäisjutut ja vapaata jutustelua seuraajien kesken. Juttu lainehtikin taas moniin kiinnostaviin kotiin liittyviin aiheisiin. Esiteltiin molemmat pääsiäiskattausideamme, kuvasin samalla mallikattauksen tätä postausta varten.

Anne Melender Marimekko Pellavaliina 5

Pöytäliinaksi pellavakangasta

Kattauksen perustana on tällä kertaa pellavainen Marimekon Unikko-kangas, josta tuli pöytäliina pyöreälle ruokapöydälle. Ruokapöydän halkaisija on 120 cm ja siihen käy pöytäliinaksi 150 cm kangasta, koska kankaiden standardileveys on noin 140 cm. Tätä liinaa en ommellut, sillä ajattelin myöhemmin teettää tästä isot tyynyt sänkyyn. Kylläpä liina tuo heti erilaisen fiiliksen kattaukseen.

Vinkki: Pöytäliinakangasta kannattaa varata suorakaiteen malliseen pöytään n. 60 cm enemmän kuin pöydän pituus. Pyöreään pöytään, jonka halkaisija on max. 120 cm, käy n. 150 cm kangasta.

Anne Melender Marimekko Pellavaliina 7

Anne Melender Marimekko Pellavaliina 10

Tämän pääsiäisen kattauksen tehosteväriksi valitsin vihreän, sain inspiraation tuosta timjamista. Olen ostanut aina yleensä pääsiäiseksi rosmariinin – koska uunijuurekset ja rosmariini. Mutta tänä vuonna ajattelin valita timjamin. Tuosta napsaisen ruokiin maustetta ja siirrän sen sitten parvekkeelle (jos se pysyy hengissä). Perinteisen pääsiäiskukan sijaan minulla on maljakossa hennon vaaleanpunainen syreenin oksa, se sopiikin täydellisesti vihreän lasin ja tuon seinällä olevan isän teoksen sävymaailmoihin. Ei niin perinteinen pääsiäisvärimaailma, mutta vaihtelu virkistää.

Anne Melender Marimekko Pellavaliina 13

Pääsiäistä kattauksessa edustavat oikeastaan ainoat pääsiäiskoristeeni, Georg Jensenin kaksi kullanväristä pääsiäismunaa. Ne voi laittaa roikkumaan tai käyttää pöytäkoristeina. Kauniita ja ihania keräilykohteita, tällaisista hillityistä koristeista pidän. Muutenkin tykkään ripauksesta kullan sävyä, sitä jatkoin vintage-kynttilänjalan muodossa. Toinen pääsiäisen merkki löytyy Iittalan Nappula-kynttilänjalasta, siihen laitoin pääsiäismunia ja nameja. Tässä on meille ihan riittävät pääsiäiskoristelut.

Anne Melender Marimekko Pellavaliina 3

Kaunis kattaus syntyy helposti, kun on ihanat astiat, pöytäliina ja vähän kukkia.

Anne Melender Marimekko Pellavaliina 4

Lempiastiat

Astioina ikisuosikkiani Iittalan Raami-sarjaa ja nuo ruusukullan väriset Citterio-aterimet. Alkupalalautasina meillä on Skagerakin verkkokaupasta tilatut Aritan keramiikkalautaset, niitä pitäisi tilata vähän lisää. Tykkään hirmusti tuon lautasen muodosta ja tunnusta. Suunnitellaan juuri (nyt vasta pitkänä perjantaina) mitä syötäisiin, ollaan juuri lähdössä kauppaan. Alkupalaksi ainakin jotain mätijuttua, ah. Pääruoaksi haluaisin jotain kalaa ja vihannesta – raikkaat jutut kiinnostaa. Aion kuitenkin paahtaa myös pellillisen uunijuureksia, niin että niitä riittää useammalle päivälle. Niiden kylkeen voi sitten eri päivinä loihtia eri lisukkeita. Ehkä yhtenä päivänä lampaankareet ja aiolia.

Anne Melender Marimekko Pellavaliina 16

Lautasliinoista

Tällaisiin juhlakattauksiin taittelen mieluiten kankaiset lautasliinat. Muutossa luovuin suurimmasta osasta kankaisia servettejä, koska ihan oikeasti niitä ei tule juuri käytettyä. Meille riittää parit erilaiset valkoiset ja yhdet värilliset. Servetit taittelen ihan rennosti lautaselle tai sen viereen. Aterimet laitoin nyt lautasliinan päälle. Tykkään juhlavissakin kattauksissa rennoista asetteluista. Ah, miten odotan että joskus lautasliinoja tarvitaan enemmän – kun tulee aika jolloin voi kutsua pitkän pöydän ääreen ison joukon ihmisiä syömään.

Anne Melender Marimekko Pellavaliina 15      Anne Melender Marimekko Pellavaliina 9

Nyt lähdenkin tästä kirjoittamaan kauppalistaa, että päästään joskus syömäänkin tällaisen kattauksen ääreen. Toivotaan että tästä pääsiäisestä tulee erittäin aurinkoinen, lämmin ja rentouttava! Herkullista pääsiäistä.

 

2 Comments

  1. Tämä on todella kaunis kattaus, palaan aina välillä ihailemaan sitä. 😊 Ihanaa kevättä ja kesää sinulle.